Strach z pôrodu, reálne sa bojím sestričiek a lekárov
Ahojte. Blíži sa mi termín pôrodu a ja začínam mať naozaj velký strach. Áno, samozrejme že aj z bolesti, ale hlavne z toho, že tam budem moc “vyvádzať”. Čo som počula o našej pôrodnici, tak tu ževraj ženám dosť nadávajú keď dávajú velmi najavo tú bolesť/strach. Ja mám naozaj velmi malý prah bolesti a bojím sa, že tam budem strašne revať, plakať a neviem čo. Že budem vyzerať ako malé decko a budem im tam akurád tak na smiech. A budú sa potom na mne zabávať celý pobyt. Je to vôbec normálne? Ja sa reálne bojím naozaj len sestričiek a lekárov, tej kopy ludí čo ma bude pozorovať a hodnotiť. Bolesť samozrejme nejako prežijem, no prežívam ju po svojom… a nechcem vyzerať ako rozmaznané decko.
V tvojom pripade by som volila niekoho komu by som doverovala. Nasla by som si porodnu asistentku - daju sa normalne zajednat a najdi si taku, kt ked povies o svojej situacii, tak jej odpovedou a pristupom si ta ziska🙂 budes mat odbornu oporu, kt bude poznat tvoju situaciu a bude vediet instruovat vsetko okolo a aj ludi aj teba🙂
Ja som sa bála, či všetko dobre dopadne, či sa dačo nepos.re a nestane sa dačo dieťaťu, mne. Názor sestričiek a vlastne hocikoho iného mi bol úplne ukradnutý. To, či budem niekomu na smiech ma vôbec netrápilo. A ak by sa ti aj nááááhodou smiali, tak čo? Čo by sa stalo, ako by to ovplyvnilo tvoj život? Nijako. Pozri, vždy keď sa mi dačo stane dačo čo mi je nepríjemné, trápne, tak si poviem, že žiadne divadlo netrvá dlhšie než 3 dni. Po troch dňoch všetci na všetko zabudnú a riešia sa iné veci. Takže kľud, nič hrozné sa tam diať nebude. Sestričky a doktori videli a počuli už veľa, ich už málo čo môže prekvapiť, pretože, ver mi, žiaden pôrod neprebieha ako vo filmoch, že žena si 4x zaachká a dieťa je na svete, čisté a v perinke 🙂
Ja by som na tvojom mieste riesila vyber porodnice, aby si nala pocit pokoja, ked tam pojdes, a nie pocit strachu. Rodit budes len par krat(mozno len raz), tak sa vyhni zbytocnej traume
Ja by som na tvojom mieste skúsila predpôrodnú prípravu, cviky na dýchanie.
Ono možno sa to zdá, že ,,kričia", ale keď mamička kričí a poriadne nevníma tak ako majú ,,upútať tvoju pozornosť?" To nie je kričanie na teba od hnevu.
A skús dýchať zhlboka, fučať, vzdychať si, lebo je pravda čo píšu baby, strašne veľa energie si odoberieš krikom, nič ti to nepomôže, práve naopak.
Ja mám nízky prah bolesti dosť čo už mi aj lekárka hovorila že nevyzerajú tie kontrakcie také bolestivé aby som nevydržala ležať na pásoch a ja som myslela že zošalejem ale nevrieskala som nekricala iba som výrazne predychavala jediné čo som zvrieskla bolo v sprche keď mi pustili infúzku a tak prišli také bomby a ja akurát v sprche som stála a nečakala som až také bomby tak vtedy som zvrieskla priletela ku mne sestrička čo sa deje a tak to už za pár minút bolo po všetkom. Aj keď som ležala na posteli a predychavala som doslova skavunela ako pes 🐕 ale nevrieskala . Ohynala som im madlá na posteli škrabka sa po stene 🤣a tak prišliel tlak na konečník skricala som na lekárku prišla pozrela hovorí rodime ideme po kontrakcií som prebehla na stôl a bolo to pri samotnom tlačení nemáš možnosť revat ani kričať vtedy sa snazis rýchlo vytlačiť nech už máš pokoj lebo vieš že už je finálne
Neminaj si energiu na kricanie. Pocuvaj pokyny lekara. Neboj, zvladnes to.
Ani som necitala vsetky odpovede.momentalne lezim 3.den v porodnici.a pri mne je uplne iny personal ako na sale,nikto sa nikomu neposmieva ,vyhresia mozno tak ciganky tie doslova ziapu na cele oddelenie a tym plasia aj mamicky vo vzdycharni.ale to su mlade dievcata ... uplne normalne je ze si zena zastona a ked sa aj boji tak aj zakrici nebudes ani prva ani posledna su ako tak zvyknute a ked vies ake su isto sa budes krotit .
kric,plac a neries ,,vynadaj im tam ,,vobec sa s tymto nezatazuj
Do porodnice, v ktorej nerespektuju zeny, by som nikdy nesla. To, co je, ze "zenam dost nadavaju"?
Odporucam nacitat si o prirodzenom porode, absolvovat predporodny kurz, kde sa naucis aj ake su ulavove polohy, ako dychat a pod.
Odporucam dokladne zvazit, kto bude sprevadzajuca osoba pri porode. Ak chces muza, vzala by som aj dulu, ak to ide.
A k kriku, nuz, nie je krik, ako krik.. ak zena jaci od strachu a bolesti, co sa moze stat napr. pri indikovanom porode, kedy telo a ani dieta nie su pripravene a kontracie su prilis silne a prilis rychlo za sebou, ked zena pri tom zadrziava dych a pod. , vtedy ano, je to neziaduce.
Avsak, ak zena artikuluje, cize si krikom pomaha pri tlaceni, ked pocuva signaly svojho tela, vtedy je krik v poriadku.
Ja ako prvorodicka som nemohla nekricat.. ten krik vychadzal akoby az z mojho vnutra, bola som uplne ponorena sama do seba, ten krik mi pomahal. 😉
Ja som mala síce sekciu, ale nezabral mi spinal- no odmietla som aby ma uspali, chcela som vidieť ako sa dcérka narodí, a až potom som dovolila uspatie. No a vieš ako som vrieskala ? Revala, kričala , zvracala, odpadavala, a dokolečka dokola, proste to bol jeden mordor a v tej chvíli bol personál taký úžasný, obrovská podpora, všetko som zvládla a ešte po sekcii prišli za mnou, že klobuk dole ako som to zvládla. Takže všetko je to o ľuďoch,…oni keď sú tak nepríjemní, a nedá sa ti ísť naozaj do inej nemoncice, tak proste to len preži, vrieskaj, kric, úplne akú budeš mať potrebu a na nich kašli , nebudeš ani prvá ani posledná ♥️ držím palce
@autorka ja som sa spýtala lekara, či si to so mnou vymení keď je taky múdry 😉🤣
A neboj sa ničoho, zbytocne sa dopredu stresujes, fakt. Ako ti tu už písali, krik nie je dobrý, lebobsa nim len vysilujes. Vezmi si k pôrodu niekoho, komu môžeš veriť, oprieť sa o neho. Vôbec to nemusí byť muz, ale napr.mama, či kamoska... pomôže ti to. Drzim ti palce 🍀✊
Pri pôrode sa upriam na to, aby si porodila zdravé bábo, nie na to, čo si budú o tebe myslieť ostatní. Neboj, keď odídeš, personál rýchlo na teba zabudne 😉 Netreba sa hrať na hysterku ( dá sa to aj bez toho) vopred si zaistiť epidurál ( výborná vec) ak neznesueš väčšiu bolesť.
Nemaj vobec strach, normalni zdravotnici- lekari ci sestry , ta upokoja a podporia , a ked zakricis? Aj to patri k porodu , ak sa ti ulavi ,nebudes kricat hodinu😁 ale nie , neboj sa, zvladnes to , ako kazda z nas , ides do porodnice zmenit svoj zivot, nie zivot personalu , netrap sa myslienkami , co povie ten ci onen😉 ak mozes a chces mat pri porode muza, aj to pomaha . Verim, ze nadabis na spravne zlozenie personalu a budes mat len prijemne spomienky✊🏻✊🏻
sranda je ze ako tu citam kazdy mal inu bolest a telo kazdeho same navedie co pomaha … napriklad mne tie stahy zatajovali dych cize kricat by sa mi nedalo ani keby som chcela .. pomahalo len dychanie .. porod trval 3 hodiny @autorka zober si hreben, vraj pomaha stlacanie hrany tej zubatej casti, aktivuje to nejake body…
Rodila som styri krat..Vselico som im tam dovadzala 😂 na konci,uz ked som zasita lezala s babatkom som sa im vzdy ospravedlnila,ze ma to mrzi a oni mi len kyvli,ze to je normalne a su zvyknuti 😀 neries 🙂 dolezita si ty a babo 😀 pre nich si len jedna z mnohych mamiciek,zabudnu rychlejsie ako si myslis
Najst si dobrú sprievodkynu k pôrodu a pripraviť sa na pôrod.
Ty tam ideš priviesť na svet človeka v takých bolestiach ako si chlap ani nevie predstaviť (ani by ich neprezil) a ako ženy často niektoré zabúdajú a bojíš sa, že niekto ta bude za to karhat??? Máš právo prejaviť bolesť ved to je normálne. Väčšina žien kričí a kadečo robí od bolesti. Je to prirodzené, mame to v sebe práve preto, aby sme tu bolest zmiernili. Neboj sa tohto určite. Ty nie si ta, ktorú by mali napominat a ktorá by sa mala hanbiť, ale ta, ktorú by mali obskakovat, aby sa cítila co najlepšie pretože privádza na svet nový život.
@majla87 ja som mala presne s tymto problem. Mala som nacvicenie dychanie, aj afirmacie, ako som kazdou kontrakciou blizsie k babu, ako predychavat vlny, ako si predstavovat babo ako sa pomaly klze same von...a ked prisli naozaj bolestive kontrakcie, mozog sa mi prepol inde a ja som si za celych 18 hodin ani na sekundu nespomenula na cele moje cvicenia a dychania a afirmacie. Len som trpela a trpela.. Takze neni to take jednoduche.. mozno by to bolo ine ak by pri mne bola dula a pripominala mi vsetky tie veci... ale moj muz, ktory po 7 hodinach pri mne trpiacej a kriciacej od bolesti zaspal, lebo sak uz je 24hodin hore 🙈🙉🙊, mi v tomto moc nepomohol..
Určite si daj epidural,je to dar z nebies v tú chvíľu👍
Neboj sa vobec to tak nemusi byt.ja som priserny stresak a bojim sa bolesti,vsetko dramatizujem a podobne.Odrodene mam uz 3x a poviem ti ani raz som nepipla 😄ani sa mi nedalo ,ta bolest bola taka sklucujuca ze som sa olne sustredila len na nu aby som ju dokazala co najviac zvladnut.pri tretom mi doktor hovori ze co som tak tichucko ze kludne nech si aspon vzdychnem😀neboj su oni na vselico zvyknuti
3deti a 3 vsetko len nie tiche porody, ja som si ponadavala, predychavala fakt hlasno, spievala ze ma vsetci poculi(to mi inak najviac pomahalo pri porode) a ked uz slo na tlacenie vrieskala som, ano priznavam a jediny kto s tym mal problem bola jedna sestricka pri 1.porode, ta ma strasne zhadzovala, absolutne mi psychicky nepomahala svojimi recami, ale to tiez iba stacilo aby prisiel iny lekar a zrazu milucka a ziaden problem nebol. Mala som aj epidural, pomohol skor oddychnut, kedze vsetky porod som mala dlhe a aby som vladala nakoniec tlacit. Ale vazne si neviem predstavit tu bolest bez toho utlmenia od Epi. Porod je obrovska bolest, pre 99% zien. Ked ti pomoze krik, tak kric, ja ziadne predychavanie potichu, to sa proste nedalo, ved aj tenistky "kricia" na zapase a to len sportuju a nerodia. Neboj sa toho, dieta von ist musi ja som sa drzala toho a naozaj neznesiem bolest.
Joooj ja som sa tam nakricela až až bolesť ako šla ústa by mi nezastavili asi nik lebo ja automaticky ako šla bolesť tak som aj silno kričela až vrieskala ,neboj bude ti jedno čo si kto myslí aj do mňa huceli nekricte že musím dýchať ale mne to dýchanie akosi moc nešlo ledva som dýchala tak som vrieskala a uvydis budeš sa báť o bábätko a seba aby to dobre dopadlo a nie či si niekto niečo pomisly ☺️áno aj ja som akurát im povedala že mne to bez kricenia nejde že ma to strašné bolí a že nech sa nehnevaju a nakoniec to semnu vydržali a pomohli mi 🙏☺️
Určite by som zobrala manžela partnera k pôrodu potom sa aj inak chovajú
@domka222 presne ja som prišla do nemocnice vyšetrovali ma jedna žena hrozne kričala
Doktor hovorí či ma to nevystrašilo a ja že nie ja už idem druhýkrát rodiť vieme čo ma čaká ale keby som bola prvorodička tak utečiem
@mirka438 presne ja som dve deti porodila po tichu a to jasne že som mala riadne bolesti
Kazdy porod je uplne iny. Chvalabohu, rodila som v zahranici a tam personal nijak nekomentoval moje prejavy a ani sa nijak netvaril. Druhy porod som cely riadne prekricala. Proste inak to neslo, tie zvuky-krik isli zo mna same a nijak ma to teda v porode nebrzdilo a ani to nebolo kontraproduktivne, aki tu niektore tvrdia. Tiez uplne nechapem tomu, ze zena ma spolupracovat. Ked uz zacina samotny porod, tak uz to ide same prirodzene a zena presne vie (nuti ju to), kedy ma tlacit. Pokial nie su nejake komplikacie samozrejme. Mne krik pomohol 2. porod zvladnut. Nikto mi nepovedal ani polslova, a to som musela byt pocut na celu nemocnicu. Pri tretom porode som myslela, ze to bude tiez tak a praveze vobec som nemala potrebu kricat.
Urcite vopred informuj personal o svojich pocitoch a obavach, ja som mala aj svoj porodny plan pripraveny. A urcite maj pri sebe partnera. Daj si pichnut epi a hlavne to, ci potrebujes kricat zistis az pri samotnom porode, vopred nevies, ako bude tvoje telo reagovat. Pri samotnom porode ti to uz bude jedno, tam sa budes sustredit na to, nech to mas cim skor za sebou.
Do slovenskej porodnice by som si zobrala höavne sprevadzajucu osobu, ktora by lekara a sestricky v case porodu za mna riesila, kedze pri porode riesi zena skor samu seba ako okolie. Ale inak aj v zahranici ma prisla pri prirodzenom porode "utlmovat" ceska sestricka, ze hlucne vzdycham a na poporodnom oddeleni sa chcu vyspat🙄🙄🙄🙄tak som vsetkych pekne vyhodila a az na finale prisla PA a ta ceska sestricka prisla urazene pogratulovat az dlhoo po🙃 a pri poslednom porode, az mojim revom prislo cele oddelenie na izbu, lebo dovtedy ma presviedcali, ze nerodim, dokym som prekvapivo pre nich naozaj rodila a potom som na odporucanie lekarky revom musela drzat dieta v sebe, aby stihol prist neonatolog😵😵 ale moj 3.porod s epi bol najtichsi, este sme si vtipky pred tlacenim hovorili 😀😀ked je moznost a vies, ze mas nizky prah, odporucam dat....
Ja som rodila pred 20timi rokmi a myslela som, ze pri porode sa automaticky vrieska ako to ukazuju vo filmoch🙈. A po mojom prvom porode, ktory prebehol takmer bezbolestne a rychlo, som si pomyslela, ze to kvoli tomuto zeny vrieskaju? Ved to nic nebolo, aka pohodicka. Po dvoch rokoch som isla znova, ako hrdinka, ale toto bol velmi dlhy porod, aj bolestivejsi. Ale nekricala som, ja zas mam vysoky prah bolesti.
Co som chcela napisat, ze kazdy porod, kazde telo je ine, cize nerob si stres dopredu.

Napríklad ja som nemala silu na kricanie. Ona tá bolesť ma preniesla do úplne inej časti mysle. Celý pôrod som mala zavreté oči, predychavala, nikoho a nič nevnimala. Oči som otvorila až na konci, keď mi podali dieťa a druhé keď mi vypadlo do rúk 😁 a aj napriek tomu, že som nekricala, bola ticha, v sebe, spolupracovala, tak si pri prvom pôrode na mne sestrička aj lekárka vyliali frustráciu z toho, že rodim o polnoci a otravujem ich tam. Boli nepríjemné, malí blbe poznámky, sili bez umrtvenia a furt pozerali na hodiny 🤷♀️