icon

Štvrté tehotenstvo

olgajun
23. mar 2014

Babulky mám veľkú dilemu...mám 39 rokov a zatial 3 deti , 11 ročnú dcéru cisárskym rezom, syna 8 ročného normálny pôrod, a najmladšia dcérka má 10 mesiacov a tiež som rodila cisárskym rezom . Všetky tehotenstvá som mala rizikové a pri poslednej dcérke som mala cukrovku pichala som si inzulín, vysoký tlak a preto som rodila aj cisarákom..a po pôrode som mala strašné komplikácie....ešte teraz mám ztoho hrôzu.... včera som zistila, že som znovu tehotná.a som ztoho na prášky... vôbec sme daľsie dieťatko neplánovali.. neviem čo mám spraviť .. nie je to príliš skoro po cisárskom reze? Mám strach nielen z tehotenstva ale aj ztoho ako to zvládnem ved malá bude mať 19 mesiacov ked sa malinké narodí..ako ste to zvládli vy? V hlave mi stále behá veľa otázok čo spraviť.... no a ked to povieme moje mame a svokre tak to bude ešte iné halo... :(

misaelka
23. mar 2014

@lyzzy ja do peciek nikoho neposielam, je mi to jedno. na dotycnu uz nereagujem, tymto to pre mna hasne.

olgajun
autor
23. mar 2014

@sashabb ahoj..presne ako si napísala....svokra ani mama mi deti nevychovávajú ....našťastie s snimi ani nebývame .... ja som tým myslela že co bude okolo toho tých komentárov a výčitiek .... to sa mám zase napočúvať.... 😒

lyzzy
23. mar 2014

@misaelka ....mne je uplne jedno kto koho kam posiela.
Jednoducho mi pride strasne hlupe ze vy si tu idete nieco dokazovat a pritom tu ide o vaznu temu.
Ked sa s niekym nechces hadat tak mu neodpisuj a nereaguj.Hotovo.

sashabb
23. mar 2014

@olgajun tak ich treba hneď na začiatku zrušiť. Nikomu predsa nemusíš hlásiť že sa zadarilo. Jednoducho im hneď na začiatku povedať, MY sme sa tak rozhodli a bodka 😉

anina929
23. mar 2014

@maznacik007 jasne ze klud takyto typ ma nemoze rozladit,len som takto reagovala lebo ja sama som nemohla otehotniet a podarilo sa nam az po7 rokoch vtedy som si povedala radsej 6deti ako ziadne, a este k tomu moja suseda mala ako slobona uz dve deticky a ani netusim kolko ich dala prec tak som sa zo slzami v ociach pytala preco je takato nespravodlivost ze ty ktory chcu nemozu, a ty ktory nechcu maju. Tak som vzdy chcela mat velku rodinu, mam troch synov a s radostou by som prijala aj stvrte babo ale ja uz nemozem mat deticky kvoli komplikaciam po dvojcatach,tak som rada a stastna aj za nich, ja sma pochadzam so 6 surodencov a vzdy ked sa stretneme pokope je veselo......

misaelka
23. mar 2014

@anina929 anina teraz prichadzam s olivovou ratolestou, proste v mieri, pretoze v tvojich poslednych riadkoch sa vidim. takisto som si tu bolest prezila, je to pocit, ktory pochopi len ten, co si tym prejde. takisto som velakrat rozmyslala nad tym, preco je osud ku mne zly, preco je to tak. niekto ma deti ako smeti a nema na ne predpoklady. nevychova ich, zanedbava, nic dobreho do zivota im neda. ale asi to tak musi byt. pri plodeni musi byt aj rozum a uvedomenie si naco stacim. kazdy je zodpovedny sam za seba a zije svoj zivot najlepsie ako vie.

anina929
23. mar 2014

no tak si pochopila moju reakciu spravne a prajem ti vela sil, stastia a hlavne trpezlivosti aby sa aj tebe prihodilo aspon tolko stastia ako postretlo mna, konecne som aj ja mamina// hrda a spokojna......

livocka21
23. mar 2014

@olgajun neverim, ze budes schpna dat ho prec...ved uz teraz ho volas dietatko 🙂 prajem vela stastia... Je to na tebe.

lyzzy
23. mar 2014

no slava....vidite ze to ide....nadych,vydych,trosku odstupu a pokory.Tlieskam

lenbea
23. mar 2014

@olgajun je to Vaša vec, takže nech si svokra aj mama hovoria a myslia čo chcu. určite to nie je nahoda. každe dieťa je dar, možno to zistiš neskôr, prečo prave aj toto štvrte budete mať. ja som z piatich deti, a surodenci su to najlepšie, čo nam mohli rodičia dať. ked ich vychovate vo vzajomnej laske k sebe, date im zaroven aj najlepšich priatelov. no, chapem, že si v strese z toho, my čakame druhe a pri oboch som na začiatku bola hotova a potom som si zvykla. (teraz sa moc netešim, lebo byvame so svokrou a nie je to dobre, tak sa bojim, čo bude potom). ale dufam, že to bude čo najmenej ovplyvnovať deti. aj ked je to zložite. možno aspoň taketo problemy nemate.

anina929
23. mar 2014

@misaelka este dodatok najviac ma ubijala reakcia ludi ze deticky nechcem kvoli kariere a pritom ma desil kazdy mesiac ked som mala dostat menzes a tehotenskymi testami som si mohla zariadit dom uz to bolo zufalstvo.....

misaelka
23. mar 2014

@anina929 poznam... pritom cas straveny v praci bol asi jediny, ked som na to nemusela mysliet, resp. nemohla som sa tym zaoberat.

lulu369
23. mar 2014

@olgajun niekedy reakcie najbližších zabolia najviac, no jediné čo ti môžem poradiť je aby si to brala jedným uchom dnu druhým von...My teraz čakáme 3 bábo, aj keď nám chvíľku trvalo rozhodnúť sa či si ho necháme alebo nie, no manžel mi sám povedal - mamina tak si ho nechajme, tak budeme mať 3 detičky...Dokonca mám pocit, že nás to ešte viac spojilo 🙂 No reakcia mojich rodičov a svokry? Svokra to ešte nevie a nechám to na manžela kedy jej to povie. A moji rodičia - ocino to zobral v pohode, ale mamina, tak tá mi najprv vynadala aká som nezodpovedná, že ma manžel ide kvôli tomu opustiť a čo mi ublížilo najviac - že keď sa drobček narodí, tak ona zomrie.......

lulu369
23. mar 2014

@misaelka @anina929 presne ako píšete, ten kto to nezažil tak to nepochopí...A úplnú pravdu má aj v tom, že je nespravodlivé, že tí čo detičky veľmi chcú a túžia po nich musia o ne bojovať a niekedy je to dlhá cesta...a taký čo o deti nestoja tak tí nemajú najmenší problém otehotnieť...je to smutné ale je to tak ☹

aliza
23. mar 2014

@lulu369 prosim ta, neprehanaj 😎, ake sudy? este raz si v klude precitaj moj prispevok. Vychadzala som len z toho, co si sama napisala. A ty si mna tiez nepochopila, mne vobec nevadi, ze niekto caka 4. dieta, ja s tym nemam absolutne ziaden problem,a le zakladatelka temy sem nepise cela stastna bez seba, ze sa chce o tuto krasnu udalost podelit, ale pise zufala, ma 'dilemu', je vraj z toho 'na prasky'. A na to som reagovala, ze v danej situacii mozno bolo vhodnejsie riesit sposob ochrany, ako teraz si zufat a vlastne nemat moc na vyber a este aj riskovat svoje zdravie, ci zdravie nenarodeneho dietatka. Ak to neporiesi, tak o nejaky ten rok- dva moze zase zufalo vypisovat, kedze otehotniet sa da aj po 40-tke.
A k tej ochrane, preco sem tahas extremy ako znasilnenie? pleties hrusky s jablkami, kedze sme sa bavili o planovom/neplanovom tehotenstve vo vztahu/manzelstve. Ano, aj antikoncepcia moze zlyhat, ale tento pripad to nie je. Ak mam vazne zdravotne problemy a dalsie tehu si nemozem dovolit, tak sa dam sterilizovat alebo muz podstupi zakrok.

lulu369
23. mar 2014

@aliza zakladateľka sem nepísala preto, aby sme ju tu odsudzovali a nazývali nezodpovednou, ale napísali zopár riadkov, ktoré by jej možno pomohli sa rozhodnúť, ktoré by ju trocha povzbudili...Ja som ťa pochopila a veľmi dobre, práve ty si tá, ktorá všetky tehotenstvá v manželstve/vo vzťahu pokladá za plánované....moja maj si názor aký chceš, ale v tomto s tebou súhlasiť nebudem, nie preto v akej som situácii. No bohužiaľ stávajú sa aj také veci, že zlyhá ochrana nech je akákoľvek.Áno máš v niečom pravdu. Mňa najviac naštvalo, že ste to tak neľudsky napísali niektoré (a nepletiem hrušky z jablkami, to určite nie - ten príklad zo znásilnením bol trocha od veci, ale aj také veci sa stávajú a vtedy sa o plánovanom tehu hovoriť nedá...)

olgajun
autor
24. mar 2014

ja iba nieco na moju obhajobu..neodsudzujte ked nic o mne neviete.. 😖.. píšete tu o sterelizácií...pripomínate mi moju gynekologicku ..ked som k nej prišla po šestonedelí na kontrolu tak sa na mna rozkričala preco som si nedala urobiť sterilizáciu že dokedy chcem rodiť či som v živote nepočula o sterilizácií atd. ... v živote ma tak nikto neponížil..keby som sterilizáciu chcela tak si ju dám urobiť ale my s manželom sme chceli 4 dieťa ale nie takto skoro...ked pocujem slovo sterilizácia tak sa mi otvára nožík vo vrecku....to už nemusím byť ani ženou ... človek nikdy nemôže vedieť čo sa stane a kedy bude chciet mat dalsie dietatko a ked sa da sterilizovať tak už ma cestu zarubanu..mam kamošku ktorá si to dala urobiť po druhom dieťaťku nakolko jej manžel už dalsie nechcel.....4ročna dcerka jej zomrela chceli dalsie a už nemohla mať..to by ste mali niektoré vidieť ako si to vyčita doteraz...takže touto cestou vobec neplánujem ist...preco neuzívam antikoncepciu a danu som už vyššie napísala...doteraz si manžel vždy dával pozor a 6 rokov som neotehotnela takže som sa na neho spoliehala..no stalo....takže preto som písala neplánovane...ale už som rozhodla ..dieťaťko privediem na svet a musia sa stým vyrovnať aj ostatný že nás bude o jedneho viacej...a vôbec si nemyslím že som nezodpovedná... moje dietičky maju všetko čo potrebujú nič im nechýba a manžel pracuje od rána do večera berie presčasi len aby sme sa mali dobre...ako mi napísala jedna mamička kde sa uživia tri deti detičky najde sa aj pre štvrté....A CHCEM PODAKOVAT VSETKYM TYM MAMICKAM KTORE MA PODRZALI A NAPISALI POVZBUDZUJUCE SLOVA..... dakujem 😵

lulu369
24. mar 2014

@olgajun somrada, že si sa takto rozhodla a z celého srdiečka aby všetko dobre dopadlo a aby si toto tehotenstvo mala bezproblémové 🙂Tie čo sem písali negatívne reakcie a tie čo ťa odsudzovali prečo si to alebo ono neurobila, si nevšímaj, možno v niečom majú pravdu, ale nemajú právo ťa súdiť....Je to tvoj život a tvoje rozhodnutia, ty si tu hľadala v prvom rade pochopenie a možno ti niektoré príspevky pomohli sa rozhodnúť tak ako si sa rozhodla 🙂 Ešte raz želám všetko dobré celej tvojej rodinke a ešte ak môžem kedy čakáte prírastok? my čakáme niekedy koncom septembra a začiatkom októbra 🙂

olgajun
autor
24. mar 2014

@lulu369 ahoj podla posledneho menzes 20,10

maminka267
24. mar 2014

@olgajun ja mam 3 deticky, milujem ich nadovsetko...som mlada, ale nikdy som nepochybovala o tomze pojdem na potrat...deti su velku dar. S manzelom si zivot bez nich nevieme predstavit. Prerabame dom, mame na krku hypo... vela ludi okolo o naaas rozprava aky sme nezodpovedni a pod.reci...ale nevsimam si ich. Su to moje deti a ja ich vychovavam a lubim nadovsetko. Vsetko robime preto aby nam bolo dobre. Nestazujeme sa. Rodina naam pomaha so strazenim... mamina je u nas vzdy ked nieje v praci. Neboj sa vsetko zvladnes 🙂 aa este ak by sa nam niekedy podarilo otehotniet nebudeme ani len pochybovat o tom ze ci si dietatko nechame...samozrejne ze ano ;) aj mne v nemocke hucali do hlavy aby som si dala urobit steriliAciu ale nikdy som nad tym ani nepomyslela...krasne tehulkovanie a lahky porod 🙂 vela stastia celej rodinke zelam 😉

helmanka
24. mar 2014

chcem len pridať skúsenosť z môjho okolia, naši známi nemohli mať deti a zrazu po rokoch 5 detí všetky prijali a hlavne porodené cisárskym rezom, čo je z medicínskeho hľadiska nemysliteľné a všetko je v poriadku a to najmladšie dieťatko je strašne krásne a šikovné, neviem si predstaviť, že by nebolo, sú pre mňa povzbudením a mamina nakoniec rodila inde, lebo nebola zvedavá počúvať tie múdre rady u nás v nemocnici, a tam ju krásne prijali. Podľa mňa by mali radiť ľudia čo takéto situácie prežili, je to každého osobná vec a hlavne rozhodnutie.

janocka1987
24. mar 2014

a vravím ze gratulujem :D jeden rok bude toršku tažší ale zase mas 2 staršie deti, ktoré ked po trošku pomozu tak to bude super a dve najmladšie deti sa bude spolu hrat :D ja mam sice len 2 deti (zatial) s malý odstupom - bol som hotova ked som zistila ze bude druhe, ale teraz by som ju nedala za nič na svete - dcerka sa usmieva od rana do večera - slniečko moje :D
a ze si po cisarkom - bude to riziko ale keby to telo nezvladlo tak by si neotehotnela

a zienky ktore tu riesia ze prečo si si nedavala pozor pozdravujem, nie kazdy uznava antikoncepciu a potom sa to stava lebo medzi manzelmi je silna laska :D

babalenka
24. mar 2014

nic v zlom ale 39 rocna by mala uz vediet ze jestvuje v desnej dobe antikoncepcia a ked nie tak kondom u chlapa vsak antinu si davaju predpisovat 16 rocne baby .No a 4 dieta na dnesnu dobu je podla mna vela .No ale sa stalo tak len uz vydrzat aj s tym 4 babo budes to mat tazke

valy
24. mar 2014

@olgajun drzim palce. Ohladne zdravotného stavu pocas tehotenstva sa skus poradit s dr, ci by si nemala hned nabehnut na dietu a mozno robit nejake tehotenske cvicenia.

lubiku
24. mar 2014

@olgajun
dobre si sa rozhodla, dieta je dar. Tvoje pocity velmi dobre poznam, tiez mame stvrte" nahodne" od Boha poslane a aj ked to bolo tazke( prva dcera bola tretiacka, druha mala 3 roky, tretia 2 roky a ja som zostala zasa tehotna) teraz nic nelutujeme a mat 4 deti je super 😵
Prajem bezproblemove tehotenstvo a vela zdravia celej rodinke 😵

celasapremenim
24. mar 2014

@olgajun gratulujem a vela sil 🙂

dobromila
24. mar 2014

@olgajun ahoj, srdečne gratulujem k tehotenstvu. Nebude to ľahké, ale určite to zvládnete. Mám známych, ktorým prvý synček po pôrode zomrel.Druhé dieťa - dcérka sa narodila po cca. 2-3 rokoch. Ďalšie dieťatko sa im nedarilo asi 5 rokov, kým sa dočkali - dcérka. No a potom po roku - bác - znova tehotenstvo - ďalšia dcérka. Všetky - teda 4 - cisárske rezy a mama má cukrovku a vek 37 rokov.
Tej zmienke o rečiach mamy a svokry veľmi dobre rozumiem - bolí to od najbližších najviac. Aj ja som si kadečo vypočula - už pri 3. tehotenstve.
Držím palce 😉

aliza
24. mar 2014

@olgajun nikto to naodsudzuje, len si este raz precitaj svoj prvy prispevok. Ano, nic o tebe nevieme, to malo, co vieme, je z tvojich prispevkov, preto take reakcie. Inak nechapem, ze naco si potom zakladala temu, ked sa vlastne nic nedeje, 4te dietatko ste aj tak chceli. Naco si tu opisovala svoje zdravotne problemy a preco si to tak zdramatizovala, ked je vlastne vsetko v poriadku a tehotenstvu ste sa v podstate nebranili, prave naopak. To, co si napisala dnes, si mala napisat hned do prveho prispevku a usetrila by si nam cas straveny odpisovanim 😎. Najprv si z tehotenstva na prasky a odrazu tu opisujes, ako sa ti nic krajsie nemohlo stat 😕. Akurat si tu z nas urobila necitlive kravy a to nepravom, kedze si neopisala svoju situaciu pravdivo 😖. Nechces sa nijak chranit, deti chces aj nadalej rodit, tak naozaj nechapem, o com tato tema je.

aliza
24. mar 2014

@olgajun a este ti musim oponovat, v tvojom uvodnom prispevku pises, ze dalsie dietatko ste neplanovali, teraz pises, ze 4-te ste planovali, len neskor... tak ako to je? ako ma potom clovek reagovat, ked tu zavadzas?

evitka83
24. mar 2014

Ja som v zivote strasny pragmatik a vela krat mi to pomohlo. Drzim sa zasady, ze treba vychadzat z realnych moznosti 🙂 Je uuuuplne zbytocne polemizovat nad tym, ci to bolo, alebo nebolo nezodpovedne. Male je na ceste a to je fakt. Asi by som si fakt zbehla za 2 lekarmi, aby Ti triezvo povedali aku mas sancu donosit v tejto situacii babo tak, aby to neohrozilo Teba ako matku 3 deti. Pokial sa oni vyjadria, ze to bude v poriadku, tak by som sa toho vobec nebala. Zvladas 3 deti, 4.te zvladnes lavou zadnou 🙂 Ja cakam sice iba prve a nemam prave najidealnejsie tehotenstvo a obcas si aj ponadavam a poplacem, ale napriek tomu by som do toho isla zas, lebo ked sa pozriem na tu foto zo 4D na tu vyskerenu krpanu, co budem mat zachvilu na rukach, tak ma vsetko prejde 🙂
A co sa tyka rodiny...mozu si fukat tak praskovy cukor 😀 Ja ked som mala v nejakych situaciach problemy s mamou, ze namiesto podpory, ktoru som ocakavala, sa mi dostalo zbytocnej kritiky, ktora situacii vobec nijako nepomohla, som jej narovinu povedala, ze od nej ako do mojej mamy, ocakavam podporu, ze to zvladnem, ze to vsetko bude v poriadku a ked bude treba, ze mi pomoze a nie reci typu, ja som Ti to hovorila a pod....inak, ze to s nou skratka nebudem riesit a nebudem sa s nou o zivotnych situaciach bavit, lebo ja nepotrebujem od vlastnej rodiny, aby ma viac tahala dole ako ma podporovala....od Tej doby, akoby utalo a moja mama a aj dalsia rodina to evidentne pochopila...🙂 Takze Ti drzim palce, nech vsetko dobre dopadne a za par mesiacov tu napises, ako sa tesis zo 4. mimca 🙂