icon

Mám si dieťa nechať? Bojím sa o budúcnosť.

23. jan 2025

Ahojte, mam 25 rokov. S priatelom som bola dlho, akurat to prestalo fungovat, nevsimal si ma, nic sme spolu nerobili, stale bol oduty, nevedel nic nasetrit. Tak som dlho mala v hlave rozchod a nic ine. Do konca januara sme sa mali odstahovat, a brala som to tak ze sa aj rozideme. Lebo ved samozrejme by sa potom uz ani neozval, ako mava vo zvyku.
Lenze som ostala tehotna.
Byvame uz od seba, ja u starkej on niekde po ubytovniach a kamosoch, na zakrok neda ani 1€, lebo on to dieta chce. Tak velmi ho chce, ze odkedy som odisla z bytu sa ani raz neozval, akurat si stihol popridavat nove „kamosky“ na instagram 🙂 a pochvalit ich ake su krasne, a ako by ich dal.. Tolko k otcovy dietata a teda ako moc by sa bol schopny o nas postarat. I ked on tvrdi ze ma este 7-8 mesiacov na zmenu.
Ja nemam narok na nic, po skole som pracovala v AT na sezony, z ich materskej a pridavkov nedostanem nic pretoze tam nezijem, vratila som sa v oktobri, hladala som si pracu a mala som zdravotne problemy, takze urad prace a maximalne brigady. Ak spravne chapem, patri mi 1. pol rok cca 350€ + 60€ rodicovsky prispevok. A po 6 mesiacoch uz len tych 60€ a mozno nahradne vyzivne(co vychadza 87€, kedze otec dietata je spekulant a robi vsetko na cierno.) ak sa mylim opravte ma.
A teraz k veci, nikdy som nebola za potraty, podla mna vzdy existuje riesenie.. ale v mojej situaci ho nevidim. Nemam byvanie, nemam pracu, starka chce dom predat a musela by som ist do najmu, rodina je za potrat v mojej situaci, uz mi prizvukovali ze ani od nich nemam cakat ani len euro..
Aj ked sa zamestnam este na pol roka, nasetrim si na co? Tak na holy k*k*t, ked obycajny nakup ma stoji 60€ tyzdene a bude to este horsie. To nevravim o tom ze starka ten dom naozaj preda a ja pojdem s dietatom do najmu? A za co.
Vzdy som mala tak dve roboty, prace sa nebojim, robila som kadeco, ale na dieta budem sama, nepripada do uvahy ist pracovat pocas MD pretoze s nim nebude mat kto ostat.
Som smutna, nasrata, clovek zaraba par rokov cez 1800€ -2000€ mesacne, a nakoniec ostane odkazany len na svoje uspory.. a tie odvody co sa roky za mna platili su kde? aha skoncili na ciernych pristahovalcoch po celom rakusku. Parada.
Najradsej by som si to dieta nechala, ale ta financna stranka na nuti len k jednemu. Ja viem ze peniaze nie su vsetko, ale ked nemate dat dietatu co do ust a kde byvat, tak neviem neviem.
Bol niekto v podobnej situacii? Alebo mozno by niekto vedel poradit ako dalej? Lebo ja sama neviem… Trapim sa moc.
Dakujem za precitanie

lienka.7
23. jan 2025

@autorka keď si robila v AT, tak žiadaj o davky tam a nenadavaj na slovensko.
Mimo to, keď sa s niekym rozchadzam, tak s nim netrtosim bez ochrany, tobôž uz vôbec. Ci mesiac predtým si to ešte nevedela? Potom nemusím vypisovat na fórum a obviňovať všetkých naokolo okrem seba.

ivik4
23. jan 2025

Zeny a Vase poucne komentare o jej nezodpovednosti a ze si za to moze sama jej v tejto situacii pomozu ako ? 😆 fakt ma zaujima odpoved.
Vsak to vie aj ona bez Vas, jej prispevok neznie ako prispevky nasich spoluobcaniek ktore tu stale pisu akoby vychodili 2triedy ZŠ a v hlave mali prievan.
Ci len Vam pomozu pohladkat si ego a povedat si yes, bola aj som lepsia ..?
Vazne nikdy neviete ako moze skoncit prave Vase dieta

lienka.7
23. jan 2025

@ivik4 už to, ze ani vlastna rodina jej nechce pomôcť o niečom svedčí.
A kto za jej situáciu môže keď nie ona sama?
Ma iba 3 možnosti, dieta si necha, pôjde na potrat alebo dá na adopciu. Tak či tak, rozhodnúť sa musí ona sama. Píše, že perfektne zarábala v AT, tak kde má peniaze, ktoré by teraz mohla použiť na život?
Mimo to, z jej komentárov mi skôr príde arogantná, ako žiadajúca o pomoc.

lienka.7
23. jan 2025

@ivik4 píše toto..."Som smutna, nasrata, clovek zaraba par rokov cez 1800€ -2000€ mesacne, a nakoniec ostane odkazany len na svoje uspory.. a tie odvody co sa roky za mna platili su kde?"
To ale potom trosku nestimuje s tým, ze teda nemá na nic narok, či?

ivik4
23. jan 2025

@lienka.7 ja sa pytam, ako jej komentare ze si za to moze sama v tejto situacii pomozu. Nie ci za to moze sama. Moze,to viem ja aj autorka

elisebah91
23. jan 2025

Čo ti napíšem....finančná situácia sa môže zmeniť z mesiaca na mesiac. Ale život už nevratiš. Poroď a daj na adopciu keď ho nechceš.
Vieš kolko je žien ktoré majú spontánny potrat...a tak radi by boli pokračovali v tehotenstve.
Včera som čistila na gynekologii odsávačku po spontánnom potrate. Bolo mi kadejako.
Alebo si ho daj zabiť. Výčitky do konca života budú tvoje kamarátky.

michelle567
23. jan 2025

@ivik4 že to jednoducho nerozumieme. Mesiace má v hlave že sa chce s ním rozísť. Píše aký je nahovno. A ostane s ním tehotná. Bez podpory rodiny, bez práce, bez bývania, bez partnera
A ešte ani ten ex nemá ani posratu robotu ani peniaze

laskonka_lasky
23. jan 2025

Nemám rada sladké reči ako na obláčiku,nechaj si dieťatko nejak bude. No nebude...za mňa je potrat v tomto prípade najlepšia voľba. Nemáš bývanie,muž špekulant,zázemie pri rodičoch ziadne a z 350e plus 60e veru nevyjde toho veľa.
Každopádne je to tvoje rozhodnutie,na dieta treba sakra finančné výdavky. Niekto ti tu poradí,veď kočiar kúpiš z druhej ruky, oblečenie z bazárika. To je to najmenej...takisto by som s dieťaťom nechcela žit v nejakom krízovom centre...
K chlapovi sa nevyjadrujem,ale vyjadrím sa k tebe. Keď si sa chcela rozísť? Chlap stále odutý ,žiadna finančná rezerva ,nič spoločné ste nerobili..prečo si sa nerozišla ale radšej ste sexovali toto mi hlava neberie.

lenkakravcova
23. jan 2025

@autorka skús sa informovať, či sa potom musíš vrátiť do práce tam po 3 rokoch alebo či tam musíš byť celú dobu. Lebo ak sa tam po 3 rokoch len musíš vrátiť, tak teoreticky sa vrátiš na mesiac a ukončiš pracovný pomer potom. To by nemal byť problém. Skús nad tým pospekulovat. Lebo keby si tam teraz ešte niečo odrobila a odtiaľ brala prídavky aspoň pol roka to vyššie čo zahraničie ponúka, tak by sa ti to mohlo oplatiť. A potom proste prejdeš pri najhoršom na ten slovenský rodicak - čo tiež už nie je že nič. Celkom fajn ho zvýšili. A zase sa má v apríli nejako zvyšovať či čo to plánujú..
Pouvazuj nad tým z každej stránky. Aj z tej či taký život chceš,, - či už nad tými komplikáciami, ale aj pozitívami. Dnes mám pocit že každý druhý chlap chce len výhody.. a nejako na ženu nakoniec aj tak kašle. Takže porozmýšľaj čo chceš mať v živote ako prioritu. Či dieťa aj napriek komplikáciám. Alebo nejakú dobrú prácu, napriek vzdania sa tohto dieťaťa.. musíš si to zvážiť nakoniec sama.

tinka_1807
23. jan 2025

Podľa mňa to vidíš extra čierne. Si asi v šoku.... Ale finančne to zase tak strašne nevyzera. Budeš mať cca 400€ každý mesiac. Kocikovne na prvé dieťa je tuším okolo 800€. A keď muž dieťa chce, tak predpokladám, ze nebude mať problém to na neho aj platiť. A aj keby nechcel platiť jednoznačne by som žiadala výživné, môže to byť cca 200€.
Takže peniaze si myslím, že zase taky strašný problém nemusia byt. Skôr ma desí tvoj psychický stav a postoj k tejto veci. Máš 25 rokov a píšeš, že deti už možno nikdy nebudeš mať.... To znamená, že to, že teraz ti je dopriate je svojím spôsobom zázrak. Ja si neviem predstaviť ísť na potrat. Práve máš v sebe možno svoj nový zmysel života, vlastne život sám. Necháš si ho uniknúť?

macatt
Autor odpoveď zmazal
3petka
23. jan 2025

Otec tvojho dieťaťa sa nezmení. To si píš. Nemáš kde bývať, nikde nepracuješ. Veľmi dobre vieš čo je pre teba lepšie, a len ty sa musíš rozhodnúť.

belasy_motylik
23. jan 2025

Určite odporúčam kontaktovať niektorú poradňu, nemusíš mať vôbec obavy, neodsúdia ani nič iné, vedia tu pomôcť materiálne, právnicky, aj v iných oblastiach https://www.zachranmezivoty.sk/
https://alexisporadna.sk/ tu nájdeš kontakt na krízové centrá, poradne ... https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/urady/VK/oz...

stanulienkat
23. jan 2025

Máš strašnú rodinnu situáciu a si ešte veľmi mladá a nezodpovedna. Ja by som na tvojim mieste išla na potrat. Detí ešte budeš mať. To sa vôbec nemusíš báť.

lilly16
23. jan 2025

Ahoj kľudne mi napíš spravu

jamimo
23. jan 2025

@igiana woooow tlieskam a skutočne teší, ak na Slovensku funguje záchranná sociálna sieť, a to tak, že slobodná matka, bez strechy nad hlavou, s minimálnou finančnou podporou (vieme koľko stojí podnájom, aké sú ceny, apropó v krízovom centre nemôžu zostať všetky ženy počas dlhých rokov....) druhým dieťaťom na ceste a nízkou mentálnou kapacitou partnera a nízkou šancou zamestnať sa (2 deti, chorobnosť detí , bez pomoci rodiny....) sa dokáže normálne a dôstojne zaradiť do života 🤔

jamimo
23. jan 2025

@pribinak tvoj názor 🤷‍♀️ Odpracuj roky praxe na úseku sociálnej rehabilitácie, resocializácie... a potom príď povedať 😉

pribinak
23. jan 2025

@jamimo moja naj kamoska robila celé roky v letáku, teraz je v CDR a má dosť iný názor ako ty

Ty si asi vyhorela ako fakľa…radšej chod robiť niečo iné ak máš takýto pohľad

jamimo
23. jan 2025

@estellas nikde netvrdím, že nemajú výčitky. Tvrdím však, že je menej traumatizujúce podstúpiť interupciu v 4-5, 6, 8 týždni, ako ho vynosiť, cítiť, počuť, v bolestiach porodiť, následne hormonálna búrka, zastavenie laktácie...a priamo v pôrodnici sa ho vzdať 👆
Sorry, som realista.

abbey1
23. jan 2025

Fuj fuj fuj, taky zlý vzťah ste mali, plánovala si rozchod, ale sex bol OK.
Ja nie som extrémne proti potratom, i keď sama by som to mimo zdravotného dôvodu nedokázala podstúpiť, ale vie na vytočiť, ako ľahkovážne sa ľudia zbavujú 'priblemov'. Máš 25, nie 15. Už vy určitá zodpovednosť v živote mohla fungovať. Teraz sa dieťa nehodí, lebo. Potom sa dieťa nebude hodiť, lebo by som chcela cestovať, kúpiť auto, nemám rodičov blízko a milión dôvodov.
Však keď dieťa nechcem, tak sa chránim. A keď už sa stane, tak sa k tomu postavím zodpovedne.
Však to nie je kus odpadu, ktory už nepotrebujem, tak ho vyhodím.

abbey1
23. jan 2025

@ivik4 Ako tie komentáre pomôžu? No aby tu denno denne nemusela byť rovnaká téma. Aby ženy začali trochu rozmýšľať a chovať sa zodpovedne. Aby sa potrat nestal ako bežným, samozrejmym riešením nechceného problému, ktory vôbec nemusel nastať.
Neustále uspokojovať také ženy, že však sa nič nedeje, jeden potrat hore dolu, vyrieši čo?
Skutočne je tu denne o tom téma. Nechcené dieťa, nehodí sa teraz a podobne. A nie, nepíšu to ženy znásilnené, ženy v ohrození života, či s ťažkým poškodením dieťaťa.

jamimo
23. jan 2025

@pribinak predstav si nevyhorela. Opýtaj sa kamošky čo si myslí o tehotenstvách žien na Slovnaftskej ulici, o tehotenstvách v Mašličkove, o tehotenstvách v generačnej chudobe, o tehotenstvách kedy žena ostane sama ako prst takpovediac na dlažbe 😉
PS: ty si nikdy, nikde nestretla biednu ženu s deťmi? S deťmi, ktoré sú zanedbané v mnohých smeroch? Áno viem, v spoločnosti každý poľutuje mamičku s deťmi, a to je asi tak všetko 🤷‍♀️ Treba si nahlas priznať, že ľahké to nie je, a sociálne služby podpora nefunguje tak, ako by bolo ideálne. To je asi každému jasné!

pribinak
23. jan 2025

@jamimo nie je to ideálne ako je to nastavené, ale tým ľuďom sa sa pomôcť ale rak to vidia ľudia ktorí estw nevyhoreli a to ty uz si

ivik4
23. jan 2025

@abbey1 no to uz len pomoze

ina2405
23. jan 2025

@ivik4 ja stále neviem, čo je lepšie na interupcii oproti adopcii a ako pomôže radiť k interupcii. Nie každá žena má hrubú kožu a bude bez výčitiek a depresie po zvyšok života. Zatiaľ čo dať dieťaťu šancu, čo tu vāčšina žien radí, nie je traumatizujúce tým istým spôsobom. Bolestivé áno. Ale to je asi cena za rozhodnutie spať s blbom.

jamimo
23. jan 2025

@pribinak pomoc existuje, to vieme... Ale, je tu veľké ale. Príspevky pominú veľmi rýchlo, realita je krutá, ako pre ženu, tak i pre dieťa. Nenapísala som nič zlé, len niečo čo veľmi dobre poznám z praxe a ty s tým nesúhlasíš. A je to pre mňa v poriadku 😉

pribinak
23. jan 2025

@jamimo mne je to úplne jedno či je to pre teba b poriadku alwbo nie

jamimo
23. jan 2025

@pribinak ak by ti to bolo úplne jedno, tak by si sa nezavzdušnila pri mojich príspevkoch. Scroluj ďalej a píš niekomu inému. Pekný večer prajem!

ivik4
23. jan 2025

@ina2405 tema je dieta si nechat alebo interupcia. Konkretne autorka tejto temy si vybera z tychto dvoch moznosti. Tak je fajn to respektovat a nevnucovat jej ine moznosti . Ja som Ta posledna ktora je za potrat ( ked niesu existencne problemy) , bola som s kopou zien na izbe ktore dieta zabili zatial co ja nie ale nic to nemeni, ona nad adopciou neuvazuje. Aj uplne zbytocne pisat o adopcii a podobne
Ale nemozeme jej ani priamo napisat ze si ma dieta nechat ked niesme v jej kozi a s jej podmienkami na zivot

ina2405
23. jan 2025

@ivik4 niekedy človek nepripustí inú možnosť, až kým mu niekto o nej nepovie.