icon

Nemám podporu od rodičov

sasi_01
12. nov 2017

Ahojte maminy alebo budúce maminy. Ako vaši rodičia prijali to že ste tehotné? Moji rodičia to vôbec neprijali, čo aj trochu chápem keď mám len 19 rokov a nedokončenú VŠ. Ale to čo mi oni hovoria teda hlavne otec ma velmi ubíja a už sa kvoli jeho rečiam prestávam aj tešiť na to malé. Veľmi ma za to odsudzuje a berie to ako hanbu a nemam od neho čakať žiadnu pomoc... V podstate ani nečakám od nich nič a ani nechcem, stačilo by keby to príjmu a viac ma podporujú. Viete mi niečo poradiť čo robiť ako sa zachovať ? Alebo ako ste sa zachovali vy?

chupakabra
Autor odpoveď zmazal
ukulela
12. nov 2017

@sasi_01 ad skola - vybrala si si ju ty. pravda je, ze ak ju nedokoncis, s maturitou z gympla (nie?) mas sance na dobru pracu aspon v kancli mizernu ... suseda teraz koncila skolu - s malym dietatom zvladla promocie aj statnice. na narocnejsej skole technickeho zamerania. zistovala si, ci sa u vas da studovat len za €externe - nie je moznost individualneho studijneho planu? studpvat sa da aj s dietatom.
suhlasim, ze dieta je dar. otcoi treba povedat,co by sa mu pacilo viac - ci to, ze budemat dceru "prespanku" alebo by chcel mat dceru, co chodi po "vyskraboch" .. sorry za slovnik, ale zrejme taky na otca plati - ked mu vadi dvojka na maturitnom vysvedcku.
ale tiez suhlasim, ze teraz si na tahu ty a mlady. nepises o nom, lebo "o tom nie je otazka"- ale je. ste rodicia. ak sa o dieta dokazete postarat /a samozrejme aj o seba) tak ta nazor rodicov aktualne nemusi zaujimat. zmaknu po porode. ale ich hnev je opravneny. dcera studuje - a teraz pride s tym, ze je v tom, zahodi za hlavu skolu (lebo tak to vyzera), nema este ani kde byvat, nema peniaze na zivobytie, nie je iste, ci sa mlady o nu postara a ona sa durdi, ze sme naserinkani? ked ubezpecis rodicov, ze ste sa obaja postavili k situacii zodpovedne a vyriesite ju tak,ze ichnebudete zatazovat, tak ajpochopenie a pomoc od rodicov pridu ... a prisli by urcite ovela skor, keby videli, ze napr popracujes na tom dokonceni skoly. studium sa da prerusit, dokoncit individualne, stoji to aj zatie externe prachy ... a ozaj sa to da ajpri dietati, namieto zurok na intraku budes kojit a zehlit a zvysok sa ucit 🙂 da sa to. mala som na dennom VS spoluziacku s manzelom a dvoma detmi.
seriozne ti drzim palce, no musis sa na to pozriet aj z pohladu rodicov. a musim im ukazat, ze si uiz dospela.

sticker
simusska
12. nov 2017

Ja som s MM chodila od 16tich. Naši rodičia nás a seba navzájom poznali. Mne mamka umrela v 17tich. V 19tich som otehotnela. MM je rovnako starý. Otec po mne strašne kričal, že som ho sklamala atď....no hrôza. Trvalo mi asi mesiac kým sa s tým zmieril. V septembri sme im to oznámili a v októbri bola svadba. Išli sme bývať dočasne na 1 rok ku svokre a potom sme si kúpili byt. Otec je teraz najlepší dedko na svete. Zniesol by mojim dcérkam aj modré z neba. Vždy sa však ešte nájde situácia, kedy spomenie ako som mohla chodiť napr. na výšku a aké šoky som mu vtedy spôsobila. A to je od svadby už 8 rokov. ... veľkú podporu som mala vtedy od mojej svokry....aj môjmu otcovi prehovorila do duše. Všetko chce čas. Keďže sme boli hneď po škole, ani jeden sme nemali prácu. Dosť nám financne pomáhali svokrovci. Svokra si však každý náš alebo malej výdavok zapisovala a keď sa MM zamestnal tak sme jej to postupne všetko vrátili. Také zmierenie sa zo všetkým a postavenie na vlastné nohy trvalo asi rok.

sasi_01
autor
12. nov 2017

@chupakabra tak to ma mrzí... Je to velmi ťažké keď tvoji najbližší nestoja pri tebe keď ich najviac potrebuješ...

janulka1802
12. nov 2017

@sasi_01 nie si prvá ani posledná. Mám kamošku a tá mala syna v 16tich. Bolo to neskutočné haló, keď sa to stalo pred 20-timi rokmi. Teraz? Kamoška má VŠ, skvelú robotu, syn je samostatný v zahraničí. Chápem aj pocity rodičov, jednoduchšie by to bolo, ak by to bolo o pár rokov, ale ak Ťa chcú podporiť, môžu tak urobiť práve teraz. Ak sú normálni, tak neverím, že ich to malé neobmäkčí, keď sa narodí. Ľahké to nebude, ale radšej tehotenstvo ako dáka choroba, či nedajbože úraz, nešťastie. Presne toto sa stalo spolužiakovi, dcéra takto otehotnela. Tiež najprv šok, ale teraz v pohode, pomáhajú mladým, dcéra si robí výšku. Ja to tak čierno nevidím, ale najviac bude záležať na Vás dvoch, ako sa s tým popasujete. Držím palce.

sasi_01
autor
12. nov 2017

@chupakabra a kedy sa dali vaše vzťahy s rodičmi dokopy?

samkova_mamka
12. nov 2017

@sasi_01 len uvidia maličké, hneď obidvom zmäknú srdcia, že majú vnúča... uvidiš akú im bude robiť radosť. A o VŠ sa neboj, dá sa dokončiť kedykoľvek...

katulienkax
12. nov 2017

@tiper24 žiaľ ako kto, poznam vela kde sa stari rodičia vobec nezaujimaju

hettinka
12. nov 2017

@sasi_01 prosím ta s koľko si vlastne tehotná? Kedy si to povedala rodičom? Ja len, že sotva pred 2 týždňami si chcela chudnúť so špeciálnymi časmi a tabletkami na chudnutie.. tak to musí byt veľmi čerstvé, či???

sasi_01
autor
12. nov 2017

@hettinka ano je to čerstvé

lulu369
12. nov 2017

@sasi_01 ahoj, tak trocha mi to pripomína moju situáciu. Ale na začiatok si neodpustím jednu otázku - si jedináčik? Pýtam sa preto, lebo ja som a moji rodičia sa dodnes nevedia zmieriť s určitými vecami a sú aj chvíle kedy mi uštedria ranu pod pás. Jednoducho sa musí človek cez to preniesť a prestať si to tak pripúšťať, ale viem je to ťažké....
Príde mi to, že rodičia jedináčika si cez svoje dieťa chcú plniť svoje syn, ale majú na neho aj možno prehnane nároky...

nesquik8
12. nov 2017

Ten pocit poznam pri prvom tehotenstve som s nimi ani raz nebola prisli ma pozriet az po porode stretavali sme sa malo ale malu si oblubili lenze ked som druhykrat otehotnela a tesila som sa ze prezijem tehu konecne aj s nimi zasa to neprijali :( obcas ma to trapi ale co odkedy som sa vydala som na vsetko sama a tak to asi aj ostane no :( uz nedufam v zazraky proste nie kazdemu je dopriate to co druhi ludia maju bezne no

sasi_01
autor
12. nov 2017

@lulu369 ano som 😒

kr1st1n4
12. nov 2017

ja som mala síce viac keď som otehotnela, ale naši rovnako neskákali meter dvadsať.. hlavne paradoxne mamina mi znepríjemňovala život odsudzujúcimi rečami, paradoxne preto že viem že sa na vnúča tešila, len mala pocit že naň ostanem sama a neustále mala a má poznámky na môjho teraz už manžela..

jediné čo pomohlo je nepripúšťať si to.. začínaš sa nenávidieť? spamätaj sa, čakáš dieťa pre ktoré si sa rozhodla že ho donosíš a vychováš a keď máš muža ktorý pri vás bude stáť a postaráte sa spolu, tak si nájdite podnájom a choďte preč od negatívnej energie, je to vaše dieťa, nie tvojich rodičov..

mojim rodičom som to nikdy nezabudla, ale teraz s odstupom času ich trošičku chápem že aj pre nich to bol šok a ventilovali si svoju frustráciu a sklamanie takto (ja som zranená/-ý, ublížim aj tebe) ale to nikdy nebolo správne riešenie..

lulu369
12. nov 2017

@sasi_01 hneď som si myslela😒 no čo k tomu dodať - toto ma asi každý jedináčik. Jednoducho sme ich jediné dieťa a vždy sa o nás budú priveľmi báť, budú chcieť pre nás to najlepšie a čo ale nie je najlepšie chcú si cez náš plniť sny. A ak nie je niečo v našom živote podľa ich predstáv, berú to ako zradu (aj keď je to trocha prehnané). 😒

chupakabra
Autor odpoveď zmazal
kapustovafliacka99
12. nov 2017

nuz ja som na strane rodicov.
je pravda, ze vykricat dietatu ze je hanbou rodiny a co povedia ostatni, to je take blbe, zastarale. nesuhlasim s tym aby dietatu vykrikovali take nieco, neviem si predstavit takto nadavat mojmu synovi, hoci je este maly. nie to dospelej. take nieco je velmi tazke prehltnut. ALE
rozumiem preco su nahnevani a nevidia to ruzovo. viacere ti napisali skusili vyvsetlit, preco si myslia, ze rodicia su opravnene nahnevani, a ty tie poznamky kvalitne ignorujes, na situaciu priatela sa nevyjadrujes lebo to nebola otazka. len si dudres svoje, lebo tebe nemaju pravo do toho hovorit.
ak si dospela, vezmi nohy na plecia a situaciu zacni riesit. fnukanie a dupkanie nozickami ti nepomoze, lebo z toho ucty, vodu, elektrinu, byvanie, plienky, lekarov nezaplatis.
skolu odkladas, vidim ze to ani nechces riesit, jednoducho vraj sa nieco plati,vraj to bude drahe tak odkladas do nevidim. strednu mas gympel, to je ako predlzena zakladna skola na vyssej urovni, cize prakticky odbor nemas ziadny. z toho vyplyva, ze ani bohvie aku robotu si nezozenies. dnes je na trhu velka konkurencia. nesuvisi to priamo s VS ale aj so sikovnstou, obratnosstou, kreativitou. ta mi u teba chyba.
z toho co tu pises si podla mna predstavujes situaciu velmi jednoducho.mamka a ocko zmaknu a ich srdiecko pukne od stastia ked to dieta uvidia, predopkladam ze kedze nemas peniazu, pracu, skolu ani nic tak by sa patrilo aby ti prispeli, ze ano? lebo ked ti nebudu chciet prispiet, zase sem pride hrba podrazdennych mamiciek, ktore tvojim rodivom budu nadavat.
pises niekde, ze priatel ma 20 a ma nejaku celkom dobre platenu pracu. nuz takto nehnevaj sa na mna, drzim ti palce aby to bol ten pravy a boli ste spolu cely zivot. ale na druhej strane, pozri si kolke mlade zeny sa rozvadzaju, lebo muzi pridu do veku kedy si chcu este uzit a nie utrietat pokakane plienky a skakat okolo zadku tehotnej zene. na to treba dozriet. ja ti zelam aby tvoj partner bol vyzrely, ale aby som bola uprimna, sancu na to davam nizku. povedzme si uprimne, vacsina 20r chlapcekov este nahana zenske sukne a nieco take ako seriozna zodpovednost za dieta a zenu - na toto este nie su dospeli. ale ako hovorim snad ten tvoj bude vynimka.
takze znova davam rodicom za pravdu v tom,z e ste obaja velmim mladi a tak pravedpodobnost, ze zostanete spolu je zatial nizka. aspon takto to vidia oni, a takto by som to videla aj ja.
niekto tu pisal, ze ked si nevedel dat pozor na svojich 15cm uz mal naklusat s prstienkom hoci z dreva, a situaciu riesit.
ty sa o nom nevyjadrujes, mam skor pocit ze nieco zahmlievas.
nuz takto ti poradim, rada pod pas od rodicov boli aj ked mas 25, 30 40, 50. to je stale tak. ale treba sa na ti pozriet aj z druhej strany, takze pekne zacat situaciu riesit, lebo lutovanim sa nic nedosiahnes.
hlavne by som sa nespoliehala na euraciky zmaknuteho srdiecka, ale isla by som trvdo za svojim a v prvom rade by som hodila rec s partnerom ako si to dalej predstavuje.
lebo rodicia su rodicia, vychovali ta, podla prava si dospela. a vidim ze si to aj o sebe myslis ze si, nuz vporiadku. vyries si tento problem sama a necakaj, ze ta budu ofukovat. nebudu.

kapustovafliacka99
12. nov 2017

aby som ti odpovedala na otazku, ako by ste sa zachovali?
ja by som si sadla s priatelom medzi styrmi ocami. normalne seriozne by som sa snim porozpravala ako to budeme riesit, ako sit o predstavuje. vysvetlia by som mu teda, ze dieta si chcem nechat. a ze ocakavam ze prevezme zodpovednost. keby mi povedal, ze aj on to dieta chce, dalsi krok by bol popozerat sa po lacnejom byvanie, ubytovni, hodila rec s obcou, mozno nejakym prispevkom. zistila by som si moznosti byvania, aby sme to nejako financne utiahli, mozno poziadala o pomoc nejaku rodinu na strazenie maleho a nieco orbila. hoci aj z domu. pozistovala by som si moznosti studia popri malom dietati. a s tymi vsetkymi zistenimi informaciami a planom ako a co budeme riesit s partnerom, by som pekne naklusala k rodicom. aj spolu s nim. a seriozne sa s nimi porozpravala o tom co a ako budeme riesit. aby som ich presdvedcila o tom, ze naozaj mam zaujem a budem pre to robit co budem moct, aby sa vsetko dalo do poriadku. po tomto rozhovore uvidis. bud podrporu rodicov budes mat, alebo nie. ak ani po omto, budes sa s tym musiet zmierit. to iste by som urobila s druhou stranou. ti maju mozno ini pohlad.
to co ty vidis zo strany rodicov nie je iba hnev a sklamanie, ale najma obavy. vies oni si uz to svoje vychovali. to tvoje co cakas, je v prvomprade na tvojich pleciach a nie ich. a kedze uz skusenonst maju, dobre vedia co to obnasa, a tak maju strach aby si to zvladla.
opakujem ze nadavanie a urazanie ta nie je riesenie ani to nie je spravne, ale maju pravdu v tom ze su nahnevani. lebo z toho co pises sa mi nezda ze to chces riesit rozumom. skor sa mi vidi, ze ratas s tym ze zmaknu. alebo ze teda ked nie oni, tak druha strana pomoze. nuz niektori ano, niektori nie. ale aj ked nezmaknu, aj tak nemas pravo od nich nic ziadat ani sa hnevat. mozes sa hnevat ak ti povedia nieco co ti uraza, a mas pravo sa branit samozrejme. ale za samotny fakt, ze sa netesia ako typicke babky a dedkovia, na toto nemas pravo sa hnevat. lebo maju pravdu.

janinah
12. nov 2017

prepáč,aly ty si fakt ešte decko....mamka ti hľadá ľudskú doktorku? už dávno si mala mať svojho gynekologa a ak ho máš a chceš zmenu,tak hľadaj sama,podla recenzií ,pýtaj sa kamarátok....a že ťa najbližší nepodržia? no,najbližší je ti teraz otec dieťaťa,ten nech vybavuje čo treba a podrží ťa....nečakaj,že ťa budú rodičia obskakovať,lebo si tehotná,stalo sa,tak rieš situáciu a nebedákaj

sticker
kapustovafliacka99
12. nov 2017

@janinah strucne, vystizne. uplny suhlas.
nejako mi chybaju informacie o otcovi dietata. ved ten by mal s tebou teraz vsetko riesit. nie? a kde je? preco o nom nic nepises. ON a TY ste PODSTATA situacie.
tvoji rodicia ani jeho to vychovavat nebudu. a nie su ani povinni vam pomoct. pomoc v takejto situacii je ich dobra vola, nie povinnost. preco neuvedies viac veci o nom? podrpouje ta?pomaha ti?

nesquik8
12. nov 2017

@kapustovafliacka99 fuu nalozila si jej no ... Ma tazku situaciu lebo som prezila do bodky to iste a clovek vtedy vidi ruzovo vsetko su mladi zamilovani a myslia si ze im lezi svet pri nohach no da sa to zvladnut a aj bez rodicov. Ja som z domu utiekla za mojim teraz uz manzelom mala som mesiac po ukonceni maturity na gympli takze som na tom bola podobne ako ona skola ziadna prax ziadna nic. Byvali sme u svokrovcov kedze muz bol vtedy este malolety a nemohol robit nikde. Rok som bola po porode doma isla som robit vzali sme si hypo odstahovali sme sa a zijeme sami a budeme mat aj druhe dietatko a bez nejakej pomoci z obidvoch stran. Robime obaja zatial nikoho nam netreba sme samostatni. Vsetko sa da vyriesit len zaciatky su tazke a zalezi vela od toho kde autorka prispevku zije. Rodicia sa s tym mozno ciastocne zmieria mozno uplne a mozno dalej. Zivot pokracuje s nimi ale aj bez nich takto sa len zbytocne utrapi. Nezijeme ako milionari ale mame vsetko co nam treba vlastne byvanie zdrave dietatko teplo v byte co vela ludi nema. Prajem jej nech sa inspiruje a nech ide za svojim nech robi co citi konala som citovo nie rozumovo ale zvladla som to casom. A nie kazdy mlady chalan sa chce zabavat ale su aj taki ako nasi otcovia dedovia ktori v 20tke zakladaju rodiny a ako dlho im to vydrzalo

december12
12. nov 2017

@janulka1802 ....ale radšej tehotenstvo ako dáka choroba, či nedajbože úraz, nešťastie.
to je neuveriteľné na akú úroveň si dala život človeka

kapustovafliacka99
12. nov 2017

@nesquik8 nemyslim si, ze som jej nalozila. chcela som ju stiahnut z oblakov. toto je situacia ktoru treba riesit, a u nej mi chyba vola. nepaci sa jej pristup rodicov lebo jej nadavaju, ze je hanbou rodiny, okej to chapem. ale zase ani vola to riesit. len odlozila skolu na neurcito a dalej nic.

sasi_01
autor
12. nov 2017

@janinah a prečo by som sa nemohla poradiť s mamou? Prečo by mi nemala pomôcť? Ved na to je mama aby mi pomohla... Nehovor mi ze ty si si nikdy od nikoho nepytala radu...a za to ze mam len 19 sa tu nebudes do mna navazat!

janinah
12. nov 2017

@sasi_01 aj ja som mala 19,už som robila,mala svoj 1izbový byt a samostatný život mimo rodičov...že sa navážam? chcem ti sňať ružové okuliare z očí...moje dcéry sú staršie ako ty a v prípade otehotnenie by nerobili takú paniku,tak načo tu vypisuješ,že tvoj otec sa správa ako sa správa?načo tu píšeš cudzím ľuďom,čo čakáš,že ponadávame na tvojho otca?áno,radiť sa treba,ale nie aby ti mama lekára hľadala,nech ti poradí ako sa lekár hľadá,ale toto si rob sama,nech ti mama poradí ako treba obed variť,ale rob si to sama....ale dík,vďaka tvojmu poslednému príspevku mne adresovanému som si uvedomila,že viem aj inak tráviť zbytok nedele ako radiť niekomu,kto si poradiť nedá...maj sa a veľa šťastia

sasi_01
autor
12. nov 2017

@kapustovafliacka99 heh to teda si mi dala 🙂 ja sa urcite nehnevam napisala si uplnu pravdu a prave aj tieto tvoje slova je pre mna také povzbudenie takze dakujem 🙂 a info o priatelovi? Tak ano je mlady ale ma dobru pracu lebo maju rodinnu firmu a nudza o peniaze nieje (teraz asi mozem cakat pripomienky typu ze som zlatokopka 🙂 ) uz som vyssie pisala ze hladame prenajom najlepsie aj so zariadenim a uz sme aj par bytov nasli 🙂 a ano podporuje ma a asi jediny sa tesi co je aj pochopitelne 🙂 ak som nieco o nom zabudla napisat tak mi este pripomen ;) a co sa tyka zabav a ze mladi vedia len pit fajcit a chodit na diskoteky? Prosim vas nehadzte vsetkych do jedneho vreca ;) to uz mame za sebou ako sa hovori vyburili sme sa na strednej 🙂 a poznam vela mladych ludi co nezdielaju zivot na kazdej party ;)

janulka1802
12. nov 2017

@december12 zle si to pochopila bolo to myslene že tehotenstvo nie je nešťastie i keď samozrejme lepšie je ak je naplánované po skončení školy presne toto povedal môj spolužiak a úplne s tým súhlasím 😉

tt247
12. nov 2017

@sasi_01 k tvojej vete, všetci sa pchajú na "právo, medicínu, eko" len toľko - si jednou z nich. No a vlastne ani veľmi nerozumiem, čo máš za problém. Mama ťa podporuje, priateľ je super, žiť máte z čoho, škola ti asi chýbať nebude, vybúrení ste aj ty aj priateľ, takže ani nočný život a drinčíky s kamoškami ti chýbať nebudú (len píšem, čo si napísala ty)... takže kde je ten obrovský problém, že sa kvôli nemu začínaš nenávidieť? V rečiach tvojho otca? Ale, prosím ťa. Jeho reakcia je normálna, sklamala si ho, no prestaň sa upínať na jeho reči a ži tak, ako si to predstavuješ ty.

sasi_01
autor
12. nov 2017

@tt247 dobre prestanem sa upínať na jeho reči 🙂

sofinka156
12. nov 2017

@sasi_01 neboj sa ja som ostala tehu v 1.rocniku VS a porodila som na konci 1.rocnika ... Mala som 20 a manžel tiež 20...Naši neboli nadšení a otec ma posielal na potrat lebo ma bral ako decko a teraz je moja mala jeho slniečko a najvnucka 😍 kvôli nezhodám sme sa odsťahovali do podnájmu do mesta kde som nikoho nemala celý mužov plat išiel na nájom ...V tehu sme sa aj vzali mali sme malu svadbicku 😊 išla som na externé čo bolo finančné neskutočné náročné ale dali sme ...Ubehlo 7 rokov a máme už svoj domček každý svoje auto ja som už 2 roky Mgr. a dcérka je prváčka 😊 začiatku boli veľmi náročné hlavne finančné ale dali sme to hlavne s partnerom držte spolu 😊 neboj zvládnete to a keď sa tatovi nepáči povedz mu ahoj ono sa časom všetko utrase 💕