Objednala som sa na potrata, ale muž je proti

26. dec 2021

Milé žienky, odkedy som to zistila, ide mi z toľkých myšlienok hlava prasknúť, tak skúsim, či mi vaše názory prinesú nový rozmer/ pohľad na vec.
Pred Vianocami som zistila, že som v Tom. Neplánovane. Gynekológ potvrdil 5tt. Objednala som sa na UPT. Začiatkom roka. Lenže môj muž je jednoznačne proti. Nechápe ako môžem byť niečoho takého schopná. Verte, nebolo to ľahké rozhodnutie, ani uponáhľané. Len som sklamaná, že môj najbližší človek ma nevie alebo nechce pochopiť.
Tak, kde je to slobodné rozhodnutie ženy o svojom tele/ duši, keď musí čeliť tlakom okolia?
Upresnim. Mám 37 rokov a dve deti ( 2 a 6-ročné). Mám ich rada, ale som z toho materstva unavená. Psychicky. Chýba mi moja práca, spoločenská akceptácia a pocit, že som plnohodnotný člen spoločnosti, lebo ako matka na rodičovskej sa tak necítim. Navyše moje deti sú dosť náročné, nemám denne ani len 30 min. času pre seba, aby som si aspoň zacvičila napr.
Pred prvým pôrodom som si naivne myslela, že popri materskej budem aj robiť, aspoň trochu (nie kvôli peniazom, ale pre vlastné uspokojenie), ale domácnosť a starostlivost o dieťa ma max. vyčerpali, vysali celú energiu. Žijem život, aký som nikdy nechcela. "Oddaná gazdinka".
Tretie dieťa a MD ma psychicky zruinuje. Finančne by sme to zvládli, aj fyzicky či zdravotne (tehotenstvo/ pôrod) by som to dala, ale ak sa môžem rozhodnúť, tak tretie dieťa nechcem. Som preto egoistická sviňa ? - pýtam sa sama seba. Radšej sa budem viac venovať existujúcim 2 deťom ako zas deliť čas, pozornosť, energiu a peniaze medzi 3. Ešte k tomu klimatická kríza, spoločensko-ekonomicka kríza, morálny úpadok spoločnosti, pretrvávajúca pandémia, atď. ....
Ak teda môžem, veľmi by ma zaujímali dôvody, pre ktoré ste sa vy rozhodli pre potrat ?
Prípadne aj tie z vás, prečo ste sa rozhodli nemať nikdy dieťa/ deti ?
Ďakujem

janai1
26. dec 2021

Ja stále nerozumiem jednému,či to môj otec bol mimozemšťan alebo čo, ale čo každá 2 téma, tak sa žena sťažuje ako jej muž nepomáha ako nemá ani minútu pre seba.... Akože to vážne sa nevie chlap postarať o vlastne deti? ani na hodinu denne?

im709vf
26. dec 2021

Teba tretie dieťa psychicky zruinuje, a ty zruinujes zivot 5 tyzdnoveho dietata. Prepáč, ja to ale nepochopím, ako niekto nad tým môže co i len uvažovať. Skus sa možno porozprávať s manželom, aby ti viac pomáhal? Lebo zvládnuť sa to určite dá, zvládajú to aj iné ženy s viacerými detmi.

im709vf
26. dec 2021

A k tomu, všetko je len obdobie. Tebe deti za pár rokov vyrastú, a ty si budeš môcť užívať ten tvoj pocit ze si plnohodnotný člen spoločnosti.

matus7030
26. dec 2021

Ja som za tie, ktoré deti nemáme, nemôžme a veľmi chceme. Robíme všetko preto, aby sme ich mohli mať, ale nedarí sa nám to. Snažím sa pochopiť vás, ale hlava mi to neberie. Ak by toto písalo 16 ročné dievča, možno ešte porozumiem, ale nie zrelá žena s deťmi. Je mi ľúto, čo zažívate a že by to pre vás bola obrovská starosť a obeta, ale skúste sa ešte nad tým zamyslieť. Možno dať dieťa hneď po narodeni na adopciu. Nie je to jednoduché, to mi je úplne jasné.
Páči sa mi stará známa myšlienka, keď žena prišla ku gyn, že chce ist na potrat a v rukách držala svoje ročné dieta. Gynekolog jej povedal, nech mu da to čo ma v rukach. Ved je to teda jedno, ktore zabiju, ked jej deti robia starosti.
Drzim vam palce, aby ste sa rozhodli spravne.

roobett
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
im709vf
26. dec 2021

@roobett kokos ja si neviem predstaviť, ako by som sa pozrela do očí manželovi po 2 detoch, a 3 dat na adopciu 😐

cyberk
26. dec 2021

Uplne ta chapem a ja by som sla tiez na potrat, keby cakam 3tie dieta.
Nie si sebecka a mne by bolo jedno, co kto tu pise ze zabijas "dieta", nie kazda je putka v domacnosti s myslou, ze jedine na co zena existuje je rodit a starat sa... 👏 to su vacsinou aj tak len tie, co nemaju poriadne ani maturitu a nemaju, co ine vlastne do spolocnosti priniest ako tie deti.... 🤐

pribinak
26. dec 2021

Po 6tich týždňoch od narodení dieťaťa môžeš ísť do prace a muž na materskú

Tvoj muž musí prežívať horor, ísť na potrat ak je dieťa zdravé a teba nijak neohrozuje na živote a zdravi.

vitriolka
26. dec 2021

Zena, ty sama vies, ze tretie dieta nechces…muz ti to vyhovara, ale z tvojej spravy nemam pocit, ze by deti vedel zabavit tak, aby si mala na seba samu hodinu denne. To by ti to tretie tiez nechal? Ja vasu situaciu ani vztah nepoznam, ale velmi ti drzim palce, aby si sa rozhodla tak, ako tuzis a aby si bola potom STASTNA. Lebo len tak mozes byt spokojna a usmievava mama, ktora bude mat energiu na rodinu aj na seba. ❤️

matus7030
26. dec 2021

@cyberk tak ak má teda maturitu, vysokú školu a dosť rozumu, mala by vediet, že dosledkom sexu môže byť okrem iného aj dieťa. A počitať s tým 🤷‍♀️ Aj keď vobec nesuhlasim s nazorom ze viac deti maju len nevzdelane zeny🙃

6mia6
26. dec 2021

Verím ti ten pocit. ALE. Ak je možnosť zapriahni muža. (Pokiaľ nechodí na týždňovky) čo najviac uč deti starať sa o seba samé. Nerobiť im poskoka, ani animátora. 6 ročné dieťa už je super. Mám 3 deti. Možno sa to tretie pýta na svet aby si si to už konečne aj užila. Hlavne nech ste zdraví.

im709vf
26. dec 2021

@cyberk pretože takýmto zmyslanim sa aj tak do spoločnosti ďalej dostanú len ľudia bez zodpovednosti 🙂 lebo to sa teraz nenosí však? Je tu možnosť sa jej zbaviť, tak prečo nie, však?
A na margo toho, že sú to väčšinou ženy bez vzdelania, poznám XY žien ktoré študujú a makaju popri detoch. Sama mam 24, končím školu, mam 2 deti a vediem firmu. A k tomu mam pocit ze do spoločnosti prinesiem určite viac ako niekto, kto si bude užívať pocit plnohodnotneho člena spoločnosti

matovicova
26. dec 2021

A to nemôže ísť na materskú tvoj muž? Veď nemusíš byť doma 3 roky, existujú aj opatrovateľky, aj jaslicky, babičky... Aj moja prvotná myšlienka by bola, že tretie dieťa nie. Ale potom by som sa spamätala, veď to dieťa za to nemôže, ze je tretie v poradí, nemôže za to, že vy na prahu 40tky sa neviete chrániť, prepáč nechcem byť zlá.
O tom, ze muž musí pomáhať s nim a i nediskutuj. Slušne ho popros nech urobi toto a tamto a potom ho pochval a podakuj 🙂

panda21
26. dec 2021

Zariad sa tak, ako to cítiš ty. Písať sem ti zrovna nepomôže v rozhodovaní. Iba ty sama vieš či to psychický dáš. Máš ďalšie dve deti, pre ktoré tu musíš byť a ty sama vieš a cítiš svoje hranice. My tu sme tie posledné, ktoré by ti mali dávať kázne. Nech sa rozhodnes akokoľvek zvážte do budúcna lepšiu formu ochrany. Ale príprav sa na nával pro-life, tu ti málo kto porozumie. Urob tak, aby bola šťastná mama = šťastné deti. Držím palce, aby si sa rozhodla najlepšie ako vieš a ako to cítiš 🍀

janinah
26. dec 2021

Ani minútu šťastia a pokoja by som nemala do konca života.ak by som zabila vlastné dieťa len pre čisté sebectvo.Ale verím.ze existujú mrchy.ktorym to príde ok lebo však moje telo.Nenapadlo ti.ze je to aj manželovo dieťa a on ho chce?Nenapadlo ti.ze tým zničis svoju rodinu a svoje manželstvo? Budeš si aj po Tom žiť akoby bolo všetko ok? Neverím.ze sa to dá....

evaachesa
26. dec 2021

Ja len nerozumiem ako je možné, že nemáš na seba ani 30 min. Kde máš muža? Dohodni sa s ním, že teda hneď ako to bude možné, ideš do práce a on na materskú.

emalka
26. dec 2021

Tazka situacia.
Ak by znamenalo ze potrat sa rovna eventualny rozvod, hodila by som s muzom brutalnu debatu o tom ako sa musia veci zmenit v domacnosti aby nemal doma trosku. Ak by nebol schopny ovela viac sa zapajat do chodu domacnosti tak by to bolo jasne. Rovnako by som si dala niekolko podmienok, jednou z nich by bola ze muz nastupi na matersku a ty sa vratis do prace. Vase dve deti su v super veku ze su coraz samostatnejsie takze by s tym nemal mat ziadny problem, no nie?

Aj ty si clovek s pravami, nielen plod. A to vravim ako niekto kto je tiez v klube neplodnych a som momentalne tehotna po mnohych rokoch. To ze som ja nemohla mat deti neznamena ze mi ine zeny nieco dlzia. O to viac si myslim ze kazda z nas ma pravo sa rozhodnut, ved ani tych 9 mesiacov nieje len tak, vynosit dieta a na tele to zanecha dozivotne nasledky. Nehovoriac o nasledkoch na dusi ak to nieje dobrovolne.

Kazdy nech si robi podla svojho vlastného svedomia a nech nesudi a nevnucuje. S tym rozhodnutim budes musiet zit hlavne ty.

veronice
26. dec 2021

https://alexisporadna.sk/ - tito ludia sa zaoberaju situaciami v akej sa teraz nachadzas. Skus sa poradit aj tam 🍀

martina1201
26. dec 2021

Ahoj, pokladas ťažké otázky, ale aj možností máš viac než si dala. Ale aby som len nedávala nevyžiadane rady odpoviem ti že ja by som na potrat nešla. Odmietla som aj amniocentezu keď výsledky testov neboli najpriaznivejsie.

A teraz k tomu čo by som urobila keby som na tvojom mieste a s tvojimi pocitmi.

Hodila reč s mužom o tom, že ak chce aby si porodila tretie dieťa, musí sa viac zapájať v domácnosti a starostlivosti a to nielen sľubom ale aj činmi. Ďalej by som s ním hodila reč, že chces opatrovateľku na pomoc v domácnosti a pri starostlivosti o deti a tiež že sa chces aspoň z časti vrátiť do práce, keď aj len pár krát do týždňa, alebo pár hodín denne, to už vieš ty ako ti to dovolia v práci. Istotne by ti to viac pridalo na psychike a necítila by si sa tak zle v tvojej roli ako matky a gazdinky. Pomocnicka by sa ti postarala o deti a ty by si si prevetrala hlavu od toho, čo ťa nebaví..... A čo by si zarobila z toho by ste platili opatrovateľku. Je to kompromis a ako sa hovorí aj vlk sýty aj koza celá.

Dosiahla by si svoj cieľ nastúpiť do práce a mať čas aj pre seba aj pre prácu a rodinu a tiež by manžel dostal čo chce dieťa, ktoré splodil....
Možno to dieťa, ktoré teraz čakáš bude najmilšie a najposlusnejsie..... ale to sa nikdy nedozvieš ak ho na svet neprivedieš.... Držím palce aby si sa čo najlepšie rozhodla a svoje rozhodnutie nikdy neľutovala....

dolce_principessa
26. dec 2021

Ja som bola ked malá nemala este ani 2 roky..Tiez som otehotnela neplanovane
Mala som uz dve deti a na 3 som sa teda rozhodne necitila..
Urob to co chces ty a nie co ti radia druhi ,oni sa ti o deti starat nebudu 🙂

roobett
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
21oktober
26. dec 2021

Ja mám 5 detí , neprídem si nevzdelaná a ani neúspešná a ani ma počet detí nevyčerpal natoľko aby som sa rozhodovala pre potrat. Posledné dieťa nás s manželom zaskočilo , ale tak situáciam sa čelí a nie od nich uteká .
Stále sa tu hovorí že aj muž má svoje práva vo vzťahu k deťom , len tu sa to právo rozplynulo ako smrad. Muž to dieťa chce , je to aj jeho dieťa. Podmienky pre jeho narodenie sú dobré , len mama sa na to necíti ( toto slovné spojenie ma nesmierne irituje ). Porodila som 3 deti za 8 rokov , pri čiastočnom pracovnom záprahu, cítila som sa necítila , ja som splodila zo svojim mužom , my musíme prebrať zodpovednosť. Dnes má syn 4 roky, pracujem naplno a nechať si ho bolo to najlepšie rozhodnutie čo som urobila.

Prebrať dne zodpovednosť za svoje -naše zlyhanie je dnes megaťažké, radšej sa volia únikové cesty kde žena sa dostane do konfortnej zóny.

zuzanockamt
27. dec 2021

Autorka: Urob tak, aby si bola spokojná len a len ty. Nepozeraj na nikoho, ani na manžela. On to prežívať nebude, nič o tom nevie. A hlavne bol zlý nápad vešať to na túto sociálnu sieť. Držím palce 🍀

tulipanicek
27. dec 2021

Akože k takýmto témam sa nevyjadrujem zvyčajne.
Ja som úplne za právo ženy môcť si zvoliť UPT.
Ale v tvojom prípade tomu nerozumiem. Muža chápem. Je to síce tvoje telo a možnosť voľby ale to dieťa je rovnako aj jeho.
Ako prvé treba muža zapojiť do starostlivosti o deti a domácnosť (to aj bez toho či by ste to tretie mali alebo nie). Ale fakt nerozumiem tomu, ze vieš, ze tak veľmi nechceš ďalšie dieťa a nepoužívali ste dostatočnú ochranu (HAK) alebo prečo si ty nešla na sterilizaciu (keďže ty nechceš), keď teraz riesis UPT. V manželstve beriem na vedomie ze zo sexu môže byt predsa dieťa aj keď si dávame pozor ak neurobím všetko preto aby sa tak nestalo 🤷‍♀️
Ďalšia vec, ze ty sa môžeš na materskej s mužom po 6 týždňoch vymeniť, ty do roboty, on materska a potom dieťa do jaslí aby si nebola doma keď nechceš. Mali by ste to s mužom prebrať v pokoji

haley7897
27. dec 2021

Nieje moje miesto presviedčať ťa či áno, alebo nie. Len som osobne presvedčená, že človek by mal mať vážnejší dôvod vziať život ako len dočasný diskomfort...

kittykat22
27. dec 2021

Ak chce muz tak velmi tretie dieta, nech ti zaplati pomoc v domacnosti. Nech ti zaplati slecnu alebo pani ktora u teba bude 4x do tyzdna na 2 hodiny + upratovacku, ktora k vam bude dochadzat kazdy tyzden na 4 hodiny. Pretoze mat tretie dieta je fajn, ale vsetko s nim spojene si odnesies ty. Ty budes tehotna, ty budes rodit, ty budes kojit, ty budes k dietatu vstavat, ty sa budes starat o dalsie dve deti. Ono sa moralizuje o tom, co mas robit a co nie muzovi super lahko. Ked ten rano vstane, da si ranajky, tresne dverami a pride vecer. Okrem toho ze ma zenu, bude mat 3 deti, karieru a bude v pohode. Ty sa 9 rokov nepohnes z domu. Na nejaku karieru s 3 detmi? Zabudni. To nenastane. Budes behat okolo deti a na svoju osobnu realizaciu mozes zabudnut. Ja mam jedno narocne dieta, kamaratka ma dve a o dalsom nechceme ani pocut. Chapem ta, uplne chapem odkial idu tie pocity. Co mas robit, ti radit nebudem, pretoze to je nieco, co neprislucha nikomu. Ale pokial je tvoj muz taky hrr do dalsieho dietata, nech ti zaplati pomoc v domocnosti. Pretoze muzi veeeelmi radi servis, zenu, deti .... ale podielaju sa na tej rodine 2 hodiny ked pridu vecer z prace. Ale to vazne nestaci. Obzvlast ak mas doma 2 deti z ktorych ti ide hlava kolem.

slovakboy
27. dec 2021

Ty si sa už rozhodla. O tom svedčia tvoje dve otázky na konci. Nepýtaš sa prečo mať deti, ale prečo ich nemať. Tvoj muž si môže spytovať svedomie prečo ti nepomáha. Peniaze máš. Spoločenské vyžitie tiež môžeš mat ak zmeníš svoje hodnoty. Otepľovanie a Korona a spoločenské problémy? Veď nikdy sa ľudia nemali tak dobre ako teraz. Akurát hodnoty a tlaky reklám a okolia sú také, že ľudia sú nešťastnejší ako v minulosti. Nerob to budeš neskôr veľmi ľutovať. Teraz to necítiš. Máš asi iné predstavy o svojej budúcnosti. Skús nad ňou nerozmysľať a dôverovať životu. Nejde ani tak o to dieťa ale o teba a tvoje svedomie. Sloboda ženy sa rozhodnúť je len iluzórna. Je to niečo podobné ako keby som sa ja mohol slobodne rozhodnúť opustiť rodinu. Ano máš právo robiť so svojim telom čo chceš. Len je tu morálna otázka či otehotnením je skutocne tvoje telo už len tvoje. Neviem to pochopiť nie som žena. Ak by som mal svoju rodinu v mojom tele, či by som sa jej zbavil. Asi nie. No viem pochopiť aj dôvody pre ktoré sa rozhodneš ísť na potrat. Ak sa bojíš o svoje zdravie o svoju psychiku vtedy to chápem. Ale ak sa jedna len o tvoje nesplnené sny a nezorganizovanú prácu okolo detí, tak to sa dá napraviť ak budeš chcieť. Neodsudzujem ťa ak si sa už rozhodla. Len ťa varujem pred bolesťou duše vo vyššom veku. Ja napríkad som až teraz spoznal hodnotu detí prírody a človeka tak ako som ju pred tým nevidel. Pozri si toto vtipne video o slobode.

https://www.youtube.com/watch?v=yJsS1IM5ins
romea
27. dec 2021

Och, ja nepochopím ako žena, ktorá má už dve deti chce zobrať život tretiemu. Ešte pochopím ak je prvorodicka že o tom rozmýšľa, ale toto vonkoncom nie,. Ale je to tvoje a mužove rozhodnutie, len aby si potom nemala výčitky a depresie, mnohé ženy po UPT ich majú, teraz to tak jednoducho necítiš, mas nejaké predstavy, zodpovedajú však realite? Kopec žien nemôže mať deti, čo tak ho vynosit a dat na, adopciu, či urobíš UPT alebo adopcia aj tak budeš časom rozmýšľať a spomínať aké by bolo, ako by vyzeralo, akú by malo povahu, budes si predstavovať rôzne situácie, to si nemyslí, cze časom o tom nebudeš rozmyslat

podmostom
27. dec 2021

Vieš, tie čo šli na potrat ti tu asi skôr nenapíšu. Ale je to tvoj život, tvoje rozhodnutie. Skus vyhľadať pomoc, zavolať na nejakú linku dôvery. V konečnom dôsledku sa budeš starať a vychovávať svoje deti ty, nie nejaká cudzia mamička na modrom koniku. Reakcia muža je ale pochopiteľná. Ste v tom spolu a aj on má do toho čo hovoriť. Vie čo prežívas? Povedz mu o tom ako ťa materstvo vyčerpáva, že máš obavy, že tretie dieťa nezvladnes, že máš obavy o svoj vlastný život s tromi deťmi. To rozhodnutie by malo byť vaše spoločné. Minimálne by mal muž poznať presne dôvody, prečo ďalšie dieťa nechceš. Možno žil doteraz v tom, že si šťastná mamička, materstvo si uzivas a s ničím nepotrebuješ pomoc. Držím palce, je to ťažké, rovnakú dilemu ročne rieši len na Slovensku tisícky žien, nie si v tom sama. A nezabudni sa poradiť z gynekológom do budúcna o účinnej antikoncepcii,aby si toto viackrát nemusela prežívať.

vanda323
27. dec 2021

Ahoj, nechcem byť na teba zlá, ani útočná, ale pýtať sa žien na MK či máš ísť na potrat mi príde také neosobné. Je to dosť vážna vec! Nebudem ti tu kázať o Tom že sa to nemá, a aké je to strašne zle, pretože to že sa pýtaš či ísť alebo neísť je samo o sebe dôkazom že to v sebe vnútorné nemáš spracované. Čo mňa osobne desí viac je fakt že nemáš vedľa seba muža na ktorého sa dá spoľahnúť. Lebo ak by si mala dobrého muža, tak môžeš mať aj 5 deti a všetko ide hladko. Lenže sama žena nestíha byť aj kuchárka, aj matka, aj upratovačka atď. Takže asi toľko k tomu.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre