icon

Mám 17 rokov a chcem si svoje dievčatko nechať

nikolinkamoja
9. okt 2014

Dobrý deň mamičky a oteckovia. Mám 17 rokov a som v 7. mesiaci tehotenstva. Naši chceli aby som si bábätko dala vziať. Dohodla som sa s nimi že to neurobím a že dám dieťatko k adopcií. Ako plynuli mesiace, veľmi som sa na Nikolku naviazala. Čítam jej knižky , počúvame spolu hudbu, rozprávam sa s ňou, cítim jej pohyby veď to poznáte... Desím sa dňa kedy, sa moje dievčatko narodí a ja sa ho budem musieť vzdať. Nikolka mi je všetkým hoc ešte nieje na svete. Keď som otehotnela, bola som sklamaná ale neodpustila by som si ak by som zabila vlastné dieťa. Prvé mesiace boli ťažké. Hnevala som sa na Nikolku že mi robí zle, že ma stále bolí hlava, že som nervózna no nikdy som neoľutovala že som nešla na potrat. Uvedomila som si, aký je to dar, že práve ja som sa stala matkou a i to že chcem Nikolku pri sebe. Som v druhom ročníku na bilingválnom gymnáziu. A moja otázka znie, zvládla by som život s Nikolkou či už po finančnej, psychickej alebo školskej stránke ? Pomoc s opaterou mám od jej starkej (zo strany otca), ale finančnú len minimálnu. Ďakujem

Mám 17 rokov a chcem si svoje dievčatko nechať
sheila72
9. okt 2014

@lauricka aj ja si to myslím. V živote nie sú žiadne istoty. Napr.môj chlap prišiel o robotu keď mala malá rok a to sme si mysleli že sme za vodou...našťastie teraz má druhú prácu, ale tú tiež hľadal trištvrte roka a neni tak dobre platená. Dosť ľudí hlavne na sr si prácu po vyhadzove ani nenájde, hlavne ak už majú svoje roky a nevedia jazyk. A hrozne veľa známych mi tvrdilo, že po materskej ich prepustili z práce (keďže počas nej sa to nedá) tak niekedy to neni ani na škodu mať babo skôr.

linda81
9. okt 2014

@nikolinkamoja neboj vsetko zvlades...vies , tie ostatne veci , ako praca, skola , to mozes dokoncit a dobehnut, ale babo je tu teraz ...samozrejme, ze by to bolo jednoduchsie za inych okolnosti, ale je to takto a ked velmi clovek chce, vsetko zvladne......ja som na babo cakala dlho , uz som ani neverila, ze niekedy bude.....mam pracu, dom, a vlastne materialne vsetko, co som kedy chcela, ale v casoch , ked to vyzeralo, ze babo nikdy nebude, nic z toho nemalo absolute ziadnu cenu.....
a ako bolo napisane, je nas tu Vela, ktori radi pomozu...moja slecna ma 20 mesiacov, takze ak ´Ti nevadi, ze nie celkom nove, Rada poslem...

deniska14
9. okt 2014

Vsetko sa da zvladnut, moj brat sa stal otcom v 16tich a jeho partnerka mala cerstvych 17....dokoncili obaja strednu a uz su na vs.....mala je uzastna a urcite to stoji za to....chod na ak ti ma kto pomoct tak urcite si ju nenechaj zobrat.....vela zien by dali vsetko aby sa mohli stat matkami.....je to dar a nedostane ho kazda....urcite chod na socialku a pytaj sa na co mas narok....rodicovsky prispevok dostanes.....ale da sa vybavit nahradna starostlivost ak by si to vybavila na babku tak dostanes tusim okolo 350-400 eur....drzim palce

flavia1
9. okt 2014

Ked budeš kojiť ušetríš veľmi veľa, prvý polrok nič iné nepotrebuješ,teda ešte plienky... oblečenie z bazáru pre detičky úplne normálne... deti nepotrebujú žiadne komerčné veci, hrajú sa s hocičím, žiadne chodítko(mimochodom zlé na nožičky), kočík sa dá kúpiť tiež lacno... pokiaľ budeš silná a budeš to robiť z lásky, tak sa Ti to všetko vráti niekoľkonásobne... Tvoje myšlienky poznáš len Ty, Tvoji rodičia uvažujú inak.. čo je normálne, ale vždy rob tak, ako to chceš TY.....držím palce, dieťatko je zázrak

katarinka289
9. okt 2014

@nikolinkamoja vsetky palce hore,ze si sa tak rozhodla.Mozno aj tvoji rodocia zmaknu az sa im vnucka narodi

kikus391
9. okt 2014

@nikolinkamoja no podla mna by tvoji rodicia mali nechat rozhodnutie ci si babo nechas alebo das prec na tebe,vies moze sa stat ze v buducnosti by si velmi lutovala ze si malu dala prec a budes si to vycitat,poviem ti prvdu mne sa babo narodilo v 15 prvy rok bol kriticke ale len po financnej stranke pretoze ja som do sestnastich nemohla poberat ziadny prispevok,poberala ho za mna moja mama ktora si ho nechavala pre seba a mna s malym zivil len moj priatel a jeho mamina,ale ty kedze mas 17 budes dostavat dokopy cca 230€ a z toho dokazes babo obliekat,kupovat mu plienky a dokazes ked sa trochu uskromnis kupovat aj veci co potrebujes pre seba,v skole ak budes chciet ti daju individualne studium a budes sa ucit len doma a do skoly pojdes len na skusky,vsetko sa da zvladnut len treba chciet a z rodicmi sa skus porozpravat a povedat im svoje predstavy akoby vsetko fungovalo,uvidis oni zmaknu a ked uvidia babo ked sa narodi uz ho nebudu chciet dat ani oni prec 🙂 ak chces napis mi ip a mozme pokecat 🙂 prajem ti vela stastia a hlavne sa drz 🙂

tereza841
9. okt 2014

@nikolinkamoja ahoj, ja mam 18 a uz som v 4 rocniku a v 3 rocniku v decembry sa mi tak isto narodila dcerka. Zo zaciatku tehu som myslela presne tak isto ako ty. Nikomu som to nepovedala, okrem priatela , ostatny sa to dozvedeli az ked som bola v 6m. Nebolo to na mne vidno lebo mam siroku panvu. Mala som strach ako zareaguju, najprv boli vycitky ostatnych a ked sa narodia tak sa mne a mojim blizkym otocil zivot o 360 stupnov. Vsetci nam pomahaju, dali by malej aj posledne proste ju miluju. Nevzdavaj sa a nedavaj malu na adopciu, uvidos ked sa narodi urcite jsi ju vsetci oblubia a bude to vsetko inak a s dobrym koncom to skonci 🙂 budes predsa dostavat rodine a daco, ale aj rodina ti pomoze po financnej stranke, vzdy sa da vsetko vyriesit, a skolu, predsa mozes ist externe, ja tak studujem a je to super a neni to ani moc narocne, a to chcem ist este aj na vysku 🙂 tak ti silno drzim palce a dufam ze ked sa ti malla narodi tak aj rodina zmeni nazor 🙂 prajem ti to

mirkava
9. okt 2014

@nikolinkamoja máš tu už vela odpovedí, ale vošli mi slzy do očí ako si to napísala.... nedaj ju preč.... je to nádhrené mať babo... ja mam už 35 a mám prvé 6 mesačné a je to niečo úžasné.... budeš potrebovať pomoc to určite ano, ale presaď si to pred rodičmi že si ho dať vziať nechceš... nechaj si ju

mata95
9. okt 2014

@rose32 prispevok dostane.... ked porodi ako 18ročná.... kamaratke dcera rodila ked mala 17 a nedostala nič.... 😖

lenka1208
9. okt 2014

necitala som sice prispevky ale urcite vsetky baby radia aby si si ju nechala a ja sa pripajam. mam teraz mesacne babo a som si ista ze ked ju uvidis, resp. aj tvoji rodicia tak sa do nej zamilujete a ziadna adopcia nebude..urcite budes potrebovat pomoc ale to sa vzdy da nejako vyriesit

rose32
9. okt 2014

@mata95 ja som nepocujuca,tak som si myslela,ze kazda co porodi ma narok na ten prispevok

siska53
9. okt 2014

@nikolinkamoja velmi ti fandim,aby si s Nikolkou presvedcila vasich,aby si si ju mohla nechat. A ostatnym.nemam skusenosti,ale mnohe ti uz napisali vlastnu ci z okolia.
A tu nefertiti si nevsimaj. Mozno sa jej nedari mat babo,tak asi zavidi.
Drzte sa!

laluska11
9. okt 2014

Ahoj, určite sa malej nevzdaj, je to to najlepšie a najkrajšie čo Ti život može dať, určite budú aj ťažké chvíle ale vac bude tykch kraksnych a slťastných, časom aj vaši zmenia názor a vnučku si zamilujú, držim Ti palce, ak by si potrebvala nejaké veci, oblečenie, rada podarujem po mojej dcerke a neterke. Určite to zvládneš, hlavu hore !!!

miuska66
9. okt 2014

Aj ja držím palčeky,určite sa malinkej nevzdaj,je to dar a to najkrajšie čo život može priniesť,dnes som akurát mojej babulke vravela že si neviem predstaviť čo by som bez nej a jej bračeka robila🙂)chápem že rodičia boli sklamaní ale myslím že ich to prejde a hlavne keď sa malinká narodí,zmieria sa s tým.Tiež možem pomocť s vecičkami,ak by si niečo potrebovala daj vedieť.

daqa4216
10. okt 2014

Vies, nie vzdy ide zivot tak ako planujeme. Ja som isla podla racionalneho scenara : skola, diplom , svadba, prax, financne zabezpecenie, cestovanie, dieta..len .ked sme uz boli " pripraveni " zistili sme ze splnit posledny bod nebude lahke . Diagnostikovali mi endometriozu a nastala neplanovana a preplakana 13 rocna cesta za dietatkom. Nakoniec sa nam narodila tiez dcerka a poviem ti ze ked ta chyti, prituli sa k tebe a povie ti maminka lubkam ta najviac na celom svete, zmiznu vsetky tvoje pochybnosti a obavy. Urcite to spolu zvladnete, verim tomu ze aj tvoja rodina ti s dcerkou pomoze

sisaka
10. okt 2014

ja len cumim, ako ste si tu vsetky (teda 95 %) iste, ako to krasne zvladne, teda podla niektorych URCITE zvladne, pre dieta nie su dolezite peniaze, hlavne nech je laska ...skonci nielen strednu, ale rovno aj vysoku, peniaze poobera asi niekde na stromoch, oblecenie, jej budu samozrejme posielat zeny z MK, rodicia sa zblaznia od stastia, ked uvidia mimino a rozhodnu sa zivit aj to male, no mozno rovno priberu aj otca dietata.... neviem ci je najrozumnejsie nejakej teenagerke, ktora ma este velmi malo zivotnych skusenosti malovat vsetko takto naruzovo, aka je to pohodicka a ako sa vsetko v pohode zvladne - pritom nikto nepozna ani ju, ani jej rodinu ...
Neviem, ci je to tym, ze mam pomaly 16 rocnu dceru a pozeram sa na to inymi ocami, ale ani zdaleka nevidim buducnost v takych ruzovych farbach, ine je ked su peniaze a/alebo podpora rodicov, ine ked ostane 17 rocna na vsetko sama bez podpory, bez penazi, bez vzdelania ....
V kazdom pripade drzim zakladatelke temy palce v tejto tazkej situacii.

jahodnicka
10. okt 2014

Myslím, že jsi se rozhodla dobře...víš, ono to lehké asi nebude ale přece jen dítě je dar od Pána Boha a těžší období pomine a bude vám fajn....ty výčitky a pocity s kterými by jsi musela žít celý život, pokud by jsi ho dala k adopci..to by bylo peklo na zemi....Jsem na tebe moc pyšná, jsi skvělá kočka, obdivuji tě a myslím na tebe ♥ 😵 🙂

jabuducanevesta
10. okt 2014

Uvidíš, keď sa ti Nikolka narodí, vaši možno zmenia názor, ked ju uvidia, ten malý uzlíček a nedovolia ti ju dať k adopcii. Jasné, že budeš potrebovať pomoc od vašich, či už finančnú, či psychickú, ale už len to, že si sa rozhodla "postaviť" proti rodičom, že si nešla na potrat a nechala si si drobčeka, svedčí o tvojej SILE a ver, že to zvládneš. Držím ti palce, nech o pár mesiacov napíšeš tu a pošleš foto svojho drobčeka, že ho máš pri sebe a tvoji rodičia sú hrdými starkými 🙂

babls5
10. okt 2014

@nikolinkamoja moja ja som prezila to iste!!! Ale nasi by zasa nikdy nepovolili potrat ani adopciu ...zvladnes to ja som to zvladla bez frajera a teras byvam s priatelom a mojou uz 3 rocnou Vaneskou ...a to mam len 20 teras ....vies ako by sisi cely zivot budes vycitat a smutit

jabuducanevesta
10. okt 2014

@nefertiti dieta nazyvas chybou??? Dieta NIKDY nie je chyba!!! Ci v 17tich, ci v 40tich

monikaken
10. okt 2014

Ahoj, pre nedostatok času nemôžem čítať všetko, (3 malé deti), ale moja švagriná bola na to podobne, ešte nemala ani 17---a dnes mám 7 ročné dievčatko. Zvládneš to!!!!! Si šikovná...všetko sa zmení, keď sa malá narodí, máš nárok aj na príspevky....zo začiatku všetko čo potrebuje tvoja NIKOLKA je tvoja láska, ktorú už cíti v tvojom brušku dlho...veľa síl a trpezlivosti..nebude to ľahké, ale zvládneš to...!

jabuducanevesta
10. okt 2014

@nikolinkamoja moja,mam jednorazovky plienky od narodenia tie najmensie ao c.3, poslala by som ti,bo my druhe planujeme o tri roky

jabuducanevesta
10. okt 2014

@sisaka keby tebe teenegerka oznamila,ze budes babkou,by si co spravila? Moze sa ti to stat uz aj coskoro a iste by si ju nenechala v kasi,ale pomohla,ako by si najlepsie vedela,,,jasne,ze s babatom su spojene veci ako unava,nervy,stresy,ale ked sa ti to mrna male bezzube usmeje ,ze nechce o tretej rano spat,tak obmakci aj ten najpevnejsi balvan

sue
10. okt 2014

@nikolinkamoja držím ti palce, s najväčšou pravdepodobnosťou to najbližších 5 rokov budeš mať veľmi ťažké, ak budeš chcieť vytvoriť pre svoje dieťa skutočnú rodinu a postaviť sa aj k svojmu životu zodpovedne.

Je skvelé, že si sa rozhodla neísť na UPT, ale dať dieťatku život a nevziať mu ho. Nebudem ti naťahovať medové fúzy popod nos, stretneš sa s odsudzovaním, pohŕdaním, povýšeneckosťou, budeš padať na hubu od únavy, ak budeš chcieť dokončiť strednú školu (čo by si pre svoje dobro a aj dobro svojho dieťaťa mala), preto si ihneď zisťuj možnosti individuálneho študijného plánu... Rozprávaj s rodičmi otvorene a dospelácky - sklamala si ich (a ja tomu ich pocitu rozumiem...aj pri pohľade na "ružový batôžtek" budú vždy dumať, kde si až mohla byť, keby sa ti nepritrafilo bábo...) tak im teraz dokáž, že si silná, odhodlaná žena a že sa nebudú musieť nikdy za teba hanbiť... Dohodnite presný plán - keďže nie si plnoletá, budú musieť prevziať časť zodpovednosti aj oni alebo teda niekto iný, dospelý... Pripravte sa na to. Trvaj na svojom, ale rozumne, s pokorou a vždy mysli na svoje dieťa a na seba nie v tomto okamihu ale v budúcnosti.

Nebuď hrdina, dajte zapísať do rodného listu aj otca dieťaťa a žiadajte výživné a podobne. Bolo by dobré, ak by ste sa ty a tvoji rodičia stretli s otcom dieťaťa a jeho rodičmi a dohodli pravidlá a podobne...

Fakt je ten, že o 10 rokov budeš na seba hrdá (ak to zvládneš) a dieťa ti to všetko vráti, ale budeš to mať šialene ťažké... (teraz ti možno prídu od maminiek dve tri škatule s oblečením pre novorodenca, ale baby tu potom nebudú riešiť, či máš za čo kúpiť jogurty a zaplatiť krúžky v škôlke či v škole... a výdavky na novorodenca sú takmer nulové oproti tomu, čo príde v škole 😉 - ale neodhováram ťa, myslím si, že by si si Nikolku mala pri sebe nechať...keby jej hrozilo to najhoršie a nemali by ste naozaj z čoho žiť, vždy je tu možnosť profi rodiny a podobne - ako havarijný prípad 😔 aj keď si to osobne predstaviť neviem...)

DRŽÍM PALCE !!!

tecko28
10. okt 2014

Ucim na strednej skole, mame ziacku, ktora porodila svoje dietatko cez prazdniny. V septembri riadne nastupila do 3. rocnika napriek tomu, ze jej bola ponuknuta rocna pauza. O drobca sa postara jej mamina a babka kym dostuduje. Ked je vola vsetko ide. Drzim Ti palce. Urcite sa malinkej nezriekaj a ak su aj teraz rodicia proti, ked sa narodi, neodolaju jej. Verim, ze to nebude lahke, ale bude to stat za to! A urcite sa najdu aj ludia, co ti pomozu aspon s vecickami.

vahy333
10. okt 2014

určite to bude zo začiatku véééééélmi prevelmi tažke, ale určite to zvládneš.... až mi je do plaču ked si pomyslím, že babulko čo máš ešte teraz iba v brušku by o pár týždnov malo od teba odíst aj napriek tomu, že ho tak velmi chceš... 🙂
ved to je zlé... kolko deti nemá mamu a to tvoje ju predsa má..tak nedovol nikomu , aby ti ju zobrali... myslím, že aj tvoji rodičia až ju uvidia tak zmenia názor... 🙂 a prestanu ta nútit... drž sa - si ešte mladá, ale pár rokov dozadu matky v 18 rokoch boli štandard ...

spinoscapularnabeta
10. okt 2014

@nikolinkamoja nechaj si babatko, bude to tazke ale zvladnete to, mas podporu u svokry tvoji rodicia to budu muset stravit ale budu stastny ked sa malinka narodi. S vecickami ti tu urcite maminky pomozu napriklad na stranke www.podajdalej.sk daruju vecicky ktore uz nepotrebuju. tiez som cez nu uz vela veci posielala. Nikolka si ta vybrala za maminku, ty si pre nu ta najlepsia🙂 drz sa

maaaaaaaria7
10. okt 2014

určite to zvládneš... skús sa pridať do skupiny - je tu taká že "mladé mamičky" alebo tak, popíš si s nimi, s ich zážitkami, skúsenosťami.. ak máš oporu rodiny, nie je čo riešiť.. ak je tvoja rodina normálna a máte sa radi, adopciu nedopustia.. hlavne ked malú uvidia.. si mladá, budes mať možno viac trpezlivosti ako my tridsiatničky... Jednoducho ak ti má kto pomôcť a naozaj si si istá, že ju chceš, tak sa priprav na prvé ťažké roky.. ale v 30.ke, ked bude dievčatko už veľké, môžeš nabrať druhý dych🙂))). držím palce...🙂

martinella1
10. okt 2014

@vlockasnehu kamaratka otehotnela v 16 tich a v 17tich porodila . Kazdy prispevok dostala, aj pri narodeni, aj rodinne, proste vsetko.

nataliaslivkova
10. okt 2014

vsetko sa da zvládnut,,,takisto aj rodicia zmenia postoj ked uvidia malu, polaskaju si ju... nevzdavaj sa jej ... dost , že zničis sebe zivot - lebo sa s tym nikdy nevyrovnas...ale aj mala bude cely zivot v neistotach ..kto je moja mama?preco?

skola sa da dorobit aj neskor...

ALE TY si musis uvedomit, že sa ,musis spravat zodpovedne - ukazat rodicom ze na to mas a ze to dokazes.... ziadne frajerinky ako ine tínedzerky si nedovoluj..bud silna ..nič nieje take vzácne v zivote ako dieta...nikdy nic...aj ked sa s nimi natrapime, naplaceme ale su tie dni kedy sú úžastnéé dokonca aj ked sa pajedia...su vsetko .. priatel co s nim cakas babo ta podpori? drzim palce vsetko prejde a ver , že neolutujes , že si si ju nedala vziať :*