Prerušenie tehotenstva v 23. týždni
Ahojte, nepíše sa mi ľahko, ale snáď sa so mnou niekto podelí o svoju skúsenosť.Otehotnela som začiatkom septembra, mám 7r synčeka a pred 4 rokmi som bola na čistení lebo nám nebilo srdiečko....už som nemala odvahu otehotnieť, ale u mňa náhodou sa podarli, kedže mám PCO a veľmi nepravidelnú menštruáciu.Bola to veľká radosť a zároveň obavy,či bude všetko v poradku.Srdiečko bilo , ale v 8 týždni ma zaliala krv tak sme utekali na pohotovosť so strachom, ze je asi po všetkom...ale zázrak, naše babo žilo, boli to 2 hematómy.Tak nastal prísny kľudový režim, len ležať vyše mesiaca, ale v pohode, čo človek nespraví, no nie.....potom už bolo dobre, začala som normálnejšie fungovať a keď sme prekročili 1. trimester aj tešiť,.... na to prišiel druhý úder, vyšli nám zlé kombinované testy na prvom screeningu na DS, podstupili sme gen .odber a čakali v strachu na výsledky, dozvedeli sme sa ich 4 dni pred Vianocami - všetko bolo v poriadku, bola to obrovská úľava, teraz sa už naozaj môžme začať tešiť, zvládneme to...........Teraz v piatok sme boli u Mudr.Holána na morfologickom vyšetrení, strávili sme unho dvojnásobok času, keď nám nakoniec povedal, že bohužial nás nepoteší.....svet sa predo mnou a manželom akoby zatočil.....náš synček má komlexnu srdcovu vývojovú vadu + uzku plúcnicu, je to jedna z tých najviac kritických srdcových porúch, ak by to prežil po pôrode, celý život operácie srdiečka, ktoré su veľmi rizikové a mnoho iných pridružených diagnóz, kvôli zlému - nedostatočnému okysličeniu tela a orgánov.........hovoril nám o tom viac.......nakoniec som sa ho spýtala, čo by robil, keby to bola jeho rodina ,odpovedal: keby to bola moja dcéra, pošlem ju určite na prerušenie, lebo to by nebol život.............vola sa to odborne DORV.+ ta plucnica.Plačem celý vikend, je mi hrozne, mám už pomaly 37, veľmi sme chceli surodenca pre syna, ale nie takto.....nechcem sa vyjadrovať bezcitne, tak ma ospravedlnte k to tak vyznie niečo. je to veľmi tazke....mame doma nastastie zdraveho syna a ak by to nase babo vobec prezilo, co by bolo so starsim, ked by som musela stravit vacsinu casu v nemocnicia to asi dlho.v stredu ideme na Kramare pre second opinion aby nám genetik mohol schváliť prerušenie, veľmi sa bojím ako to zvládnem.Mali ste niekto niečo podobné? Alebo máte dietatko s tymito diagnozami?Pripadne ako ste zvladli to vyvolanie porodu? Dakujem
@avy "určite niktorá matka sa nechce po narodení pozerať na svoje bábätko ako umiera."
s tym suhlasim. lenze toto dietatko je pravdepodobne velmi chore a je dost mozne, ze naozaj uz ako male zomrie. takze riesenie tejto situacie je, ze ak sa nanho nechcem pozerat, ako bude zomierat, tak ho porodim a poviem im, nech mi ho neukazuju a tym je to vybavene? neuvidim ho zomierat, takze je to to najspravnejsie riesenie? tak to sa da urobit aj potom, v 40.tt.
tato mamicka nieco velmi tazke pravdepodobne bude musiet zazit (ak sa nestane zazrak). nijakym sposobom si to nezlahci. proste to tak uz je. moze sa na to len pripravit. teda najskor to prijat.
@katrinka34 ďakujem
@katrinka34 tak si najprv pozri videa o potratoch.
https://www.youtube.com/watch?v=4UIxYBFiJlAToto je zive babo v 8-10 tyzdni
Pripadne vyberu babo alebo vyvolaju porod a babo nechaju zomriet
A ja ti prajem vela sily, aby si to mohla dopozerat.
@timih ja ti drzim palce, poznam viac zien, ktore take nieco prekonali rozhodovali atd..rozhodnite sa doma podla vasich psychickych a fyzickych sil, na co sa citite, ide o vas rodinny zivot o to, co zvladnetr..urcite skus odbornikov, ktorych si este neskusila...
A za mna niektore co tu predvadzaju...podla mna nik nema svoje frustracie a vydieracke nazory pretavovat do problemov inych..
Ahoj v mojom profile nájdeš môj príbeh nechcem to tu celé rozpisovať lebo je to na dlho len toľko že viem ako sa cítiš a čo prezivas veľa veľa síl nech sa rozhodneš akokoľvek posielam srdiečko aspoň na povzbudenie
@katrinka34 Suhlasim
@timih zdá sa že tu nie je zatiaľ nikto čo má priamu skúsenosť s touto diagnózou, skús si preto nájsť na nete. Ja som len zo zvedavosti zadala do Google diagnozu dorv, našlo Belá článkov, samozrejme v angličtine, aj odborné články, napr. Aj v tomto http://www.childrenshospital.org/conditions-and... píšu, e ke
@ timih http://www.childrenshospital.org/conditions-and... aj v tomto článku píšu, ze je to vážna diagnóza, ale je riešiteľna chirurgicky
@gebrielka1 dakujem
@poohie nemyslím si, že sa na to dá pripraviť...za seba poviem že by to bolo ďaleko horšie porodiť dieťa a čakať na jeho smrť..nechcela som o tom písať ale...kamarátka tak slepo verila na zázrak a dala na rady, no nakoniec šla na konci siedmeho mesiaca predčasne porodiť svojho syna na ktorého sa pozerala ako ho berú ....zomrieť.. dve hodiny po pôrode umrel...a sama povedala,že ľutuje deň keď sa rozhodla, že ho donosi...pretože ten pocit po pôrode oveľa horší...
@timih tých článkov je strašne veľa a to som lenpae mimjtiek to pozerala, dokonca som našla opis nejakého prípadu ( dorv čase ) kedy náhodné zistili túto diagnózu u dospelej ženy vo veku 25 rokov - dovtedy nemala žiadne ťažkosti, ale keďže nebola diagniza zistená vcas, v tomto veku 25 rokov už nemohla byť operovana ( v tomeku bolo srdce u neoperovatelne, lebo už zlyhavalo ) , takže je veľmi pravdepodobné, že keďže tvojmu bábätku to zistili už teraz ( teda ak sa to naozaj potvrdí ) tak zareagujú včas a včas ho budú operovať , v detskom Kardiocentre sú naozaj špičkoví pracovníci , na vysokej úrovni, je možné že to dieťa bude viesť plnohodnotný život, a mozno naozaj po pár rokoch bude medicína tak napredovať, že aj keď ti povedia že napr nedožije toľko a tolko rokov, tak nikde nie je napísané že po pár rokoch budú túto vadí vedieť úplne odstrániť... Kedysi naozaj deti s vrodenými vládami srdca zomierali v detskom alebo mladom veku, no dnes medicína veľmi pokročila...
@timih pri rozhodovani myslite aj na seba, manzela, syna.. vasu rodinu... tyka sa to vas vsetkych...zvazte vasu silu psychicku i fyzicku i financne moznosti, liecba ak bude mozna bude isto nakladna..je tam vela faktorov...nie je to len o zivote babatka ale aj o tych vasich...nech sa rozhodnete akokolvek bude to pre vas spravne rozhodnutie !
@avy A co si myslis, ze urobia teraz v 23tt?? Tiez sa nenarodi uz mrtve, no nechaju ho zomriet
@avy ale porod je to tak ci tak. lenze v jednom pripade umelo vyvolany v case, ked dietatko nema sancu prezit (a mamicka si pravdepodobne zela, aby radsej zomrelo pred narodenim, lebo pomyslenie na to, ze sa narodilo zive a zomiera vlastne jej rozhodnutim by nezniesla, no tak ci tak je to jej rozhodnutim, ono si tam dotvtedy zilo) a v druhom pripade sa narodi vtedy, ked ma a uz ako bude, tak bude. myslim, ze hoci je to velmi tazke pre rodicov, bolo by super praveze byt s tym dietatkom, aj ked bude odchadzat. aby aspon chvilu (alebo mozno hodiny, dni, tyzdne, mesiace ci roky) mohlo zazivat lasku. nechceme, aby sa trapilo pocetnymi operaciami, ale takto sa netrapi? ked ho nechaju tak, dychat nevie, tak to nebude na dlho...
samozrejme kazda sme ina, niektore z nas by to chceli vediet vopred a pripravit sa, niektore radsej nie, ale tak ci onak aj jeden aj druhy aj treti variant (ze babatinko zomrie prirodzene este pred narodenim) je velmi narocny na psychiku.
a aky by bol jeho zivot, to je vec pohladu. nemusi to byt cakanie na smrt. sme tu na to, aby sme nase deti zahrnuli laskou, naucili ich vela veci. to mozeme robit aj s chorym dietatkom. ono to potrebuje rovnako ako zdrave deti. tu istotu, ze aj ked nechape, co sa to s nim deje, mama je tu a neopusti ho.
@katarinka289 viac sa do diskusie nebudem zapájať..napísala som len svoj názor...takže pekný večer prajem... a tebe a tvojej rodine @timih ešte raz veľa síl a energie nech už sa rozhodnete akokoľvek určite to bude to správne rozhodnutie, týka sa to v prvom rade vás..
@timih Skus poggoglit, isla by som aj do Ciech Brno - maju ovela lepsich lekarov ako su u nas, hoci Holan je ozaj kapacita, v CR su este vacsie kapacity. Ja uz som jednej kocke takto zistovala lekara v Brne a aj tam bola na vystereni a konzultacii, ale to bola ina diagnoza. Ked nenajdes, skusim sa opytat, mam tam nejake kontakty. Rada by som ti pomohla aspon takto.
Mne sa narodil syncek. Uplne zdravy, na dalsi den zistili vvadu na mozgu. Dakovala som Bohu ze som sa to nedozvedela pocas tehu a pekne som si tehotenstvo uzila. Predpovede? Nechodiace, leziace, nebude vediet ani kto sme ... aky je v skutocnosti? Chodi, beha, skace, papa, rozumie vsetko, zacina pomaly rozpravat 🙂 pozna farby, zvieratka. Nedala by som ho za za ziadne zdrave dietatko, dava tolko lasky a nehy. Prijde prituli sa, pobozka, pohladi. Povie mama a ukaze rucickami srdiecko. Moje druhe dietatko ma tiez vadu na srdiecku (nie vaznu!), zistili mu to az v 3m, zatial uplne v pohode, ziaden problem. Chodime na kontroly do DKC v BA a caka nas zakrok, ale snad ho oddialime co najdalej. Dajte mu sancu na zivot, aj ked mozno kratky, no nikto nikdy nevie... rozhodnite sa srdcom.Drzim palce. Viem, mozno sa to niektorym mamickam nebude pacit, ale ono uz citi nad cim rozmyslate, ono sa nedokaze nijako branit... bude iba cakat. drzte sa ❤
@katharines najkrajšie vyjadrený názor aký som tu kedy čítala. 🔝
@katharines tak poslat toto zene, ktora riesi najtazsiu situaciu vo svojom zivote povazujem za rovnako krute ako obsah tych videi. Je to neslusne a bezcitne. Tato mamina neuvazuje o preruseni tehotenstva z rozmaru a uz z prispevkov vidno ze sa snazi hladat riesenia, snazi aa pochopit diagnozu, konzultuje.
Niektori ludia fakt nemaju usudok. Obcas najprv rozmyslam a potom konam.
@chrissie_kf suhlasim
@katrinka34 dokonalo vystihnute!
@timih citala som pribeh mamicky s podobnym osudom, velmi ma to chytilo za srdce, pride mi to ako najlepsie pre dieta aj pre rodica: tu je citat z clanku: "..On mi povedal zásadnú vec, že je pravda, že dieťa bude trpieť, keď sa narodí. Ale keby som išla na potrat, tak mu ja sama spôsobím bolesť a utrpenie.
To u mňa zavážilo, argument, že kým je dieťa v maternici, netrpí, je chránené, je bez bolesti, moje telo zaň odvedie celú prácu, ale ono sa má dobre. Keby som išla na potrat, naruším to a sama mu spôsobím bolesť. Zatiaľ čo keď sa narodí, už to nie je môj zásah, už je to jeho život. Takto mi to začalo dávať zmysel."
Posielam aj link : https://www.postoj.sk/18390/nechcela-som-vidiet...
@poohie čo za hlúposť si mi tu napísala, hádam sa nebudem pýtať chlapca či je spokojný zo životom... ty by si sa pýtala takú hlúposť????
Veľa ľudí chce žiť, aj chorí a postihnutí.... a postihnutie môže byť rôzne.
Ahoj Timih,
si velmi odvazna, ze hladas pomoc a radu. Viem, ze to nie je lahke. Kiez by tak urobili vsetky zeny predtym, nez sa rozhodnu...asi by som si na tvojom mieste polozila otazku, co si o svojom kroku budem mysliet o 20 rokov. Vsetky zeny, ktore uz maju dietatko s postihnutim, ci vaznou chorobou by ti asi odpovedali rovnako - miluju ho. Vsetky zeny, ktore podstupili interupciu by asi povedali - myslim na to stale dookola a nikdy na to nezabudnem. To je jedno, ci je dieta zdrave alebo chore, ono ta uz miluje. Ty ho este nepoznas, no ono teba uz ano. Bude ta milovat cely zivot a ak mas okolo seba ludi, ktori ta miluju, zvladnete spolu vsetko a hravo. Ak okolo seba nemas zatial podporu, tiez to zvladnes. Nemyslim si, ze niekedy v zivote budes lutovat, ze si mu zivot nechala a dala mu sancu ukazat, co dokaze. V nasej rodine je dieta s postihnutim. Nevyliecitelnym. Milujeme ho vsetci, lebo sme sa vdaka jeho narodeniu velmi vela naucili a uz ho nikto nepovazuje za choreho. Ver mi, ak sa narodi tvoje babatko a bude vazne chore, nikdy mu nepovies: Lutujem, ze som ta vtedy nezabila. Lutujem, ze zijes! Budes mu hovorit: Laska, zvladneme to! dokazes to! Bojuj. Ak boj prehra, budes vediet, ze mas maleho anjela, ktory ta miluje a bude ta cely zivot ochranovat. A nikdy si nebudes nic vycitat. Co sa moze najhorsie stat, ked sa narodi, bude zit a splnia sa predpovede lekarov a ono bude chore? Nezvladnes to? nebudes ho milovat? alebo co? ze sa cely jeho zivot pre neho obetujes? Ved toto matky dokazu! Viem, ze to nie je jednoduhe, no neboj sa. Horsie ti bude, ked si to zlahcis teraz. Drz sa 🙂

Ja nerozumiem prečo v tak ťažkej a bolestivej situácii dokážete podporiť ubolenú maminku rečami o tom aby nezabíjala vlastne dieťa !!! Je to úbohé !!! Veď aj žena, matka je človek a v prvom rade ona musí vedieť či to zvládne alebo nie !!! Či matka je naozaj dobrá len na to aby rodila deti ??? Koľké z vás ste si tým prešli ??? Ak chcete vyjadrit svoje pocity ako by ste to urobili vy, tak kľudne píšte ale súdiť človeka a hovoriť mu nezabíjaj !!! To naozaj už vo vás nie je kúsok ľudskosti, vidíte že trpí a vy si ešte kopnete !!! Držím palce, nech už bude rozhodnutie take alebo onaké, s tou bolesťou budete žiť do konca a preto posielam len veľa, veľa síl