icon

Prerušenie tehotenstva v 23. týždni

timih
21. jan 2018

Ahojte, nepíše sa mi ľahko, ale snáď sa so mnou niekto podelí o svoju skúsenosť.Otehotnela som začiatkom septembra, mám 7r synčeka a pred 4 rokmi som bola na čistení lebo nám nebilo srdiečko....už som nemala odvahu otehotnieť, ale u mňa náhodou sa podarli, kedže mám PCO a veľmi nepravidelnú menštruáciu.Bola to veľká radosť a zároveň obavy,či bude všetko v poradku.Srdiečko bilo , ale v 8 týždni ma zaliala krv tak sme utekali na pohotovosť so strachom, ze je asi po všetkom...ale zázrak, naše babo žilo, boli to 2 hematómy.Tak nastal prísny kľudový režim, len ležať vyše mesiaca, ale v pohode, čo človek nespraví, no nie.....potom už bolo dobre, začala som normálnejšie fungovať a keď sme prekročili 1. trimester aj tešiť,.... na to prišiel druhý úder, vyšli nám zlé kombinované testy na prvom screeningu na DS, podstupili sme gen .odber a čakali v strachu na výsledky, dozvedeli sme sa ich 4 dni pred Vianocami - všetko bolo v poriadku, bola to obrovská úľava, teraz sa už naozaj môžme začať tešiť, zvládneme to...........Teraz v piatok sme boli u Mudr.Holána na morfologickom vyšetrení, strávili sme unho dvojnásobok času, keď nám nakoniec povedal, že bohužial nás nepoteší.....svet sa predo mnou a manželom akoby zatočil.....náš synček má komlexnu srdcovu vývojovú vadu + uzku plúcnicu, je to jedna z tých najviac kritických srdcových porúch, ak by to prežil po pôrode, celý život operácie srdiečka, ktoré su veľmi rizikové a mnoho iných pridružených diagnóz, kvôli zlému - nedostatočnému okysličeniu tela a orgánov.........hovoril nám o tom viac.......nakoniec som sa ho spýtala, čo by robil, keby to bola jeho rodina ,odpovedal: keby to bola moja dcéra, pošlem ju určite na prerušenie, lebo to by nebol život.............vola sa to odborne DORV.+ ta plucnica.Plačem celý vikend, je mi hrozne, mám už pomaly 37, veľmi sme chceli surodenca pre syna, ale nie takto.....nechcem sa vyjadrovať bezcitne, tak ma ospravedlnte k to tak vyznie niečo. je to veľmi tazke....mame doma nastastie zdraveho syna a ak by to nase babo vobec prezilo, co by bolo so starsim, ked by som musela stravit vacsinu casu v nemocnicia to asi dlho.v stredu ideme na Kramare pre second opinion aby nám genetik mohol schváliť prerušenie, veľmi sa bojím ako to zvládnem.Mali ste niekto niečo podobné? Alebo máte dietatko s tymito diagnozami?Pripadne ako ste zvladli to vyvolanie porodu? Dakujem

najk
24. jan 2018

@december12 postihnute deti netrpia? Svagrina mala v rodine postihnute dievcatko a trpelo velmi. Rehabilitovali s nou aj ked vedeli, ze ziadne zlepsenie stavu nepride, cvicili iba kvoli tomu, aby mala mensie bolesti. Viem, ze ku koncu mi svagrina hovorila, ze to dievcatko stale iba place od bolesti. Zomrela myslim ako 6 rocna.

Autorke drzim palce nech sa rozhodne akokolvek :(

huahua
24. jan 2018

Milovaná do poslednej chvíle a ze ona nemá pocit, že by si musela niečo vyčítať, ale vie, že viac pre nu urobiť nemohla...

beton
24. jan 2018

@timih lekárovi, ktorý by poslal vlastnú dcéru na potrat, by som sa oblúkom vyhla. Mám kamarátku, čo majú túto dg. operácie atď. má 3 deti s dvojročnými rozdielmi, toto je najstaršie a teda jej nikto pomáhať nechodí, len keď idú na operáciu, tam muž jej berie dovolenku k ostatným deťom. Pozerať na to z hľadiska, čo bude, keď....je veľmi zavádzajúce. Aj starší má možno nejakú diagnózu, čo ani neviete alebo sa môže stať úraz, rovnako tebe, mne, hocikomu..... bolo by nám zato lepšie sa nenarodiť? Každý človek je prínosom pre ostatných, či zdravý, či chorý fyz. alebo psych. Poslanie takto chorého dieťaťa nemusí byť prežiť super tuctový život, ale môže vychovať a zmeniť ľudí okolo seba. V tom je to tajomstvo, prečo má zmysel život aj takýchto detí. Želám dobré rozhodnutie.

ambruska
24. jan 2018

Myslim, ze Timih sa uz rozhodla...

simik22
24. jan 2018

Drz sa. Nik nema pravo sudit ta.. pamataj.

xenicka13
25. jan 2018

Ach jaj, nepozeram scifi vobec, ale keby bolo v mojej moci, ja si tvoje babatko dam do svojej maternice a necham to na Neho, alebo prirodu, ako chces...

fiffinkaa
25. jan 2018

@evita81 až mám slzy v očiach, nech Vás Boh mocne zehna.

zuzike123
25. jan 2018

@timih Prajem Ti, aby si v sebe nasla silu donosit toto dietatko a ak po porode odide do nebicka, dostojne sa s nim rozlucit.

evita81
25. jan 2018

@fiffinkaa Ďakujem ❤

dzejzia
Autor odpoveď zmazal
dzejzia
25. jan 2018

@dzejzia myslela som to tak, ze nechcem odsudzovat ludi. Samotny potrat samozrejme zavrhujem.

katrinka8
25. jan 2018

@december12 - tak to, či dieťa trpí alebo netrpí snáď závisí od toho, akú má diagnózu. Určite existujú stavy, kedy dieťa fyzicky netrpí (dá sa prístrojom zmerať psychické utrpenie?) - avšak je mnoho diagnóz, kde dieťa alebo teda človek trpí aj fyzicky, a nie málo. Často aj tak, že sa mu, bohužiaľ, nedá uľaviť a pomôcť.

anjelikdianka
25. jan 2018

Drz sa.Akokolvek sa rozhodnes tvoje dietato bude vediet ze si pre neho chcela iba to najlepsie a uz od zaciatku si ho milovala ako sa len dalo.Aj ja som musela porodit nase dievcatko v 23tt.Mne odtiekla voda a nedalo sa ju zachranit,bez vody v brusku nemohla ostat.Posielam velke objatie a vela vela sil.
@timih

december12
25. jan 2018

@katrinka8 asi si to nepochopila, ale ked ti merajú mozgovú aktivitu, tak sa ukáže akékolvek utrpenie fyzicke aj psychicke pretože mozog sa zapája do oboch

janapiestany
25. jan 2018

Neviete co je z autorkou tohto prispevku??

maaaria3
25. jan 2018

@timih Sestrenici sa narodilo dievčatko s chybami na srdci, v 7 týždňoch zomrela pri operácii, bolo to hrozné /tiež tam bola prognóza minimálne troch operácii, plastika..., oni sa rozhodli pre jednu alternatívnejšiu, menej overenú/... v tom období sa narodilo známim dievčatko, 9 chýb na srdci, absolvovali 3 operácie, dievčatko ma 12 a je to kočka, majú dalšie 4 deti po nej,,,, dá sa aj tak.... lekár by poslal dcéru... jo, ale to stále nie je on, čo by to urobil, urobila by to dcéra... on si to v skutočnosti ako chlap nemože ani predstavit.... pracujem s deťmi ťažko postihnutými.. žijú a rodičia by ich nedali za nič na svete... ja za seba ako to cítim, žeby som to nechala plynut a čo sa má stat sa stane... nevedela by som to zrušiť, moj zásah je mc veľká, asi až neznesiteľná zodpovednosť... viem, ťažké... ja len za seba, žeby som to rozhodnutie nevedela urobit... nechala by som to na život

kvetulienka253
25. jan 2018

Ani autorka ani nik iný sa vás nepýtal, co by ste robili vy, keby ste si predstavili situáciu u vás. Asi je potrebné čítať s porozumením. Žena žene vlkom. To by naozaj musela chcieť čítať ďalších osem strán odsudzovacneho balastu, ktorý neodpovedal na jej otázky, aby sem napísala. Ani jeden príspevok, kde by niekto písal o dieťatku s diagnózou, ktorú napísala. Prečo ponúkate modlitbu a nie reálnu pomoc? Bijete sa do pŕs, že viete, čo je správne, ale reálne ste bez aktivity. Prečo nejdete na hodku, dve, tri odbremenit mamičky, ktoré sa 24/7 starajú o choré dieťatko?? Prečo neponúknete takým maminkam, že pomôžete so staršími súrodencami, kým ona obehava odborníkov? Prečo jej neponúknete sprevádzanie a spoločnosť vo chvíľach, keď sa musí s babatkom rozlúčiť? Asi preto, že je jednoduchšie sa pomodliť vo svojom spoločenstve alebo doma v pohodlí obývačky, všakže? Som veriaca, ale práve táto pasivita je to, co upozorňuje iba na teoretizovanie.
Ste posadnute dolezitostou svojho názoru. Snáď vám nedojdu slová, až vás v živote stretne rovnaká bolesť

magimary
25. jan 2018

@kvetulienka253 ako vieš, že všetky ženy, čo tu prispeli, sú bez aktivity? ty poznáš všetky osobne?
alebo podľa seba súdiš iného? či podľa čoho vieš povedať, že u všetkých rad-radom ide o pasivitu a teoretizovanie? Mnoho veriacich (mmch, kde je napísané, že len veriaci majú pomáhať? to majú snáď všetci, či?) pomáha a NEVYTRUBUJE to do sveta...
ak si veriaca, tak určite vieš prečo...
Píšeš, že iní sú posadnutí dôležitosťou svojho názoru... (a ako vieš, že sú "posadnutí"?)
ono to isté možno "tak trochu" povedať aj o tvojom poslednom príspevku...
a nemyslím to nijako v zlom...

dzejzia
25. jan 2018

@dzejzia ano, napisala som,ze je isto tazke starat sa o chore dieta, vidiet, ze trpi, ale este horsie by bolo zit s vycitkami, ze som ublizila dietatu. Este ma napadlo, ze najhorsie by bolo urazit Boha tym,ze ublizim dietatu... mozno to je spravnejsie.

kvetulienka253
25. jan 2018

@magimary pichla som do osieho hniezda, čo? :D

magimary
25. jan 2018

@kvetulienka253 u mňa veru nie 😉
robím 2/3 tých vecí, čo si popísala...
a podľa seba súdim aj ostatných, tak si myslím, že mnohí to majú tak isto-len o tom nepíšu...
a len tak prieskumnícky-ty čo všetko z tvojho výpočtu robíš pre mamičky postihnutých detí 🙂

kvetulienka253
25. jan 2018

@magimary možno viac ako ty. Ideme sa porovnávať? Trápne, či?

magimary
25. jan 2018

@kvetulienka253 mne skôr príde trápnejšie všetkých prvoplánovo hádzať do jedného vreca ako neschopných, pasívnych, teoretikov...
...
o porovnávanie rozhodne nemám záujem, načo aj?
ja sa teším, ak sú ľudia, ktorí toľko pomáhajú ako ty a denne sa starajú o ťažko postihnuté deti 🙂 👍
kiežby bolo takých viac a viac...
a ja verím, že aj v tejto debate je ich hodne,
preto ma mrzí, že ich podhodnocuješ a dehonestuješ...
a tak som sa len pýtala, odkiaľ to vlastne všetko vieš-že sú tu všetci len pasívni teoretici...
to len taká rečnícka otázka...
odpoveď nečakám...
myslím, že ďalšia debata v tomto smere sem vôbec nepatrí...

kvetulienka253
25. jan 2018

@magimary veru. Kto chcel, pochopil

evita81
25. jan 2018

@kvetulienka253 moja milá, ja som autorke nepísala čo má robiť. Ja som jej písala, ako som to všetko ja preživala. Bola som odhodlaná starať sa o moje dieťatko, tiež s vážnymi diagnózami. Tak si najprv prečítaj a potom odsudzuj, alebo všetkých dávaj do jedného vreca.

kvetulienka253
25. jan 2018

@evita81 ty si nebola z tých, čo autorke odkázali modlitbu, tak neviem, prečo môj príspevok vzťahujes na seba

evita81
25. jan 2018

@kvetulienka253 lebo si písala, že tu nie je ani jeden príspevok, týkajúci sa jej situácie. Ak som teda čítala s porozumením! A myslím, ze v jej situácii, by modlitba nemohla uškodiť!

kvetulienka253
25. jan 2018

@evita81 písala som, že ani jeden príspevok s diagnózou ako písala

poohie
27. jan 2018

@timih co nove? sme zvedave, ako ste pochodili. naozaj. bez odsudzovania.

deti95060810
27. jan 2018

@evita81 krásne si to napísala ..... prajem veĺa síl a šťastia....