icon

Mám 19 rokov, študujem a som tehotná

lucinda19
18. feb 2012

Som prvorodicka a mám iba 19 rokov este stále chodím do skoly a do skušky ma delia 4 mesiace kedze som uz v 4 mesiaci neviem co mam robit zo skolou a vseobcne mam zmiesane pocity co bude dalej...Mohli by si mi poradit ? ako sa mam zo vsetkym vysporiadat? Na potrat som nesla kedze som to nepovazovala za spravne na dieta sa velmi tesim ale ani sama neviem ako to zvladnem celi porod a vsetko okolo toho... 😒 😒 😒

lucinda19
autor
18. feb 2012

@monuska342 tak to velmi prijemne nebolo to kopanie dufam ze moje tak vyvadzat nebude...ja chodim na odbor cukrarka takze ja budem musiet piect na skuskach...

hajanka
18. feb 2012

@lucinda19 vies co, uplne v pohode, vobec som sa nad tym nejak zvlast nezamyslala ani to nerozoberala, babetko som chcela a tesila sa na neho a ine ma nezaujimalo, bol to mozno mensi sok pre okolie a rodinu, ale naozaj ma to netrapilo, ale mala som to o to lahsie ze som uz mala po skole (nesla som z deviatky, to preto). A teraz s odstupom casu si myslim, ze je to super vek pre materstvo, porod a vsetko okolo toho, mas kopec energie, si mlada (tym nechcem povedat, ze starsie mamicky nemaju). Clovek ma potom pocit, ze toho v zivote viac stihne, teraz mam 27 a 7 rocneho syna a neviem si predstavit nic krajsie 😵 naozaj!

lucinda19
autor
18. feb 2012

@mia258 namna uz teraz kukaju ako keby som bola nejaky vrah..:D aj ja si to vždicky poviem ked maju hlupe reči alebo nejake to zazeranie...!

lucinda19
autor
18. feb 2012

@hajanka Presne ma to svoje vyhody.. tak uvidime co mi to prinesie ...na babo sa tesim... az na ten porod..:D

henikav
18. feb 2012

@lucinda19 neboj vsetko zvladnes, kym je babatko v brusku mas klidek a ver tomu ze budu na tvoj stav tiez dohliadat, takze si hlavne skolu dorob, to bude dolezite neskor do zivota a potom sa mozes kludne venovat babatku 😉

mia258
18. feb 2012

@lucinda19 veď aj na mňa tak pozerali 😀
Krútili nado mnou hlavou, zalamovali rukami. Vraj som si zničila život... Ale pri mojej dcérke sa mi život len ZAČAL, nie skončil. Škoda, že to nechápali, ale ich problém 😅

hajanka
18. feb 2012

@lucinda19 nic neboj, zvladnes to urcite! Drzim ti palce!
Inak, je tu tema pre nastrocne mamicky, ak mas chut, pridaj sa
https://www.modrykonik.sk/forum/som-iny-clovek/tehotne-nastrocne/

monuska342
18. feb 2012

@lucinda19 tak to v pohode zvladnes viem podla seba otacat sa v kuchyni by nemal byt az taky problem....neboj aj ty si uzijes kopance hlavne nejaky mesiac dva pred porodom si nebudes moct ani poriadne sadnut 😒 hlavne dokonci skolu lebo ked sa babo narodi tak nato uz tolko casu mat nebudes 😉

lucinda19
autor
18. feb 2012

@henikav Skolu si dorobit to je jednoznacné ci pojdem snimi na skusky v juni alebo az v septembri ale nenecham to tak kedze ma od vyucneho listu delia 4 mesiace.. 😎

deniskateniska
18. feb 2012

@lucinda19 jasne ze vyda neboj 😉

lucinda19
autor
18. feb 2012

@mia258 Presne toto mam aj ja... Ludom co som verila a co som myslela ze ma podrzia v tazkej chvili tak mi povedali len tolko nato ze budem nestastna a ze celí zivot mam v hají a to ma dost dostalo... ale ja mam tiez ten isty nazoz ze zivot sa len zacne ked porodím.. a nelutujem to ze som otehotnela..! uz som si povedala ze sa nejdem zozierat nad recami zbytocne som len nervozna a to uz vonkoncom nieje dobré...

lucinda19
autor
18. feb 2012

@hajanka Dakujem ti toto som potrebovala..🙂

moniciak
18. feb 2012

Ja som porodila v sedemnástich už mám maturitu a podala som si teraz prihlášku na vysokú exxterne 🙂

lucinda19
autor
18. feb 2012

@monuska342 Skolu dokoncim to musim .... len dufam ze budem vladat a budem sa citit dobre...

lucinda19
autor
18. feb 2012

@moniciak Tak gratulujem ze si vsetko zvladla ako si chcela...

janusa_
18. feb 2012

@lucinda19 zvladnes to urcite zvladlo to vela dievcat 😉
mam kamaratku- ta otehu minuly rok v juni - v juli sme mali ekonomicke skusky- a to bola v prvom trimestri a zvladla to aj napriek nevolnostiam , v septembri zacala chodit- podotykam na denne studium- a teraz v januari ukoncila skuskove s cistymi A-ckami a to o 2tyzdne ma termin 😉

z lasky k zivotu a tvojmu babetku to zvladnes 🙂

drzim palce🙂

mia258
18. feb 2012

@lucinda19 presne tak, máš k tomu správny postoj 😵
Predtým nebolo nič nezvyčajné mať bábo aj v 16tich, tak nechápem prečo sa nad tým dnes pohoršujú 🙄
Mne nechýbajú diskotéky, ponocovanie, večierky a podobne. Som rada, keď mi malá večer zaspí, ja som na MK a pozerám ako spinká. Toto je iný život, nový, lepší, krajší a oveľa viac ma napĺňa, lebo teraz mám zmysel života a žijem pre svoju dcérku 😉

moniciak
18. feb 2012

@lucinda19 Aj som sa vydala v sedemnástich boli sme koli tom u na sude... A uz mame vlastny byt 🙂 Cenou za to je ze muz pracuje v zahranici... inak aj on mal osemnasrt ked sa narodila nie ste prvi... neboj sa 🙂

lucinda19
autor
18. feb 2012

@janusa_ Dakujem... tie prve tyzdne to naozaj boli hrozne...to som si aj ja prezila

katka1981
18. feb 2012

@lucinda19, taketo pocity ma vela zien, ktore uz maju skolu za sebou, castokrat vyriesenu bytovu otazku, maju dobreho manzela a dietatko mali spravne nacasovane, resp. vsetko co chceli pred babatkom stihnut stihli a maju pocit, ze je ten idealny cas na dieta. To je napriklad aj moj pripad. Ked som zistila, ze som tehotna (planovane), 2 tyzdne som rozdychavala fakt, ze budem mamou. Strach z porod bol priserny, ci budem vediet prebalit atd. Potom som sa uz tak strasne bala, ze to uz nebolo unosne. Vela som chodila sem, citala som co sa dalo, kupila som si Epino, modlila som sa a porod bol super, vsetko bolo v pohode. Prebalovanie je asi najmensi problem, v podstate sa to problemom ani nazvat neda 🙂 Porod sa da tiez zvladnut v pohode. A to co ti prinesie dietatko, to je u kazdeho ine, myslim co sa narocnosti tyka. Ale prinesie ti taku lasku, aku si doteraz nepoznala, najkrajsiu na svete. Uz len to, ze si sa pre dietatko rozhodla, znamena, ze to zvladnes. Neboj. Drzim palce. A predsa mas oproti starsim mamickam jednu velku vyhodu, aspon co ja pozorujem na sebe. V tvojom veku som mala este nervy v pohode. Na vyske dostali nervy zabrat, potom v zamestnani, samy "inteligent" a celkovo, cim je clovek starsi, tym su jeho zle vlastnosti viditelnejsie. Takze ty mas predpoklady byt pokojna mamicka, lebo si asi nepostihala zazit tolko neprijemnosti ako keby si mala 30 rokov.

ela2710
18. feb 2012

@lucinda19 ahoj 🙂
@moniciak aj ja som mala maleho v 17-tich, narodila sa dva tyzdne pred 18-tkou 🙂 studujem od druheho rocnika individualne, a tento rok mam maturitu, uz ked som tolko drela, tak snad spravim 🙂 robila som si dva kurzy, kvoli skole, lebo nemcina a uctovnictvo sa mi dost tazko ucilo samej doma, a pekne som si teraz podala prihlasky na VS a pre istotu jednu aj na pomaturitne studium, keby mi nahodou vysoka nevysla, nech nie som bez skoly, a v auguste sa nam ma narodit uz druhy pokladik 🙂 inak ja si davam denne, ma mi byt kto s detmi, bud moj priatel, alebo moja babicka, ta mi chodi maleho sem tam aj teraz strazit cez skusky 🙂 externe mi prislo dost drahe, a vidim, ze uz teraz mam dost co robit, aby som sa ucila polrocne ucivo, lebo mam skusky len raz za pol roka, a bala by som sa externe studovat VS

lucinda19
autor
18. feb 2012

@mia258 Presne ako pises...tiez nechapem preco sa nad tym pohorsuju ked uz tento rok budem mat 20 ako keby som mala 13 tak somnou zaobchadzaju a to ma hneva!...mne tiez nechyba ten zivot budem rada ak porodim zdrave dieta...🙂 a mozes mi poradit v kolkom mesiaci mi vedia povedat pohlavie dietata?

ela2710
18. feb 2012

@lucinda19 teda tym chcem povedat, ze zvladnes vsetko, aj pri detoch sa da vela postihat a dokoncit si skolu 😉 lebo skola je velmi dolezita pre rodinu najma do buducna...

lucinda19
autor
18. feb 2012

@moniciak A to som sa bala ze som sama...prajem pekny zivot...🙂

ela2710
18. feb 2012

@lucinda19 zvacsa sa da urcit po 20.tt ked budes mat sono 🙂 ak sa samozrejme nebude hanbit a nebude zle otocene 😀

lucinda19
autor
18. feb 2012

@katka1981 Dakujem budem myslie pozitivne a budem sa drzat vasích rád co mi pisete..naozaj ste mi pomohli ...🙂

mia258
18. feb 2012

@lucinda19 mne sa Mia narodila 2 dni pred mojou 18tkou, tak som mala najúžasnejší darček k narodkám 😵
Pohlavie ti povedia zvyčajne tak od 20tt cez sono. Ale dá sa zistiť aj skôr odberom plodovej vody alebo z krvi 🙂

moniciak
18. feb 2012

@ela2710 Tak kazdy deň by som naozaj nestihla a v podstate ani nechcela keďže bývame v Podolínci a skola je v Ružomberku 🙂 Tiež by sme chceli ďalšie deti ale zatial treba vyriesit financie a vlastne najprv si chcem uˇ%ziť malú inak dnes má narodeniny (Som sa tým chvalila aj v obchode ) XA svadbu nechystate??? 🙂

petkave
18. feb 2012

@lucinda19 nestíham to prečítať celé, ale z vlastnej skúsenosti ti napíšem. Učím na strednej a stalo sa mi, že pri maturite boli dievčatá vo vysokom štádiu tehotenstva. Skúšky spravili a o pár dní, týždňov sa už tešili z bábätka. Neboj sa, bude to dobré. Len, prosím ťa, neuvažuj o prerušení školy. Pekne to stihneš a teraz v tehotenstve budeš mať aj čas na učenie. S bábom by to bolo horšie. Aj keď zvládnuť sa to dá, ale načo to odkladať? Užívaj si tehotenstvo, chodievaj do školy, pokiaľ sa dá a si v poriadku a pekne sa uč. A tento rok bude pre teba úspešný dvojnásobne... Skončíš školu a staneš sa mamičkou. To bude radosti 😵

lucinda19
autor
18. feb 2012

@ela2710 Tak drzim palce aby ti vsetko vyslo tak ako si to ty zeláš....