icon

Prerušenie tehotenstva v 23. týždni

timih
21. jan 2018

Ahojte, nepíše sa mi ľahko, ale snáď sa so mnou niekto podelí o svoju skúsenosť.Otehotnela som začiatkom septembra, mám 7r synčeka a pred 4 rokmi som bola na čistení lebo nám nebilo srdiečko....už som nemala odvahu otehotnieť, ale u mňa náhodou sa podarli, kedže mám PCO a veľmi nepravidelnú menštruáciu.Bola to veľká radosť a zároveň obavy,či bude všetko v poradku.Srdiečko bilo , ale v 8 týždni ma zaliala krv tak sme utekali na pohotovosť so strachom, ze je asi po všetkom...ale zázrak, naše babo žilo, boli to 2 hematómy.Tak nastal prísny kľudový režim, len ležať vyše mesiaca, ale v pohode, čo človek nespraví, no nie.....potom už bolo dobre, začala som normálnejšie fungovať a keď sme prekročili 1. trimester aj tešiť,.... na to prišiel druhý úder, vyšli nám zlé kombinované testy na prvom screeningu na DS, podstupili sme gen .odber a čakali v strachu na výsledky, dozvedeli sme sa ich 4 dni pred Vianocami - všetko bolo v poriadku, bola to obrovská úľava, teraz sa už naozaj môžme začať tešiť, zvládneme to...........Teraz v piatok sme boli u Mudr.Holána na morfologickom vyšetrení, strávili sme unho dvojnásobok času, keď nám nakoniec povedal, že bohužial nás nepoteší.....svet sa predo mnou a manželom akoby zatočil.....náš synček má komlexnu srdcovu vývojovú vadu + uzku plúcnicu, je to jedna z tých najviac kritických srdcových porúch, ak by to prežil po pôrode, celý život operácie srdiečka, ktoré su veľmi rizikové a mnoho iných pridružených diagnóz, kvôli zlému - nedostatočnému okysličeniu tela a orgánov.........hovoril nám o tom viac.......nakoniec som sa ho spýtala, čo by robil, keby to bola jeho rodina ,odpovedal: keby to bola moja dcéra, pošlem ju určite na prerušenie, lebo to by nebol život.............vola sa to odborne DORV.+ ta plucnica.Plačem celý vikend, je mi hrozne, mám už pomaly 37, veľmi sme chceli surodenca pre syna, ale nie takto.....nechcem sa vyjadrovať bezcitne, tak ma ospravedlnte k to tak vyznie niečo. je to veľmi tazke....mame doma nastastie zdraveho syna a ak by to nase babo vobec prezilo, co by bolo so starsim, ked by som musela stravit vacsinu casu v nemocnicia to asi dlho.v stredu ideme na Kramare pre second opinion aby nám genetik mohol schváliť prerušenie, veľmi sa bojím ako to zvládnem.Mali ste niekto niečo podobné? Alebo máte dietatko s tymito diagnozami?Pripadne ako ste zvladli to vyvolanie porodu? Dakujem

fiffinkaa
21. jan 2018

Poprosit Boha o uzdravenie babatka v tvojom brusku. Viem ze sa mi lahko pise..ale zazili sme si aj my ked nam povedali diagnozu- zivot sa nam zrutil v sekunde..nase dieta bolo v bozich rukach, strasne sme sa modlili a prosili cela rodina, ...vsetko sa obratilo na radost. Bodaj by aj u Vás to tak bolo..

fiffinkaa
21. jan 2018

A je pravda ako tu bol jeden príspevok.. úplne som prestala dôverovať lekárom.. a to nám vážnu diagnózu potvrdili ti najväčší odborníci v neurochirurgii..a všetko je inak..viem že teraz vidíš iba jediný smer..dieťa sa narodí choré, budete sa trápiť po nemocniciach, nekonečné operácie a dieťa ti môže zomrieť.. ale naozaj to môže byt úplne ale uplne inak..život je dar..veľký dar.

gebrielka1
21. jan 2018

@timih nezabijaj svoje dieťatko prosím. Viem, že keď nie som v tej situácii sa mi to ľahko píše, ale nám sa nedarí počať, a neviem či by som za to dala mať dieťatko. Choď do toho detského kardiocentra, porozprávaj sa aj tam s lekármi, prípadne sa ich spýtaj, či by ti nedali kontakt na rodiny s podobnou skúsenosťou, ktoré majú deti s podobnou srdieckovou chybou. Veda ide veľmi dopredu, je možné že tu povedia že tvoje dieťatko sa nedožije dospelosti, ale je možné že kým bude dospelé veda veľmi pokroči a budú vedieť spraviť nové moderné operačné zákroky... Nikdy nevieš. Pracujem v zdravotníctve, konkrétne v oblasti dospelácke kardiológie, a poviem ti, že je strašne veľa dospelých pacientov, ktorým keď zistili že majú srdcovú chybu, tak strašili že neprežijú pár rokov, alebo že nedožijú do dospelosti, ale behom rokov lekári vedci vymysleli nové a nové druhy operácií a nové lieky a títo ľudia sa dožívajú dospelosti a zijú plnohodnotný život. Keby tvoj synček mal nedajbože nejakú nehodu, úraz a ostal by mu nejaký postih, tak čo, dala by si ho do ústavu, alebo by si ho poslala na eutanáziu? Srdce by ti to nedovolilo, pretože ho miluješ, takisto miluješ aj toto tvoje bábätko v brušku, len si to ešte tak neuvedomujes, ak ukončis jeho život, budeš si to vyčítať...

katarinka289
21. jan 2018

Ja som v takej situacii nebola,no neviem si predstavit,ze by som sa rozhodovala.Nemame na to pravo.Nechaj to na prirodu.Raz si to budes vycitat,ze si mu nedala sancu...a co ak by sa po narodeni zistilo,ze to nie je az take zle...

michaella94
21. jan 2018

este ma napadol jeden clanok ktory som davnejsie citala a teraz ho neviem...bolo to o mamicke ktorej tiez v podobnom tyzdni oznamili ze dietatko po narodeni zomrie...stala pred rovnakou otazkou...spoocnost ju tlacila do ukoncenia tehotenstva ale ona nechcela no na druhej strane vedela ze ked sa jej dietatko narodi caka ho vela operacii dlhy pobyt v nemocnici a to tiez nechcela...nakoniec sa rozhodla porodit syna v termine...po narodeni maly absolvoval operaciu ktora mu umoznila dychat a potom kedze vedeli ze detato nikdy nebude moct mat plnohodnotny zivot rozhodli sa maleho vziat si domov...neviem uz presne kolko mal maly mesiacov ale nakoniec zomrel doma ...sama neviem ako by som sa v tvojej situacii rozhodla...tymto pribehom som ti chcela ukazat ze su aj ine moznosti..

gabikkas
21. jan 2018

@timih ahoj, kamaratke sa narodilo dievcatko s poruchou srdiecka, hned po narodeni ju operovali, teraz ma 10 rokov, je to velmi krasne a sikovne dievca, v kardiocentre su velmi spokojni s jej stavom, dokonca nebolo treba ani reoperaciu, co vraveli, ze zvycajne treba. Zvlada vsetko to, co aj zdrave deti, ked nevies, ani by si nepovedala, ze bol nejaky problem so srdieckom. Dalsia vec, z rodiny 30rocne dievca skoro zomrelo na operacnom stole, aj by zomrelo, keby jej nedali strojcek....odumrela jej po beznej chorobe - chripke srdcova chlopna...mlada zena....nikdy nevies co sa v zivote stane, je to dieta a interupcia nie je spravna, aj ked je tam podozrenie na takuto diagnozu!

marteenka
21. jan 2018

Ahoj, nemam ziadnu skusenost s takymto niecim. Mam sice synceka, ktory pojde teraz v troch rokov na diagnostiku, mame podozrenie na autizmus a zivot s nim je velmi tazky. Keby som vsak mala vratit cas, nemenila by som to. Milujem ho taky, aky je. Co som chcela povedat je, ze ja by som si tiez vycitala cely zivot, keby som sa rozhodla pre potrat. Keby niekto tam hore chcel, aby sa babo nenarodilo, tak sa nenarodi. Podla mna je vsetko tak ako ma byt, aby nas zivot, aby nas dieta nieco naucilo.
Ak ma babatko zomriet, tak zomrie, ale prirodzenou cestou.
Skusajte este rozne centra, doktorov, pytajte sa, studujte, ako vraveli ostatne maminy, mozno to nakoniec naozaj nebude take zle, veda ide dopredu.
Drzim palceky, aby si sa nakoniec rozhodla tak, ako ti srdiecko kaze a verim, ze nech sa rozhodnes akokolvek, rozhodnes sa dobre 🙂

yoxinka
21. jan 2018

@michaella94
Asi je to tento článok.
https://www.postoj.sk/18390/nechcela-som-vidiet...

Autorke neviem radiť, ale veľmi držím palce.

mima2394
21. jan 2018

@timih prajem veľa síl nech už sa rozhodnete akokoľvek!

mobilbabie
Odpoveď bola odstránená
solange7
21. jan 2018

@timih prajem vela sil, nechcem zniet skepticky. ani nechcem aby sa teraz na mna vrhlo kopec zien za moju uprimnost. ale ja by som doverovala lekarovi... nezijeme vo svete rozpravky aby si si motlitbou zmenila genetiku. a taktiez aj tie dramaticke odpovede od kolegyn z modreho konika si neber az tak moc k srdcu. musis byt silna a nie hovorit si dopredu ze to bude hrozne a ze budes trpiet. ty to zvladnes a nezijes predsa len pre dieta, ktore cakas. zijes aj pre svoju rodinu a pre seba. trosku si to zglobalizuj a pozri sa na to z vacsieho celku. cim viac budes citat o tom ake to bude strasne, tym to viac budes prezivat. drzim palce.

timih
autor
21. jan 2018

@solange7 dakujem

december12
21. jan 2018

@solange7 modlitbou sa neda zmeniť genetika, ale dá sa ňou čokolvek v živote prijať, opakujem čokoľvek.

maminka1986
21. jan 2018

Neviem ja by som nesla jexti raz zivy tvor a nedikazala by sim ho zabiť lebo tým ho zabijes ....je to tvoje dieta vycitky na cely život ..nechápem tskych doktorov ako môžu nieco take povedat kde je ich prísaha?????? Chranit zivot nech je akýkoľvek postih? Ach az mi je zle z tohi...vycitky po cely zivot ak si veriaca aj smrtelny hriech...ako toto nie a je jedno ci ma vrodené vady ma pravo na zivot aj to ak by žili len hodinu tak nech!jw to dieta a nie pre nieco len tak bolo poslane sem na svet..ako nechápem a nepochopim tie co islu v 22tt a viac na potrat to si hovoria marky? Môžete ma aj ukamenovat ale toti nie...ja som mala dieta po dlhych rokoch a keby ma nieco taje mat nejdem na potrat preboha ved to je velke dieta...ach az mi je zvracanie ked citam niekrore nazory ..

maveronika
21. jan 2018

@timih ahoj, čítam si všetko čo sa tu napisalo.Modlim sa za teba i za tvoje bábätko, táto situácia je neskutočne ťažká a to tvrdím iba z pohladu že si seba predstavím v takej situácii, preto sa za teba modlim, veľa veci na tomto svete je mimo naše chápanie ale jedno viem že ľudia život nedávajú a preto by ho ani nemali brať, Boh to dieťa pre niečo poslal do vašej rodiny a ak má prežiť tak prežije ak nie tak neprežije aj keby sa oňho starali najväčší odbornici.Zase sa tu idem vystatovať,hoci nemam šajnu aké to je zaspavat s pocitom že nevieš ako dalej. Daj mu sancu narodiť sa a pozrieť sa na svoju matku,aj keď by to mala byť posledná vec ktorú urobí. Každý nesie len taký ťažký kríž aby ho uniesol,a podľa toho čo sa tebe deje si neskutočne silná žena,a nikto nemá a nesmie mať právo súdiť ťa,iba ON ,a ON je milosrdensrdnost a laska.Ver mu,ja mám dve detičky a staršia dcerka 3,5 má vrodenú chybu obličiek,v nemocnici som si s ňou pretrpela svoje,ale až potom som pochopila veľkosť Boha a jeho lásku ku nám.Prave včera ju pustili z nemocnice , bola teraz s manzelom ja som zostala s mladsim synčekom doma, aj vy ste dvaja na dve deti
Zelam jasnu mysl a otvorené srdce pri rozhodovaní nech je rozhodnutie akékoľvek

ankare
21. jan 2018

@timih veľa síl prajem!!!💚

tova
21. jan 2018

Zabit umyselne taketo dieta v 23 tt je hriech rovnaky akoby bolo uz narodene v 40tt.

katarinka289
21. jan 2018

@solange7 Doverovat lekarovi? Ved nikto nehovori, aby mu neverila. A prepac, ale slovo globalizovanie vo veci zivota a smrti resp.zabit, alebo dat sancu...mi dojde dost neprimerane. Samozrejme sa musi "rozhodnut" sama, ked uz to tak berieme. Ja vravim, ze tu nie je o com rozhodovat. Ked dieta zomrie v tele matky, tak zomrie, ked nie, tak sa narodi a mozno bude zit, alebo zomrie. Podotykam zomrie.Nikto ho nezabije

solange7
21. jan 2018

@katarinka289 toto je obycajne psychicke vydieranie. prajem jej nech sa dobre poradi s odbornikmi a rozhodnu sa zodpovedne. ta zena musi byt urcite vystrasena a neista. a v kazdom druhom prispevku jej to len prizvukujete... sama smrt, samy hriech a negativne pripomienky. ja som jej vyjadrila podporu. ty pises ze sa musi rozhidnut sama a v dalsej vete pises ze neni o com rozhodovat. cize sama predom odsudzujes za rozhodnutie ktore este nespravila. vela zien tu zbytocne emocne vybuchuje.

veronika0122
21. jan 2018

Hmm... rôzne názory tu čítam a je smutné, koľko matiek by prijalo a chce prijať IBA zdravé dieťa. To je neskutočné. Koľké chápete že je to dar. Máte zdravé deti (lebo iba také ste chceli ) a možno práve tieto deti budú postrach pre spoločnosť, delikventi, budú biť svoje ženy a deti, týrať svojich blízkych, ALE sú zdravé, a to je dôležité. Čo tak zabiť už to narodené dieťa aby ste mala čas na chodenie po nemocnici, či vlastne chodenie po nemocnici vás obťažuje....hm.....ďakujem za svoje deti a modlím sa aj za tie, ktoré to šťastie nemajú!

octaviagolf
21. jan 2018

@timih
Neviem či si veriaca..ale aj modlitba robí väčšie zázraky ako doktori...
Nech sa stane vôľa Božia!!?
Veľa síl želám a správne rozhodnutie✊✊

katarinka289
21. jan 2018

@solange7 Ja asom mala u druheho dietata podozrenie na Downow syndrom. Poplakala som si, no odmietla som aj amnio. Nebolo sa o com rozhodovat. Raz je na ceste, tak sa narodi ako sa ma narodit

mircalla
21. jan 2018

@solange7 uplne s tebou suhlasim, a ked este citam, ze modli sa, uvidis co panna maria dokaze, ze dieta sa uzdravi....normalne krutim hlavou, kde sa podel nejaky zmysel pre realitu. Zamyseli ste sa niektora nad tym, ze nie kazdy musi byt veriaci - tak uz netahajte Boha do uplne kazdej (ak takejto smutnej temy)....

Inak neviem, ci ste to necitali, ale autorka sa pytala na vlastne skusenosti ohladom deti s postihnutim, nie na vase nazory, ako sa ma rozhodnut. Ziadna z Vas nema ziadne pravo jej radit, co ma robit, pretoze, co tak citam okrem snad jednej vynimky ste to ani jedna nezazila

Dobre sa tu robia sudia pri pocitaci....

avy
21. jan 2018

Ahoj... nebudem ti radiť..len ťa chcem podporiť určite prežívate ťažké chvíle no lekárom by som verila...možno to vyznie egoisticky...ale..berte do úvahy všetky pre a proti...určite niktorá matka sa nechce po narodení pozerať na svoje bábätko ako umiera....viem lekári sa môžu mýliť.. no máte uz par vyšetrení za sebou a tie neboli moc priaznivé.. a spoliehať na to ,že technológia a medicína bude o pár rokov ďalej a modliť sa že dieťatko bude v poriadku mi neprídu ako idealne vyhliadky..
V každom prípade tebe aj tvojej rodine veľa sil a energie ✊ nech sa už rozhodnete akokoľvek budem na vás myslieť ❣️

mircalla
21. jan 2018

@timih Ja ti len pragrmaticky poradim, skonzultuj co najrychlejsie este s tym Grochalom pripaden ti dam kontakt do Brna. Mozno ti daju viac nazorov a informacii. Nebudem ti pisat, co mas robit, pretoze v tejte situacii som nebola a nemam na to pravo. Vela sil

avy
21. jan 2018

@solange7 úplne s tebou súhlasím...napísala si to perfektne...

poohie
21. jan 2018

@deti95060810 treba sa spytat toho 14-rocneho chlapca, ako to vidi on, nie lekari. ci on je nespokojny s tym, ze dostal zivot, ci ho mali radsej zabit.

@timih nezavidim ti tvoju situaciu. mas rozhodnut o zivote alebo nezivote tvojho dietatka. pricom o jeho diagnoze si nerozhodla a ani o tom, co bude, ak sa narodi. mozes "len" teraz rozhodnut o jeho zabiti. taketo rozhodovanie nam ale tiez neprinalezi.
rovnako ako keby si o jeho diagnoze teraz nevedela a dozvedela by si sa az po jeho narodeni. povedala by si lekarom, nech ho zabiju, ze to nie je zivot?
alebo sa narodi zdrave a ked bude mat 2 roky alebo 10 ci 15 rokov a nieco mu zistia alebo sa mu nieco stane... zabijes ho?
kedykolvek sa moze stat cokolvek komukolvek z vasej rodiny (nie, neprajem vam nic zle) a mozu byt z toho vazne nasledky. ale kvoli tomu sa snad vsetci nepozabijame.

ja viem, teraz su tvoje pocity uplne ine a zda sa ti, ze pisem od veci. no prosim, zamysli sa. ci si napriek svojej diagnoze nezasluzi dostojny odchod z tohoto sveta.
mozno by pre vas bolo riesenim to, co popisuje clanok z linku pridaneho vyssie.

myslim v modlibach.. na teba hlavne. lebo pre teba je to najvacsia psychicka zataz. mrzi ma to.

tatianamaria
21. jan 2018

Som ucitelka v materskej škole. Niektoré mamičky mi rozprávali svoje príbehy o tom, ako sa im malo narodiť postihnuté dieťa, alebo sa malo dožiť iba pár hodín, či dní. Oni tak veľmi bojovali, aby sa narodilo napriek tomu, že ich manžel, rodina, či lekári ich tlačili do potratu. Keď sa im bábätko narodilo sami lekári boli prekvapení, že to vôbec nie je také zlé ako vyzeralo, ako dobre, že im umožnili narodiť sa. Mne sa tiež malo narodiť postihnuté bábätko bola tam veľká pravdepodobnost, ja by som na potrat nešla. Ďalšie testy som odmietla.Narodilo sa mi zdravé dievčatko. Mojej sesternici vychádzali všetky výsledky dobré, ultrazvuk, krvné testy... Po pôrode jej oznámili, jej dieťa bude ležiace. Je to jej tretie dieťa a vytuzena dcéra. Toto sú naozaj ťažké situácie. Povedala, že, keby to vedela predtým, aj tak by na potrat nešla. Neodsudila by svoje dieťa na trest smrti za to, že nie je dokonalé. Obaja sú z manželom lekári. Napriek tomu všetkému sa tešia z každého úsmevu maličkej. Želam Ti nech to Tebe dobre dopadne a budem myslieť na Teba. Drz sa.Veda ide dopredu. Stále sa vyvíjajú nové a nové lieky. Keby som bola v Tvojej situácii dala by som tomu všetkému šancu, aj keby bola ta šanca veľmi malá. Veď, čo ak predsa?

poohie
21. jan 2018

@timih este by ti mozno mohlo pomoct vyhladat mamicky, ktore s takou diagnozou maju skusenost. nie je nejaka skupina mmamiciek deti so srdcovymi vadami?

e3v3a3
21. jan 2018

Donosit smrtelne chore dieta dokaze iba velmi psychicky silna zena. Obdivujem kazdu jednu.