icon

Mám 21 rokov a uvažujem o interupcii

ladymia
27. feb 2015

Ahojte chcem poprosiť o normálone racionálne rady nie o odsudzovanie a podobne ibažeby dotyčný bol v mojej koži a na mojom mieste :D
Tak k veci včera som zistila že som tehotna predpokladám tak 2 -3 tt ale dieťa si nemôžem dovoliť ( zlyhala antikoncepcia s 98 % učinnostou ciža som tie 2 % ) na gyn som v podelok objednaná . Mám 21 rokov a s partnerom pracu v Švajčiarsku momentálne sme nie nejak zabezpečený ani materiálne ani finančne takže dosť uvažujem o možnosti interupcii ( inijekčnou fornmou sa dá do 8 tt som si zistovala) . Neviem potrebujem radu totiž ja si nemyslím že to zvladnem kedže to je momentálne ako to je a tiež psychicky som nie pripravená asi proste neviem . Potrebujem radu :( Dakujem

jersey333
27. feb 2015

@ladymia zeby si sa nudila cez jarne prazdniny???? ..mas 21 r a plat 3 700e a nie si financne zabezpecena? ,...nato aku pracu robis sa ta radsej nejdem pytat :D ja som len chcela dodat ze je smutne ze dnesne dievcata/ zeny pri pozitivnom tehotenskom teste prve co napadne je "potrat" ,..... tvoj zivot ja ta sudit nejdem nato tu "je niekto iny ..len aby si casom nelutovala

lulula1990
27. feb 2015

@ladymia...ja presne viem v akej si situacii, otehotnela som tiez ako 21 rocna..tiez som zvazovala interupciu,neboli sme zabezpeceny,este som studovala...dnes si hovorim,ze nechat si maleho bolo najlepsie rozhodnutie v mojom zivote...ja by som si interupciu velmi vycitala,keby som videla male deti,predstavovala by som si to moje,ako asi mohlo vyzerat a co by to bolo..donekonecna som nad tym rozmyslala a rozhodla som sa babo si nechat..a poviem ti nie je nic krajsie 🙂 skus sa aj ty nad tym zamysliet..malinke nemoze za to ze zlyhala antikoncepcia. Nic predsa nie je dolezitejsie ako zivot. My dnes mame vlastne byvanie a zijeme si dobre a to som tiez videla na zaciatku vsetko cierne

martinkaadominik
27. feb 2015

@ladymia Tak vidíš, ja mám doma 2 malé deti a vystačí nám mojich 250,- Eur mesačne... Aspoň si môžeš niečo odložiť na neskôr. Dieťa nie je koniec sveta, ale nový začiatok. Určite budeš aj v zahraničí dostávať materskú alebo nejaký príspevok, tak prečo Ťa tak trápi finančná situácia? Nechcela by si vidieť, na koho sa bábätko podobá, usmeje, komu bude hladiť vlásky? Prečo ho chceš už teraz poslať naspäť do neba, keď práve prišlo za Tebou? To malé dieťa prosí o život. Vieš si predstaviť, že Tvoja mamina by Ťa nechcela nechať žiť? Nechceš sa o tom porozprávať s ňou alebo s príbuznými?

henamichal
27. feb 2015

@chmurkaxy velmi sa mi paci tvoja rada,vyborny napad v kazdej tazkej zivotnej situacii. dakujem ;)

kuk1111
28. feb 2015

@ladymia daj tomu este cas....ked dieta neplanujes je to vacsinou sok...ale s odstupom casu to budes vnimat mozno inak... hlavne ked uvidis tu fazulku na monitore 🙂 a o peniaze sa neboj...tie vzdy boli a budu..hlavne na zaciatku vela veci aj podostavas a mas na to predsa 9 mesiacov,aby ste nasetrili 🙂

kimina7
28. feb 2015

Ak si vo svajciarsku, nemas taku neistotu ako na slovensku, urcite by som porodila a vychovala, nebudes to lutovat. je dobre porodit riadne skoro v tvojom veku alebo az po dosiahnuti karieri pred 40-kou. ked budes mat pracu, kt.je super, este horsie by to prislo.....cim dalej clovek premysla a oddaluje zalozenie rodiny, tym ma viac dovodov proti ;) Pre mna je hlupost porodit dieta a dat na adopciu, ako tu pisu....kedze si teraz este mozes vybrat nie alebo ano...ja by som nezniesla vedomie, ze moje deti vychovava neviem kto a neviem ako...

marrie5385
28. feb 2015

Ja vám poviem len V krátkosti môj príbeh. Narodila som sa ako piate dieťa. A mamka mi raz rozprávala, že keď bola tehotná, tak sa jej niektorí. Ľudia čudovali A pýtali sa že načo jej bude ďalšie dieťa... Neviem, či ju nahovarali na potrat, ale keby mala tak názor aj ona, tak tu nie som...nezijem. Je iné si predstaviť zhluk buniek A iné pochopiť, že je to vlastne clovek, ktorý môže mať budúcnosť.

ivet1371
28. feb 2015

@ladymia musíš sa rozhodnúť sama.nikto ti nemôže rozhodnúť druhý.drzim palce nech sa rozhodnes správne

sassannka
28. feb 2015

@ladymia Keď som bola v Tvojom veku, nerozumela som rovesníčkam, ktoré už mali deti, myslela som si, že sú málo ambiciózne, priebojné, že je to nezodpovedné z ich strany, zakladať si rodinu, keď sami nie sú zabezpečené.
Moja vízia bolo štúdium a majetok, až neskôr rodina.
S odstupom času vidím, že tie maminky majú teraz presne to isté, čo ja, s tým rozdielom, že majú navyše už aj školopovinné, čiastočne samostatné, krásne, rozumné deti.
Naproti tomu som obklopená aj ženami, ktoré zdieľali so mnou rovnaký názor a teraz, keď prišiel čas, ktorý považujú za vhodný na založenie rodiny, potýkajú sa s problémami s otehotnením, prípadne donosením bábätka a všetky sú z toho veľmi nešťastné a deprimované.

Tak s odstupom času naozaj zvažujem, že ktorá skupina z nás bola rozumnejšia, či zodpovednejšia?

Dieťa Ti život nepokazí, môže Ti ho len obohatiť. A ver, že láska, ktorú k nemu budeš pociťovať, až bude v Tvojom brušku rásť a vyvíjať sa, sa nedá porovnať s ničím iným na svete.

sheila72
28. feb 2015

Choď na potrat :D

adkat13
28. feb 2015

@ladymia čo sa týka interupcie, nebudem ťa súdiť, lebo ako si napísala, nie som v tvojej koži. ale ak je niekto s platom 3700€ schopný napísať, že nie je finančne zabezpečný, tak je to obyčajný rozmaznanec, ktorý nevie, čo je to skromnosť...

jersey333
1. mar 2015

niektore zeny sa vedia vysporiadat s tehotenstvom, postavit sa na vlastne nohy aj napriek tomu ze nie su financne zabezpecne/ ale naozaj fin.zabezpecne nie tak ako ty..alebo maju len min.prijem, su bez partnera alebo ich partner vzhladom na moment.situaciu opustil a vedia sa stat skvelymi matkami aj napriek tomu ze tehu neplanovali ...ine su ako ty hladaju len dovody ako sa vzdat zodpovednosti a vybrat si tu lahsiu cestu..vsak pojdem "na potrat.. a budem si zit ako nadalej/ no niektore zeny sa s potratom nevedia nikdy vysporiadat a maju potom strasne vycitky, ..ine su kusok "chladnejsie" tvaria sa ako keby sa nic nestalo a chodia na interupcie ako v lete na plaz.. ktovie do akej skupiny sa zaradis ty.....a k tej inekcii ktorou si chces zabit dieta////// kazdopadne sa na ten maly "plod" co mas v sebe netreba pozerat ako na zhluk buniek ale ako na cloveka co moze mat v buduvcnost a je len na tebe ci ho privedies na svet alebo mu zoberes zivot

lenocka84
1. mar 2015

@ladymia vdaka tvojmu platu si sa nedokazala zabezpecit? trosku smutne.niektori maju len napr tych 700 a dokazu to.
tak zvaz adopciu a nie hned potrat.urcite par ktory by sa dostal ku tvojmu dietatku by bol nadseny.a dietatko by im bolo dar.pre teba evidentne problem.

nasta55
1. mar 2015

@ladymia keby som rozmyslala ako ty tak zbohom.

22lucinka22
1. mar 2015

@ladymia ahoj. Nebudem ta sudit ani ti kazat je to len na vas. Ja som chcela velmi druhe babo otehotnela som a vo 8 tyzdni sme museli ist na cistenie babo sa prestalo vyvijat. Je nas tu takych xy. Proste si uvaz ci je spravne sa ho vzdat hned teraz ked v buducnosti sa vam to uz nemusi podarit. Su zeny ktore tuzia byt matkou a proste nemozu. Porozmyslaj nad tym.

yukaya
1. mar 2015

Si mlada a dieta zvladnes a ked budes mat 30, dietatko uz bude velke a ty budes zit ako mladica a budete mat dost casu aby ste sa postavili na nohy a aj ked to bude mozno tazsie, nikdy to nebudes lutovat, ked si dietatko nechas. No ked si ho nenechas, tak budes na to mysliet cely zivot.

yukaya
1. mar 2015

a neboj sa ze nebude na plienky.. su rozne charity, keby bolo najhorsie

addusska
1. mar 2015

Ja mám len 20 rokov s priatelom sme len rok spolu, som bez práce a nič našetrené, nemám nárok na materskú iba na RP. Že som tehotná som zistila pár dni pred vianocami. Prvý moment hrozný milion myšlienok v hlave čo teraz ako to všetko bude či to utiahneme a či to vôbec chcem. No bol to len prvý šok. Keď som to povedala priateľovi a videla som aký ostal šťastný všetky zle pocity opadli. A to nemáme ešte ani vlastné bývanie všetko musíme vyriešiť do augusta . Vieme, že to bude ťažké ale veľmi sa tešíme. a ten moment keď som to malé stvorenie videla prvý krát na sonografii aj s priatelom na to nikdy nezabudnem až mi slzy išli 🙂 Teray si každý moment tehotenstva užívam 🙂 Všetko sa dá zvládnúť keď sa chce, zvládli to aj v horších podmienkach. Držím palce verím, že sa rozhodneš správne 🙂

mijo53
1. mar 2015

@sheila72 to prečo taký jednoznačný názor a odporúčanie, bez akéhokoľvek zdôvodnenia, ja jej odkazujem nechoď v žiadnom prípade na potrat, aj keby zarábala 1 EUR

sheila72
1. mar 2015

@mijo53 to bolo myslené ironicky, ja som otehotnela 18-ročná tiež na antiko. a dieťa som si nechala. Ani som nerozmýšľala, že by som si ho dala vziať a to som bola študentka, ona keďže robí v zahraničí, má určite vysoký plat na slovenské pomery, takže nechápem to, že si dieťa nemôže dovoliť. A 21-ročná žena by už mala mať dosť rozumu na to, aby sa rozhodovala sama za seba a nie sa pýtať na to čo má robiť ostatných. V závere, to rozhodnutie vykoná ona sama a ona si bude zodpovedná za svoje zdravie, prípadnú neplodnosť a možné psychické problémy, takže nech to urobí keď už si dokonca vyhľadala aj info o tom. To dieťa si nezaslúži takú mater, ktorá ho nechce a berie ho len ako záťaž na peňaženku. Len potom nech tu nenarieka, keď bude finančne za vodou, že chce decko a nedarí sa jej...

slniecko2
1. mar 2015

@addusska a ešte popri tom nezabudni na svadbu - pre dieťa to bude najlepšie (v dobrom to vravím) 🙂

ewka1
1. mar 2015

to čo si napísala o peniazoch sú len výhovorky.. reči o pripravenosti na dieta? každá žena má dané byť matkou.... ja ked si predstavím, čo by som dala zato aby som prirodzene otehotnela... porozmyšlaj trosku nad tou malou škvrnkou v brušku...

mikema
1. mar 2015

Podla mna by sa v suvislosti s potratom mali spominat aj "vedlajsie ucinky". Prestuduj si o zenach, ktore boli na tomto zakroku. Mnohe uz nikdy nebudu mat deti a mnohe trpia depresiami a to teda nie je len taka "akoze" choroba. Depresia je podla mna neskutocne velka zataz a ked uz nemyslis na svoje babo, mysli aspon na to, ake nasledky by si mohla mat ty.
Ja osobne by som tu tiez nebola, moji rodicia nemali peniaze a prisla som neplanovane ako 4. dieta. A mamina dnes do dnes hovori, ze som sa neskutocne podarila 😀 😀 😀

Ked je clovek zrely na sex, musi byt pripraveny, ze sa moze stat, ze raz bude cakat neplanovane babo. A treba byt aj vtedy zrely a postavit sa tomu zodpovedne a nie dat si pichnut injekciu a dieta zabit. Ide o cloveka, o bytost, mozno nosis pod srdcom buduceho lekara, ktory bude zachranovat zivoty, mozno vedca, ktory vynajde potrebne lieky, mozno umelca, ktory bude tesit svet okolo seba. Nikdy nevies, aky osud ta caka a najmä tvoje babo. No potrat je cisty zasah do prirody. Nerob to a nechaj nech sa osud naplni. Este nepoznam zenu, ktora by si dieta nechala a lutovala. No poznam jednu taku, co bola na potrate a pekne na to doplatila.

mijo53
1. mar 2015

@sheila72 veľmi pekne si to napísala

linda81
1. mar 2015

@ladymia 🙂 ja nevidim tiez nejaky problem v tom , mat babo , ked mas 21 a priatel je ochotny sa postarat....vsak nebudes tehotna 10 rokov....ked mas taky prijem , isto mas nieco nasetrene, a ak pracujes na riadnu zmluvu, mas narok aj na vsetky pripsevky v krajine , kde pracujes....keby si aj sla na SR; tak sa za rok vidite 3 x a ked sa babo narodi,vo svajciarsku je materska aj tak len par tyzdnov a mozes zasa pracovat...zas za rok , co to potiahne tato vasho baba, vam nejako zivotna uroven neklesne...
vsak nie si ani vazne chora,ani nezamestnana , ani bezdomovec, ani bez partnera....tak kto ma uz potom lepsie podmienky, ked nie normalna mlada zena....
keby si vedela, kolke zeny platia za jeden cyklus IVF cez 3000.....na figu su vsetky peniaze sveta, ked clovek ostane sam a zije len pre robotu( tolko moja skusenost..)

addusska
2. mar 2015

@slniecko2 Nad svadbou sme tiež uvažovali ale tak finančne nám to vyjde asi až na ďalší rok v lete 🙂 V prvom rade musíme to bývanie zabezpečiť a pokupovať veci pre malé 🙂

slniecko2
2. mar 2015

@addusska nech sa vám len darí 🙂 P.s.: aj ja som s manželom nemala bývanie, boli sme na škole a manžel iba brigádoval a všetko sme zvládli s dieťatkom. Keď sa chce, dá sa. Keď sa nechce, nedá sa ani dvom pracujúcim ľuďom s platom 3700 eur 😉

rebekamarcusko
5. mar 2015

ja som mala prveho v 19. a nesla som na interupciu byvala som s mamou a moj vtedajsi partner bol v base. momentalne mam aj ja 21rokov a cakam druhe dieta teraz uz s manzelom,vcera sme podpisovali hypoteku na byt a mojho syna si manzel osvojil a ver ni ze ked tvoj partner pracuje tak sa da vyzit aj z mala penazi. dieta je dar,ktory si treba vazit.radsej ho daj na adopciu.

noname26
5. mar 2015

ja len poznamka, ak ste si z platu 3700e mesacne doteraz nic nenasetrili, z coho by sa dalo vychovavat, tak ste naozaj sami este deti... mozno je ale cas dozriet a zistit ze zit sa da aj z omnoho mensieho prijmu

olifcek
5. mar 2015

@ladymia daj injekciu... ak mas babo mat, ostane, ak nie, vyplavi sa von... drzim palce, nech to dopadne tak, ako si ozaj zelas..