icon

Prerušenie tehotenstva v 23. týždni

timih
21. jan 2018

Ahojte, nepíše sa mi ľahko, ale snáď sa so mnou niekto podelí o svoju skúsenosť.Otehotnela som začiatkom septembra, mám 7r synčeka a pred 4 rokmi som bola na čistení lebo nám nebilo srdiečko....už som nemala odvahu otehotnieť, ale u mňa náhodou sa podarli, kedže mám PCO a veľmi nepravidelnú menštruáciu.Bola to veľká radosť a zároveň obavy,či bude všetko v poradku.Srdiečko bilo , ale v 8 týždni ma zaliala krv tak sme utekali na pohotovosť so strachom, ze je asi po všetkom...ale zázrak, naše babo žilo, boli to 2 hematómy.Tak nastal prísny kľudový režim, len ležať vyše mesiaca, ale v pohode, čo človek nespraví, no nie.....potom už bolo dobre, začala som normálnejšie fungovať a keď sme prekročili 1. trimester aj tešiť,.... na to prišiel druhý úder, vyšli nám zlé kombinované testy na prvom screeningu na DS, podstupili sme gen .odber a čakali v strachu na výsledky, dozvedeli sme sa ich 4 dni pred Vianocami - všetko bolo v poriadku, bola to obrovská úľava, teraz sa už naozaj môžme začať tešiť, zvládneme to...........Teraz v piatok sme boli u Mudr.Holána na morfologickom vyšetrení, strávili sme unho dvojnásobok času, keď nám nakoniec povedal, že bohužial nás nepoteší.....svet sa predo mnou a manželom akoby zatočil.....náš synček má komlexnu srdcovu vývojovú vadu + uzku plúcnicu, je to jedna z tých najviac kritických srdcových porúch, ak by to prežil po pôrode, celý život operácie srdiečka, ktoré su veľmi rizikové a mnoho iných pridružených diagnóz, kvôli zlému - nedostatočnému okysličeniu tela a orgánov.........hovoril nám o tom viac.......nakoniec som sa ho spýtala, čo by robil, keby to bola jeho rodina ,odpovedal: keby to bola moja dcéra, pošlem ju určite na prerušenie, lebo to by nebol život.............vola sa to odborne DORV.+ ta plucnica.Plačem celý vikend, je mi hrozne, mám už pomaly 37, veľmi sme chceli surodenca pre syna, ale nie takto.....nechcem sa vyjadrovať bezcitne, tak ma ospravedlnte k to tak vyznie niečo. je to veľmi tazke....mame doma nastastie zdraveho syna a ak by to nase babo vobec prezilo, co by bolo so starsim, ked by som musela stravit vacsinu casu v nemocnicia to asi dlho.v stredu ideme na Kramare pre second opinion aby nám genetik mohol schváliť prerušenie, veľmi sa bojím ako to zvládnem.Mali ste niekto niečo podobné? Alebo máte dietatko s tymito diagnozami?Pripadne ako ste zvladli to vyvolanie porodu? Dakujem

timih
autor
22. jan 2018

@trdielko149 je mi velmi luto co sa vam stalo, si velmi silna ako si to zvladla a dakujem za podporu

dotka04
22. jan 2018

@timih Raz som v podobnej diskusii čítala jeden krásny postreh mamičky, ktorý si (hoc ja sama matkou ešte nie som) odvtedy pamätám a myslím, že platí úplne univerzálne i na iné ťažké rozhodnutia v živote: "Nech sa už rozhodneš akokoľvek, dôsledky oboch rozhodnutí budú veľmi bolieť. Teraz ide len o to ujasniť si, s výsledkom ktorého rozhodnutia sa v živote dokážeš lepšie vyrovnať."

A len taká vsuvka odo mňa - sociálne siete nám dávajú priveľa priestoru na mudrovanie, na "vžívanie" sa do pocitov a situácie iných, na "dokazovanie", čo by sme my urobili, keby to bolo na nás. Ale nie je. A keď raz náhodou bude, zrazu nebudeme vedieť čo si s tým počať a budeme prosiť o radu/skúsenosť/postreh tak isto, ako teraz ty. Budeme utrápené, neisté, emočne rozorvané. Ale kým sa nás (alebo možno 90/ z nás v tejto diskusii) netýka, bude to vždy len "čo by bolo keby". S realitou to nemá nič spoločné. Keď príde tá, hrdinstvá a silné reči idú nabok. Kiežby si to niektoré maminky, ktoré teraz moralizujú či nenápadne podstrkávajú svoje karhajúce súdy, uvedomili.

Prajem ti veľa síl! <3

timih
autor
22. jan 2018

@dotka04 dakujem

veronikahrki
22. jan 2018

@lucinocka do dnesneho dna som sledovana na kardiologii 😊 a taktiez som aj lekarom povedala, ze na operaciu sa momentalne nechystam, lebo im neverim.....

elzika
22. jan 2018

@dotka04 Krasne napisane! ❤️

chisa
22. jan 2018

@katharines nie som za ani proti, len mi to pride ako hyenizmus posielat matke, ktora je aj tak na pokraji sil, nieco tak silne. Myslim, ze viacere z nas si nemusia taketo obrazky ani pozriet a vedia, ze je to nieco strasne.

katharines
Autor odpoveď zmazal
mircalla
22. jan 2018

@katharines Precitala som si par tvojich statusov. To, co tu predvadzas uz hranici s nejakym fanatizmom a prepac, ozaj mi to uz urcitym sposobom pride az uchylne.

@dotka04 Uzasne napisane

chvostik1
22. jan 2018

@katharines Neviem co to trepes za hovadiny!!!! Kritizujes tu druhych za neludskost, ale sama mi prides tymito komentarmi este neludskejsia! Co si tym potrebujes dokazat? Co moralizujes? Co sa staras? Si myslis, ze pre autorku je to lahke? Ze to takto chcela? A ty jej este nakladaj! Skus sa vzit do jej koze, ty hrdinka! A este jedna vec. Este nie je definitivne rozhodnute a ty tu uz dristas ako keby to bola hotova vec!!!!

katharines
22. jan 2018

@chvostik1 nauc sa prosim citat, komu je odpoved adresovana.

katjas8
22. jan 2018

Presne ako pise Michaella. Je to povzbudive, to co ti vravel doktor vobec nakoniec nemusi byt realita. Kolkym predpovedali postihnuté deti a nakoniec boli zdrave. Je to tvoje dieta, Boh mu dal zivot, jedinecnu osobnost, nemas ziadne pravo mu ten zivot brat, nehnevaj sa. Dieta je velky dar. Ked ho uvidis prvy krat, budes sa tesit a citit k nemu lasku a budes vediet, ze by si si ho za nic nedala.

ambruska
22. jan 2018

Ahoj Timih,
mas uz nejaky termin u ineho kardiolekara? Podarilo sa to nieco vybavit?

chvostik1
22. jan 2018

@katharines Nejde o to, ze komu je ci nie je adresovana. "Odpoved" sa nachadza v jej teme, takze chces ci nechces, je nutena si ju precitat.....

malasandrika
22. jan 2018

Neodpustím si poznámku. Predpokladám, že polka diskutujúcich ,,dám” sa ani len nezamyslela nad tým, že porodiť dieťa je jedna vec a starať sa 24/7 o dieťa s diagnózou je vec druhá. Nie každá sa na to cíti.
A pardon, ale kto iný má právo rozhodnúť o tom, či dieťa porodí alebo nie? No predsa žena. Nie Boh ani lekári. Žena

janinah
22. jan 2018

Kvôli istým okolnostiam som si raz zisťovala ako sa to postihnuté dieťa "dáva preč" ako presne sa to robí...a toto by som nedokázala.Nechala by som všetko na Boha,prírodu,osud.....ak by prežilo,tak by som "zamakala",obetovala svoj čas a pohodlie a pomáhala mu ako by to len šlo,na to som predsa mama.

sedmookraska
23. jan 2018

@veronikahrki to je velmi pozitivne, len je rozdiel medzi selestou a zuzenou plucnicou, to je ovela vaznejsie. napr. ako porovnavat cukrovku s rakovinou pankreasu

timih
autor
23. jan 2018

@ambruska v stredu u MUDr. Titela na Kramaroch

phulakova
23. jan 2018

@timih želám vám veľa síl

jankaferancova
23. jan 2018

Zlatko,ja by som dala za svoje deti život,daj mu šancu prosím 😘

gabikkas
23. jan 2018

@malasandrika Rada by som len napisala konkretne k tvojmu prispevku, ktory si pridala: "Predpokladám, že polka diskutujúcich ,,dám” sa ani len nezamyslela nad tým, že porodiť dieťa je jedna vec a starať sa 24/7 o dieťa s diagnózou je vec druhá. Nie každá sa na to cíti".

Chcela by som ti len napisat, ze to, ze sa budes musiet starat o dieta 24/7 sa moze stat hoci kedy pocas zivota. Nie je to nic vynimocne, ze zdrave dieta dostane akutnu leukemiu (kamaratka je doktorka na hematologii a s touto diagnozou im zomieraju male deti do dvoch mesaicov od zistenia leukemie), alebo rakovinu lynfatickych uzlin, ako ma napr. moj brat , alebo aj taka autohavaria a dieta zostane ochrnute....je to zvrat, ktory moze nastat zo dna na den, a potom co? Tiez by si sa mala starat o dieta 24/7, ci co by si robila? Nechala ho same v nemocnici? To si proste nenaplanujes, jednoducho to pride....Nechcem sa vyjadrovat k tomu, ako sa ma zachovat autorka prispevku, ani nikoho odzudzovat, len proste toto, co si napisala sa ma dotklo. Nikdy nevies, co bude...a ako sa budes musiet (mala by si sa) obetovat hoci aj 24/7 pre svoje dieta.

petrag25
23. jan 2018

Nemam s tymto skusenosti ale prajem vela sil vsetkym rodicom co toto prezivaju

petrag25
23. jan 2018

@malasandrika velka pravda.. To by si mal kazdy uvedomit skor nez bude niekoho sudit..

malasandrika
23. jan 2018

@gabikkas píšeš o úplne odlišných situáciach. Nikde som neuviedla, že sa niečo nemôže stať počas života. Diskutujeme o nenarodenom dieťati. Samozrejme, že je rozdiel diagnóza a diagnóza, ak by malo dieťa iba ležať, nevnímať a čakať na smrť, to pre mňa nie je život.
A nič sa Ťa nemuselo dotknút, keďže príspevok nebol adresovaný Tebe, tak netreba dramatizovať

biba12
23. jan 2018

@tova tak nehnevaj,ale táto fotka , to je úbohé. Myslím, že každý je zodpovedný sám za seba a za svoje činy. Aj táto pani @timih určite svoj čin zvážila a ver, že na to nikdy v živote nezabudne... Bude jej to ubližovať a bude ju to bolieť... Ale je to jej rozhodnutie a je potrebné ho rešpektovať... A nie kázať a moralizovať a riešiť hriechy a vieru a náboženstvo atď... Nech to bude akékoľvek rozhodnutie.. musí byť silná.

gabikkas
23. jan 2018

@malasandrika ja som reagovala na to, co si pisala o starostlivosti o chore dieta 24/7 s diagnozou a ci sa clovek na to CITI, alebo NECITI. Nikdy sa nebude ziadny clovek na to citit, ani ked sa jedna o tento pripad, ani ked sa bude jednat o uz narodene dieta, pubertaka, dospeleho...Choroba sa nepyta ci moze prist do zivota a neopyta sa ta ci sa na to CITIS!!!

malasandrika
23. jan 2018

@gabikkas v poriadku, Tvoj názor si napísala, ja som napísala svoj.
Opakujem, diskutujeme v tejto konkrétnej téme, nie v téme s názvom ,,keby bolo keby”, takže menej výkričníkov a kľud

poohie
23. jan 2018

@malasandrika rozumiem, ako si to myslela. ale to nie je o pocitoch. ci sa niekto citi alebo neciti. ked uz dieta narodene je a stane sa mu nieco a bude len leziace, nevnimajuce, cakajuce na smrt (podla tvojich slov), uz sa to berie inak. preco? lebo uz k nemu mame vztah. ako tu bolo povedane viackrat, ked sa toto dietatko narodi, uz by ho mamicka nedala za nic na svete, nech by bolo akekolvek. dokonca dala by zivot zanho. ale kym narodene nie je, berie sa uplne inak. ja nerozumiem, preco. v tomto stadiu (alebo o par dni) uz by mohlo prezit, keby sa narodilo. v com je teda rozdiel?
to, co pises, ma logiku, ale podla mna je taketo uvazovanie na mieste, pokial by sme sa bavili o tom, ci si kupit psa (alebo zobrat z utulku - nevieme, aky bude, ci sa na to citime) alebo stavat dom. toto je ziva ludska bytost. nie zviera, nie vec. mali by sme teda svoje uvazovanie prisposobit tomu.

malasandrika
23. jan 2018

@poohie moje uvažovanie sa skôr uberalo smerom, že žena má mať možnosť voľby, nie že to dieťa musí porodiť.
Samozrejme, že akékoľvek rozhodnutie bude bolestivé, ale na niektoré situácie v živote sa treba pozrieť racionálne. A už miešaš hrušky s jablkami, lebo opäť to opakujem, diskutujeme v tejto téme.

klarissa25
23. jan 2018

Fuu toto co tu naozaj niektore pisete je trochu cez, ja som sice veriaca, ale toto tu uz hranici s fanatizmom, kazdopadne autorke a celej rodinke drzim palce urcite si treba vypocut nazory aj inych odbornikov, a ci sa to uz potvrdi alebo nie urcite sa rozhodnete spravne aj ked to bude urcite tazke

cuttina
23. jan 2018

Z niektorych tychto komentarov je mi naozaj zle. A najviac od diskutujucej, co sem dala vsetky tie "pekne videa".🙏 Okrem toho, ze sa tu povacsine riesi nieco, o co zakladatelka vlakna vobec neziadala, je tu velmi vela manipulativnych prispevkov. Clovek, aby sa bal na MK vobec napisat. Zakladatelke drzim VELMI palce, nech ma dostatok sil a opory od najblizsich, rozhodnutie je na nej. A ze to bude sakra tazke, o tom niet vobec pochyb. Ja by som osobne vypocula viac nazorov od roznych odbornikov a doverovala im. Ale to hovorim za seba. Samozrejme, co by som urobila, keby sa ma to uz priamo tykalo, o tom mozem teraz len spekulovat a vymyslat. Realita byva ina.... @timih Posielam vela ❤.