Tehotenstvo bez podpory partnera. Ako sa rozhodnúť?
Ahojte, potrebujem sa s niekým porozprávať, lebo mám pocit, že už to nezvládam sama. Mám 22 rokov, ešte študujem, nemam prácu a som v 6. týždni tehotenstva. Dieťa som neplánovala, stalo sa to nečakane. Môj frajer o tom vie, ale odmieta mi dovoliť ísť na potrat. Tvrdí, že ak si to dám zobrať, nikdy mi to neodpustí a bude mi to robiť zo života peklo.
Problém je, že mu vôbec neverím. Už viackrát ma podviedol a aj keď tvrdí, že s tým skončil, ja v ňom nemám istotu. Namiesto toho, aby ma podporil, len na mňa tlačí a vyhráža sa mi. Nehovorím o fyzických útokoch, ale psychicky ma úplne ničí. Cítim sa pod tlakom, stratená a neviem, čo robiť. Čo ak zostanem sama s dieťaťom? Čo ak to nezvládnem?
Rodine som to zatiaľ nepovedala, bojím sa ich reakcie. Prosím vás, ak ste boli v podobnej situácii alebo máte nejakú radu, ozvite sa mi. Neviem, čo je správne. Cítim sa hrozne a fakt neviem, ako ďalej.
@nicoletta98 asi necitas s porozumenim a o adopciach nevies nic ako prebiehaju.
Musíš to zvážiť podľa seba. Či ten potrat psychicky vzládneš. Ja by som sa poradila aj rodinou ak máš dobrý vzťah.
@palculienka40 mohla si nad tým rozmýšľať aj skôr, ak toľko odporúčaš adopcie.. myslela som, že máš adoptovane 2-3 deti aspoň, moja chyba 🤷🏼♀️
@momo00 potrat je nezvratne riesenie s nasledkami,, a ze to bude lutovat. Ak sa dieta narodi bude stale mat moznost sa rozhodnut, ci s i ho necha alebo nie. A aj potom, moze dieta vyhladat. A radu som jej dala poradnu Alexis tam su odbornici. A rizika potratu su dalsia vec.
@palculienka40 je dost mozne ze nebude nic lutovat ale vydychne si tak ako miliony zien ktore sa pre potrat rozhodli pred nou
@vler a co ked nie? A mas info, ze tie miliony to nelutuju a su stastne? Nie je to sebecke nedat dietatu sancu len preto, ze to zene nevyhovuje?
Ja som teda o 2 deti prisla ako mnohe ine zeny a byt autorkou, v jej situacii tak na potrat idem a bodka. Treba pozerat na veci aj racionalne , triezvo , s myslienkou aka buducnost by ma cakala keby sa s takym clovekom ,,uviazem" dietatom a nepozerat na vsetko len z citoveho hladiska . Tak si dos*at zivot s manipulatorom , uff. Neviem ci ste niektore zazili ale ja ano . Nikdy viac
@palculienka40 ty si myslíš, že ten potrat by jej spravili hneď? Veď teraz podľa zákona im dajú brožúry, pošlú ich na sedenia aby sa až potom rozhodli či áno alebo nie. Kôli tej starej Zá. za KDH čo by najradšej interrupciu znemožnili pre všetky ženy. Tak by sme sa vrátili o 100 rokov za opice. Ak niekoho znásilnia, ak niekto nemá vzťah k deťom ( koľkokrát bolo v správach dieťa v záchode, dieťa zabila a dala do mrazáku, ...) tak podľa toho by všetky ženy mali tieto deti porodiť? Niektoré ženy by vôbec nemali mať deti. A niektoré ich aj chcú ale nemôžu uživiť, majú mužov násilníkov, ktoré týrajú ženy aj deti .... Preto stále opakujem len žena má právo sa rozhodnúť sama za seba.
@ivik4 prirodzeny potrat a umely su dve rozdielne veci. Nemusi sa viazat. S dietom.nemusi mat nic spolocne ak sa vzda rodicovskych prav.
@palculienka40 zena ma legalne pravo sa rozhodnut podla seba
@palculienka40 wau, esteze si mi to napisala, myslela som si ze je to jedno a to iste. Vsetky sme pochopili aky mas nazor, nam ho vnucovat v mnoho komentaroch nemusis, my niesme autorka . Kazdopadne NIE, nie kazda zena potrat lutuje a ANO, niekedy je to najlepsie rozhodnutie ci to ty pochopis alebo nie. To je jedno.
Esteze sa autorka moze rozhodnut sama. Pa
@vler Nemáš pravdu. Ako opatrovateľka mám dlhoročné skúsenosti s pacientmi v paliativnej starostlivosti. Hádaj, čo na sklonku života ženy najviac ľutujú? A je úplne jedno, za akých okolností podstúpili potrat a je tiež jedno, že 50 rokov presviedčali samé seba, že to bolo najlepšie, jediné rozumné riešenie. KAŽDÉ iné riešenie je lepšie, lebo nie je žiadna vyššia hodnota ako život. Ten človek tu mal byť a nie je. A objednávateľom smrti je jeho vlastná matka. Kde môže nájsť pokoj, útechu, odpustenie?!? 😭
@andrea2667 tie co to nelutuju nevravia nic, vyjadruju sa len tie co lutuju, preto sa Ti zda ze vela z nich to lutuje
Su rozne zivotne situacie... v tomro pripade by som sa ovela radsej zbavila toho akoze frajera...
s babom ti bude lahsie nez s takym "chlap(c)om).
No urcite to povedz aj rodicom a ... predpokladam ze ta podporia no hlavne nerob sama unahlene zavery...
@nicoletta98 ja trošku mimo tému, ale k tým 20% o ktorých píšeš, to je dosť vysoké riziko. Keby si napísala 5%, tak ani nezareagujem. A k tým toľkým deťom v detských domovoch, strašne veľa z nich sú blokované rodičmi, ktorí ,,sa o ne zaujímajú". Stačí, aby preukázali raz za rok záujem o dieťa buď návštevou alebo pohľadnicou a už sú neadoptovateľné, pretože rodič sa ,,zaujíma".
Ak si nechas dieta s takymto debilom, co sa ti vyhraza, to ti este len zničí zivot. Toto radsej nie. Chod na potrat a povedz mu, ze si zacala krvácať a potratila zo stresu s neho.
Škoda že ženy racionálne nrepremýšľajú pred otehotnením. Potom je zrazu právom ženy rozhodnúť odboji tele
Možno, keby o svojom tele a aj duševnom zdraví premýšľali skôr, neboli by vo vzťahu s debilom, ktorý ich podvádza, neváži si ich.
Osobne by ma zaujímalo, koľko takýchto žien, ktoré otehotnejú s takým človekom sa spolu s dieťaťom zbaví i toho partnera.
@vler Nie. Ony celý život tvrdili, že urobili dobre. Snažili sa umlčať svedomie. Ale to sa nedá. Žalostnejší plač si nevieš predstaviť.
Priatel zvolil velmi zlu strategiu, ale ocividne velmi chce, aby si nesla na potrat. Z nicoho nic mu verit nezacnes, takze radsej by som s nim neratala, to ale neznamena, ze Ta nemoze milo prekvapit, ale radsej nic neocakavat. Je normalne, ze si sa zlakla, nie je lahke byt sama na dieta. Ale myslim, ze ked by si mala byt sama a mat nedostatok financii, tak stale lepsie dat dieta do jasliciek a ist pracovat ako ist na potrat.
@nicoletta98 "prečo neadoptujes aj teraz?" Deti v domovoch nie sú voľné na adopciu, a na novorodencov, ako by to bolo v tomto prípade, ak by sa rozhodla pre anonymný pôrod napríklad, sa čaká roky, v niektorých krajoch aj 7-8 rokov. Čiže pýtať sa tej pani, čo spomenula adopciu, že prečo neadoptuje ona - napríklad preto, že netreba - v domovoch nie sú bábätká voľné na adopciu, ktoré by si nemal kto vziať a milovať. To v prvom rade.
My máme syna v pestúnskej starostlivosti, takých je voľných oveľa viac (to znamená, že jeho mama sa ho nezriekla, a ak by raz chcela, sme povinní umožniť stretávanie, čo inak ja osobne by som celkom uvítala, syn o nej vie). Vždy vedieme syna k úcte a vďaka voči jeho biologickej mame - lebo hoci nemusela, tiež ju kadekto nahováral v jej situácii na potrat, rozhodla sa neukoncit jeho život a dala mu to najcennejšie, čo môže iba biologická mama - podporovala jeho život 9 mesiacov. Po pôrode už matku môže nahradiť niekto, ale ona navždy zostane pre neho niekým, kto mu nezištne zachoval život.
@aurorka ahoj. Píšeš, že je tvoj prvý a nemáš s kým porovnávať. Mám veľmi rada podcast Ako si nezobrat teľa, zvlášť prvá časť - 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu. Veľmi veľmi to ho odporúčam. Nemusíš mať za sebou veľa vzťahov, aby si vedela rozlíšiť, či niekto je schopný skutočnej milovať alebo nie. Nie si určite jediná, nevyčítaj si to, nevedela si - generácia našich rodičov často mala tiež malú alebo žiadnu formáciu ohľadom vzťahov, takže často nevedia ani svojim deťom odovzdať, ako vyzerá zdravý vzťah, založený na vzájomnej úcte, dôvere, láske (čiže ochote uprednostniť dobro druhého aj ak ma to niečo stojí). Ak by si mala chuť si vypočuť, a do budúcna tým filtrovať svoje potenciálne vzťahy, nech sa páči 🙂 https://skpodcasty.sk/podcasty/ako-si-nezobrat-...
Pokiaľ ide o dieťa - ja som presvedčená, že existuje vždy lepšia voľba, než potrat. Máme syna v pestúnskej starostlivosti, viď komentár vyššie. Áno, je náročné sa dieťaťa vzdať po pôrode, ale ak sa žena nemôže alebo nechce starať, nech jej je útechou vedomie, že mu dala dar, aký nikto iný nemohol. Obdivujem všetky ženy, ktoré tak spravili. Že neušli cestou potratu, hoci mnohí by im zaň možno zatlieskali.
Tiež aj tu na modrom koňovi často píšu ženy, ktoré mali dieťa ako mladučké, bez partnera, a spätne sú vďačné za svoje rozhodnutie nechať si ho.
Možnosti sú, prosím porozprávaj sa s rodičmi. A ozvi sa do poradne Alexis. Sú tam skvelé ženy, mne veľmi pomohli. https://alexisporadna.sk/
Pokiaľ ide o peniaze - viem sa ti zaviazať finančnou podporou. Mohlo by to byť niekoľko stoviek eur mesačne, dlhodobo, kým by ste s dieťaťom potrebovali, ak by si sa rozhodla, aby zostalo s tebou.
Inak - dieťaťom život nekončí 🙂 My sa napríklad chystáme na naše prvé Workaway dobrodružstvo, o týždeň, do Španielska. S tromi deťmi do 6 rokov :D Workaway je platforma, kde si vyberieš oblasť záujmu (od záhrad, permakultury, zvierat, cez vyučovanie, pomoc okolo domu, babysitting, až po IT či umenie) - a kdekoľvek na svete si vieš nájsť hostiteľa - sú to ľudia, čo ponúkajú ubytovanie a stravu výmenou za maximálne 5 hodín dobrovoľníčenia 5 dní v týždni. Mnohé tie práce sú také, že ich vieš robiť aj popri malom dieťati (zvlášť keď máš postarané o jedlo a bývanie, že toto nemusíš riešiť). Vieš si nájsť napríklad rodinu s viacerými deťmi na Anglickom vidieku, a pomáhať ako súčasť ich rodiny na farme a oni zas pomáhajú tebe tým, že ste spolu, komunita, nie si sama v paneláku s dieťaťom.... (Kamoška akurát tak ide so 4 deťmi do Anglicka cez jarné prázdniny, sama, ale ona už ma väčšie deti, so 4 bábätkami by to bol záhul :D ). No a teda máš zároveň nezaplatitelnu skúsenosť, perfektne si zdokonališ vybraný jazyk, ... Vieš si vyfiltrovat hostiteľov, ktorí prijímajú aj rodiny a teda nemajú problém s deťmi. Napríklad ako táto slobodná mama s drobcom, si plní sen o cestovaní a získava vedomosti pre svoju budúcu farmu, po ktorej vždy túžila. Samozrejme nehovorím, že toto musí byť aj cesta pre teba 🙂 Len ako príklad, že proste možností je veľa. https://www.workaway.info/en/stories/single-mom...
@vler mne tak zomrel súrodenec, bol zabitý v brušku a nikdy som sa s tým nezmierila.
To nie je dobre keď ťa tak tlačí do dieťaťa a on sa popritom kurví inde 🚩 tak čo si to dieťa nespraví s nimi? Peklo budeš mať či si to dieťa necháš alebo dáš preč, ale bez neho a psychopata za riťou ti bude lepšie 🙈
Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. Si mladá aby si si zničila život s takým debilom. Pošli ho tam kde svetlo nesvieti, dorob školu a začni si budovať rodinu až vtedy,keď nájdeš muža, ktorý toho bude hoden...
@any_soj 👍👍👍 Široko ďaleko najlepší komentár, najlepšie povzbudenie, najlepšie tipy. Workaway ukladám a využijem. Vďaka.
@nicoletta98 ahoj, mame babo z anonymneho porodu, ja uz nemam po rakovine maternicu. Kazdy den dakujem mame babatka, ze ho donosila. Predosle tehotenstvo ukoncila interrupciou. Nase babo donosila a povazujem to za zazrak.
Deti v domove nie su zvycajne pravne volne, maju rodicov a su vhodne max na pestunstvo. Cize mu pestuni mozu svojou pomocou prispievat k zlepseniu zivota, nemusi vyrastat v cdr. Ale rodicia su stale rodicia, poznaju totoznost pestuna, pestun nemoze rozhodovat o vsetkom v zivote dietata, dokonca sa moze dieta s bio rodicmi aj stretavat (niekedy su to biedni ludia, zanedbani atd). Rola pestuna nie je pre kazdeho. Na adopciu sa caka dlhe dlhe roky a kazde dietatko volne na adopciu je ako poklad pre cakajucich.
Ja to napisem takto.
Potrat jednoznacne.
Si mlada, "blba" ze si s takym -odid. Bez penazi, bez zazemia. Ten ti bude robit zle skrz dieta ci s nim budes alebo nebudes.
Myslite vobec neikto aj na to, ze to dieta moze byt skratka "šiši" po otcovi a matka sa byde len trapit?
Z diskusii na mk mozno odpozorovat jedno: cim chorejsi vztah a chudobnejsia zena tym vacsia sanca na udajne zlyhanie ochrany. V 21storoci
skús Poradňu Alexis- www.alexisporadna.sk
poskytujú bezplatné poradenstvo, aj psychologické a aj právne( v tvojom prípade vyhrážky partnera, psychické vydieranie) myslím, že v tvojom prípade by odborné vedenie pomohlo veľmi. držím palce.

@palculienka40 no my ju nemôžeme do ničoho nútiť. Je to jej rozhodnutie, čo spraví. A ak dieťa dá jemu ako jej to po pôrode pomôže? Keď dieťa nosíš tak dlho pod srdcom, tak ho nedáš hocikam a zabudneš. Dieťa je záväzok. Preto som jej radila porozprávať sa s rodinou. Čo jej povedia na vzťah s frajerom a ako to vidia oni. Aby sa správne rozhodla. Ja nechápem ľudí, ktorý by chceli ženu za každých situácií udržať tehotnú alebo s niekým kto im ubližuje. Preto som za to aby každá žena mala právo sa rozhodnúť sama. Nie čo povie vláda a iný ľudia. Je to právo ženy. Jej telo, jej rozhodnutie. Ale položiť si otázky pre a proti.