icon

Nechcené tehotenstvo

briana
23. okt 2011

ahojte
mám velký problem a prosim vas tymto o radu. mam 19 rokov a vcera som zistila že som tehotna. MS mi meškala tri tyzdne, mne bezne meskaju a pri sexe si davame pozor tak som nerobila paniku. tri rozne testy mi vyšli hned silne pozitivne. zajtra sa chystam k lekarovi. moj priatel je odo mna o 15 rokov starsi, sme spolu 4 roky. deti velmi chce. ja nie. viem ze ked mu o tehotenstve poviem s potratom suhlasit nebude. co sa tyka financnej stranky a byvania je zabezpeceny. ale vztah nam nefugnuje. dalsi problem je moja mama, ta by ma tiez prizabila. teda mam moznost ist na potrat a nikomu o tom nepovedat alebo sa porozpravat s priatelom ale v tom pripade on ma na potrat nepusti. ja sa na deti necitim, nemam k nim vztah, je mi uplne nanič. čo by ste robili na mojom mieste??

zivika
24. okt 2011

ani sa necudujem, ze zakladatelka neprispieva, ved prispevky urcene pre nu by sa zmestili na dve strany...vypisovat tu rozhovory dvoch babatiek v brusku, natahovanie sa o vrazde-nevrazde, riesenie nespravodlivosti, ze niektore nomozu otehotniet, na to su tu predsa ine temy...preco sa nedokazete odosobnit a skusit sa vzit do niekoho ineho a nachvilu potlacit svoje presvedcenia?

katun
24. okt 2011

@traktor skeptik sem dala informaciu, aby sa ta baba mohla rozhodovat a videla vsetky moznosti. Napr. aj take, ktore zatial na Slovensku schvalene nie su a uz davno mohli byt, nezijeme predsa v stredoveku - aspon dufam. Nepotrebujem zeny kamenovat za to, ze sa rozhodli prerusit tehotenstvo. verim im, ze sa vedia rozhodnut o svojom tele najlepsie ako vedia. Potrebuju byt informovane. Ked je moznost aj pre jej psychicke zdravie aby nemusela absolvovat zakrok v nemocnici s celymi predoperacnymi vysetreniami, pohladom sestriciek a lekarov, ...Tych situacii, v ktorych sa zeny pre dany zakrok rozhoduju je tolko, ze sa neda poradit - urob to alebo ono. tu mas informacie, ake mas moznosti, co ta asi caka, ked si nejaku moznost zvolis a uz je to na tebe. Ziadna z nas nebude zit jej zivot, ani jej pravdepodobne pomahat, ked sa raz rozhodne - myslim napr. financne, ked si dieta necha a napr. ju priatel opusti, a podobne.. takze je to len a len na nej.

maggie2
24. okt 2011

@skeptik OPAKUJEM: "liek" ktorý tu propaguješ na Slovensku nie je registrovaný, a ani jeho registrácia sa nepripravuje. @katun Stále sú v zahraničí pozorované úmrtia v súvislosti s týmto preparátom.

mesiacik2
24. okt 2011

@czechzuzanaba co je na tom divne? je to aj pravne podporene aj v ceskej republike a nych clenskych statoch. Je to prave kvoli takymto pripadom- ja osobne poznam dievcinu ktora bola porodena 15-rocnou mamickou, ktora ju donosila a dala na adopciu-bola to biela dievcina z dobrej rodiny, ale rozhodli sa ze ju daju na adopciu. Potom si kamaratku zobrala adoptivna rodina a teraz je stastne vydata a je vdacna ze jej biologicka mama to vyriesila takto. Takze nechapem tvoj udiv. Aby povedala svojmu okoliu ze babo zomrelo pri porode som poradila preto lebo ludia nie su slepi a pytali by sa a ak nechce aby sa v tom rypali tak toto je dobra vyhovorka- este ju budu aj lutovat.

nativanativa
24. okt 2011

co by bolo keby .....
to je otazka ktoru ste si polozili nejeden krat
je to na tebe moja , ja osobne si myslim ze vztah ktory nie je podla tvojich predstav a k tomu s muzom , ktory ti pomaly moze robit otca , nema perspektivu , ale je to moj nazor
a co sa tyka dietatka , moj pribeh poznas , pisala som ti ho , zvaz svoje rozhodnutie , aby si to nemusela v buducnosti vsetko olutovat ... tym nechcem povedat ci si ho mas alebo nemas nechat , je to tazka situacia

filipal
24. okt 2011

@anjelicek26 to je mozne, ze on si to praje. ale co si praje Briana? podla mna by mala ist k psychologovi, ujasnit si, co chce, co citi.
samozrejme, ze sa zobudila trochu neskoro, lebo caka dieta a je to velka zodpovednost. na jej ospravedlnenie snad len to, ze mam pocit, ze bola dotycnym muzom trochu manipulovana....tipujem, ze to bol trochu unik z rodiny...

skeptik
24. okt 2011

@maggie2 Ovela vacsie riziko nez uzitie mifepristonu je ked teraz hned sadnes do auta a budes 5 minut soferovat po meste. Riziko mifepristonu je asi take ako ked uzijes prvykrat penicilin. Pokial dostanes anafylakticky sok, tak si predsa v zdravotnickom zariadeni, a tato pravdepodobnost je aj tak skoro nulova pokial si nikdy s liekmi/imunitnym systemom problemy nemala.

Neviem, ci nemocnice na SK tuto tabletku maju, v zahranici je to bezne, tieto tabletky nie su v lekarnach, ale iba v nemocniciach, aby nemohli byt zneuzite (aby vam to nehodil niekto do drinku).

Ked je v takej situacii, ze pre nu je najdolezitejsie to, co najrychlejsie ukoncit bez toho, aby sa o tom niekto dozvedel, tak jej urcite nebude daleko dojst do Viedne z SK.

mesiacik2
24. okt 2011

@zivika autorka diskusie sa nas pytala co robit a kazda jej radi podla svojho presvedcenia. Co by sme jej mali napisat ine? ak niekto povazuje potrat za vrazdu-nemoze ostat ticho, ak niekto za riesenie problemu- tiez to poradi. Ak niektora tuzi po detoch a nemoze ich mat- ma pocit ze musi povedat aku velku chybu robi ked zvazuje interupciu. Lepsie bude ak napsem- joj si ake chudatko! mas to fakt tazke a tato situacia je neriesitelna! nechcela by som byt v tvojej kozi!!! to by bolo asi malo konstruktivne....

kaara1980
24. okt 2011

nie som zástankyňa,ani odporkyňa potratov...každý podľa svojho uváženia a svedomia.Len čo by za to dali ženy,ktoré nemôžu mať deti,či museli ísť na potrat kôli zdravotným problémom seba či dieťaťa...no ale o inom.Zarazilo ma,že si vo vzťahu,ktorý ti nevyhovuje už 4 roky...žeby kôli tomu,že ,mladý pán, je za ,vodou,?Prečo spávaš s niekým,kto Ti nestojí za to,aby si s ním mala rodinu?Sex je v prvom rade na plodenie detí,nielen na uspokojenie.žalám ti veľa šťastia a hlavne to správne rozhodnutie.A rob len to,po čom dokážeš znášať dôsledky

maggie2
24. okt 2011

@skeptik my všetci máme veľké šťastie, že naše mamy nešli na potrat. Preto teoreticky ani nemáme právo robiť súdy o tom či UPT áno. To právo hovoriť či UPT áno alebo nie, by mali mať ľudia, ktorí sa nikdy nenarodili, pretože boli zlikvidovaní skôr než sa tak mohlo stať. A o každej ľudskej bytosti, ktorá sa nevie vyjadriť, v zásade sa predpokladá, že CHCE žiť.

V podstate ale kľudne môže ísť autorka na potrat zákon na SK jej to stále umožňuje za daných podmienok.

mesiacik2
24. okt 2011

@katun nie je pravda ze na Slovensku ti nikto nepomoze ak si v zlej financnej situacii s dietatom- mozem ti sem dat aj link na jednu organizaciu, potom je tu rodina.

maggie2
24. okt 2011

@skeptik opakujem Ti: na SK táto tableta nie je registrovaná, a tým pádom nie je ani povolená.

skeptik
24. okt 2011

@maggie2 Preco pises veci, ktore nemozes nicim podlozit, bud taka dobra a daj sem nejaky link o tych "umrtiach" v suvislosti s klinickym uzitim mifepristonu. Je to bezny liek, ktorym sa na zapade okrem interupcii riesia zamlknute potraty do 9.tt, aby sa nemusel otvarat krcok.

anjelicek26
24. okt 2011

@filipal - no mozeme velmi spekulovat, ale ja si stale myslim, ze ak s niekym spavam, som vo vztahu, tak asi k nemu nieco citim 😕 Ako kazdy dlhsi vztah ma svoje "hoch und tief", teda svoje dobre a zle casy, len to treba chciet vyriesit.

My sme sa napriklad vzali az tento april. Ked som bola tehotna, brat som sa nechcela, nevedela som, ako to cele bude fungovat, chcela som mat moznost zbalit svoje dietatko a proste odist prec bez toho, aby mi v tom mohol zabranit. Nechala som si otvorene vsetky spätne vratka, mala som podporu rodiny a dalej chodila na vysku... aby som dietatku mala co ponuknut. Lenze nam vsetko fungovalo napriek mojim pociatocnym obavam a funguje dodnes - ak mam povedat hodne lepsie, ako na zaciatku.

skeptik
Odpoveď bola odstránená
katun
24. okt 2011

@maggie2 to su pozorovane aj pri antikoncepcii, antibiotikach, porode.. Na Slovensku nie je registrovana pokial viem vdaka KDH, ked boli vo vlade cca pred 15 rokmi - zmietli zo stola vsetky pokusy o registraciu. Nemyslim si, ze zaucinkoval pribalovy letak, ale ideologia.

katun
24. okt 2011

@mesiacik2 daj link, mam najmenej dve kamosky, ktore su slobodne matky a nemozu sa domoct vyzivneho, byvaju u rodicov, kde je otec tyran,.. urcite by im to pomohlo, mozes aj do IP. Oni sa napr. rozhodli tiez slobodne - prevazila viera.

zuzana76
24. okt 2011

ja som videla asi pred rokom tento film

http://www.filmovyklub.ticho.sk/0012_4mesiace3t...

hned prva veta stoji za to
Jeden deň v živote dvoch rumunských vysokoškoláčok v roku 1987, na ktorý nikdy nezabudnú a o ktorom nikdy nebudú hovoriť.

fakt smutny film ☹

zivika
24. okt 2011

@mesiacik2 nemyslela som to tak, ze podme ju lutovat, skor tak, ze ak uz uvazuje nad moznostou potratu, vie co to obnasa a neberie to ako vrazdu, tak naco ju tu o tom presviedcat? a tiez prco by ona mala riesit to, ze ina zena deti nemoze mat? moze taku zenu lutovat, ale ona ma svoj zivot a ten s inymi zenami nesuvisi...myslim, ze ked tu uz napisala, asi pre ten potrat nie je uplne rozhodnuta, len je zmatena a obava sa, ze dietatko nezvladne, hlavne ked nama perspektivny vztah so svojim partnerom...tak asi skor potrebuje poradit v tomto smere, ze ako to vyriesit...vsimla som si, ze napriklad radu o tom, ze to ma priatelovi povedat si zobrala k srdcu a napisala, ze dnes mu to povie...

filipal
24. okt 2011

@zuzana76 ano, videla som, klubovy film....je to prave o casoch, ked sa interupcie robili nazakonne, tajne. profitovali na tom ti najnemoralnejsi.

zuzana76
24. okt 2011

http://www.impulzrevue.sk/article.php?332 a este toto je o tom

Navyše nemôže o ničom ani hovoriť. Keď konečne z hlučnej návštevy odíde, nájde Gabinu v samote a tichu. Dieťa je potratené, mladá matka otrasená. Na druhý deň sa dievčatá dohodnú, že nebudú o tejto udalosti nikdy hovoriť. Že na ňu zabudnú. Divák vie, že to nie je možné, že sa im to nepodarí. Tak ako sa nikomu nepodarí zabudnúť na tento film.

maggie2
24. okt 2011

@skeptik http://www.medknowledge.de/abstract/med/med2006...

nebudem tu dávať ďalšie linky, si dosť vychytralá na to aby si si sama našla ďalšie zdroje

maggie2
24. okt 2011

@zuzana76 minule som videla film JUNO. Aj keď bol akosi nepresvedčivý - mladá školáčka otehotnie, nejde na potrat, už počas tehotenstva nájde ženu ktorá nemôže otehotnieť a dohodne s ňou že jej dieťa hneď po pôrode odovzdá, (a kde by človek čakal zápletku, že po pôrode sa v mysli matky všetko zmení, a ona nebude sa chcieť vzdať dieťatka) táto kľudne ešte v pôrodnici odovzdá dieťa tej žene a veselo bezstarostne vysmiati si všetci žijú ďalej - aj tak je to vždycky lepšie než UPT.

skeptik
Odpoveď bola odstránená
anjelicek26
24. okt 2011

@maggie2 - ja som juno videla, ale teda ze by z toho vyslo, ze je to "bezstarostne" a ze by bola vysmiata po tom, co dietatko odovzdala, tak mi to teda neprislo 😖 Stacila mi ta posledna scena z porodnice.

maggie2
24. okt 2011

@katun ideológia zaúčinkovala práve v časoch keď sa potraty zlegalizovali. Namiesto toho, aby sa verejnosť naučila akceptovať fakt, že mladé dievča, slobodná žena atď. môže otehotnieť, a je úplne normálne, že dieťa vynosí, a ak ho nechce, či nemôže si dovoliť, či je tam nejaká iná prekážka, že toto v slobodnej vôli, bez toho aby ju niekto ohováral a pranieroval že je krkavčia matka, sa vzdá tohto dieťaťa a poskytne ho na adopciu. Namiesto toho tu robíme obrovské pokrytectvo, kde akceptujeme likvidáciu ľudských bytostí, namiesto toho aby sme si držali jazyk za zubami a neohovárali ženy ktoré dajú dieťa na adopciu. A toto všetko vedie nakoniec k tomu, že ženy budú chodiť na potraty len preto, že vysnívaný chlapček nebude mať modré oči a blond vlasy, resp. rovno po pôrode sa budú napríklad dievčatká hádzať do odpadkového koša, tak ako sa to v súčasnosti deje napr. v Číne.

skeptik
Odpoveď bola odstránená
maggie2
24. okt 2011

@skeptik ak A tak aj B treba povedať, každý liek má kontraindikácie, aj vedľajšie účinky, nemožno len tak bezhlavo niečo vychvaľovať, och aké úžasné. Na druhej strane je pravda, že na Slovensku majú potratári monopol v tom čo robia, a dobre na tom zarobia, veď je to ich živobytie. Pokiaĺ v zahraničí nie všetky nemocnice robia potraty, sú tam špeciálne kliniky, na SK tak robili donedávna skoro všetky. A aké haló bolo z toho, keď z tohto špinavého biznisu chceli niektorí vystúpiť. Takže áno aj to je jedna strana mince, kšeftu pre potratárov je čoraz menej (aj vďaka HAK, aj uvedomelosti žien či mužov, kondómy etc.) no a chemická tabletka by im kšeft už načisto zruinovala. To je pravda.

Takže nemiešaj sem do toho cirkev, slovenská komora lekárov by Ťa za tú hlášku vysmiala, pretože na SK sa lekári neboja nikoho a ničoho a cirkev je tá posledná, ktorej by dovolili do toho hovoriť. Nerob demagógiu.

katrinka8
24. okt 2011

@pingu1 - vid napr.: http://www.tehotenstvo.eu/article/18/treti-luna... - precitaj si prvy odsek. To len mala poznamka na margo vyvinu plodu.
Ale toto vobec nepatri do tejto temy, si myslim. Jedna sa o odborne pomenovania stadia vyvinu cloveka v prenatalnom obdobi 😉 Ci to niekto nazve plod alebo dietatko, je v tomto pripade uplne jedno. Fakty su fakty, zakon je zakon, svedomie je svedomie. Netreba si mylit pojmy a dojmy 😉

rubinka
24. okt 2011

@skeptik - Bože tie tvoje príspevky sú fakt hrozné, sa mi ani veriť nechce že toto píše žena ktorá má sama dieťa a druhé nosí pod srdcom, som zhnusená keby tu bol grcajúci smajlík hned ti ho dám. 🤐