icon

Tehotenstvo v 37 rokoch

3. jún 2025

Žienky je mi divne.. mám už 37 rokov muž 48 deti sme už v pláne nemali a keďže pred 3 rokmi nám povedali lekári že muž má 2% nato aby mohol splodiť dieťa, ďalej sme to ani neriešili.
A hups po 3 rokoch som predsa otehotnela. Sme z toho v šoku a máme aj strach či bude dieťa zdravé. Autizmus žiadne testy nevylúčia a práve toto ochorenie majú deti starších rodičov.
Neviem ako ďalej, muž chce aby sme si dieťa nechali.
Ale pre mužov je to ľahké veď všetok zodpovednosť predsa ostáva na nás matkách.
Neviem čo mám robiť.
Bola ste niektorá v podobnej situácii?

siska53
3. jún 2025

To vobec nie je neskoro! Ja som v 37 rodila svoje druhe! Vedome sme sli do toho a poznam kopec bab, co rodili aj po 40,tke! Ziadna nema postihnute dieta. Naopak, poznam pripad mladych rodicov, ktori maju postihnute dieta.. takze neboj sa!

ivka21
3. jún 2025

Však ale dá sa bez to pozrieť aj inak ze je to krásne že sa vám napriek neplodnosti a vyššiemu veku podarilo dieťatko. 37 mi nepríde až taký vek ja som rodila v 35 tiež má strašili to tamto a pritom rodia ženy aj po 40 a detičky sú zdrave.

nevenka
3. jún 2025

Tretie dieta som mala ako 37 rocna, lekar mi povedal, ked som sa pytala na vysetrenia kvoli veku, ze prosim Vas, akyze je to vek? Dieta je zdrave a dalsie som mala v 39, narodilo sa par mesiacov pred mojou 40-kou. Aj to je zdrave a sikovne. Zabit dieta, lebo "vek"...🙄. Keby si mala Ty 47-50, tak by som sa kus zamyslela, co na to povedat...ale takto? 37 je uplne normalny vek, sestra mala prve v 37, teraz ma 39 a coskoro rodi. Sesterka tiez rodila po 35-ke obe deti. Vsetky su ok. Samozrejme, ze rizika su vyssie u starsich parov, ale tiez to nie je pravidlo. Ani to, ze mlade pary nemaju chore deticky...

luccija
3. jún 2025

To je prvé?lebo nevidím žiadny dôvod uvažovať nad UPT áno, muž je starší, ale aj starší majú deti.

s_o_n_i_k_e
3. jún 2025

Ja som rodila v 38 isli sme na morfologicke sobotu v prvom druhom tretom trimestri boli sme u Dr Grochala ak on nic nevidel mali sme klud on je kapacita. Narodilo sa nam zdrave dievčatko. Vsetko sa deje pre nieco. Nikdy nebudete lutovat ze sa Vam narodi a este viac Vas spoji a naplni ver ze budete ľutovať že ste mu nedali sancu na život. My sme sa snazili tri roky mame za sebou 2x IVF druhe zeny by sa tesili radostou

kiki68
3. jún 2025

Autizmus nesuvisi s vekom, to je mytus, to sa predpokladalo, ale takto autizmus zjavne nefunguje. Skor je mozne, ak je autizmus priamo v rodine nieco zdedit. Ale 37 nie je taky vek, ze by som toto povazovala za riziko a ani ziadny lekar to nebude povazovat za riziko ( ak nemate postihnutie priamo v rodine).

kiki68
3. jún 2025

@reela stale he to o further research, osobne nepoznam ludi, co by mali deti s touto dg v tom vyssom veku, prave naopak. Rovnako davali do suvisu uzivanie duohastonu v tehu, testosteron matky v tehu, pouzitie oxytocinu pri porode, vyvolavanie porodu, proste co len chces. Stale je to slepa ulicka. Momentalne vedie to, ze je tam nejaky suvis s mikrobiomom creva vs mozgom. Ale stale to nie je nieco na 100%.

mirka0677
3. jún 2025

Ja ti ten šok z tehotenstva aj verím, veď kopec diskusíí tu je, ako sú obidvaja v poriadku a roky nemôžu počať dieťa. Takže s 2% šancou je to ozaj skôr zázrak 🙂.
S prvým synom som otehotnela v 37, nebola som pri oboch tehotenstvách na žiadnych špecialnych vyšetreniach okrem tých "povinných". Ak si si nie istá, daj si spraviť nejaké rozšírené testy, ktorými vylúčiš aspoň nejaké ochorenia. Ale to, či bude tvoje dieťa nakoniec v poriadku, ti proste nezaručí nikto..

michaela329
3. jún 2025

Ja som svoje prvé rodila teraz v 39 a teda tehotenstvo bez väčších problémov, pôrod pekný, syn zdravý a v pôrodnici som ani nebola najstaršia. Dokonca som ani nebola riziková, ked som chodila na CTG, tak na rizikovej ambulancii boli obvykle mladšie ženy. Akurát som si pre svoj pokoj zaplatila kvalitné morfo vyšetrenia a nipt testy. Autizmus je, žiaľ, niečo, co sa dopredu nikdy nevie - ja pracujem aj s takými deťmi, paradoxne všetci traja maju mladé maminy do 25 rokov. Moja stará a prastará mama rodili po 40 svoje posledné deti a jednoducho neriešili - lebo však čo by aj nariesili v tej dobe. Ty musíš vedieť v akej si kondícii, ako si na tom mentálne (lebo áno, niekto sa už po 35 cíti ako dôchodca).

autor
3. jún 2025
@kiki68

@reela stale he to o further research, osobne nepoznam ludi, co by mali deti s touto dg v tom vyssom veku, prave naopak. Rovnako davali do suvisu uzivanie duohastonu v tehu, testosteron matky v tehu, pouzitie oxytocinu pri porode, vyvolavanie porodu, proste co len chces. Stale je to slepa ulicka. Momentalne vedie to, ze je tam nejaky suvis s mikrobiomom creva vs mozgom. Ale stale to nie je nieco na 100%.

@kiki68 ja som roky užívali Duphaston koli nepravidelnemu menzesu..tiež sa liečim na štítnu žľazu uz 18 rokov (znížená funkcia). Manžel sa tie. 3 rok lieči ma vysoky krvný tlak...tak mam obavy

autor
3. jún 2025
@kiki68

Autizmus nesuvisi s vekom, to je mytus, to sa predpokladalo, ale takto autizmus zjavne nefunguje. Skor je mozne, ak je autizmus priamo v rodine nieco zdedit. Ale 37 nie je taky vek, ze by som toto povazovala za riziko a ani ziadny lekar to nebude povazovat za riziko ( ak nemate postihnutie priamo v rodine).

@kiki68 nie žiadne postihnutie nieje v rodine ani v manželovej rodine

autor
3. jún 2025
@luccija

To je prvé?lebo nevidím žiadny dôvod uvažovať nad UPT áno, muž je starší, ale aj starší majú deti.

@luccija toto je moje druhé tehotenstvo
Z prvého manželstva mam 9 ročnú dcérku a to bolo veru rizikové tehu.

reela
3. jún 2025
@kiki68

@kiki68 tak ten clanok, co som postla je metaanalyza z 41 vyskumov, kde sa zistila korelacia medzi vyssim vekom matky alebo otca a autizmom. To further research je, lebo nevedia presny mechanizmus.

kiki68
3. jún 2025

Ale tam sa ten duphaston prave rokmi nepotvrdil, proste su to vsetko slepe ulicky. Takze ak nemate jic v rodine, prve dieta je zdrave, tak neni o com. Max to bude rizikove tehu, ale 37 je mlada zena na dnesne pomery. Tu v AT rodia zeny bezne po 40 a 45 a to piece dieta, nie druhe. Ja idem rodit druhe o par tyzdnov v 40c prve v 35, ved si date nejake testy spravit a bude klud. Nikto nezaruci ani 25 rocnej, ze dieta bude super zdrave. Na toto zaruky proste nie su. Ale mat prehnany strach z napr autizmu je nezmysel. To je potom dobre pobavit sa so psychologom na temu strach z diagnoz v tehu.

sa3ka
3. jún 2025

Podla mna sa zbytocne plasis..skor ako tvoj vek je prekazka to,ze si dalsie dieta uz nechcela a neplanovala. Tak sa treba rozhodnut co chces.
A ako pisali uz baby vyssie u chlapa sa spermogram meni..nie je to ako u zeny

irusa
3. jún 2025

nerob paniku..niektoré v 42 idú ešte len prvýkrát rodiť

autor
3. jún 2025
@sa3ka

Podla mna sa zbytocne plasis..skor ako tvoj vek je prekazka to,ze si dalsie dieta uz nechcela a neplanovala. Tak sa treba rozhodnut co chces.
A ako pisali uz baby vyssie u chlapa sa spermogram meni..nie je to ako u zeny

@sa3ka po pravde absolútne som to naplánovala. Mam super prácu, začala som študovať na výške, dieťa už v pláne nebolo..

veselo_neveselo
3. jún 2025

Autizmus naozaj nemusis teraz riesit, autisticke deti sa rodia aj zenam mladsim. Preco spominas prave ten? Jsi nan fixovana z nejakeho dovodu?

Vacsim rizikom su geneticke ochorenia, ale je tak vela inych chorob co moze dieta mat...naozaj, ak nemas dovod nad tym hlbat, tak sa v tom radsej nehrab. Lebo mat zdrave dieta je tak obrovsky zazrak, ze ked zacnes premyslat nad chorobami, exploduje ti hlava.

A vobec nie si este stara.

domkakvet
3. jún 2025

Ty mas normalny vek na dieta a muzi dokazu splodit zdrave dieta aj v neskorsom veku.

ikuska27
4. jún 2025

Ja som mala 37, muž 47 keď sme splodili tretiu dcérku....teraz bude mať 2 rôčky....je úžasná.. zdravá... krásna... náš poklad.... neľutujeme 🤩 celú rodinu dá do pozoru 🫣....nemáme čas sa nudiť ☺️

detickyy
4. jún 2025

Neboj sa. Tvoj manžel má spravny postoj. Dieťa je dar. Vieš koľkí by chceli a nedá sa.
1.dieťa som mala ako 24 ročná.
2.dieťa ako 26 ročná.
Po rokoch sme chceli tretie a dostali sme dvojitý dar - dvojičky 🥰. Otehotnela som, keď som mala 37 r. a narodili sa, keď som mala 38. Môj manžel je o 6 rokov starší. Obe sú nádherné a zdravé. Vychutnávame si materstvo a rodičovstvo úplne iným spôsobom (lepším), ako keď sme boli mladí. Dôležité je, aby si dieťatko čím skôr prijala.

d_anica
4. jún 2025

Mám 39, manžel má 58, pred mesiacom sa nám narodilo bábätko. Tiež sme to už neplánovali, starší syn už bude mať 14, ale keď som zistila že som tehotná, tak sme bábo okamžite prijali a tešili sa naň.

monika2012
4. jún 2025

Vo vašej situácii je dieťa ako dar z neba. Vek by som neriešila, nie je to žiadna katastrofa. Na mieste Teba a Tvojho muža by som po prekonaní prvotného šoku bola životu veľmi vďačná za túto nečakanú príležitosť stať sa konečne rodičom.

breznica
4. jún 2025
@monika2012

Vo vašej situácii je dieťa ako dar z neba. Vek by som neriešila, nie je to žiadna katastrofa. Na mieste Teba a Tvojho muža by som po prekonaní prvotného šoku bola životu veľmi vďačná za túto nečakanú príležitosť stať sa konečne rodičom.

@monika2012 ona už dieťa má

zuzu11166
4. jún 2025

Dietatko vobec nemusi byt chore...
Mne ked sa narodila moja jedina dcera,2 mesiace po jej narodeni som oslavila 37
Moj muz je oooovela starsi/mam proste muza starsieho,skor ohladom jeho veku som mala obavu/,ale predsa sme do toho isli.
Nase dievcatko je chvala bohu zdrave,nechybala takmer vobec zo skolky a v skole v 6.rocniku dokonca mala 0 vymeskanych hodin-este aj ucitel sa cudoval.
Uz je v 8-mom rocniku,krasna,zdrava,sikovna.
Pritom jej ocko ma aj cukor uz zisteny,vysoky vek,ale to je nasa vec,muza milujem a je mi jedno kto si co o tom myslí.
Teba chcem iba povzbudit,ked sa vam takto zadarilo,a chcete to dietatko,tak smelo do toho.
Zelam ti aby vam to vyslo tak ako nam!!😊

zuzu11166
4. jún 2025
@d_anica

Mám 39, manžel má 58, pred mesiacom sa nám narodilo bábätko. Tiež sme to už neplánovali, starší syn už bude mať 14, ale keď som zistila že som tehotná, tak sme bábo okamžite prijali a tešili sa naň.

@d_anica my sme podobny pár ako vy
20 rocny rozdiel a dcerka sa nam narodila ked som mala 37😊

memma
4. jún 2025

Moja sestra mala prvé dieťa skoro 41 rocna. Potommali ešte jedno neskor. Obaja sú zdravi

misterunderhill
4. jún 2025

To je také divné sa tu pytat či zabiť plod (nie dieta) alebo nie. Akože robíš si anketu ? Na dieťati sa musite dohodnúť vy dvaja. Ak ho nechceš a on áno tak bez dohody padá manželstvo, skôr či neskôr. Pre a proti si musite zhodnotiť vy dvaja a nie že niekto tu by 2m skakal do vzduchu mat v 37 dieta. Komentáre typu, mala si sa chrániť patria do 19. Storocia.

zinulienka
4. jún 2025

Bola som v podobnej sitacii. Teraz som v januari, v 44 rokoch porodila zdrave dievcatko, po 11 rokoch od posledneho, neplanovane. Bola som z toho v soku, doslova. Nakolko som mala aj ine zdravotne problemy. A som velmi stastna z nej, je to uplne ine ako pri ostatnych. Mam na nu viac casu, viac si uvedomujem podstatu zivota a dar, ktory nema kazda zena.
Citila som sa stara na dieta, ale zaroven ma to omladilo. Najhorsie boli tie koliky, tam citim svoj vek, ze som viac unavena. Inak je dieta najkrajsi dar, aky som mohla dostat .❤

rivini
4. jún 2025

Zly spermiogram neznamena, ze je muz neplodny. Ak si dieta nechcela, mali ste sa chranit. Tu za teba nik rozhodnutie, co teraz, neurobi🤷🏻‍♀️