Mám 16 rokov a som tehotná. Zvládnem to?
Zdravím.S priateľom sme spolu 2 roky.Pred pár dňami som zistila,že som otehotnela. Tehotenský test dva krát pozitívny,vždy sme si dávali pozor.S priateľom sme sa rozhodli že si dieťa necháme,avšak mám iba 16 a on 19.Obaja sme ešte študenti. Dá sa to zvládnuť?(potrat obaja odmietame), máte niekto skúsenosti s tehotenstvom v mladšom veku? Ďakujem za všetky rady,skúsenosti.. 😒
@billam co je prosim ta zle na tom, ak niekto sexuje od 15tich rokov? Je to pre ten vek taka ista biologicka potreba ako jest alebo dychat vzduch. Ja nevravim ,ze teraz ma ist kazdy s kazdym, ale aby rodic zakazoval 15 rocnemu decku sexovat, alebo ho nebodaj poucal ake to je nepristoje a pod, to mi pride dost nemiestne.
@invisible vsetko sa da zvladnut, len treba chciet. Miesto hladania sposobov, ako sa nieco neda (ako tu maju v oblube niektore prispievatelky), treba hladat cestu, ktorou to pojde.
@maslenka47 no ty si to cele zaklincovala 🙂 btw. rodič je za svoje dieťa zodpovedný...minimálne do 18 rokov. A prečo nie sexovat v 15? Pretože je to ešte dieťa...či vo vnútri, alebo v mysli...čo môže take 15 ročne dieťa vedieť o sexuálnom živote? O ochrane...o pocati? Nie je to len o tých pohyboch...z tvojho príspevku mi vyplýva, že ty si v 15 uz dávno bola obratna...
To je zvlastne ako ste mnohe "moderne" a tolerantne...vsak sa vam to dobre gratuluje a drzia palceky,ked ta 16 rocna dievcina nie je vasa dcera...
@mnamko prosím,prečítaj si aj ty ten zákon... nie som povinná živiť niekoho, komu sa pracovať nechce, ani keď je to moje vlastné dieťa... som povinná ho živiť len dovtedy, kým nie je schopné sa samostatne živiť - z objektívnych príčin, nie preto, že sa mu nechce alebo že si nevie nájsť prácu... keby to bolo tak ako píšeš, tak si všetci hľadajú prácu až po 25.roku... a samozrejme, môže si takéto "dieťa" podať návrh na výživné odomňa, ale v momente, ako mu ho súd odklepne, tak ja mu predložím vyúčtovanie za bývanie, energie, stravu a som zvedavá, kde zoženie ten zvyšok, aby mi doplatill 😉 pretože pokiaľ dospelé dieťa býva v mojom byte a vyjedá chladničku a špajzu ktorú som ja naplnila, tak viac nie je o čom...
pokaľ máš tolerantné rodičia a pômožu vám, tak hej .. já som čekala dcérku ked ma bolo 21, som vidatá ale aj tak som mala dny kdy som to nevadzala ... tie noci com som s dcérko prechodzela po byťe ked ju bolelo brušku, tie neuveritelné pociti beznádej ked bola chorá v nemocnici.... atd .... bábeto nieje jeo o to že pekné vypadaju, že sa len chovaju .. hovor si, čo budem robit ked pride obdobie ked bude choré? Nebudem aj týždnie spať, .. nechcem ta strašit či prát niečo zlé, ale toto je realita, toto si hovor ... nie vždy sa budeš moc spôľehnuť na okolie .... želám ti veľa sil, a verim ked ste sa takto rozhodli, že sa dokážete postarat aj o bábetko! 😉
@maslenka47 fúha, že sex je rovnaká potreba ako dýchanie? no ja neviem, skús vydržať 10minút bez sexu a 10minút bez nádychu a bez jedla, či je to to isté... aj keď pre teba teda asi áno 😅
15ročná je dieťa po fyzickej, mentálnej aj právnej stránke, nie je o čom... aj keď väčšina 15ročných si samozrejme myslí, že už sú v podstate dospelí, všetko zvládnu a svet je gombička...
Neviem co tu z vas vacsina ocakava ale ja ju tu nebudem deptat a strasit. vsetky tie veci by jej mali povedat rodicia a vy tu nato nieste deptajte si svoje deti ak to mate za potrebu a ked sa to nahodou stane mojej dcere takisto jej nebudem tlieskat ale pokial bude sa chovat zodpovedne a k tomu tak pristupi tak jej pomozem ved naco si robite deti ked by ste ich najradsej na ulicu potom vyhodili ked sa im stane nieco taketo myslim ze deti mame preto aby sme im pomohli aby sa pripravili na zivot . Koli nim zijeme zivot zijeme ho pre nich vsetko robime pre nich pre ich buducnost ale vy ste z tych co deti odrastuu a odkopnem ich aby ste si mohli dalej uzivat asi.
To dievča potrebuje od vás všetkých povzbudenie a radu a nie pohŕdanie a nekonečné hádky. Dať dieťaťu život je to najkrajšie čo človek dokáže a všetky jej to vašim večným poučovaním len sťažujete. Mám dojem, že jej drvivá časť príspevkov môže viac uškodiť ako pomôcť. Prosím zvažujte čo sem napíšete aby svoje veľmi správne a zodpovedné rozhodnutie nezmenila...
@aneta132 no to si riadnu sprostost napísala...ani jedna z nás tu nie je taká, ktora by odkopla svoje dieťa na ulicu...práve naopak...chranime ich "pred tou ulicou" Ulica ich totiž naučí sexovat v 15...nie rodičia...i ked sú aj takí, ktorým je to fuk...a v tejto téme ich je teda žiaľ pozehnane.
Myslim si ze tato tema uz davno stratila svoj vyznam ked tu zacali poniektorí posudzovat a urazat ostatnych ludi 😒
@bubulka722 nechcem být zlá, ale pripadá mi že niektoré zavidí alebo čo ... jasné že když prijde môja dcérka v 16 letech že je tehotá, že ma to zrazí na kolena.. môžno by som ai aj svedomí musela očistit ale by som to brala ako moje selhání.. ale ked sa stalo stalo se, já by som svoje dieťa nezavrhla je to môja krv ať sa stalo čokolvek ... podala by som ji pômocnu ruku! Ale prečo moralizovať, šak oni nebudu žít jeji život, oni su ty ktorý urobili "chybu" .. ved už len to že sa bábo nechaju je zázrak... opravdu tiež nechápem prečo sú taký zlý 🙄
@billam Osobne si myslím, že všetko je len o zodpovednosti. Ak niekto začína so sexom v takom detskom a nevyzretom veku ako je 15 rokov , ťažko si uvedomuje diel zodpovednosti ktorú nesie svojím konaním. Ak náhodou dievča veľmi skoro otehotnie a zodpovednosť neunesie, volí potrat. Ak otehotnie veľmi mladé ale zodpovedné dievča, tak to nikdy neurobí a postará sa o dieťa ako najlepšie vie. Nič sa nedá paušalizovať, preto by som si ja nikdy nedovolila písať o sexe v 15-tich niečo také ako ty. Stačí sa len zamyslieť a potom písať veľké a oduševnelé príspevky o "tolerancii". Nechcela som uraziť a dúfam, že si to tak nepochopila.
ulica ich to neuci uci ich to spolocnost v ktorej ziju a je len na rodicoch aby im to vsetko spravne vysvetlili a az potom sa ukaze ci si to dieta zobralo naozaj tak ako mu to rodic chcel povedat ale to uz zalezi len a len na vychove od malicka pretoze v puberte uz je neskoro plakat nad rozliatym mliekom. Kazdy si vychovava svoje deti ako sam najlepsie vie a kazdy sa uci na vlastnych chybach a ked sa tak chyba stane mne tak si ju priznam a nebudem to hadzat na dieta ako tu poniektore 😎
@aprilka90 Každopádne je úlohou rodiča uchrániť dieťa pred predčasným pohl. životom. Niektoré deti sú však veľmi ťažko ovládateľné a ak urobia chybu a my ich za to odsúdime a nebodaj zavrhneme, majú veľkú tendenciu robiť ďalšie ešte väčšie chyby. Preto by som sa zachovala rovnako ako ty a nikdy by som svoje dieťa a vnúča nezavrhla, ale podala pomocnú ruku. Sme rodičia, nielen do 18-tich či 25-tich rokov, sme nimi celý život a je našou svätou povinnosťou stáť pri nich v dobrom aj v zlom. 😉
@bubulka722 15 ročne dieťa nevoli potrat...to, či pôjde na potrat podpisuju rodičia...rovnako by mali súhlasiť s antikoncepciou...lekár sám od seba nepredpise 15,16,17 ročnej antikoncepciu...na to potrebuje súhlas rodičov. A čo spravia tieto deti? No jasne, že to rodičom - matke nepovedia...pretože žiadny normálny a zodpovedný rodic by nesúhlasili so sexom v 15!!! Teda česť vynimkam ako vidím.
Ja som sa zamyslela, ako radis...ale vek 15 rokov, sex a zodpovednosť mi nejako nejde dokopy.
@billam Tak potom je to o nízkej zodpovednosti ich rodičov. Inak vieš, že v mnohých krajinách je presadená voľba potratu myslím od 16-tich rokov. Do budúcnosti si nerobím o tejto spoločnosti veľké ideály, preto by sme nemali byť naivné a spoliehať sa na určité pravidlá, ktoré platia dnes a zajtra už nie. Najdôležitejšia je samozrejme výchova aj napriek spoločnosti a zvrhlostiam na každom kroku, ktoré naše deti ovplyvňujú viac ako si dokážeme pripustiť. Toľko perverzít na všade naokolo ,ktoré to naivné dieťa presviedčajú, že alfou-omegou v živote je len sex, takže ho ani jednoznačne nemusí vychovávať ulica. Vnucuje mu to nemorálna spoločnosť v ktorej sa vyvíja.

@billam Moja zlata pozri si vsetky prispevky ked sa chces hrat na mudru 🙂