icon

Nečakané tehotenstvo, no mám dieťa s PAS. Ako to zvládnuť?

Dnes o 08:29

Ahojte mamičky,obraciam sa na vás s prosbou o radu aj trochu podpory, lebo som sa ocitla v situácii, ktorá je pre mňa momentálne dosť náročná. Máme doma malého synčeka s diagnózou NKS+Pas črty Starostlivosť o neho je krásna, ale zároveň aj veľmi vyčerpávajúca, hlavne keď nemáme veľkú pomoc z okolia. Snažíme sa robiť maximum, chodíme na terapie a každý deň je pre nás dosť intenzívny. Teraz som sa nečakane dozvedela, že som tehotná, a úprimne som z toho dosť zaskočená. Mám v sebe veľa strachu, či to zvládneme..psychicky, fyzicky aj finančne. Už teraz som dosť unavená a neviem si úplne predstaviť, ako to bude fungovať s dvomi deťmi, keď jedno potrebuje veľa pozornosti. Zároveň som práve riešila aj škôlku pre syna, chcela som ho skúsiť už dať do bežnej MŠ, aby mal kontakt s deťmi a trochu režim. Teraz ale rozmýšľam, či je to dobrý nápad, hlavne kvôli chorobám a bábätku… či ho radšej nechať doma. Budem veľmi vďačná za vaše skúsenosti, ak ste si niektorá prešli niečím podobným ..dieťa s nks+pas a ďalšie bábätko. Ako ste to zvládali, čo vám pomohlo, a ako ste riešili škôlku v takejto situácii. Úprimne sa teraz cítim dosť vyčerpaná a vystrašená, ale snažím sa v tom nájsť aj nejakú nádej. Ďakujem každej z vás za pochopenie a milé slovo 🩷

anonym_1750bb
Dnes o 08:45

Tvoje dieta vyrastie... nebude stale take narocne ako teraz, ano mozno narocnejsie ako ine, ale aj ono spravi pokroky k samostatnosti. Kym porodis, kym to babatko realne bude treba riesit okrem kakania kojenia obliekania - bude mat syncek o 1,5 roka viac..to je u maleho dietata obrovsky pokrok zakazdym... Neboj bude dobre, tes sa na babatko.

anonym_c6d035
Dnes o 09:15

@anonym_autor keď nerozpráva a bude mať problém s jedlom, tak zbytočne dávať do škôlky, nebude to socializácia, ale trápenie pre deti aj učiteľky, ale hlavne pre neho. Tiež sme mali črty PAS a NKS , autizmus ako diagnózu zapísali až v 9 rokoch. Intelekt máme v norme, tak veľa závisí aj od toho, či je intelektovo v norme, či bude zvládať školu. Ale, boli ste na genetike s dieťaťom? Mnohé autizmus a ADHD, či NKS majú genetické pozadie, ak by sa niečo potvrdilo, tak treba testy aj u rodičov a potom zvážiť aj možnosť, či nebude druhé dieťa choré. Autizmus bohužiaľ beží v rodinách ako genetická záťaž. Poznám z triedy mamičku, čo má obe deti autisticke, jedno s normointelektom, druhé ťažko autisticke.

mogaa
Dnes o 10:11

@anonym_autor len ty vieš aké problémy má tvoje dieťa a či je tam šanca že by škôlku reálne zvládlo....to ti dopredu nepovie nikto, lebo ani pri zdravých deťoch bez diagnozy to vopred nevie nikto....ale dieťa do škôlky zapíš a uvidíš ako ju bude zvládať....ľahko ho potom necháš doma ak by nezvládalo....ale pre dieťa by bola určite vhodnejšia špeciálna škôlka kde presne vedia ako sa takýmto deťom venovať, lebo tam dieťa dosiahne aj najväčší pokrok a o to predsa ide.....ty by si sa mohla venovať mladšiemu ideťaťu a staršie by dostávalo presne to, čo potrebuje - rozvíjanie porozumenia a napredovanie pod dohľadom špeciálnych pedagogov.....

basska_b
Dnes o 10:23

Ja by som ho do skolky nedavala, presne kvoli ziarlivosti, chorobam i moznym problemom so spravanim. Kamoska ma synceka z PAS a skolku trpko lutovala, 3rocny sa tam po narodeni sestry spraval velmi velmi zle a tiez mal NKS. Ale to je moja cesta. Nemusi to byt aj vasa. Len ta chcem povzbudit, ze mam viac kamosiek, co maju starsie dieta s PAS a vzdy ten mladsi skor potiahol starsieho, nez by bol dakym problemom...

autor
Dnes o 10:44
@basska_b

Ja by som ho do skolky nedavala, presne kvoli ziarlivosti, chorobam i moznym problemom so spravanim. Kamoska ma synceka z PAS a skolku trpko lutovala, 3rocny sa tam po narodeni sestry spraval velmi velmi zle a tiez mal NKS. Ale to je moja cesta. Nemusi to byt aj vasa. Len ta chcem povzbudit, ze mam viac kamosiek, co maju starsie dieta s PAS a vzdy ten mladsi skor potiahol starsieho, nez by bol dakym problemom...

@anonym_1750bb Ďakujem ti veľmi pekne, toto som presne potrebovala počuť 🙏❤️ Úplne ma to dojalo… snažím sa veriť, že to zvládneme a že časom sa to bude zlepšovat

@anonym_c6d035 Synček už komunikuje, používa 2-3 slovné vety, občas aj viac, takže tam pokrok vidíme 😊 Má aj senzorické veci pri jedle a trošku v sebaobsluhe, ale pracujeme na tom.Na genetike sme zatiaľ neboli nikto nas tam neposlal, keďže máme oficiálne "len poruchu reči". Každé dieťa je iné, tak sa snažím to brať individuálne a neporovnávať dopredu

@mogaa Ďakujem za názor 😊 Špeciálna MŠ by bola určite ideál, ale u nás je kapacitne úplne plná a berú len poradovník, takže tam sa zatiaľ ak vôbec nevieme dostať. V bežnej MŠ by mal mať asistenta

@basska_b Ďakujem ti veľmi pekne za podporu ❤️Toto ma povzbudilo. Syn má deti veľmi rád, len je dosť aktívny a nie vždy vydrží pri aktivitách alebo za stolom. Má aj senzorické veci pri jedle. Aj preto nad tou škôlkou váham aj keď by mal asistenta, ale presne ako píšeš, každé dieťa je iné… uvidíme, čo bude pre nás najlepšie. Od ďalšieho roka by mal už povinný ročník, to by už išiel

anonym_c44311
Dnes o 11:29

Môj má pas, chodil aj do našiel od 2r a škôlku doteraz dával, má 5r. Ale narodil sa ako najmladší a veruze mi bolo odporúčané, pokiaľ škôlku zvláda, treba ho tam dávať čo najviac

andrejka1974
Dnes o 14:42

Mám kamarátku jej starší syn je autista a ma mladšiu teraz a tá bola občas aktívnejšia ako starší syn takže si niekedy viacej užili s mladšou a zvládajú to v pohode u mňa je to že najmladšia je autistka a to ma 4 starších súrodencov takže to bol občas boj