Tretie dieťa - áno či nie
Ahojte mamicky, cakame 3. Dietatko neplanovane som v 7. Tyzdni a ptezivam velmi tazke obdobie. Ci di ho nechat ci nie. Mame doma este dve malicke deti manzel stale v praci pomoc ziadna. Rozmyslame o potrate z hladiska financnej a z tej ze mi je tak zle ze sa nedokaxem o deti postarat ledva chodim. Stale rozmyslam ci ano alebo nie. Dakujem za vase nazory.
@denisse1311 ...ked si schopna postarat sa o dve deti,zvladnes aj o tretie...je mi smutno ked zeny uvazuju nad potratom,vzdy si spomeniem na moju kamaratku,ktora velmi tuzila po babatku a nedavno diagnostikovali rakovinu maternice 😢
@denisse1311 Vieš, je mi úprimne ľúto toho, kde sa táto debata dostala.
Ty sa rozhodni, ako chceš, píšeme Ti tu aj my mamy, ktoré máme viac detí, že sa to dá.
Prvotné pocity, že to nezvládneš, prejdú.
Ja som za život a verím, že život treba chrániť.
Neviem, či Ti tento cirkus okolo pomôže, lebo mne osobne by toto isto nepomohlo.
Ešte raz Ti chcem vyjadriť svoje pochopenie a povzbudiť Ťa, aby si mala odvahu a silu bojovať za život a nie proti nemu.
@denisse1311 Ahoj 🙂 ja mám tiež 2 malé detičky - naozaj veľmi malé (23 a 11 mesiacov) a čakáme tretie. Tiež mi je neskutočne zle, tak ako mi ešte nebolo. Celodenné nevoľnosti, kŕče, krvácanie a dnes som sa vrátila z nemocky. Tiež nemôžme vyskakovať, čo sa týka financií. No nikdy by mňa osobne nenapadlo ísť na interupciu, veď to baburiatko je naše 🙂 Myslím si, že keby si si dala malé vziať, vyčítala by si si to celý život. Žiadna kaša sa neje taká horúca ako sa navarí. 🙂
Tretie dieta? V mojom pripadne NIKDY!!!!! Maly je aj za troch a kebyze mam mat dalsie, drblo by ma
@dismonika a ako to zvlsdas ked ti je tak xle? Mas aj nejaku pomo? My sme na deti samy
@denisse1311 ahoj viem co prezivas podobne som bola na tom druhe neplanovane , manzel v kuse prec 2 dni v mesiaci doma dve deti male no hrozne to bolo ale teraz by som nemenila . Musis sa rozhodnut ty co je spravne . Mne bolo strasne zle pila som pepsi alebo coca colu aby mi zaludok upokojila no fast food , viem ze to neni zdrave ale fungovala som . Pytala si sa na gynde ci nemaju nejake prasky . Vsetko si usporiadaj a premysli . Dufam ze sa spravne rozhodnes . Tretie by som brala ale tak za nejaky cas dlhsi
@denisse1311 áno sme viac menej tiež sami na ne... no keď som bola v nemocke boli pri deťoch svokrovci, lebo manžel bol od rána do večera v práci a nemôže si brať voľno stále keď to je potrebné. No svokrovci už majú svoj vek a nevládzu tak pomáhať, aj keby chceli viac. Ja osobne ich ani nechcem veľmi zapájať, lebo naozaj chodia veľa po doktoroch a dievčatá (hlavne staršia) im dávajú zabrať. Zvládam to, lebo nič iné mi neostáva a chcem to zvládať. Stíham variť, upratovať, prať a žehliť v pohode, no čo ma trocha mrzí je to, že neviem sa obom deťom venovať rovnako a toľko koľko by som chcela. Neviem aké staré máš detičky - no moje sú ešte nesamostatné a obe ešte stále kŕmim, prebaľujem. Manžel má aj svoje hobby (futbal a hokej a chodí tam dosť často). No sú lepšie a aj horšie dni. No hlavne tvoj manžel by Ti mal byť oporou a mal by chápať, že Ti je zle... určite to nemá ľahké ani on, určite príde z práce unavený a rád by si oddýchol, no zvládnete to 🙂 Držím palce a baburiatko si nechajte 🙂 Keď budú deti staršie pekne sa vyhrajú a budú ako parťáci (nehovorím to z vlastnej skúsenosti, lebo mám ešte malé detičky + 1 v brušku), no bežne v rodine máme malé vekove rozdiely. 3 deti za 3 roky (ako ja), sesternice s 11 mesačným vekovým rozdielom, bratranec a sesternica s 10 mesačným vekovým rozdielom atď a prehrali sa. 🙂
@denisse1311 čo povieš: prvé dieťa rok narodenia 2006, druhé 2008, tretie 2009, apríl 2016 bude štvrté. Pri druhom otec študent denného štúdia, nemuseli sa brať, chceli, rodičia, svokrovci pracujúci a nie hneď po ruke, zvládnutá výchova na 1 s hviezdičkou, silné osobnosti.
no my sme tretie planovali, ale nie tak skoro, lebo je to obcas psycho. Ale myslim ze stale lepsie, lebo ja nevedela by som zit s tou myslienkou, ze som zabila dieta, hoci by som mala neviem kolko vela argumentov za.
myslim si, ze nemate skutocne zavazne dovody na potrat. Co sa tyka financii, peniaze su len peniaze, nie ludsky zivot...raz su, raz nie su... takto to je v kolobehu neustale...
vies... mozes si idealne naplanovat cely zivot...mat krasny dom, super zarabajuceho manzela a priviest do tohto "idealneho prostredia" aj 5 detí a zrazu bum!! muz ochorie, alebo sa stane invalidom, pridu mozno vazne zdravotne problemy aj deti... a cely ten krasny zamocek padne pred tvojimi ocami... toto sa moze stat hocikomu...
je ine planovat rodicovstvo, ale v tvojom pripade, vy uz mate tri deti, to tretie je v brusku a tuzi byt milovane a prijate... tak ako tuzis ty aby si bola prijata a milovana. Pozri sa na svoje dve deticky a skus porozmyslat..ze kebyze si MUSIS vybrat, ktoreho sa "zbavis", ktore by to bolo dieta? skus pomenovat toto, povedz si nahlas "ty ferko, teba by som sa zbavila".. skus to... a sama zistis, ze tu volba nie je....
dietatko je dar, ktorý ste vy s manzelom dostali, neodmietajte ho... ono vas uz teraz miluje 🙂
a po porode sa postarajte o kvalitnu antikoncepciu, pripadne chod na sterilizaciu..ci manzel vazektomiu... ak teda uz stvrte nebudete chciet 😉
dieta je dar!
Ja mám dve deti. Dcérka bohužiaľ od mala problémy DDH vrodená luxácia bedr. klbu - viackrát operovaná. Synček má oneskorený vývin reči - časté návštevy logopéda a šp. pedagoga. Nesťažujem sa to nám osud nadelil. Mám šťastie že manžel stojí pri mne a je mojou oporou. Tiež často cítim takéto nutkanie že by sme mali ešte jedno dieťatko. Ale mám strach, aby bolo všetko v poriadku aby bol zdravý. Aj keď viem, že sú horšie zdravotne postihnuté detičky. Lebo neviem či by som to zvládla opäť tie nemocničné nekonečné pobyty. Viem, že v dnešnej dobe je ťažko hlavne čo sa týka po finančnej stránke, ani my si nemôžeme vyskakovať ale na prvom mieste sú detičky aby mali to čo potrebujú.Preto ak máš zdravé detičky neváhaj si ho nechať, veď tie malé ručky a nevinné očičká ti zato budú stáť a to nehovorím o tom nádhernom bezzubom úsmeve.
my mame jendeho fesaka,rocneho... a jedno uz mame aj v nebi. poviem ti tak,ze som rozhodne za zivot.. nidky som si nemyslela,ze zazijem stratu v podobe potratu vlastneho babatka... co by som dala za to, aby tu bolo s nami, a dalej rastlo v mojom brusku, narodilo sa... ked uz mas dve deti, naozaj si to vies predstavit,ze by si tomu tretiemu nedovolila sa narodit? ked uz vidis tie dve okolo seba behat? usmievat sa?.. a hoci nieco vyvedu, potom sa na tom schuti zasmejes?... vies, peniazky su len peniazky, a ak budes potrebovat aj takuto pomoc, som cohotna ti pomoct,hoci tiez nie sme na tom uzasne. oblecenie uz mas.. a jedlo? trochu vody do polievky dolejes a je to-to raz povedal jeden mudry clovek. to babatko sa na avs tesi.. a zaroven spolieha. ved ma len teba v tomto momente. dovol mu sa narodit, aby tu bolo s nami... a raz sa postara ono o teba. velmi rada ti pomozem, vselijak,ak ta nieco napada..kldune napis. vela sil ti prajem, a verim, ze o rok sa uz budes tesit,ze ste o jedneho viac
@sue Uvedomujete si,ake tažke je hladat prácu pri troch malých detoch s nožom na krku v podobe učtov a hypoteky... táto veta je neskutočne pravdivá a realna,len škoda že ženy nerozmýšlaju skor ako konajú.A ešte ma zaujala veta od jednej mamičky,ktorá píše že kde sa vychovaju dve-vychová sa aj tretie-s touto si ale dovolím nesuhlasit,o každe jedno dieta naviac sa zvyšujú vydavky rodiny a pocitia to všetci.Lebo ked sa kupuju napr.obedy v škole-kupuješ pre tri/nie iba jednému/,ked sa ide na výlet-tiež musíš trikrát financovat,nehovoriac u zubároch,lekároch-predsa s každým musíš ist zvlást,nedá sa to tak že ideš s troma a zaplatíš za dvoch.Dakže budme realisti a netahajme si tu medové motuzy popod fuzy...
@panidia v takom pripade si zo svojho odopriem co budem moct, aby deti mali co potrebuju. ale niest tarchu, ze som dobrovolne zabila svoje dieta,ktore som uz nosila v bruchu..to nie. ja osobne by som s tym nedokazala zit. a toboz,ked uz vidim svojho syna,tu vedla mna.. maly zazrak,ktory tu nemusel byt?
jedne pribeh hovori,akopride zena na potrat, s dietatom an rukach-ze to vraj financne nezvladne. a lekar an to,tak zabime to an rukach, a este si trochu oddychnetekym sa narodi to dalsie..zhrozena na neho hladi,co to povedal!... len tolko som chcela, ze u mna peniaze neprevysia nidky cenu zivota.
@panidia ano,treba mysliet do predu.mas pravdu... ale aj viem ako sa mama citi,ked si nie je ista dietatkom-ci ho prave chce.lebo som to tiez zazila.. v tych chvilach..mesiacoch..to este pre mna osobne nebol moment,ze uz som pripravena..bola som z toho pomiesana vo svojom vnutri. ale zo svojho presvedcenia som nepochybovala o tom, ze si ho necham. a je mi to velmi luto,ze som mala vselijake pochyby o nacasovani, no snazim sa ho lubit ako len viem. a som neskutocne vdacna,ze ho mam. a v konecnom dosledku-porodit babatko je najvacsim prejavom lasky, a verim,ze aj spominane traumy-z pripadneho nechcenia sa zacelia.
viem čo prežívaš - to isté som prežívala aj ja ale pri 4 tehu. Lekárka mi hovorila, že 4 deti sú už moc - mala aj pravdu. mala som 2 týždne na rozhodnutie či interup. áno, alebo nie. rozhodla som sa pre nie... nechávali sme si zadné vrátka pre prípad, že dieťa bude po zdr. stránke na tom zlé - z tohto dôvodu je inter. dovol. do 24tt. ale všetky výsledky boli v poriadku, aj odber plodovej vody OK, aj sa narodilo zdravé dievčatko, aj krásne rástlo a potom sa všetko zvrtlo a odvtedy je len zle a zle a ešte raz zle. V súčasnosti má dcéra 6 rokov.
@denisse1311 ja by som ti poradila, aby si sa rozhodla podla seba, to co citis urob. vies tieto rady od kociek su fain, ale realna situacia, ked nahodou ochories len na obycajnu chripku, nemas pomoc, alebo decka ochoreju, alebo nie je vela peniazkov, potom mozno tvoja fyzicka sila a aj psychicka bude na to ovela horsie ako vycitky ak si das malicke vziat a budes ostatne zvladat v pohode potom. ja viem , ze mnohe ma tu asi zlyncuju za tento nazor. aj ked ani nahodou nie som velmi za interupcie, ale stale si myslim, ze je to na rozhodnuti zeny a ona si znasa aj nasledky. lebo radsej byt fit a zdrava s dvoma detmi, ktore ta potrebuju tu a teraz, ako byt cela "rozbita" s troma detmi, pre ktore mama nie je schopna dobre fungovat. ale opakujem...je to vylucne na tvojom rozhodnuti a nikto ta nema pravo sudit. a este k tym chlapom...nie kazdy je moze pomahat vela zenam, lebo musi rodinu aj zabezpecit.
@santeema Ja s tebou suhlasim a velmi sa mi páči tvoja veta-Ze radšej byt fit a zdravá s dvoma detmi,ktoré ta potrebujú tu a teraz,ako byt celá "rozbitá" s troma detmi,pre ktoré mama nevládze a nie je schopná dobre fungovat...Ale samozrejme rozhodnutie je iba na nej a na nikom inom.
@panidia 🙂...ono to nie je dakedy fakt "easy" ked nie si v pohode a chora len na bezne choroby, ja to vravim aj z vlastnej skusenosti, mam dve deti za dva roky a priatela co sa snazi mi pomoct ako vie, ale tiez si musi sem tam oddychnut, lebo to co zarobi, nam "zjednodusuje" fungovanie a nemozem od neho chciet, aby aj robil aj bol v noci s deckami napriklad.
Tiež mám 3 deti na potrat by som nikdy nešla keď ti ho boh poslal on vie prečo aj ty to zistíš tiež mám muža v práci non-stop sviatky soboty nedele chorú mamu o ktorú sa musím starat ale keď je toho veľa to ako keby si mala 4 ruky zvladnes neboj
@panidia reagujem na tvoje.... " Ja s tebou suhlasim a velmi sa mi páči tvoja veta-Ze radšej byt fit a zdravá s dvoma detmi,ktoré ta potrebujú tu a teraz,ako byt celá "rozbitá" s troma detmi,pre ktoré mama nevládze a nie je schopná dobre fungovat.."....žena,ktorá dobrovoľne zabije svoje dieťa nikdy už nebude fit ani zdravá /psychicky/ 😒
@santeema fyzicky mozno bude zdrava ale psychicky bude v prdeli...ved to ,,cela rozbita,, snad by nebola po zvyšok zivota. Kazdopadne suhlasim s tym ze nech su urobi ako uzna za vhodne - chovať to bude ona s manzelom nie my na diskusnom fore. Na druhej strane z prispevkov citim taku sebalutost len same ponosy ako to zvladnem ked mi nikto nepomaha...(nehovorim o financiách). Dnešné ženy su velmi pohodlne a ,,zpánšteli,, (nehovorim ze zakladatelka) mame pračky, polotovary...určite to nemame take naročne ako naše mamy a babky a predsa vychovali aj viac deti.
@panidia toto je myslenie dnešneho sveta - si na ťarchu, si na obtiaž, ukrojiš nam z chleba....Samozrejme ak nemam strechu nad hlavou a ledva prezivame tak je nezodpovedne mat vela deti, ale ak zijeme ,,normalne,, tak to tretie dieta sa naozaj ,utrasie,,.
K rodičovstvu treba pristupovat zodpovedne, to nepopieram, ale x krát som sa presvedčila ze ked sa aj človek snazi, nesedi so zalozenymi rukami, tak ako sa vravi ,,pán boh dopusti ale neopusti,,. My sme ani od nikoho nepytali a ani nie sme na to odkázaný a predsa sme pre 3 dceru dostali za mech oblečenia od kamošky čo vyradovala veci po dcere - všetko pekne veci mnohe z Nextu, Zara...aj ked teda nejde mi o značky skor chcem povedat ze ziadne handry. Zajtra mame detsku burzu a ani tam nemusim ist, všetko mi prišlo doslova pod nos...a nestalo sa mi to raz, ze mi prišla pomoc ked som to najmenej čakala alebo vyšli take veci ktore som ani nedufala ze vyjdu...a ja tiez ak mozem tak pomozem. A x krat som sa presvedčila, ze sa to človeku vrati. Ze ten Boh, energia alebo karma alebo kto si to ako nazve - sa o vas postara v situácii v akej ste - kto chce to pochopí ako to bolo myslene.
Ale samozrejme tym teraz nejdem odsudozvat nikoho len pišem ze sa to da aj ked to vyzera tazke.
Baby to je teda logika.. kde sa uzivia dve, uzivi sa aj tretie .. ale tym padom kde su tri, uzivi sa aj stvrte, kde su styri uzivi sa aj piate ... :D Takze podla vasej logiky jedna rodina uzivi nekonecne mnozstvo deti :D :D
Suhlas so @sardinka335, ze starat sa budu oni...vo vseobecnosti ako ja beriem, ze je toto materske forum a ked sa povie dieta, tak dalsie realne a akutne problemy idu bokom...ale ako bolo povedane, kazdy sa musi starat sam...tu mozno baby kus podporia slovne, dobre nejake mozno daco poslu, ale aj tak oni sa budu starat zivit vychovavat...ziadna tu to za nich robit nebudeme...cize ja nemam rada take presvedcanie, ze maj aj 20 deti, aj ked nemas co do huby, lebo ked sa zadari, tak co uz,,nepozera da na to ci sa zvlada alebo nie...dieta, tak koneeeccc....
@twiggi_veggie 😀 Ano, super logika n+1.... ale sa tym mysli do zrejme do vtedy, kym zena este moze mat dalsie dieta, tak viac ako 20 sa nebude dat zvladnut 🙂

@stankabk No a?Ja ti to a ani nikomu inému nevyvraciam. 😉