icon

Neplánované tehotenstvo u 42-ročnej

12. dec 2025

Chcela by som poprosiť reálne skúsenosti žien, ktoré ostali neplánovane tehotné - vydaté, ktoré už mali jedno staršie dieťa (cca 10r) zabehnutý život, štandardy, prácu, sebarozvoj..

Inak sa k tomuto stavia žena, ktorá čaká prvé vytúžené bábätko, inak mamička, ktorá neplánovane čaká tretie či štvrté dieťa.

Ja by som sa potrebovala poradiť, resp. prečítať si skúsenosti žien, matiek, ako ja. Po 40ke, už s nejakými menšími zdravot. problémami, stálou prácou, zabehnutým životom..

Som v šoku a bijú sa vo mne dve možnosti a ani jedna z nich nie je pre mňa dobrá. V takýchto veľkých problémoch aspoň trochu pomôžu reálne skúsenosti či už sa niekto rozhodol tak alebo onak (pokračovať v tehu alebo ho ukončiť).

Budem vďačná za každú skúsenosť. Prosím, aby sa nezapájali žienky, ktoré plánujú odsudzovať moje zmýšľanie.

Ďakujem.

Strana
z8
kiki68
18. dec 2025
@janage

@kiki68 áno je to lotéria, aj keď štatistický sa mi zdá, že som čítala, že staršie rodičky majú vyššie percento výnimočných deti a to tak v pozitívnom zmysle slova ako negatívnom.
Tiež je veľký rozdiel či už deti máš a viac si uvedomujes rizika a viac zvazujes to- čo ak. Lebo už máš skúsenosť v 40, že nie všetko je ružové v živote a na rozdiel od 20, 30 ročných si nemyslíš, že naveky budeš mladý a zdravý.
Ak deti este nemas zas je to ine, lebo tuzba dieta mat jesilnejsia ako obavy, ze sa nieco pokafre.. A netvarme sa, že neexistujú prípady, kedy to ta matka nedá a deti sú zanedbavane, zneužívané, týrané alebo ich či seba rovno pripraví o život.
To už je iná téma, ale mne vždy dvihne tlak, keď miesto hoho, aby v parlamente riešili zodpovednosť otca za deti a ich výživu a nie, že otec môže a keď sa rozhodne,že nechce, nevládze, tak nič, nedonuti ho nikto. Matka poraď si. Ale pravidelne riešia ako sprísniť legislatívu k UPT hoci ich pocet z roka na rok klesá.
A hoci to žiadna nahlas neprizná lebo spoločnosť by ju zlyncovala, existujú matky, ktoré ak by vedeli, že dieťa bude choré, budú mať vážne zdravotné problémy atď by už do toho 2,3 dieťaťa nešli oni naozaj ľutujú, len o tom mlčia a niekedy to buchne a skončí zle. Potom média týždeň rozoberajú a zas nič.
A samozrejme tak isto sú matky, ktoré lutuju UPT a už by sa rozhodli inak.

@janage nech si damy idu odkrutit mesiac do jasli k 18 detom a potom vysadia antikoncepciu. Ja som zvazovala ci vobec deti a vedela som, do coho idem. Ako nech sa nikto nehneva, ale naozaj by sa ta prax v jasliach otcom aj mamam zisla ako sol. Lebo dieta neni moncicaka moze to byt narocne v kazdom veku. Ja neviem co ti ludia pd toho cakaju a co cakaju vobec od toho ked maju sex len tak. Tak bud som v rezime, ze viem dieta prijat, alebo neviem a nechcem a tam sa aj tak spravam. Ja uz som videla vsetko mozne pocas mojej prace, preto som si od nej isla na par rokov oddychnut do inej oblasti a teraz na matersku. Lebo nechcem byt zla na nejake dieta, ci svoje, ci cudzie. Ja som videla aj tyranie a aj riesila, aj rozne postihnutia, ale aj total nevychovu, alebo naopak extremy.

tiezjedna
18. dec 2025
@pr85

@bykaterina Nech sa páči, možeš študovať problémy mužov po vazektómii - https://www.reddit.com/r/postvasectomypain/

@pr85 to je rovnako individuálne ako riziká spojené s tehotenstvom a pôrodom. Môj muž podstúpil vazektómiu pred 9 rokmi a nijako mu to neublížilo...

janage
18. dec 2025

@anonym_autor ono sú to veľmi ťažké veci. Ako som písala, ak všetko prebehne hladko a všetci sú šťastní a v pohode, potom si ty rodicia život bez toho náhodného dieťaťa nevedia predstaviť. Ak, ale sa niečo domrvi, nedajbože otec dieťaťa to nezvládne a ženu opustí, či ostane sám na dieťa, deti vtedy je veľmi ťažko a štát veru pomôže minimálne. A rodina je vyčerpaná fyzicky, psychicky, finančne.
Na druhu stranu nikto nám nezaručí, že tie deti čo už máme všetky dožijú v zdraví. Aj keď všetci veríme, že to naše áno.
Poznám rodinu kde v priebehu pár rokov zomreli náhle 2 deti a ostalo 1. Poznám ženu, čo mala také zdravotné problémy, ktoré v tom čase nedovolovali jej zvládnuť tehotenstvo a starostlivosť o dieťa. Aj keď o 10 rokov neskôr túžila po 3 dieťati a veľmi a nedarilo sa, vždy hovorila, že v tom čase to pre ňu bola jediná možnosť.
Ja keď sedím na detskom neurologii v čakárni hodiny a vidím detičky, choré od narodenia, po úrazoch, genetických chorobách, ktoré sa prejavili až neskôr, majú to sakra ťažké rodičia. Tie deti na nich budú odkázané celý život a keď sa pominú rodicia ako sa ne postará tento štát, ktorý situáciu s týmito deťmi ignoruje a necháva na rodinu nech si rieši?
Nijako štát nerieši, že je zúfalo malo speci zariadení, kde rodicia tie deti môžu dat na časť dňa, školy, škôlky, integrácia sa omiela vo veľkom a potom štát proste nepošle peniaze na dostatočný počet asistentov.

Áno môžeš strašne celý život ľutovať, že si sa rozhodla pre UPT, áno môžeš mať z toho traumu, výčitky. Nepopieram to vôbec.
Áno, môže sa niečo prihodiť tvojmu prvému dieťaťu a súrodenec by bolo najlepšie čo by mohol mať a nebude to.
A áno môže sa čosi dobabrať a budete riešiť celý život od zakladov úplne inak.
A áno môže všetko super dopadnúť a ty si povieš, že najlepšie rozhodnutie v tvojom živote bolo dieťa si nechať.
Pohovor s lekárom, s manželom, s odborníkom na gravidity vo veku 40plus
Nerob rozhodnutie pod tlakom, v strese.
Dôsledky či už sa rozhodneš tak či onak budeš znášať predovšetkým ty.

janage
18. dec 2025
@kiki68

@janage nech si damy idu odkrutit mesiac do jasli k 18 detom a potom vysadia antikoncepciu. Ja som zvazovala ci vobec deti a vedela som, do coho idem. Ako nech sa nikto nehneva, ale naozaj by sa ta prax v jasliach otcom aj mamam zisla ako sol. Lebo dieta neni moncicaka moze to byt narocne v kazdom veku. Ja neviem co ti ludia pd toho cakaju a co cakaju vobec od toho ked maju sex len tak. Tak bud som v rezime, ze viem dieta prijat, alebo neviem a nechcem a tam sa aj tak spravam. Ja uz som videla vsetko mozne pocas mojej prace, preto som si od nej isla na par rokov oddychnut do inej oblasti a teraz na matersku. Lebo nechcem byt zla na nejake dieta, ci svoje, ci cudzie. Ja som videla aj tyranie a aj riesila, aj rozne postihnutia, ale aj total nevychovu, alebo naopak extremy.

@kiki68 poznám niekoľko párov čo 10, 15, 20 rokov sexovalo takým či onakym spôsobom a vždy to bolo v poriadku, boli si istí, že vedia čo robia a zrazu bum.
Ženy, ktorým povedali, že bude úplný zazrak ak by otehotneli a jedna ma dokonca 2 deti. Taka čo otehotnela s telieskom...
Nečakali to vôbec, ved to roky rokuce fungovalo alebo sa zmierili s tým, že deti mať nebudú
Kolke sa sú tu stále presvedčené, že 2 ovulácie za cyklus sú úplne výnimočné priam nemožné vid tie čo podporujú PPR a ak to nevyjde tak povedia, že zle si niečo urobia ty, metóda je 100% fungujúca.
Ak by autorke praskol kondóm verím, že by utekala na pilulku po. Ale ak nieco roky robíš určitým sposobom a funguje, si jasne že v šoku, keď zrazu nie.
Ona už dieťa má, vie co starostlivosť o zdravé dieťa obnáša

amdornik
18. dec 2025
@anonym_6a4cd9

@amdornik V každej téme o rozhodovaní ženy radíš potrat. V každej jednej. Extrémne si zatrpknutá. Až to kričí.

@anonym_6a4cd9 netáraj. vyjadrujem svoj názor na danú tému. a aj v tejto diskusii som autorke poradila na danú tému. neviem, čo sa do mňa navážaš. ak už, maj gule a napíš mi normálne cez svoj nick. Ďakujem.

bykaterina
19. dec 2025
@pr85

@bykaterina Nech sa páči, možeš študovať problémy mužov po vazektómii - https://www.reddit.com/r/postvasectomypain/

@pr85 na kazdej opercii sa moze nieco pokazit, a aj ty si vies pokazit zivot ani na to nepotrebujes dr.

anonym_d20cb7
19. dec 2025
@anonym_autor

Ďakujem vám všetkým za vaše skúsenosti a názory. S každou z vás sa viem stotožniť a úplne vám rozumiem, akokoľvek ste sa rozhodli. Je to veľký problém, pretože ja ako žena - matka po 40ke počujem, čo mi hovorí rozum, ale zároveň aj srdce. Poznám svoj zdravotný stav, poznám aj samu seba. Tie riziká sú veľké aj dopad na naše životy. Desím sa predstavy znovu zažívať všetko odznova v tomto veku. Materstvo je pre mňa najsilnejšia životná skúsenosť, najkrajšia a zároveň aj najťažšia.
Racio mi hovorí všetky argumenty, ktoré ste písali aj vy, nevýhody, riziká, vek, zdravotný stav.. Materinské city však hovoria ako vždy, že som pripravená sa obetovať pre to malé, zabojovať, pre syna, ktorý by mal súrodenca aj keď to neznamená, že by si boli v budúcnosti blízki.
Všetko sa to vo mne bije, mám pocit, že akokoľvek sa rozhodnem, žiadne riešenie nie je jednoducho dobré. Cítim sa ako v pasci, len viem, že nejak sa rozhodnúť budem musieť.

@anonym_autor si veľmi zlatá že si neodcudzila tie ženy, ktoré ti dali komentár a nie sú presne podľa tvojej otázky 🩷

lapersefona
19. dec 2025
@kiki68

@kiki68 co jasle skolka tam je to ešte intenzívnejšie hlukom spravanim

kiki68
19. dec 2025
@janage

@kiki68 poznám niekoľko párov čo 10, 15, 20 rokov sexovalo takým či onakym spôsobom a vždy to bolo v poriadku, boli si istí, že vedia čo robia a zrazu bum.
Ženy, ktorým povedali, že bude úplný zazrak ak by otehotneli a jedna ma dokonca 2 deti. Taka čo otehotnela s telieskom...
Nečakali to vôbec, ved to roky rokuce fungovalo alebo sa zmierili s tým, že deti mať nebudú
Kolke sa sú tu stále presvedčené, že 2 ovulácie za cyklus sú úplne výnimočné priam nemožné vid tie čo podporujú PPR a ak to nevyjde tak povedia, že zle si niečo urobia ty, metóda je 100% fungujúca.
Ak by autorke praskol kondóm verím, že by utekala na pilulku po. Ale ak nieco roky robíš určitým sposobom a funguje, si jasne že v šoku, keď zrazu nie.
Ona už dieťa má, vie co starostlivosť o zdravé dieťa obnáša

@janage ja som ten pripad a nikdy by som neriskovala. 10 rokov som nemohla donosit dieta. Ale stale by som to neriskla, keby som v rezime, ze neviem to dieta prijat. Na nejake plodne a neplodne dni sa mozu spoliehat len ludia, co tiez vedia dieta prijat v pripade nejakej kvazi chyby v programe. Teliesko som napr ja odmietla prave z dovodu mozneho zlyhania. Keby je ale napriek napr teliesku nehoda, tam to este nejak pochopim, ale kopec ludi funguje len tak, lebo Ved kondom je cez sklo med lizat a podobne bludy.

autor
19. dec 2025

Len pre info, ak by to tu citala zena, ktora bude v podobnej situacii a v podobnych obavach ako ja.. s manželom sme sa definitívne rozhodli si bábo nechať, obaja sme sa zhodli, že to nedokážeme ukončiť, a chceme ísť do toho aj cez všetky obavy, ktoré máme. Dnes som bola na kontrole a videli sme drobca aj počuli srdiečko.
Samozrejme, že nič nie je isté a beriem to tak, že riziko je tam väčšie ako keď som bola tehu pred 12 rokmi.
Ale materinská láska je najsilnejšia a vyhrala pred všetkými možnými negatívnymi scenármi.
Tým samozrejme nechcem povedať, že takto to má urobiť každá. Toto je moje rozhodnutie a napriek tomu, že dnes to bolo pre mňa úžasný zážitok, verím, že každá žena je individuálna a v inej situácii, a je to naozaj jej slobodné rozhodnutie, za ktoré by nemala byť odsudzovaná, nenávidená, a pod.

pr85
19. dec 2025
@anonym_autor

Len pre info, ak by to tu citala zena, ktora bude v podobnej situacii a v podobnych obavach ako ja.. s manželom sme sa definitívne rozhodli si bábo nechať, obaja sme sa zhodli, že to nedokážeme ukončiť, a chceme ísť do toho aj cez všetky obavy, ktoré máme. Dnes som bola na kontrole a videli sme drobca aj počuli srdiečko.
Samozrejme, že nič nie je isté a beriem to tak, že riziko je tam väčšie ako keď som bola tehu pred 12 rokmi.
Ale materinská láska je najsilnejšia a vyhrala pred všetkými možnými negatívnymi scenármi.
Tým samozrejme nechcem povedať, že takto to má urobiť každá. Toto je moje rozhodnutie a napriek tomu, že dnes to bolo pre mňa úžasný zážitok, verím, že každá žena je individuálna a v inej situácii, a je to naozaj jej slobodné rozhodnutie, za ktoré by nemala byť odsudzovaná, nenávidená, a pod.

@anonym_autor Blahoželám Vám obom.

anonym_b1e4bf
19. dec 2025

@anonym_autor poznam zenu, co v 41 otehotnela, 3 deti uz mala, vsetky v skole. Uz sa teraz vracia do prace. Poznam zenu, co otehotnela sice pred 40, ale doma uz mali 4 planovane deti, tiez uz v instituciach. Aby nebolo malo, cakala dvojicky. Zo zaciatku to bolo tazke, ale uz aj najmladsie su v skole. Jedna z nich je veriaca, takze potrat nikdy nezvazovala, druha veriaca nie je a tiez pre nu potrat nebola moznost. Kariera je jedna vec, ale do dochodku aj v 40 daleko, este sa do prace nachodis. Da sa vratit do prace aj skor ako po 3r, ak zozenies jasle.

kkiikkaa
19. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor 💓

anonym_651c94
19. dec 2025

Kamoškina mama otehotnela štvrtý krát takmer pred 50, mysleli si že je v prechode, tak sa už nechránili. Hlavne riešili v tom čase čo povedia ľudia, ale súrodenci dvaja už dospelí a jeden tínedžer sa veľmi tešili. A tá žena normálne omladla hlavne vzhľadovo ale aj fyzicky. Ako keby ju to dieťa opravilo uzdravilo. Ale aj teraz po veľa rokov keď už sú staručkí tak ona vyzerá oveľa mladšie ako jej manžel a predtým to bolo opačne 😃. Držím palce ♥️

drahomirrra
19. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Blahozelam Vam a prajem zdravucke babatko a pohodove tehotenstvo.

bianka33
19. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor gratulujem, nech ste obidvaja zdraví 🍀🙂

katuskamala1
20. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor velmi sa tesim, zelam vam vela zdravia 🙂

melonik7
21. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor spravne a pekne slova..a blahozelam 🥰

autor
22. dec 2025
@anonym_da542d

Uprimne, som na tom rovnako, mam 42 rokov a prave som zistila, ze cakame dalsie dieta. Ale ja som este na RD, uz som sa tesila do prace konecne po x rokoch doma. Navyse sa liecim na vysoky tlak, skusam vysadit postupne lieky, ale asi budem musiet nieco brat, volam na kardiologiu. Nebrala som vysoku davku, mala som tlak stabilny, ale asi je to sok a stres, ja som to este ani partnerovi nepovedala, lebo mala som uz take testy predtym, ze nakoniec nic z toho nebolo, ale to davnejsie, ked som bola este mladsia. A teraz uz som nechcela a cyklus mi dako blbne a nie ze sa predlzil, ale skratil. A panikarim, busi mi srdce, trasiem sa, predstavujem si tie navstevy u gynekologa a to, ako to bude s tym tlakom, uz vidim nemocnicu pred sebou. Ale interrupciu nezvazujem, tadial moja cesta nevedie.

@anonym_da542d ahoj, ako sa citis? Uz si to oznamila partnerovi?

autor
22. dec 2025
@anonym_3c5b45

Podla mna neexistuje spravne nacasovanie a clovek nie je panboh, ze moze o vsetkom rozhodovat stylom "chcem dalsie dieta a chcem ho prave a len teraz". Chapem ze sa to v Tebe bije, kedze ste dietatku boli otvoreni a prijat ho chceli. A teraz ked prislo, uz ho vlastne nechcete. (To nemyslim ako ofenzivu, len ako fakt, podla toho co pises). Ktovie, preco sa stalo ze dieta prislo teraz. Ale mozno to nejaky dovod ma. Mne sa len vidi ze uvazujes extremne v ciernych farbach. Ze clovek si tie negativa vykresluje ovela intenzivnejsie ako pozitiva. A viaze sa na nich silnejsie. Dieta vztah nemusi iba rozbit, ale moze vztahy aj posilnit. V 60tke vladat zivit studenta? Nuz, ked v 60tke kamosky po rozvodoch same na byte budu v depke sediet, mozno to mlade decko Ta este drzi v akcii a v zivote, atd atd... Ale je to volba kazdeho. A kazdy na veci pozera inak.
Ja len tolko, ze vacsina nasich obav a strachov sa nikdy ani realnymi nestanu.
Drz sa.

@anonym_3c5b45 ďakujem, čítam si to znovu a znovu a uvedomujem si, že to beriem pravdepodobne príliš negatívne. Sme samozrejme rozhodnutí nechať si bábo, ale občas počas dna a v noci ma prepadne panika a strach, že to nedám. Pritom viem čo ma čaká, je to iné ako keď žena čaka prvé.

autor
22. dec 2025
@anonym_6f613c

@anonym_autor ja to mam tak. Druhe po 8 rokoch, vek 41

@anonym_6f613c a bolo to planovane tehu?

autor
22. dec 2025
@evinku

@anonym_autor mam dve baby vek 24 a 18rokov...v auguste som porodila syna predčasne o 3 mesiace vo veku 42 rokov... Ver, že po kazdej stránke je to náš miláčik a maznáčik.. Nikdy v živote by som sa ho nevzdala.. Prvé dni boli ťažké, ale už sme doma a tešíme sa z neho.. Čaká nás dlhá cesta, ale krásna... On oho viac si užívam toto všetko... Ako aj tehotenstvo a teraz aj materstvo...

@evinku želám nech všetko ide v poriadku a nech ste zdravý

autor
22. dec 2025
@anonym_6f613c

Ja mam vytecenu platnicku, tlaci mi na miechu. Prve dieta po rokoch snahy, nakoniec ivf.
Druhe pi 8 rokoch prirozdene, neplanovane, v 41.. Cize sok velky. Ale zvladam. Mam o 7 kg menej ako pred tehotenstvom a mladsie kamosky, cize fajn. 🙂

@anonym_6f613c to je skvele, velmi drzim palce nech ste zdravi a vsetko zvladate aj nadalej.

autor
22. dec 2025
@klaudise

@anonym_autor tiež som už staršia, mám deti 12 a 9, dievča a chlapec, čiže ideál. Už sme vôbec nerátali s tým, že príde ďalšie, no stalo sa. Bola som v šoku, manžel tiež. Cítila som hnev, že prečo teraz, manžel sa vyjadril, že tretie už nechce. Mala som za sebou dva komplikované tehotenstvá a následne pôrody. No aj napriek všetkému som nedokázala ukončiť tehotenstvo, to malé vo mne za to nemohlo, že prišlo v čase, keď sme s ním nerátali a nedokázala by som žiť s vedomím, že som sa ho zbavila. Dnes, po 2 rokoch, si s manželom hovoríme, že nič lepšie sa nám stať nemohlo. Deti ho veľmi ľúbia, pomáhali od začiatku, veľmi sa tešili, že budú mať súrodenca. A manžel, ten ktorý bol proti tretiemu dieťaťu, mu stále opakuje, že ho ľúbi veľmi a že by ho za nič nevymenil. Náš nečakaný drobec priniesol veľa lásky. Ale úprimne ti poviem,bolo to na začiatku náročné, nielen tehotenstvo, ale i starostlivosť po pôrode, celkovo prvý rok bol o držku,veľa zrejme zohral i vek. No vďaka Bohu za toho nášho nečakaného drobca.

@klaudise držím vám palce, nech ste zdraví a malý robí radosť aj naďalej. Presne z tohto mám aj ja obavy, aj keď podľa mňa veľmi predbieham a máme pred sebou dlhú cestu. Tie prebdené noci, choroby atď, keď človek vie či ho čaká, je to horšie 🙂 ale je pravda, že nič netrvá večne a veci sa unormálnia

evinku
22. dec 2025
@anonym_autor

@evinku želám nech všetko ide v poriadku a nech ste zdravý

@anonym_autor ďakujem.. Aj Vám nech sa rozhodnete akokoľvek, hlavne aby ste nelutovala 🤞🙏 pekne sviatky a dajte vedieť svoje rozhodnutie 🫶🌹

anonym_6f613c
22. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_6f613c a bolo to planovane tehu?

@anonym_autor nie,,prve dieta mame cez,ivf.po 4 rokoch snahy. ( zdravotne dovody). A druhe ani nevieme kedy, nahodne prirodzene

anonym_6f613c
22. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_6f613c to je skvele, velmi drzim palce nech ste zdravi a vsetko zvladate aj nadalej.

@anonym_autor mame uz 9 rocnu. A druhe prirozdene

klaudise
22. dec 2025
@anonym_autor

@klaudise držím vám palce, nech ste zdraví a malý robí radosť aj naďalej. Presne z tohto mám aj ja obavy, aj keď podľa mňa veľmi predbieham a máme pred sebou dlhú cestu. Tie prebdené noci, choroby atď, keď človek vie či ho čaká, je to horšie 🙂 ale je pravda, že nič netrvá večne a veci sa unormálnia

@anonym_autor ďakujeme. Vám tiež prajem, nech ste zdraví. Prebdené noci, uspávanie a choroby dajú zabrať veľmi, to viem, ale vždy som si povedala, je to len obdobie, to prejde, len treba vydržať. A toto bola veta, ktorá ma často držala nad vodou, spolu s tým, že určite existuje nejaký dôvod prečo náš drobec prišiel tak nečakane a neskoro a verím, že tu má svoje poslanie, rovnako ako tvoje dieťatko 🙂

anonym_b997d2
22. dec 2025

Radšej sa obetovať pre život svojho dieťaťa ako ho zabiť....

20mimka
3. jan 2026

@anonym_autor pekny den ..ja mám tiez jedno dieta ..a 40rokov ..ak by som mala ďalšie hoci aj 80ke..nikdy ale opakujem nikdy svoje dieťa nezabijem!!!pozrite sa na to svoje..este jedno také ,chcete oňho prist ?ja si to jednoducho neviem predstaviť ..urcite si dieťatko nechajte ;)

Strana
z8