icon

Som v 8. týždni a rozmýšľam o prerušení tehotenstva

8. aug 2023

Zdravím všetkých. Ocitla som sa v situácii v ktorej ani sama neviem čo je správne.
Ide o to, že čakám dieťa druhé.. Lenže ja mam 35 rokov a partner 46 s neskutočný strach mám z toho že diaťatko by mohlo byť koli nášmu veku choré (autizmus) dosť som aj fajčila a brala silné lieky na migrenu a 1x som zobrala aj neurol.
Som v 8 tt a strašne sa bojím, že som tym ublížila plodu a aj toho že kôli nášmu veku môže byť choré.
Rozmýšľam o UPT.
Máte pre mňa neake rady? Skúsenosti? Som z toho zúfalá..

Strana
z2
sejjby
9. aug 2023

@stanulienkat toto sú tak blbé komentáre ze dovi

martul
9. aug 2023

Ja to napíšem svoj názor. Podľa toho ako sa ďalej rozpisuješ o iných problémoch, mi to skôr vyzerá že sa snažíš nájsť nejaký,, argument " prečo ísť na potrat ale autizmus to nie je, ty máš iné problémy -vztahove.

simca06022011
9. aug 2023

Pozri nie je nič zlé rozhodnúť sa pre interrupciu, ak na to máš dôvody. Ale musíš s tým byť ty stotoznena. Situáciu svoju poznáš iba ty. Ako by si zvládla všetko sama bez muža atď, iste viac nad tým premyslas. Je to v poriadku, nie je to ľahké rozhodnúť sa a niesť následky ani také ani onake.

stanulienkat
9. aug 2023

@sejjby co je blbe na tom komentari? Ved ked nechcem dieta, tak sa chranim, nie? Ocividne dieta nechce a nie je nanho pripravena. Kvoli ochrane sem vypisuje kazda tretia. Kazda je "zaskocena" tehotenstvom. Asi nepoculi o Atk. Na to netreba ani vysoku skolu. To je zavazok na cely zivot. A taketo zeny vedia o par rokov zas napisat, ze opat nechcene otehotnela.

iva_ab
9. aug 2023

@stanulienkat aj podľa mna je to nevhodná reakcia. Vieš koľko deti sa narodilo, aj keď sa rodičia chránili. Už len tá atk. čo píšeš, žena môže byt chorá a nevedieť o tom a už to nemusí fungovať ako má. Moja kamoška je na svete aj keď jej mama mala vnútromaternicové teliesko. 🤷‍♀️ atď

A mne to tiež príde po tých komentoch ako výhovorka ten autizmu (lebo je to blbosť), čakať dieťa s partnerom s ktorým som sa rozišla a necítim sa nato, to je tá správna otázka ktorú si treba položiť. Hoci v dnešnom svete to už našťastie nie je taká tragédia a aj slobodné zeny s deťmi sa opäť vedia zaľúbiť alebo budovať kariéru. Je to trochu náročnejšie ale dá sa to. Držím palce, nech sa rozhodneš akokoľvek, jednoduché to nemáš 🙂

ahhola
9. aug 2023

Tak autizmus je z neurolu fajčenia a vyššieho veku...
Chod si pre Nobelovu cenu, konečne našiel niekto pricinu♦️

kiki68
10. aug 2023

Ale mate jedno zdrave dieta, takze podla mna to tam ide u sesternice z inej strany. Nie z tej jeho a pricina moze byt konkretne u nich v nejakej mutacii genov ( mozno ma sesternica geneticky nevhodneho partnera), pripadne este nieco tam je. Ako pri prvom dietati by som sa bala podstatne viac, pri druhom uz velmi nie. Nakolko najvyssia sanca na postihnutie ne pri prvom tehu ( podla lekarov), pripadne potom sa moze nieco opakovat. Ja som nevidela este, ze by mali prve dieta zdrave a druhe nejaky tazky autizmus ( ak v rodine uz mali nieco), vacsinou bol iba odlisny stupen autizmu u oboch deti. Konkretne som sa k tom bavila dokonca s odbornickou tu v Rakusku. Ju velmi zaujimalo, ze napr ja autista a moje dieta intaktne. V teorii napr vnuca alebo pravnuca moze nieco zdedit zase. Ale to sa pozerame o par desatroci vopred

denuss
11. aug 2023

@kiki68 my mame prve zdrave a druhe autista, tretie zdrave a stvrte je este velmi malicke, ale zatial vsetko ok a verime, e bude v poriadku..pri autizme neplatia ziadne pravidla

kiki68
12. aug 2023

@denuss to je velka rarita. A mate autizmus v rodine ako sirsej?

denuss
13. aug 2023

@kiki68 ano, otcova sestra

michaela2117
28. jún 2024

@kiki68 dobrý deň, zaujímajú ma vaše komentáre, som v takej situácii , že mám 10 dňového chlapčeka , neviem prečo, ale strašne sa bojím autizmu, absolvovali sme trissomy test , Sono v Martine , ale ja sa toho strachu neviem zbaviť , netuším prečo, mame už jedno dievčatko 5 rokov , úplne zdravé šikovne, myslite , že môj strach je neopodstatnený?

michaela2117
28. jún 2024

@michaela2117 ešte dodám že trissomy test complete za 700€

kiki68
29. jún 2024

@michaela2117 potom je na mieste psycholog, odporucam obratit sa na odbornicku na autizmus a hlavne vztahy autistov a rodicmi Vieru Hincovu, ona vie veci pekne vysvetlit. Nakolko tu ide o nejaky iracionalny strach a to je dobre ked povie odbornik k tomu nieco a mozno to bude postacujuce. Drzim palce

katka533
29. jún 2024

@simca06022011 autizmus vysetria? To kde si zobrala

katka533
29. jún 2024

@kiki68 u nas nikto v rodine nemá autizmus a syn ma, to dooredu nikto nikdy nevie.

kiki68
29. jún 2024

@katka533 tak ono to moze skocit 4 generacie, potom je tam cele spektrum ( mozno neviem aky pra pra rodic bol divnejsi, ale vyzenil sa ), tam to moze ist rozne. A to uz nezistis detailne. Plus mozu byt ine faktory do toho zamiesane. Ja napr vidim u nas v rodine presne ako to preskakalo tu rodinu elegantne. Ze 1zo 6 ludi z tej vetvy je zvlastny. No povedala by som, ze na spektre. Ale vystudovali skoly a nikto ich neriesil nejak viac.

marzii35
29. jún 2024

Ty si inak aj autorka pôvodnej diskusie? 🤦Myslím že pomoc potrebujes určite

iluviel
29. jún 2024

Ahoj, no ja ťa možno upokojím, ale dieťatko pomerne dlho NIE JE spojené s krvným obehom matky. Tak poriadne na 100% až od 12-teho týždňa, takže je úplne jedno, že si fajčila a zobrala neurol. Na veľmi veľa % ho toto neovplyvnilo, placenta sa dovyvíja až v tom 12-tom týždni, dovtedy embryo čerpá živiny zo žĺtkového vaku, nie z krvi matky.

No a čo sa týka toho strachu z autizmu. Ja som mala svoje druhé plánované tehotenstvo tiež ako 35-ročná. A vieš čo? Porodila som predčasne v 29tt (takže tam rapídne narastá riziko kadejakých porúch, dokonca aj detskej mozgovej obrny) ale vďaka top starostlivosti lekárov je moja dcérka krásne a zdravé dieťa, tento mesiac bude mať 4 roky, tak už sa to dá posúdiť. Tento vek ešte za mňa nie je extrémne rizikový, je iné, keby si mala po štyridsiatke. Naozaj obrovské percento žien rodí okolo 35 rokov, a to dokonca aj svoje prvé dieťa.

Podľa mňa si musíš zodpovedať len na jednu otázku - CHCEŠ druhé dieťa? Keby bolo zdravé a všetko v poriadku, autenticky ho chceš? Ak áno, tak je veľká šanca, že také aj bude, lebo nejaké pomyselné riziká sú v tvojom prípade minimálne.
Choď sa prípadne poradiť s gynekológom, ale uvidíš, že ťa podporí 🙂
Nenechaj sa zvalcovať strachom "čo ak". To nie je realita 🙂
Držím palce!

lev26
29. jún 2024

Neviem si predstaviť v akej si situácií len poviem toľko čo by som ja dala aj za take dieťa..je to zázrak že v takom veku čakáte dieťa povedzme si uprimne teraz v dnešnej dobe keď už maš aj 20 rokov máš problem otehotnieť,vlastná skúsenosť🙂 ale interupciu by som v živote neuvažovala nakoľko maš rodinu.. ak ho neviete prijať radšej dieťa daj do hniezda alebo na adopciu …pomožeš aj dieťa aj sebe aj buducim rodičom.

estellas
29. jún 2024

@iluviel @lev26 Tá diskusia je z augusta 2023 to je už dávno neaktuálne. Všimla som si že modrý koník ukazuje medzi akualnymi diskusiami aj staré.

hopsas
29. jún 2024

Práve dnes som čítala na internete príbeh ženy ktorej lekári povedali že jej dieťa bude na vozíku, na hadickach a narodilo sa zdravé .posielali ju na potrat a ešte ku nej boli hnusni keď.odmietla. a moja sesterka keď čakala malú povedali jej že sa narodí s ťažkou srdcovou chybou...sesterka zrutena úplne a dievčatko sa narodilo celkom zdravé ..nechoď na potrat, nezabi si dieťatko

marzii35
30. jún 2024

Ženy vy vidíte že toto je diskusia z minulého roku?

michaela2117
30. jún 2024

@kiki68 mňa len zaujímal vás názor , nakoľko vyzerá podľa vašich komentárov , že sa ohľadom autizmu dosť vyznáte, neviem v čom prameni strach, možno môj prvy pôrod , dcéra mala apgar 2 v 1 minúte , museli ju rozdýchať, vďaka bohu ma 5 a je zdravá šikovná baba , teraz bol pôrod naplánovaný , synček mal skóre 10 , absolútne bez komplikácií , nemal ani zltacku, skríningy všetky vporiadku , ako som spomínala , zaplatili sme aj trissomy complete, no ja stále mám pochybnosti, napriek tomu , že v rodine , ani mojej ani mužovej sa nič nevyskytuje, preto ma zaujali vaše komentáre, vyzerá to , že máte čo to naštudované a viete poradiť, upokojiť. Ďakujem

kiki68
1. júl 2024

@michaela2117 Ja sama som autistka, hoci mam iba aspergera.
Ja odporucam mozno skrz tento strach knihu od Natalie Finencova “ Nerikej autista, to se nehodi “, a jej blog Zrzava holka. Je tiez autistka ( asperger) a ma adoptovane tri deti s roznym stupnom postihnutia.
Podla mna ide v tomto pripade iba o iracionalny strach, nakolko to nic neindikuje. Keby napr ja cakam dieta, tak je obava opravnena. A to ja mam pritom dieta zdrave. Nema prvky autizmu. Takze hlavu hore 😉

annamivo
1. júl 2024

Ja som mala všetky 3 tehu rizikové a mám 3 zdravé deti. 2 sa narodili na prelome 8-9 mesiac ale sú ok. Posledná dcéra sa narodila keď som mala 36r. Nestresuj, tým bábätku ublížiť viac ako tvoj vek. Sestra mala 24 a narodilo sa jej predčasne 26 TT.

michaela2117
1. júl 2024

@annamivo no tak toto si neviem ani predstaviť, tam už by som asi s mojou povahou zosalela, a ako sa ma drobec ma nejake následky? Ja som prvú dcéru prenášala, nakoniec to bola akútna sekcia a ako som spomínala apgar 2 v prvej minúte, voda zelená, našťastie pH z krvi mala ešte vporiadku, ale keby bola dlhšie v bruchu, tak neviem čo by bolo, polroka som ju len sledovala, našťastie pôrod tersz prebehol úplne vporiadku, len ja zažívam ti iste čo po prvom , strach a neviem prečo som sa práve na túto diagnózu zamerala, musím sa s tým nejak vysporiadať, snáď sa mi to podarí , čím skor, ono akonáhle budem vidieť , že maly je vporiadku a rozumie , tak to prejde , len to ešte bude trvat pár mesiacov

betulinka1
1. júl 2024

Ak potrat, tak skor kvoli zlému vztahu s muzom aby si neostala sama s dvoma detmi ako kvoli autizmu, ktory proste nema pravidla. Pisala si, ze ste sa rozisli a po tom asi znova dali dokopi ako si zistila, ze si tehotna. Jedno dietatko uz mas, takze mas taku vacsiu slobodu sa rozhodnut. Tu ti nik neda navod ako to mas spravit.

michaela2117
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2