Nútia ma do interrupcie
Ahojte žienky , potrebujem sa podeliť z mojím trápením a zároveň vás požiadať o pomoc či radu .. Mám 20 rokov v máji maturujem , moje rodinné zázemie je strašne slabé žijem len s matkou nakoľko mi otec umrel ked som mala 13 . Priateľa nemám . Mala som chlapca ale bola to len krátka známosť hoci sme teraz priatelia ale city vtom nie sú už žiadne , navyše on má už nový vzťah v ktorom je šťastný . Ja však som v 9.tt . Moja matka na mňa spolu aj sním tlačia aby som podstúpila interrupciu. Vraj tak spravím dobre , pre seba , pre nich aj pre to malé . Ja ale mám pocit že nemôžem . Ked som bola mala hrozne som chcela súrodenca no nebolo mi dopriate , detičky mám hrozne rada , pracovala som ako dobrovoľníčka v deckom domove pre novorodeniatka . Cítim sa byť dobrou matkou , ale voči nim som absolútne bezbranná .. neviem čo mám spraviť ☹ . Poraďte mi prosím !!! ☹ ☹ ☹ ☹
Musím ešte podotknúť jednu vec , s mojím ex som spala len raz , sú ľudia ktorí sa snažia roky a nedarí sa mne sa to podarilo na prvý krát a bez toho že by som to čakala .alebo sa na to pripravoval ... je to prosto taký malí zázrak 🙂
Ja som takto presne pred rokom zistila že som neplanovane otehotnela... o tomto čase som plakala a nevedela ako dalej. nechat si - nenechať si... Manžel stál však pri mne, v čom bola obrovska výhoda. Ja som vnútorne necítila že by som to bábo chcela. No a dnes ma 4 mesiace a každý jeho bezzubý úsmev je pre mna odmenou že som sa vtedy rozhodla spravne...
Hneď v úvode napíšem, že som pro-choice, nebudem ti tu vypisovať, že je to malý anjelik a tvoje bábätko, ktoré ťa ľúbi, že si to budeš vyčítať do konca života(nie je tomu tak vo veľa prípadoch), že spravíš najväčšiu chybu v živote, že sa to nejako vyrieši (ver tomu že nie), že daj šancu "novému životu", že počatie je zázrak. Sama píšeš, že si pracovala ako dobrovoľníčka v nemocnici pre novorodeniatka, tak vieš ako to tam vyzerá z prvej ruky Z logického hľadiska majú pravdu, si prakticky bez rodiny, bez zázemia, bez príjmu, bez školy. To dieťa bude živoriť tak ako budeš živoriť aj ty, tak ako živoria aj ostatné baby, ktoré sú na tom podobne. Osobne by som nehľadala rady tohto typu na fórach, lebo aj keď to tu všetko popíšu ako to bude super, nebudú žiť tvoj život. ALE, je to tvoje rozhodnutie, ty to dieťa chceš. A ak ho naozaj chceš, ak ti to stojí za to, ak to ani raz v živote neoľutuješ, tak choď do toho.
@candiss ja som urcite za to, aby sa rozhodovala vzdy zena podla svojej vole, citu a rozumu, ak nejaka chce ist na interupciu, nech ide, ak nechce nech nejde - nikto nema pravo do toho kecat..
a presne tvoje "podotknutie" je silny moment - ja mam za sebou 4 potraty (nie interupcie), takze som dokazom toho, ze to naozaj nie jednoduche dockat sa babatka, a je tu este veeela mne podobnych pripadov, resp. takych, co sa im ani po rokoch snazenia nedari otehotniet.
A kedze clovek nikdy nevie, co ho caka, ber radsej hned toto prve babo, ak ho naozaj chces 😵 drzim palce 🙂
Ahoj podla toho co si napisala, podla tvojho postoju k veci si dovolim ti odporucit nechat si baby. Myslim si, že keby si isla na interupciu nikdy sa s tým nevyrovnas ...
dietatko je maly zazrak, to urcite. Ale pocitaj ze pridu aj tazsie chvile, moznosa budete mat tazsie financne. ale ak budes na sebe pracovat aj pri dietatku tak sa ti moze darit. Ak chces maminu presvedcit podla mna si musis realne premysliet ako chces fungovat s babetkom. to znamena, kedy do prace ako financne pocas materskej, vies si privyrobit pocas materskej? aku mas skolu, spravis si nejaky este kurz? moznosti su, ale musis zit realne a skutocne uvazivat ako sj tvojej mamine pomoct.
Ako vravim dietatko je zazrak, a je uzasne byt matkou. ale len z tohto pocitu ho neuzivis.
je super ze by otec prispieval dobrovolne. Ale snaz sa postavit na vlastne nihy j ked by si byvala u maminy.
Drzim ti palce. ja osobne nie somza interupciu pre mna to je zivot a kadzy. sexom je jedno ci mas antikoncepciu akukolvek mozes otehotniet a to si musia byt vedome obe strany. to dietatko sa nezjavilo samo od seba. Ale urcite to bude narocne ale budu chvile ktore ti tie starosti vynahradia a povies si ze napriek vsetkemu nelutujes.
Určite sa musíš rozhodnúť Ty sama, ja osobne (v situácii v ktorej som teraz) by som nešla...
Ale nepoznám Tvoju situáciu, tú poznáš len Ty sama. Dieťatko je dar a keď sa narodí, je to najkrajší pocit na svete!
Ale musíš si uvedomiť, že to nebude ako v ústave (kde si robila) na pár hodín, dieťatko tam bude 24 hod denne, čo je fyzicky aj psychicky náročné (hlavne ak budeš naň sama, predpokladám, že tvoja mamina robí), zmení sa Ti život o 360 stupňov, na seba, svoje potreby budeš musieť zabudnúť aspoň na taký rok-dva a určite veľkú rolu hrajú aj financie.. materská je asi tak 200 eur z čoho sa veľa kúpiť nedá (nedajboh aby bolo dieťatko alergické na mlieko, potom treba kupovať špeciálne, to je len príklad.. nás to mlieko vychádza mesačne na cca 120 eur - malý mi ho veľmi veľa vypije).
Musíš sa rozhodnúť sama ale zváž si všetky pre a proti, dieťatko nebude len o zábave a o pestovaní..
@candiss Neviem aky vztah mas s maminou, ale kazda mamina, by mala svoje dieta podrzat a podporit ked treba. Tak isto by ta mala podporit v tom co chces ty a nie vnucovat ti to co chce ona. Mat dieta je velmi narocne fyzicky, psychicky aj financne. Nikto na svete ta, ale nebude lubit tak ako tvoje dietatko a nikto na svete ti nedarje krajsi usmev. Ja mam 14 mesacneho chlapceka. ked bol malicky prve mesiace boli strasne narocne a skoro cele som si ich odplakala, mala som problemi s kojenim, maly nespaval a zmenil sa mi cely zivot, zrazu som nemohla ist ani len na zachod kedy som chcela, ale nevymenila by som ho za nic na svete. Kazdy den ma niecim prekvapi, lubim ho najviac na svete a neviem si predstavit bez neho zivot. Na zaciatku som vsak potrebovala velku pomoc manzela a aj maminy (2 mesiace mi chodila varit, lebo som absolutne nestihala ani jest 🙂 ) Cize ak citis ze babo chces a mamina ti bude ochotna pomoct nevidim dovod preco by si si ho mala dat zobrat. Koniec koncov mas aj idealny vek na dieta co sa tyka biologie. A vyrastie tak strasne rychlo,ze ti to bude az luto.
este by som dodala, ze ja neodsudzujem nikoho kto podstupi interupciu, ten samotny zakrok je najvacsi trest.
to ze nie som zastanca neznamena ze y odsudzivala- aby si niekto neodvodil...
mam zname co podstupili a aj po rokoch to tazko znasaju, a velmi trpia. a mne je ich luto.
Mas 20 rokov,si dospela a ty toho drobca nosis pod srdcom.Nikto okrem
Teba nema pravo rozhodovat o tom,ci si ho mas nechat
alebo nie.Je to Tvoj zivot,nikto ho za Teba zit nebude.
Mne je jasne,ze ty to babenko chces,tak kasli na nich!
Nechces si snad cely zivot vycitat,ze si urobila hlupost.
Drobca vychovas a mama Ti urcite pomoze.
@candiss Ahoj, na tvojom mieste by som na potrat nešla..aj keď je to za takých okolností, cítiš, že by si neurobila dobre, si dospelá, donútiť ťa nemôžu. Tvoja mamina bude ešte aj rada, keď sa malé narodí a bývalý ti musí prispievať na výživu dieťaťa. Zvládneš to! Dúfam, že sa rozhodneš dobre 😉
Mama nema pravdu...mohla by som o tom vela,vela pisat-aj dnesne telerano markiza /kontakt hniezdo zachrany pre mamicku s dietatkom vedia pomoct- skus popytat kontakt cez markizu/s vecami ti pomozem,kocik uz nemam,ale isto ta podpori mnoho mamiciek ...interupcia bude boliet cely zivot...drz sa a tes na babeno-musis byt silna!
dávam za pravdu....jedna veta - veľmi málo reálna - dobrovoľníčka v novoredeneckom domove....nemyslím si, že baba, kt. píše, že má 20, mohla pracovať v danom domove...
už len z toho dôvodu - lož....
asi sa ale niektoré baby nudia, chcú zaujať svoju pozornosť....želám im veľa zdravého rozumu
Velmi tazke rozhodnutie, ale... budes mat peniazky postarat sa o seba aj babo? Aky mas vztah s mamou? Ake zazemie? To my vsetky tu nevieme posudit... Aby sa ti nestalo to, ze skoncis s babatkom sama a nebudes vediet, co dalej, odkial peniazky atd. To si musis zhodnotit ty sama. Ja som ostala bez otca v 15, sama s mamkou a nevladala zivit nas dve, platit najom atd. Popri VS som pracovala, aby sme to utiahli. Ak by som vtedy mala dieta, neviem :( Takze zhodnotit si za a proti. Potrat sama neschvalujem, lenze vidiet mamicku, ako sa trapi sama s dietatko, nema peniaze a nema jej kto pomoct..., nechci to zazit... :( Sice jej obcas niekto pomoze, ale uz deti v skolke, hlavne starsie, vdaka vychove svojich rodicov, taketo deticky uz odsudzuju, co je smutne a strasne, ale nic s tym nenarobime. :(
Verim, ze to nie je tvoj pripad a najdes oporu v rodine, potom nechat si babo je to najlepsie rozhodnutie, lebo deti su dar 🙂
to ich bavi??????? 😝
ahoj, ja som sa obavala odmietnutia dietatka zo strany mojej mamky...tiez s nou zijem sama, ale teraz tu zije s nami aj otecko, a mame sme to povedali az v 4. mesiaci, ked uz sa s tym nedlao nic robit...avsak na moje prekvapenie mamka zaareagovala uplne pozitivne, cela stastna, ze bude babicka... aj ked to neprislo v pravu chvilu, tesila sa....myslim si, ze by si to mohla zvladnut... maturitu by si ak nebudu komplikacie a mozes si vysudit od otca dietatka aj vyzivne na tehotnu matku, plus sa musi tiez postarat o vybavicku pre dietatko...takze aj on sa o to musi postarat..a mozes kaslat na to, ze on chce mat bezproblemovy zivot... raz je otcom, musi sa aj on k tomu postavit ci sa mu to paci alebo nie...mamka sa s tym tiez zmieri a ako pisali dievcata, aj mamka bude stastna, ze je babickou....po narodeni miminka dostanes 1000 € takze budes mat nieco nazaciatok a myslim si, ze aj mamka ti pomoze...v najhorsom tu mas bazar a za paru eur sa da kupit vela veciciek, sekace atd...takze si myslim, ak to miminko chces, tak to zvladnes 🙂 drzim prsteky 🙂
@vadimka - ked si nejaka zena vymysli pad na brusko, porod dietata v 25.tyzdni a nasledne jeho smrt, vsetky to s nou prezivaju, pokial jej jedna kocka nedokazala, ze to pokradla vsetky fotky z neonato oddelenia (medzi inymi fotky jej dietata), tak to neprasklo :( To je len jeden z xy pripadov minulych mesiacov. Su to CHORE osoby, co nemozu mat deti a tuzia po pozornosti :( Uz to, ze to niektore tahaju taketo profily den po dni cele mesiace je znakom, ze neziju v realite a mali by sa ist liecit :(
Uz len doplnim, ze zena, co by zvazovala interupciu nehodi do profilu fotku, aby ju kazdy spoznal atp.
@candiss pokiaľ môžem povedať za seba ... ja by som nešla. Nechoď ani ty keď si predstavíš takto o rok budeš s malým alebo malou oslavovať vianoce aj tak si myslím, že nikdy nezabudneš a vždy ti určité situácie pripomenú tvoje bábatko. Ja osobne by som asi s tým nedokázala žiť. Podľa mňa budeš vynikajúca mama, držím palce a hlavne sa nedaj stoj si za svojím bábom ono sa ti ovďačí 🙂 🙂 🙂
Ja ti nejdem hovoriť za a ani proti, je to rozhodnutie, ktoré ti ovplyvni život a to zásadne. Ja som uvazivala nad potratom, s priateľom sme neboli rozideni, ale on stále študuje a aj ja, bolo nepredstaviteľne uživiť dieťa, no na moju smolu som malú videla na USG a už som to nedokázala, oznámila som to mame a keďže ona sama zazila jeden samovoľný a jeden umelý potrat tak ma podporila a sľúbila pomoc so školou, financne to zvládam vdaka sirotskemu a rodicaku, neviem čo je spánok, bakalárku píšem len pomalinky a to úž mala byť odovzdaná, v škole mna byvaju učitelia veľmi v láske, ide mi prasknúť hlava, ale svoju dcérku ľúbim najviac na svete a ten pocit keď ju držím v náručí nenahradí nič...
Na druhej strane je moja známa, tehotné sme boli naraz, mala termín mesiac po mne, mama ju nepodporila, priateľ jej vykrikoval, ze dieťa nie je jeho, bol agresívny a tak to vzdala a podstúpila zákrok, mala potom problémy a neviem či sa s tým zmierila, no ak nie tak to veľmi dobre skrýva, v škole (sme spolužiačky) je jedna z najlepších, chodí po diskotékach, zábava sa, všetko stiha... Odcudzili sme sa aj keď sme bývali dobré kamarátky...
Záver: je na tebe ako sa rozhodnes, život sa ti zmení tak či tak, lebo dieťa tu uz je... Otvorene sa porozprávaj s mamou o svojich pocitoch a ty sama si uvedom, či to skutočne chceš... Ak ano, nedaj sa odradiť, nenapísala si prečo ti mama radí interrupciu, no všetko sa dá zvládnuť, hoci castokrat ťažko, ale kde je vôľa je aj cesta, no úprimne poviem, že keby mi priateľ aspon na vikendy nepomáhal v noci s malou a nemala by som oporu mamy, asi by sn to osobne nezvládla... Ale ja som mala prvy krát bábo na rukách keď mi dcerku podali v perinke...
@anjelicek26 na nete sa nedá nikomu veriť, aj ty môžeš byť nejaký extrémne šikovný uchyl, ktorému sa dari skrývať svoju totožnosť 😀 ale téma vznikla a z vlastnej skúsenosti viem, že ak žena dieťa caka a je v podobnej situácii aká je v úvodnej správe (a takých teda je) tak hľadá kde sa dá a všemožne sa snaží nájsť riešenie a tak AK aj autor/ka nie je skutočne tehotná 20 rocna baba bez opory, ina, skutočná si nájde naše rady...
každá ju tu podporujete, túto slečnu @candiss a jedine @anjelicek26 ju prekukla!
keď ma niekto takýto problém nebude to riešiť na MK ale začne to riešiť doma s mamou a s expriateľom! a nie žiadať názor od žien na MK, ktoré ani nepozná. čo už len tie jej pomôžu, ona sama vie akú situáciu má doma a ako ju má riešiť, a nie jej vypisovať, že to zvládne a podobne. neviete ako je na tom, neviete aké má zázemie aké má vzťahy s mamou, ako sa tá k tomu postaví všetkému. a na MK a internet sa dá napísať všetko, aj vymyslené bludy!!!!
je v 10 týždni, s ex priateľom sa vyspala len raz a je tehotná, koľko sa poznali? chceli len sex? ak hej tak sa mali chrániť a nie teraz vyplakávať!
bude mať dieťa, nech rieši situáciu hlavne doma, aby mala kde bývať a nie vypisovať na internet, možno o rok napíše, že urobila chybu keď uviedla ex priateľa na rodný list, lebo chce navštevovať dieta, brať si ho a podobne. alebo už sa neozve vôbec.
Držím jej palce, nech sa rozhodne ako chce, lebo je to len jej rozhodnutie. mať dieťa nie je zlé rozhodnutie, ale nie je to rozhodnutie, je to zodpovednosť za niekoho, je to starostlivosť, zabezpečiť dieťaťu všetko - doslova všetko! čiže nech rozmýšľa nad tým, a to že pracovala pri deťoch a? nebrala si deti domov, nebola s nimi 24 hodín denne, so svojím dieťaťom bude 24 hodín denne, nemôže ho len tak odložiť, že dnes nemám čas, dnes chcem tráviť čas s kamarátkami, na diskotéke a podobne. dieťa sa nedá odložiť! ale vlastné dá, ale nie navždy, len na čas, aj to k starým rodičom a podobne!
takže si rozmysli čo vlastne chceš, nenahováram ťa na interupciu, ale treba mať zodpovednosť!!
Veľmi som sa pobavila pri predstave, že by @anjelicek26 mohla byť nejaký dobre sa maskujúci úchyl 😀 😀. Fakt je, že idú prázdniny, puberťáci nemajú čo robiť a koník bude čochvíľa plný srdcervúcich príbehov a stupídnych otázok.
V prípade, že je príbeh @candiss skutočný - máš už 22, dievča, nikto ťa nemôže do ničoho nútiť. Odváž sa žiť svoj život, robiť vlastné rozhodnutia - a niesť za ne zodpovednosť. Môj názor na interupcie nájdeš v téme Zvolili by ste si interupciu či utajený pôrod?
Utajený pôrod by bol pre teba tiež východisko z núdze, málo sa o ňom vie, ale je to 1000x lepšie ako vražda. Mám však taký pocit, že ty si dieťatko necháš 😉 - tak, veľa zdaru!
@candiss velmi sa tesim z tvojho rozhodnutia... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 budes skvela mamina urcite, vela stastia, zdravia a vsetkeho co si zelas, nech sa ti narodi zdrave bambuliatko.. 😵 😵
@anjelicek26 Prepáč ale dáko som nepochopila to čo si tam napísala ... S čoho ma akože upodozrievaš ??
@carodejkka Pozrite sa ak sa vám to zdá nereálne to je vaša vec , ale zdravého rozumu by som poriala ja vám lebo súdiť niekoho bez toho aby ste si fakty overli a uržať ho alebo obviňovať z toho že klame a práca a doborvolníctvo sú dve rozdielne veci mladá pani , na to že idete do domova zoberiete si dieťatko a idete sním vonku sa na dvor pohrať , alebo mu donesieťe nejaké hračky aby to dieťa malo pocit že niekto na neho myslí a má ho rád je vec druhá . Pre vás je to možno nereálne alebo nejaká fikcia .. pre mňa moja vlastná skúsenosť do života . To prečo som sem príspevok uviedala nebolo preto aby tu ľudia nadomnou zalamovali ruky a plakali pretože ja som bola v istej dobe nezodpovedná , čo si aj sama priznám .. ale preto že su tu ženy , matky , a babi ktoré by mi mohli dať radu kedže sa s touto situáciou vyrovnávam prvý krát , čakala som radu , názor ľudí ktorí niečo podobné prežili , nie to že niekto sa ma tu bude snažiť konfrontovať a tvrdiť že som nejaká pojašená ktorá nevie čo on nudy .. Ak toto fórum nebolo založené preto aby pomáhalo tak na čo potom ??
@anjelicek26 a ešte dodam že to či mám a akú mám profilovku je moja vec ked som si tento profil zakladala netušila som ešte že budem alebo nebudem zvažovať interupciu , a neviem čo je na tom také zlé aby som sa hanbila zato že žiadam pomoc od skusenjších a prečo by som si mala tvár schovávať .. A mám pocit že jediný kto sa tu nudí ste asi vy kedže namiesto toho aby ste poradili , alebo poprípade vyjadrili svoj osobný nazor na danú vec .. tu hľadáte čo všetko na mojom texte je prešpekulované , výmysel .. nemáte akože nič iné na robote ? Len niekoho sa snažiť zhodiť aj ked je tomu človeku bez tak nie najlepšie .. Máte teda charakter ...

@candiss Najsprávnejšie rozhodnutia sú tie, ktoré sa robia zo srdca. Vo svojom srdiečku určite cítiš že to bábo chceš a preto nie je myslím ani nad čím uvažovať. Určite to nebude ľahké, no ver že tie ťažké dni budú možno len kratučký čas. Zatiaľ čo ak podstúpiš interupciu zlých dní kedy si to budeš vyčítať sa nezbavíš do konca života. Mnohokrát som bola pri uspávaní maminiek, ktoré podstúpili interupciu a tá ktorá s tým bola vnútorne nevyrovnaná sa prebúdzala s obrovským plačom a vedomím, že to čo urobila sa už nedá vrátiť spať. Rozhoduj sa podľa svojho srdiečka. Ak partner nechce to bábo, tak kašli na neho. Sám vôbec netuší o čo prichádza a vzdať sa svojho vlastného dieťaťa dokáže len nezrelý chlap... A tvoja mama... Asi vie a boji sa toho aké to budeš mať ťažké keď budeš slobodná maminka ale neverím, že by sa ti otočila chrbtom a nepomohla ti. My mamy to proste nedokážeme... A hlavne keď uvidí ten malý voňavý balíček... Bojuj za práva svojho bábätka, uvidíš že nikdy neoľutuješ že si mu dala šancu žiť. Byť maminkou je to najkrajšie poslanie...