Je strach z pôrodu spôsobený inými obavami?
Zamyslam sa nad vecou, kedy zeny hovoria ze maju strach z porodu. Co to vlastne znamena? Nemyslite si ze to nieje strach z porodu ale napr strach z bolesti, alebo strach z ludi, alebo strach zo smrti..
Nuti ma to zamyslat sa ze ak maju zeny strach, z coho to vlastne prameni?
@dzepeta okej zavolám ťa potom rozdýchať dieťa alebo zastaviť krvácanie, predstavuješ si to príliš pozitívne.
@koniarova každé ráno sa uvoľňujem, zatiaľ stačí 😁
@januska12323 mna nemusis volat. Skus si zavolat radsej zeny ktore chodia k domacim porodom. Babice asistentky a duly. Tie uz skusenosti s tymto vsetkym maju
Dakujem vsetkym ktore sa zapojili a objasnili mi moju otazku🙂 dakujem . Uzatvaram debatu🙂
@koniarova povedat zenam co mali tazky porod s komplikaciami zdravotnymi ze vlastne oni si za to same mozu lebo neboli zrelaxované a uvolnene 🤣🤣🤣🙈
@dzepeta ak mozem vstúpiť do debaty. Suhlasim, ze uvoľnenie zeny moze pomoct. Ale nie je to vsetko. Niekedy moze ta zena urobit vsetko naozaj vsetko mozne, byt mega uvolnena a aj tak mozu byt komplikaciem.ktore proste nik neovplyvni. Ako pisala @pribinak su komplikacie kedy je uplne jedno ako je zena uvolnena, pripravena. Niekedy ide o sekundy o komplikacie,ktore nik nepredpokladal. Teraz vsetky zeny, co mali komplikacie boli malp uvoľnené? To si ozaj nemyslim. Kamosku rodili 3 dni. Jedna nakoniec uspesne vaginalne druha skoncila sekciou. Porod nepostupoval. Bola malo uvolnena? Nemyslim. Ja som mala super porod. Moze zato moj pristup, ze som bola vpohode ? Alebo hormóny, personal, situacia, manzel, nemala som.komplikacie. mozno genetika ? Moja mama isla.rodit tak ze ju bolia krize 🤣🤷♀️moja suseda rodila 26. Dietat jej nedychalo 😔 nastatsie vsetko dopre dopadlo. Hned ju brali a rozdychali. Bola som ja malo uvolnena, ze som.nevedela vytlacit 38 cm hlavu ? 🤣 aj tak mi museli pomoct, nastrih a tlacenim na brucho troska 🤷♀️
@monsterablue no sak toto. Niekedy ide o sekundy. Kolko ziem mohlo zomriet pri porode a aj deti. Deti mozu nedychat mat zlu adaptaciu atd. Zeny krvacanie, diagnozy, ktore sa dopredu nevedia.
Nic v zlom. Ale ja by som doma nerodila.
@dzepeta ako prvorodička som sa nebála .pôrod som mala krásny , prirodzeny .
Druhý taký nebol .porodila som v 39tt mŕtve dievčatko s omotanou pupocnou šnúrou .zadusilo sa .
Ďalšie dva pôrody boli prirodzene . No šla som k pôrodu s obrovským rešpektom a zároveň strachom . Čo ak ..... Čím viac som vedela ,čo všetko sa môže skomplikovať ,tým väčší strach som mala . V Tom čase zomrela synovia učiteľka pri pôrode a tesne pred tým mojej známej sestra ... Obe v tej istej pôrodnici .
No zároveň som si uvedomovali ,že môj strach má nesmie prevalcovať . Že dieťa ten strach cítiť nesmie . Prvý pôrod po traumatockom pôrode bol zlý . Pomerne Rýchly , no nepríjemný , zle som vnímala personál ,a celkovo bolesť bola najintenzívnejšia . Chvíľkami som chytala paniku ,lebo som sa necítila bezpečne. Akoby ma nik nepočúval . Nakoniec som porodila než lekára , len s vyhukanou sestričkou . Lekar došiel porodiť placentu . Nestihol .
A posledný pôrod .na izolačke s covidom. Úplne inak som sa nastavila v hlave , každým nádychom som komunikovala s dcérou ,ktorá bola miesto mojich troch predošlých 3 kilovych deti ,o kilo ťažšia , brucho obrovské ...
Bol to krásny pôrod a bolesti som vedela predýchať ,precítiť ľahšie . Cítila som sa bezpečne s pôrodnou asistentkou ,ktorá pri mne bola . Cítila som ,že každou kontrakcií som blízko mojej dcéry ,ktorá tiež mája ctg nie najlepšie plus ja kovid .
Narodila sa pridusena s pupocnou šnúrou okolo krku . Následne vysoký biliburinu ,10 dní v pôrodnici .. no ja som bola stále pokojná a strach už nebol . Vedela som ,že to bude všetko dobré . Nezáležalo mi na ničom nevie ňom ,než aby sme z pôrodnice odišli obe živé a zdravé
@monsterablue nejde tu o domace porod. Domaci porod nieje pre kazdu zenu. Mozno som sa zle vyjadrila suhlasim ze nieje to len od zeninho nastavenia. Ale to dokaze vela urobit. Za mna je podla mna super ked zena vie ako by si predstavovala porod co chce co nechce, ALE NELIPNUT na predstave byt flexibilna aby z toho potom nebola sklamana. No pokial zena investuje cas do pripravy a pohlada si aj tu spravnu porodnicu pre nu toto mi pride ako fajn pristup. Aj ja som pri domacom porode mala plan B . Ale vedela som ze vsetko ide presne tak ako ma. Dokonca aj moj gynekolog vedel ze rodim doma. Povedal mi ze ked bude treba sit mam sa mu v klude ozvat. Nebolo🙂
Ziadne vyhrazky od neho iba podpora✨
Podla mna strach to realne prezit. Pretoze pri CR ta uspia a nevies, necitis, nevnimas. A ak je len spinal, tak aj tak to necitis. Pritom riziko pri operacii je zrejme vyssie, kvoli anesteze a inym moznym komplikaciam.
Osobne som sa bála len bolesti 😬
Strach z porodu- strach z porodu zahrnajuc vsetko okolo toho co to obnasa a co sa moze stat. Vseobecne strach z porodu
no ja keby som musel vytahovat hasiaci pristroj odtokom vo vani tak sa budem trosicku bat
@dzepeta no existuje mnoho dovodov, preco porod nedopadne dobre a tieto ezotericke reci o tom, ze to zavisi od zeny, velmi nemozem. Porod je proces, ktory mozno zhodnotit az po jeho skonceni. Niekedy staci, ze je dieta privelke, pridlhe, nevie rotovat, telo niektorych zien neprodukuje oxytocin a nerozvinie kontrakcie ani po vyvolavacke, porod sa moze zastavit aj bez toho, aby bola zena v strese, dalej existuju vyskumy, ze napriklad deti s PAS maju obrovsky problem s vstupom do porodnych ciest, dalej problemy s placentou, Hellp syndrom, kratka pupocna snura a milion dalsich…cize fajn, ze tvoje porody dopadli super, no tvrdit, ze to zavisi od zeny je velke zjednodusenie.
@dzepeta z neznámeho ..ja som sa nebála bolesti verila som EPI, ale z toho, že môžu nastať komplikácie...ale najhorší strach som mala doma tak týždeň pred ..ja som sa ráno cestou do pôrodnice rozplakala mala som strašnú úzkosť, ale akonáhle som bola v nemocnici strach odišiel už som verila lekárovi a hlavne sebe, že to dám.Uz som to len chcela mať za sebou.A potom som mala strach po prepustení, keď sme prišli domov či budem mať dosť mlieka, či nebude plakať celé dni...tešila som sa domov, ale aj nie🙂)
Tak je to hlavne strata kontroly nad vsetkym, nad bolestou, dostojnostou, intimnostou zeny. A vsetko naraz. Je to neznama situacia neda sa natrenovat.
Vytocila som sa prave citanim tvojich nazorov. Pri prvom porode som sla uplne pozitivne naladena,vsetko bude ok,uvolnena ako baranok. Vsetko sa zmenilo,ked dieta nezrotovalo dobre, bolo velke na mna a skoncilo to pre mna s problemami. Vdaka Bohu,ze on prezil! Teraz sa bojim,ako to dopadne, mala je sledovana pre problemy, ktore vznikli v priebehu tehotenstva, bojim sa, co bude dalej, ci to prezijeme, ci to zvladneme. Ak sa tebe neudialo nic take, gratulujem, ale mnoho inych zien preslo inymi porodmi nez ty a nebolo to o uvolneni alebo psychickej pohode. Kazda zena chce mat krasny porod, nie kazdej sa to vsak podari z roznych dovodov, nie kvoli nastaveni v hlave. Stretnut ta osobne a toto mi povies do oci, asi by som bola dost zla.
@dexemposupoplex mrzi ma tvoja skusenost. Drzim ti palce pri druhom porode. Nech mas okolo seba odbornikov a ludi ktorym doverujes a citis sa s nimi bezpecne❤️
@dzepeta zbytocna mystifikacia tato tema...naco? Na sirenie osvety o hypnoporode resp porode doma? Bud rada za svoje skusenosti, ak su fajn a zbytocne neries podmienky alebo skusenosti inych, lebo su ich...co sa tyka "prirodzenych" porodov, par storoci dozadu zeny umierali pri porodoch v sialenych bolestiach, kde bol hypnoporod...? Knihu som citala aj ja, koncept som pochopila, porod som mala fajn aj v nemocnici, ale mam obrovsky respekt pred skusenostami inych lebo su individualne
@andrejkap123 vies co, seknuty krk/ nerv, oblickova/ zlcnikova kolika je ina liga, tam porod je zlata vec
@dzepeta strach z neznámeho. Tiež som sa bála, až kým som to nezažila. Potom som zažila extrémy des z akútneho cisárskeho, až taký, že mi nevedeli pichnúť spinál, triasla som sa ako osika, neovládateľne. Tiež som to prežila. Keď som bola tehotná s tretím, už som sa nebála, lebo som vedela o čom sú obe možnosti. 🤷. Obyčajne sa boja prvorodičky, ktoré to ešte nezažili. Tie, čo už pôrod zažili, sa už neboja, vedia o čom to bude.
@dzepeta je možno aj veľa žien, ktoré dieta chcú, ale rodiť nechcú, tým pádom áno, su tak nastavené, že ten pôrod nepostupuje, vybavia si radšej sekciu atd… ale čo je na tom zle, že žena nechce rodiť. Chce mať dieta, vlastne, ale pôrod považuje za nutne zlo. Tak to bolo u mňa, nakoniec som mala 2x sekciu a bola som spokojná.

@januska12323 Veď aj Jožo Ráž spieva: vždy buď uvoľnený, človeka to zmení ... 😁😁