Tehotná po dvoch mesiacoch vzťahu
ahojte... ja viem ze kazda jedna co tu ste by ste srsali stastim keby ste boli/alebo ste tehotne... len ja mam bohuzial opacny nazor... nehladam nejaku kritiku len mozno povzbudenie .. pre blizsie ozrejmenie: som vydata 4 roky a z toho vyse roka zijeme odelene .. on ma vztah odkedy sme sa rozisli ja dva mesiace a prave to je kamenom urazu.. ostala som tehotna a vobec na to nie som pripravena ... po dalsie este stale sme v rozvodovom konani s manzelom ... absolutne neviem co mam robit...
@mawka cize ak som to spravne pochopila, plod sa stava dietatom az ked sa narodi. A kedze plod nic neciti, zacne citit az po narodeni ked sa stane dietatom. Som rada, ze mi to vsetko niekto ujasnil. Inak o tych vyskumoh som sa ucila na univerzite, zjavne nas tam zavadzali. Inak si staci najst na internete par fotiek, videi o vyvoji dietata(plodu) a kazdy musi uznat, ze v case kedy sa potraty vykonavaju to ani zdaleka nie je iba nejaky zhluk buniek, ale jedinec s jasne viditelnymi diferencovanymi organmi.
@mawka preco asi? To by som potrebovala tiez vysvetlit. Pred takymi 50 rokmi dieta narodene napr. v 30tt.neprezilo a bolo brane ako spontanny potrat. V dnesnej dobe ma sancu prezit aj dieta narodene v 22tt. vdaka novym technologickym zariadeniam. Dnes uz ani dieta narodene v 22tt. nie je povazovane za spontanny potrat. Takze kedysi ani plod porodeny v 30tt nebol povazovany za dieta, dnes uz je. A tak aj vekova hranica plodu pre vykonavanie legalneho potratu sa znizuje. Legalna vekova hranica na potraty je v individualnych krajinach rozdielna. Znamena to, ze v kazdej krajine prebieha vnutromaternicovy vyvoj inym tempom? Fakty sa fakty a tie nepustia. Potrat je zabitie cloveka a mie iba odstranenie neziaduceho vyrastku z tela matky.
Vyvijajuce sa dieta citi bolest uz v 4.tyzdni svojho vyvoja, teda od 6.t. gravidity, ci sa to niekomu paci alebo nie 😒
A este poznamka bolest a pamat su rozdielne veci.. Nepodmienuju sa navzajom. Aj fylogeneticky su bolest a struktury zodpovedne za jej vedenie starsie.
Moralizujete tu o potratoch... Naco??? Kazda ma mat v hlave spokojnost so svojim rozhodnutim a kazda si ponesie nasledky svojho rozhodnutia cely zivot. Obuvat sa tu do
@mawka mi od vas fakt pride nechutne.
Kazda jedna tu riesi, ako si ma
@moeysa len preboha nechat to dietatko, ake uzasne to je ze je tehu a ako jej to vsetko to dieta fantasticky vynahradi.... Ako pardooooon, zeny!!! Ani jedna z vas nebude citit ten tlak okolia, ze ONA ma nemanzelske dieta, ze je tehu s inym - v sudnej sieni pri rozvode brucho neskryje - to o nej pojdu reci, ze sa k..... Sorry, ale takto to bude vnimat okolie, nik nevidi ze to manzelstvo roky predtym nefungovalo a toto je dosledok.... A riesit tehu po 2 mesacnej znamosti - stane sa. Ja mam deti do roka - kedy sme splodili druheho, fakt netusim, antikoncepcia zlyhala. Ako pozeram, mozem byt rada ze je to mladsi a stalo sa mi to s manzelom --- lebo vidim ze u starsieho by ma tu moralistky prevalcovali asi.
Ona bude zit so svojim rozhodnutim, nech sa rozhodne akokolvek, rozhodne sa vzdy spravne. Ak citi, ze ten moralny tlak na nu v obdobi rozvodu - co je inak brutal zataz na psychiku a pozna to len ta, co to zazila - ako tehotna nezvladne a ak citi, ze dieta teraz naozaj nie a nie za takychto okolnosti - potom je jej rozhodnutie ist na potrat spravne. Lebo je to JEJ rozhodnutie a jej POCITY a vnimanie situacie.
@moeysa na prvej strane píšeš:
"nevravim ze by som dieta nechcwla ale casom a nie teraz... "
daj si ale potom pozor, aby si neskôr, keď už raz budeš CHCIEŤ ešte dieťa MOHLA mať 😔 😖
pretože aj to býva následok potratov-neplodnosť v budúcnosti...
btw., a čo tvoj partner?
píšeš, že je z dieťaťa nadšený,
súhlasí s tým, aby si mu teraz toto "Nadšenie" vzala?
netýka sa to náhodou aj jeho? 😕 😖
@kaktusik007 dakujem........ nechcela som uz viac odpovedat, pisat v tejto teme, pretoze teraz sa tu zvrhne debata od kedy plod citi. nakoniec nas tu bude niekto presviedcat, ze uz spermia je vopred vybrata nejakou vyssou mocou... a na toto nemam fakt uz naladu, od nicoho k nicomu. a tebe dakujem za krasny prispevok. len skoda, ze to tu nikto nechce takto chapat. lebo je jednoduchsie hucat do niekoho aky je potrat zl a nech si dieta necha, sak oni sa starat nebudu. potom budu hucat ze naco si dieta nechavala, ked je v stave, ze sa o neho nevie starat z akychkolvek dovodov. vacsian zien si tu kaka do ust, to som si vsimla uz davno.
@mawka hej,suhlasim s tebou v tom,ze potrat je rozhodnutim kazdej zeny...to rozhodnutie sa nezmeni(asi) tym,ze tu na MK niekomu pofukame svedomie,ani tym,ze niekoho zavrhneme a slovne upalime...to suhlasim
ale-kazdy ma pravo povedat-som sa potrat,ved ...a kazdy ma pravo povedat,nie..na potrat nechod=kedze je ta sloboda prejavu,nie? 😀
a ktory nazor je ten horsi?
ktora skupina zien je ta hlupejsia,s kt.sa nema vyznam dalej bavit???
lebo podla mna su to dva tabory...nie mudrejsie a hlupejsie zeny
no ale nesuhlasim s tym,ze potrat nie je vrazda...a to si tu ozaj nema cenu vypravdovat...a ci sa k tomu niektora odhodla,je uz jej vec...a jej zivot po "tom"...a s tym my tu na MK neurobime nic
ano,jej dieta nevychovame...ale ani jej nepomozeme,ked bude mat problemy pri dalsom,ani ju nebudeme vidiet a utesovat ju,ked jej to bude luto
jednoducho...ano...kazda z nas sa rozhoduje...
ale fakt je,ze vrazda je vrazda..tu nema cenu riesit od kt.tyzdna
a prepac-asi budem z tej hlupejsej skupiny...ale napisala som tiez iba svoj nazor ako aj ty.
@moeysa je mi luto,ze sa pasujes s tymto problemom,ale myslim,ze vo svojom vnutri citis,co chces urobit...tazko povedat,kt.riesenie bude menej bolestive v tvojej situacii a "lepsia"naplast na tvoju ranu-problem
ale dieta je vzdy dieta...to ostatne preboli a nezijeme v stredoveku,ze ta ako "slobodnu-este vydatu"mamicku bud niekto odsudzovat-minimalne touto cestou by som ten tvoj problem nerieisla...urcite nie kvoli ludom...
drzim ti palce,aby si sa rozhodla spravne
@terezka1947 nie, nie je to vrazda. silne slova, nemyslis? ale mne je vlastne jedno, co si ty myslis 🙂
pekny vecer,
@mawka pozri,pre mna to vrazda je...
nie je mi jedno,co si myslis 😉 ja tvoj nazor respektujem a nepotrebujem ta o svojom presviedcat,ale ani pohrdat tvojim.
@moeysa ak sa to male narodi a ty sa na neho pozries, bude ta neskutocne boliet ta spomienka, ako ta vobec mohol napadnut potrat.. mna boli dodnes.. nastastie je to len spomienka a moje najkrajkrajsie slniecko sa na mna cele dni usmieva, je to to najdokonalejsie stvorenie, laska k nemu je neopisatelna.. viem o com hovorim.. a to u nas otec dietata vobec nebol tehotenstvom nadseny, prave naopak.. aj ked maleho dnes velmi velmi lubi.. pisem ti to sem len preto, ze som stala na velmi podobnom medzniku, ako ty.. a dakujem vsetkym svatym (aj ked nie som absolutne veriaca), ze stali nado mnou a nedopuatili, aby som sa nakoniec rozhodla inak.. neviem si to predstavit.. neviem si predstavit zivot bez mojho anjelika..
Mozno tvoj vztah je nezrely a mozno ty tiez. Ale moje skusenosti a pozorovania hovoria, ze ked uz to dieta budes mat, nebudes to nikdy lutovat. Vela zien tuzi otehotniet, ale vela zien sa tomu vyhyba a napriek tomu, ked to raz pride, su to rovnako dobre matky ako ine. Ja som sa bala materstva. Aka budem matka, nas vztak bol len v zaciatocnom stadiu atd. Tehotenstvo bolo takym obdobim neistoty a strachu. Doteraz si to vycitam. Ale ked sa dieta narodilo, vedela som, ze ho milujem strasne a este viac a nikdy by som nevratila cas, aj ked sme vo vztahu s partnerom mali vela problemov. Akosi sa ma tie vsetky problemy okolo vztahov zacali menej tykat. Bolo to postupne. Neslo to naraz. Ale postupom casu som si uvedomila, ze moje dieta je to najdolezitejsie v mojom zivote, a to ostatne - ako sa to vyvinie, tak to bude...
takto frustrovana a zlomena som asi v zivote nebola... ako mam zit s niecim na co sa vobec netesim a pri pomysleni na to som nestastna?! ako rada by som dopriala dieta kazdej z vas ktore po nom tuzite (a mate usporiadany zivot). viete... naozaj som dufala,ze ked sa rozvediem zacnem uplne odznovu ... pomaly rok som nechcela chlapa ani len vidiet...a nie to po2 mes.znamosti urobit si kvapockove dieta... dieta je urcite dar to nepopieram , ale treba sa ma nho tesit... lenze v takomto strese sa na to tesit neviem...
@moeysa hlavu hore 😉 tehotenstvo zaskoci kazdu, aj tu co ho vyslovene planuje. Vzdy je to sok. Keby sa rodili deti len ked ich planujeme a citime sa na to, ludstvo tu uz davno nie je. A ze kvapockove..(dobry nazov 😀 )? Nuz asi to tak malo byt. Nie vsetky veci su v nasich rukach. Mas chlapa,ktory sa k tomu skvelo postavil. A ten drist ze co povie okolie? Ty zijes svoj zivot ( a teraz aj zivot svojho dietata)..okolie ti moze byt ukradnute. Kazda sranda tri dni trva, ja keby som sa mala starat co o mne rozpravali,uz som trikrat po suicidiu. Drz sa. A tesit sa..no ja som sa netesila ani jedno tehotenstvo..9mesiacov som trpla v strachu a krci ci je male ok. Vela stastia.
@moeysa nemusíš sa tešiť/okamžite teraz v prvotnom strese/ na začiatok stačí,že ho necháš žiť.....a že si zlomená? z čoho prosím ťa? máš rakovinu?spíš pod mostom? žobreš o jedlo? počať dieťa je v dnešnej dobe pomaly zázrak,koľké by zaň dali čokoľvek..teraz sa toho dieťaťa vzdáš /možno/ a myslíš,že ďalšie príde potom,až budeš ma stáleho dlhodobého partnera a všetko tiptop v živote-kde máš záruku,že príde určite na 100%? a že čo povie okolie?to je ozaj smiešne na toto dať,nie si prespanka spred 50rokov na slovenskej dedine,toto sú výhovorky....a nepoznáme názor otca dieťaťa,dúfam,že si mu to povedala,či?....mám 51 rokov ,celkom slušný majetok i dobrú prácu,ale na sklonku života mi toto bude ukradnuté,chcem len,aby pri mne boli a po mne ostali moje deti,našťastie mám tri 😉 ..rozmýšľaj,čo urobíš so svojim životom
@moeysa ahoj,ak spravne chapem,tak s manzelom nemate deti? Ale zrejme pri vstupe do manzelstva si rozmyslala aj nad tym, ze coskoro budes i matkou,ci? S manzelom to nevyslo,obral Ta o minimalne 4 roky a teraz je dolezite neostat zaseknuta na jednom mieste. Rozumiem,ze si si to takto rychlo neplanovala,to by asi malokto,ale stalo sa. Ja neverim na nahody,takze povedala by som, ze je to mozno take "nakopnutie" spravnym smerom,aby si si usporiadala zivot a zalozila rodinku. Ved aj ta reakcia otca babatka,ze sa tesi a chce postarat. Mozno to je ozaj znamenie, ze teraz vam to obom vyjde a budete spolu stastni. To vam z celeho srdca prajem. Ale aby som uviedla i iny mozny scenar, mozno vam to spolu nevyjde a zistis,ze nezvladas vychovu sama. Je predsa aj moznost dat dietatko na adopciu a vychova ho niektora z tych,ktore nemali to stastie otehotniet. Alebo mozes sa rozhodnut hned, ze to cele bol velky omyl, a ze to vlastne este ani nie je clovek,tak mozes ist na potrat. Ano, je to Tvoje rozhodnutie, preto nepodcen vsetky jeho dosledky. A posledny tip, skus napisat / zavolat do poradne alexis. Prajem vela stastia 🙂
@moeysa ja som bola po dvojmesačnom vzťahu tehotná tiež, zvladli sme to,najprv to bol šok lebo sme to nečakali a najmä neplánovali hned 😅 ale mali sme radosť obaja.... ak chceš kludne napíš ip
ahoj, ...necitala som si vsetky predchadzajuvce prispevky tak prepac ak sa budem opakovat , ....no sama by som ta vedela pochopit kedze som si niecim podobnym presla ,....s tvojim ex/ manzelom nemas ziadnu buduvcnost, zijete oddelene, a cakate uz len kedy sud odklepne vas rozvod , ...nasla si si novu znamost/ co je logicke a po 2 mesiacoch cakat babatko a tvoj sucastny partner sa k tomu postavil ako chlap a nie ako nevybureny pubertiak ,..podla mna nemas o com uvazovat / / ak ta odradza len to, ze budes mat kopec behaciek koly rodnemu listu ,..prip.otcovstvu tak to je ta najvacsia banalita koly ktorej mozes uvazovat nad zivotm dietata, ..predpokladam ze si si potratom este nepresla keby ano urcite by si to nebrala takto nezodpovedne ,... a na tehotenstvo nie je podla mna ziadna zena nikdy 100% pripravena , ...ja mam o tyzden termin a stale dookola sa pytam ci budeme dobrymi rodicmi a ci to vsetko zvladneme, a tiez nam to male prislo velmi rychlo / necakane ,... teraz prislo babatko mala by si sa na to tesit a nie riesit problem s chlapmi/ ti vzdy boli a budu a ano vzdy je tu moznost sklamania , ..vztah moze stroskotat aj po 20r manzelstve co si budeme nahovarat,...ale dieta nechodi na objednavku ,...teraz ho nechces no mozno o par rokov budes s tym istym partnerom uvazovat o rodine ,...cize na tvojom mieste by som si zacala uzivat toto nadherne obdobe ktore sa uz nemusi opakovat 🙂
My sme boli v podobnej situáciu, tiež sme čakali babo po veeeeelmi krátkej dobe-3mesiace 🙂 zo začiatku som úplne bola v soku, priateľ sa ku tomu postavil presne ako tvoj, veľmi zodpovedne, ale aj tak nás napadol potrat, aj keď vnutorne som s potratom nikdy nebola stotoznena.. Ja som skončila výšku a priateľ akurát menil prácu, tak tiež si nebol istý financiami...ALE išla som na 1. Ultrazvuk, doktorka mi pustila srdiečko malého, bolo vidno rucicky, nozicky, úplne som zostala hotova- šťastná 🙂 s priateľom sme stále spolu, už mame aj druhé, trošku sme si síce nestihli užiť jeden druhého a zo začiatku tie reči okolia, že som sa "prespala" :/ ale nemenila by som to.... A to že bude bývalí otcom, tak sa to vybavi, veď aj nejaká moderatorka to takto mala 😄
@terezka1947 potom kazdy lekar,ktory vykona interupciu je podla teba vrah?Och ale ich na slovensku mame
@mawka 😕 ked potratis je to to iste ako ked ides na potrat...tak nieco taketo hnusne som uz davno nepocula...matkja ktora zabije dieta sa nemoze prirovnavat k matke co on prisla 😔 a etse to ospravedlnovat ze ho to neboli....fakt hnusne...keby aj nebolelo nahodou zabitie bez bolesti je ok ci co...ja fakt nechapem....
pravnu stranku absolutne neriesim.... ja riesim otazku ano alebo nie.... mam uz dost rokov na to aby som dieta mohla mat a to je ale bohuzial len jeden z dovodov,ktory ma drzi stale v tom... ja viem ze pre mnohe z vas je to blud... uprimne - a urcite ak by ste sa kazda jedna nachadzali v mojej situacii tiez by ste nevedeli ako sa k tomu postavit.... nepotrebujem pocuvat ani citat ako by ste ma zavrhli ak spravim to alebo ono.... ja som len potrebovala dostat zo seba to co ma tazilo.... a myslim ze svokre sa mozem ist tazko postazovat a vyrozpravat a mozno po radu. . aj ked ta moja je jedna skvela zena
@moeysa podľa mňa je to len prvotný šok a onedlho sa začneš na to dieťatko tešiť, hlavne keď zbadáš prvú fotku zo sona alebo keď sa ti začne bruško odúvať 🙂 A prečo tu vlastne začali ženy rozoberať potraty, veď ty si nič také nenapísala, ak teda dobre čítam.. Stačí si pozrieť video z potratu - videla som začiatok jedného, normálne pohľad do bruška cez sono a keď začali do toho dieťatka štuchať, hneď som to s výkrikom vypla :( Mám z toho zimomriavky.... Určite to bude OK a o pár mesiacov budeš chodiť hrdá s bruškom.

@lyzzy ved je to nemozne, tak nebudem tvrdit, ze 8 tyzdnovy plod nieco citi. ved ano, clovek si uvedomuje sam seba a citi a vie si zapamatat az v inom case. nie ako 8 tyzdnovy plod.
len tu a aj v podobnych diskusiach sa snazia presviedcat, ze plod citi. co citi? bolest? alebo dusevnu traumu alebo co? nemyslim si to. a prave preto som aj pisala, ze "vyskum" uz vie na objednavku urobit hocikto s hocijakym vysledkom.