Neplánované tehotenstvo u 42-ročnej
Chcela by som poprosiť reálne skúsenosti žien, ktoré ostali neplánovane tehotné - vydaté, ktoré už mali jedno staršie dieťa (cca 10r) zabehnutý život, štandardy, prácu, sebarozvoj..
Inak sa k tomuto stavia žena, ktorá čaká prvé vytúžené bábätko, inak mamička, ktorá neplánovane čaká tretie či štvrté dieťa.
Ja by som sa potrebovala poradiť, resp. prečítať si skúsenosti žien, matiek, ako ja. Po 40ke, už s nejakými menšími zdravot. problémami, stálou prácou, zabehnutým životom..
Som v šoku a bijú sa vo mne dve možnosti a ani jedna z nich nie je pre mňa dobrá. V takýchto veľkých problémoch aspoň trochu pomôžu reálne skúsenosti či už sa niekto rozhodol tak alebo onak (pokračovať v tehu alebo ho ukončiť).
Budem vďačná za každú skúsenosť. Prosím, aby sa nezapájali žienky, ktoré plánujú odsudzovať moje zmýšľanie.
Ďakujem.
@anonym_autor a moja skúsenosť, síce som bola omnoho mladšia, ale prvé dieťa bolo tak extrémne náročné, že veľmi som sa bránila druhému. To som mala v 35 a bolo to jedno z najlepších rozhodnutí môjho života. Až pri ňom som pochopila o čom to tie kamošky hovorili, že im je smutno za babatkovskymi časmi. Lebo pri prvom mne veru absolútne nebolo a to obdobie, keď bolo prvé malé považujem doteraz za jedno z najnáročnejších v živote.
Pre mňa rozhodnutie mať druhé dieťa napriek obávam- pomaly som rodiť išla a nebola som vnútorné s tým tehotenstvom úplne stotožnená- bolo správne.
A hlavne teraz, keď už sú veľké. Neľutujem vôbec, že som do toho išla napriek strachu čo bude.
@amdornik správne tomu rozumieš nezostala by sama a možno?ani muž by neodisiel, lebo by sa ich život vyvijal inak
@anonym_885085 tak toto fakt nemôžeš vedieť a nemôžeš tvrdiť. pretože ak by bol zväzok pevný, bolo by úplne fuk, či šla alebo nešla na potrat, jednoducho by pri nej stál až po hrob. tam už muselo byť niečo, o čom ona nemala ani šajn. aj preto on nástojil na UPT, už mal vo výhľade inú. len ona o tom netušila. no a s tou inou má aj dieťa, však ako inak - zanechanie genetickej informácie na viacero strán je také typicky mužské. skrátka a jasne. ak ma chlap miluje, neopustí ma, ani keby som bola chorá a pol roka grcala z liečby, ani keby som si dieťa nechala alebo nenechala, proste bude pri mne stáť. on od nej odišiel, zrejme krátko na to, ako podstúpila UPT. zrejme už nepotreboval riskovať, že ostane znovu s ním tehotná. chcel začať nový život.
@anonym_885085 11 rokov má starší syn. Už som v obraze, áno, tabletka u nás sa nepodáva, takže jediná možnosť je chirurg.zákrok
@amdornik
@anonym_autor tabletka sa u nás podáva, len musíš poobvolávať nemocnice. Kamoška išla do Ba a vybavili. Ale ona mala mimomaternicové teh. a kedže ešte nemala žiadne deti, chcela najprv tabletku vybaviť.
Ďakujem vám všetkým za vaše skúsenosti a názory. S každou z vás sa viem stotožniť a úplne vám rozumiem, akokoľvek ste sa rozhodli. Je to veľký problém, pretože ja ako žena - matka po 40ke počujem, čo mi hovorí rozum, ale zároveň aj srdce. Poznám svoj zdravotný stav, poznám aj samu seba. Tie riziká sú veľké aj dopad na naše životy. Desím sa predstavy znovu zažívať všetko odznova v tomto veku. Materstvo je pre mňa najsilnejšia životná skúsenosť, najkrajšia a zároveň aj najťažšia.
Racio mi hovorí všetky argumenty, ktoré ste písali aj vy, nevýhody, riziká, vek, zdravotný stav.. Materinské city však hovoria ako vždy, že som pripravená sa obetovať pre to malé, zabojovať, pre syna, ktorý by mal súrodenca aj keď to neznamená, že by si boli v budúcnosti blízki.
Všetko sa to vo mne bije, mám pocit, že akokoľvek sa rozhodnem, žiadne riešenie nie je jednoducho dobré. Cítim sa ako v pasci, len viem, že nejak sa rozhodnúť budem musieť.
@anonym_autor K tvojej uvodnej otazke - moja mamka bola pred 38 rokmi v podobne narocnej situacii - mali uz 3och skolakov, rozostavany dom, mamka mala vyssi vek. Do toho sama mala svoju mamku (moju babku) v terminalnom stadiu rakoviny prsnika. Som jej vdacna za jej volbu. Dnes som tu, zdrava matka 2 deti, 4te dieta mojich rodicov. Mamka s bruchom varila robotnikom na stavbu, tehotna chodila do prace v kuchyni a cez vikendy na stavbu, potom po narodeni ma nosila k susede spat kym s ockom robili na dome. Pomoci mali velmi malo, skor so starsimi surodencami, ktori mohli pockat u druhych starych rodicov. Neskor boli radi, ze mali este mna ked starsi surodenci odisli z domu. Mam s mamkou velmi pekny vztah, asi som tak nejak citilla uz v brusku, ze napriek tazkej situacii za mna zabojovala. Teraz ako mama si ani neviem predstavit ake narocne to mali, hoci mi to sami nikdy nepovedali. Drzim ti palce a zelam len to najlepsie.
@anonym_autor manželova sesternica neplánovane v 42 uz deti veľké mala ,po 2 dcerach majú syna,ktorý im robí veľkú radosť a napĺňa životom, držím palce ,dieťa je dar 🍀
Moja mama mala 38, neplanovane 4te tehotenstvo a dvojicky.
Ja som mala 13 a dalsi surodenci 11 a 9. Bola akurat rozbehana, SZCO, vela roboty mala a na to, ze je tehotna prisla az v 4tom mesiaci - skoro nestihla tripple testy. Dvojicky si nechala, hoci otec nechcel. Narodili sa predcasne 34tt, ale nastastie v poriadku. Otec sa o ne zacal zaujimat az ked mali okolo 3rokov. Dovtedy nepomahal, nezaujimal sa.
Ja to poviem z pohladu dietata 13rocneho - bolo to tazke, ale krasna skusenost. Zrazu som musela dospiet a pomahat mame so vsetkym. Ale na druhej strane som ziskala skusenost a nemala som problem so starostlivostou svojho dietata.
@anonym_autor nezáleží to od teba ...prežívam to teraz síce som rodila 37 ročná a 3 dcéru...záleží aké to dieťa bude náročné.. teraz mam 40 mala 3 roky a extrém hyperativna... a mam čo robiť.. ale ja som nedokazala ísť na interrupciu.
@anonym_autor ked nie si stotoznena s dietatom, lepsie kratkodobo vytrpiet potrat, nez dlhodobo trpiet lebo ma zena dieta na ktore sa uz necitila a ani to dieta si to v takom pripade nezasluzi. V tomto veku a so starsim dietatom je to velka zmena. Aj starsie dieta potrebuje klud na ucenie. Ale sprav ako to citis ty sama
@anonym_autor ako tak čítam komentáre a počujem slovo "šok", ako z čoho šok? Kto žije sexuálnym životom asi nemôže byť v šoku že sa také niečo stane či? Nechápem. Aj v 50tke sa dá otehotnieť ak máš normálne menštruáciu
@anonym_autor ja ti držím palce, ale asi by mal k tomu niečo povedať aj manžel... tvoríte rodinu už skrz jedno dieťa, sama si písala, že on to asi nerozdýcha, tak rozhoduj múdro.
@amdornik každá žienka tu napísala raz svoju skúsenosť, alebo radu. Ty tu už niekoľkýkrát píšeš znova to isté - už to urob, choď na potrat...... hmmmm... divné
Manžel je takéto dieťa, ako sa u nás hovorí “poškrabok”. 😁 Mama ho mala v 41. Má dvoch súrodencov o 8 a 9 rokov starších, rodičia mali vo vzťahu veľa problémov, otec sa ešte pred pôrodom môjho manžela úplne zdekoval, takže svokra bola na nich 3 sama, s mužom iba na diaľku, posielal len peniaze, výchova absolútne žiadna. A určite by na môjho muža svokra nikdy nedala dopustiť, zo všetkých 3 detí bol najviac vymojkaný a rozmaznaný a doteraz ho ľúbi snáď najviac. 😁 A so súrodencami má pekný vzťah tiež, hoci sme o tých pár rokov “pozadu” v živote (teda napríklad aj manžel aj jeho brat sa obaja ženili a mali prvé dieťa v 30tke, len samozrejme teda reálne bol rozdiel tých 8 rokov) a teda aj medzi deťmi máme trochu viac rokov, ale úplne si rozumieme, pomáhame, radi sa navštevujeme. Už aj keď my s mužom sme boli tínedžeri sme si super sedeli, vôbec ten vekový rozdiel nevadil. 😊
@anonym_374e02 ano, tentokrat normalny nez prerusenia, pretoze som mala par dni do menzesu, uz som mala vsetky priznaky pms, a niekedy sme si dopriali neprerusovany sex takto kratko pred menzesom. Samozrejme ze si uvedomujem, ze sa nemam co cudovat. Len ako som pisala vyssie, roky sme sa snazili predtym naplno, pocas ovulacnych dni a vselijako, a nic. A teraz ked uz som sme si davali pozor (antikoncepciu mat nemozem), a poznala som svoj cyklus naozaj aj podla priznakov, 3 dni pred menzesom sme si povedali, ze ved uz ovulacia bola, uz budem mat menzes, snad nam nic nehrozi. A zrovna teraz otehotniem. Hlava mi to neberie ale viem, ze to je zbytocne takto uvazovat. Jednoducho priroda a telo si robia svoje. Len ma mrzi ze pocas tych rokov, co sme velmi tuzili po druhom babu sa nedarilo.
@anonym_autor ahoj autorka, úplne ťa chápem, že rozhodnúť sa je nesmierne ťažké, je to obrovský zásah do života vás všetkých. Prečítala som si tvoje príspevky a keď ste sa snažili o druhé dieťa a neprišlo, až teraz tak to tak pre niečo bolo a je. Nechcem ťa odhovárať, ale ak už teraz máš pocity k tomu dieťaťu a rozhodneš sa pre ukončenie, bude to... ani to neviem opísať, bude to strašné, aj keď sa dieťa narodí bude to ťažké a na istú dobu to môže zatriasť aj s vašim vzťahom, ale nakoniec budete šťastní, že ho máte. Žiaľ, prešla som si podobným rozhodovaním, ale išlo o 4.dieťa (tiež nepochopiteľné počatie) a rozhodla som sa pre UPT a prenasleduje ma to doteraz. Prvé dni som ani nežila iba prežívala, bola som úplne mimo, na moje deti som sa ani nemohla pozrieť, lebo im som dala šancu a tomu štvrtému nie, to som dala hneď preč "pre dobro rodiny". Výčitky boli príšerné, od vtedy už vzťah s mužom nie je ako predtým, problémy po sexuálnej stránke ani nehovorím, to už je iba občasná nutnosť. Aj keď som si to ospravedlnila pred sebou, tak nedá sa to potlačiť. Vidím obrázok plodu hneď mi je zle, viem je to na psychoterapiu, ale nedokážem o tom hovoriť. Držím ti silno palce nech sa správne rozhodneš a napíš potom. Veľa šťastia.
@anonym_autor Prave mi jedno take neplanovane srt́asticko reve v postielke. 🙂. Tiez mam po 40tke a neplanovane som otehotnela. Vsetko ako pises, boli sme stastni s zabehnuti a zrazu dalsie dieta. Je to skutocne kombinacia, ze je to mega narocne byt znova po nociach hore, do toho po vusetreniach so zdravotnymi problemami. Ale potom sa to tvoje malinke na teba usmeje, prisaje k prsniku ako jedinemu zachytnemu bodu. Je to najvacsie stastie, pozehnanie a zodpovednost. Prave mi syncek zaspal na prsku 🙂. Zvladnes to.Musis to zvladnut, pre svoje dieta🙂
@anonym_autor Ja poznám viacero žien, ktoré mali (a teda takmer vždy neplánovane) dieťa po 40tke a každá jedna mala obrovské obavy ... a každá jedna je neskutočne rada, že to dieťa má. Mať strach v tomto veku je úplne normálne. Ja na tvojom mieste by som si to dieťatko nechala. Syn by mal súrodenca, tým mu dáte viac ako čímkoľvek iným, ja som jedináčik a som na všetko, aj ohľadom rodičov, sama a teraz to cítim teda poriadne, oveľa viac ako v detstve a ako dosť silnú záťaž. A vy uvidíš ako omládnete, mamina kamarátka mala posledného nečakaného"poškrabka" v 48. rokoch (myslela že prišla menopauza 😁), mala už aj zdr. problémy, tak sa bála o to viac a nakoniec počas tehotenstva super a sú strašne šťastní že ho majú.
Ahojte, ja si uvedomujem vsetky pre aj proti. Nie som bezcitna, a viem ze by som dokazala obetovat aj posledne za svoje deti, ale ja musim v prvom rade mysliet na seba, pretoze naozaj necitim sa natolko silna a ani zdravotne nejak vitalna.
Navyse dlhodobo beriem antidepresiva, vyse 20r. Samozrejme ze fungujem normalne, ale je to ovela vacsie riziko psychickych problemov, ja som rada, ze mam jedneho zdraveho syna a ze sme vsetci v poriadku. Psychicky bude tazke jedno alebo druhe. Klucove je pre mna jednoducho co povie lekar.
@anonym_autor ja ti úplne rozumiem. Prvýkrát som otehotnela ako 35-ročná, rodila som akp 36-ročná, mám 2 chronické ochorenia, na ktoré denne užívam lieky. Teraz mám o 10 rokov viac, a nedala by som to, znova byť tehotná a ísť od nuly. Zdrav.stav po rokoch nevyspatia, stresov so synom a vážne chorými rodičmi mám horší ako predtým.
Ďakujem vám všetkým za vaše skúsenosti a názory. S každou z vás sa viem stotožniť a úplne vám rozumiem, akokoľvek ste sa rozhodli. Je to veľký problém, pretože ja ako žena - matka po 40ke počujem, čo mi hovorí rozum, ale zároveň aj srdce. Poznám svoj zdravotný stav, poznám aj samu seba. Tie riziká sú veľké aj dopad na naše životy. Desím sa predstavy znovu zažívať všetko odznova v tomto veku. Materstvo je pre mňa najsilnejšia životná skúsenosť, najkrajšia a zároveň aj najťažšia.
Racio mi hovorí všetky argumenty, ktoré ste písali aj vy, nevýhody, riziká, vek, zdravotný stav.. Materinské city však hovoria ako vždy, že som pripravená sa obetovať pre to malé, zabojovať, pre syna, ktorý by mal súrodenca aj keď to neznamená, že by si boli v budúcnosti blízki.
Všetko sa to vo mne bije, mám pocit, že akokoľvek sa rozhodnem, žiadne riešenie nie je jednoducho dobré. Cítim sa ako v pasci, len viem, že nejak sa rozhodnúť budem musieť.
@anonym_autor porodila som tretie v 41 rokoch ,dve deti uz boli dospelé, najlepšie rozhodnutie v mojom živote, tehotenstvo v poriadku,terraz ma dcera 14 , všetko zvládnuté s ľahkosťou, už mám aj vnucku a všetko zvladam,mam pocit ze lepšie ako za mlada
podla toho co pises v komentaroch si skor rozhodnuta preto ze si to das zobrat. je to tvoje rozhodnutie a tvojho partnera. pises ze mas diagnozu psychiatricku, nebude to potom horsie ?
vek by som neriesila mnohe nase babky tak mali posledne deti v tomto veku a aj vyssom.
a co sa tyka penazi aj vo vojne sa rodia deti aj v chudobe... nemusia mat znackove veci, dolezite je cas a vzdelanie co im vies dat.
a urcite manzel nech uteka na urologiu a nech mu spravia vazektomiu nech sa to neopakuje.
Autorka, ja osobne vobec neviem, co riesis. Vek nemas vobec vysoky, zazemie mas, si vydata zena, zdravotne stabilizovana. Akoze, normalne by som porodila a tesila sa. A nasledne uz vyriesila vazektomiu u manzela, alebo sterilizaciu.
Ahojte, ja si uvedomujem vsetky pre aj proti. Nie som bezcitna, a viem ze by som dokazala obetovat aj posledne za svoje deti, ale ja musim v prvom rade mysliet na seba, pretoze naozaj necitim sa natolko silna a ani zdravotne nejak vitalna.
Navyse dlhodobo beriem antidepresiva, vyse 20r. Samozrejme ze fungujem normalne, ale je to ovela vacsie riziko psychickych problemov, ja som rada, ze mam jedneho zdraveho syna a ze sme vsetci v poriadku. Psychicky bude tazke jedno alebo druhe. Klucove je pre mna jednoducho co povie lekar.
@anonym_autor myslím ze si uz rozhodnutá..keďže stale čítam len ako to nejde...prečo nie a podobne...snat neoľutujete..potom už cesty spat nieje...my sme o neplanovane babo prisli a mna to prevalcovalo
@anonym_autor myslím ze si uz rozhodnutá..keďže stale čítam len ako to nejde...prečo nie a podobne...snat neoľutujete..potom už cesty spat nieje...my sme o neplanovane babo prisli a mna to prevalcovalo
@babls5 tak ja som realistka, nikdy v zivote som si nemyslela ze budem taketo nieco riesit. Nie som bezcitna, tiez sa obcas nechavam unasat predstavou, ze vsetko bude super a o par mesiacov bude s nami zdrave dietatko, a my budeme stastni ako tu pise vela mamiciek svoje skusenosti.
Ale realita a zodpovednost je nieco, na co netreba zabudat. Je velmi lahko niekoho odsudit a samozrejme, ze ziadna matka, ktora uz deti ma, nepovie, ze radsej keby ich nemala. Priroda je nastavena jasne, rozmnozovanie a prezitie je klucove, o tom je zivot. Chvalabohu vsak zijeme v civilizovanej a demokratickej krajine, kde je stale moznost vyberu. Toto nie je situacia, ze si vyberame aky pletovy krem si kupim. Je to jedno z najtazsich obdobi v mojom zivote. Zatial nie som stale rozhodnuta, stale nevieme co bude v piatok na kontrolnom sone. Gynekolog ma poucil, ake su rizika, samovolneho potratu, zamlcaneho potratu a podobne. Takze nic nie je iste a stale mame pred sebou kopu moznosti.
@babls5 tak ja som realistka, nikdy v zivote som si nemyslela ze budem taketo nieco riesit. Nie som bezcitna, tiez sa obcas nechavam unasat predstavou, ze vsetko bude super a o par mesiacov bude s nami zdrave dietatko, a my budeme stastni ako tu pise vela mamiciek svoje skusenosti.
Ale realita a zodpovednost je nieco, na co netreba zabudat. Je velmi lahko niekoho odsudit a samozrejme, ze ziadna matka, ktora uz deti ma, nepovie, ze radsej keby ich nemala. Priroda je nastavena jasne, rozmnozovanie a prezitie je klucove, o tom je zivot. Chvalabohu vsak zijeme v civilizovanej a demokratickej krajine, kde je stale moznost vyberu. Toto nie je situacia, ze si vyberame aky pletovy krem si kupim. Je to jedno z najtazsich obdobi v mojom zivote. Zatial nie som stale rozhodnuta, stale nevieme co bude v piatok na kontrolnom sone. Gynekolog ma poucil, ake su rizika, samovolneho potratu, zamlcaneho potratu a podobne. Takze nic nie je iste a stale mame pred sebou kopu moznosti.
@anonym_autor ja keby vidim dieta na sono, tak to uz nedam prec ani omylom. Ja by som to nedokazala.
@kiki68 Ani ja. Ani keby bolo neviem kolke v poradí a ja v hocijakom veku. Radšej adopcia, keď sa o neho neviem postarať. A dať mu šancu na život.
@pr85 ako ja som hned robila nifty, keby tam je nejake velmi vazne nieco, nech vieme co vobec dalej. Ale dieta zdrave, ta mala je nadherna, vyzera ako tie reborn babiky. Ako toto dat prec, tak si radsej podrezem krk.

Tu nejde iba o tvoju, vašu pohodlnosť ako to niektoré nazvali, ide tu o rizika spojené s vyšším vekom rodičky.
A keďže ona riskuje svoje zdravie a život ona by mala rozhodnúť ci tento risk chce podstúpiť.
A presne tak ako existujú ženy, ktoré sa nevedia vyrovnať s potratom, existujú aj tie, čo sa trápia, že dieťa majú a bojujú so životom denno denne aj také co to nedajú a skočia s nim pod vlak. Doslova.