Tehotenstvo v 44 rokoch
Ahojte, mám 44 rokov a zistila som že som tehotná. Mám už dve deti 19 a 17 z predošlého vzťahu. Aktuálne už 2 roky žijem s novým partnerom ( on vlastné deti nemá ) a hoci sme sa vzhľadom k nášmu veku o dieťa nesnažili, ... tak sa to zrazu stalo. Neviem, čo mám robiť, či je zodpovedné nechať si ho, ... teraz som fit, ale ... keď bude mať 20 rokov ja už budem mať 65. Boli ste niektorá v podobnej situácii a ako ste rozhodli ?
Ja mam teraz 44. Dcéru som rodila v 39. Necítim sa ani trochu stará. Naopak, všetko zabezpečené, venujem sa rodine.
Gratulujem!
Ja som tretie porodila v 38, ale isto viem, že nešla by som do toho plánovane. Ale tak asi to tak malo byt. Pre mňa je to brutál zaberak únava, psychika, cas. Malý má teraz 4.5r , súrodenci 22 a 19.
Inak toto mas tak, niektore zeny v 40ke kvitnu a ine riesia uz horu zdravotnych problemov...
Nesla by som do toho. Ci sa to da zvladnut? Ano da. Ale to sa da aj vystup na Everest, ale to neznamena, ze tam pojdem. Ked porodis budes mat kolko? 45? Tesne pred 45? Zase si netahajme medove fuzy popod nos. Bude to tazke. Ziadna z nas ti k dietatu nebude vstavat, prat ogrcane, robit kasicky a ziadna z nas nebude za teba po lakte v plienkach, robit mlieko ani varit prikrm. No a priprav sa na to, ze si ta budu mylit s babkou. Lebo budu. A tvoje dieta to bude vnimat. Kazdopadne. Musis to prebrat s muzom. Ci sa to da zvladnut? Ano. Ale chces to? Drzim prst v spravnom rozhodnuti.
@1302misko rodila som tretie v 40tke a odsudzujem taketo stare rodicky ( vratane mna) no treba sa seba spytat, ci to zvladnes. Ja sa tesim z kazdeho dna co mi zivot dava, mam 50, dieta 9,5r, a dufam, ze budem pre neho, aj ostatnych co najdlhsie. Zaroven viem, ze to bolo sebecke mat ho tak neskoro. Musis sa spytat seba a muza, nie nas.
@nikola81 Presne si vystihla tie moje obavy. Či sa dožijem a teda v akom stave promócie, svadby, ... , či mu budem vedieť ešte v tom veku byť nápomocná, alebo práve naopak sa bude musieť ono starať o dvoch starých ľudí ( samozrejme aj s dvoma staršími deťmi, čo je troška lepšie) . Ako myslím si , že som veľmi starostlivá a obetavá mama, len sa veľmi obávam toho neskoršieho veku.
@1302misko podla mna omladnes. moja mama ma sice mala tesne pred 40, teda trosku bola mladsia od teba, ale na mojej stuzkovej tancovala o dusu, stale pracovne aktivna, energicka a ziva. Na rozdiel od spoluziakovej babky, ktora bola viac menej mamina rovesnicka, ale o barlach a vyzerala o 30 rokov starsie. Lebo uz mala velke deti a tie mali velke deti, nemala sa o koho starat, uz mohla byt stara. Ale moja mama sa nemohla opustit 🙂 proste sme ju so sestrou nutili byt mladou. A ja tiez, prve dieta po 35, tretie budem rodit ako 39 rocna. je to opat iba o trochu menej ako ty, ale nikdy som nepochybovala ze budem ciperne stat po boku svojich deti kym ma budu potrebovat.
Nesla by som do toho. Ci sa to da zvladnut? Ano da. Ale to sa da aj vystup na Everest, ale to neznamena, ze tam pojdem. Ked porodis budes mat kolko? 45? Tesne pred 45? Zase si netahajme medove fuzy popod nos. Bude to tazke. Ziadna z nas ti k dietatu nebude vstavat, prat ogrcane, robit kasicky a ziadna z nas nebude za teba po lakte v plienkach, robit mlieko ani varit prikrm. No a priprav sa na to, ze si ta budu mylit s babkou. Lebo budu. A tvoje dieta to bude vnimat. Kazdopadne. Musis to prebrat s muzom. Ci sa to da zvladnut? Ano. Ale chces to? Drzim prst v spravnom rozhodnuti.
@beata_k ale no tak, po lakte v plienkach🤣🤣🤣 toto bol riadne negatívny výlev. Zvládne to lepšie ako vystrašená mladučká mamina.
@1302misko. gratulujem....ved to je krásne....zrelsia, pokojnejsia
Mysli na výrok mojej kamošky-gynekologicky, ak sa telo rozhodlo byt tehotné po 40tke, vie, čo robí a zvládneš to.
Btw, piatw dieťa sa nám podarilo na 40tku, mám 43 a ide do škôlky akurát🙂
45 mal môj muž, keď sa narodil syn. Ja 34. Už ja som.si pripadala vtedy stará, Dnes mám 55, manžel 66, syn o štyri mesiace 21. Manžel je skvelý otec a majú so synom vzťah ako sa fakt vidí málokedy. Aj tak viem a cítim, že jednoducho je to neskoro. Ja som mala prvé dieťa veľmi skoro v 19. (prvé manželstvo). Muž iné deti nemá.Máme vnučku,(8) manžel funguje od začiatku ako dedo na 100%, teraz keď už nepracuje,tak na 200%🙂 Asi to tu schytám , ale môj názor je, že ľudia v našom veku už majú mať vnúčatá, ktoré môžu vrátiť ich rodičom , a nie deti. Syn mal vždy najstaršieho otca, či v škôlke , škole , na strednej. Nikdy od nás nedostane takú pomoc, ako jeho staršia sestra. Jeho deti ak nejaké budú, nebudú mať takých starých rodičov akými sme teraz. Pre niekoho možno nepodstatné, no nám je to ľúto. A navyše, neviem si predstaviť, že by som teraz mala 10 ročné dieťa. Riešiť školu, potom strednú atď. Všetko okolo toho. Krúžky, učenie. Ja chcem v 55 prísť z roboty, vyložiť si nohy a spraviť si kávu. A to nerobím fyzicky. Ja by som do toho nešla v žiadnom prípade. Ale to som ja. A neverím všetkým tým , čo opisujú ako je to v pohode. Pôjdeš do menopauzy, čo dá tiež zabrať, ako fyzicky, tak psychicky a budeš mať malé dieťa . Úprimne, pre mňa strašná predstava.
@beata_k naprosto s tebou súhlasím.
@1302misko rodila som tretie v 40tke a odsudzujem taketo stare rodicky ( vratane mna) no treba sa seba spytat, ci to zvladnes. Ja sa tesim z kazdeho dna co mi zivot dava, mam 50, dieta 9,5r, a dufam, ze budem pre neho, aj ostatnych co najdlhsie. Zaroven viem, ze to bolo sebecke mat ho tak neskoro. Musis sa spytat seba a muza, nie nas.
@jamidea klobúk dole,že si taká úprimná. To je tu na koni snáď prvá odpoved takáto úprimná,keď žena priznáva,že porodiť vo vyššom veku je celkom zahul.
@1302misko v 65 ešte budeme musieť byť fit, lebo ešte budeme chodiť do roboty 😏 Moja babka a prababka rodili po 40 (42) a ešte sa dožili aj vnúčat, to už Ty musíš vedieť ako to máte.
@1302misko v dnešnej dobe už celkom bežné. Z môjho okolia poznám veľa párov po 40 s ročnými deťmi. Teraz by som povedala, že sa ten vek, kedy páry chcú deti posúva 🤷🏼♀️ hlavne aby bolo babo zdravé🙏🏼
A síce áno, keď bude mať napr. 20 tak budeš mať 60, ale tiež poznám veľa ľudí, ktorí mali pomerne mladých rodičov a nedožili si ani ich 20tky🤷🏼♀️🤷🏼♀️ toto sú také veci čo dopredu nikdy nevieš🤷🏼♀️
@jamidea klobúk dole,že si taká úprimná. To je tu na koni snáď prvá odpoved takáto úprimná,keď žena priznáva,že porodiť vo vyššom veku je celkom zahul.
@lenkasarka A ostatné, ktoré povedia, že to pre nich bolo v pohode sú podľa teba neúprimne? Ja som rodila 39 ročná, posledné. Žiadny záhul to pre mňa nebol. Môžem priznať, že prišlo neplánovane, ale niežeby ma stresoval vek, skôr že som chcela len dve😁Ja neviem, mám deti od 13 po 3 roky a keď prídem z práce vyložím si nohy a vypijem si kávu, mohlo by to byť niekedy aj potichšie, ale stále je to fajn. Prečítam pri tom koníka, knihu. V 55 si myslím, že mi bude aj smutno za tou kávou teraz😉Ale hlavne ja rešpektujem každého osobné rozhodnutie. Neodsúdila by som žiadnu ženu, keby sa rozhodne do toho ísť, aj neísť. Mám kamošku, ktorá má 3 deti, vek ako ja a povedala, že keby náhodou niečo zlyhá, ona by to už nedala. A pritom je skvelá mama, majú skvelé zázemie - aj finančné. Jasné, že sa chránia tak, aby to nemusela riešiť, ale život a náhoda je blbec. Autorka sama musí vedieť. Môzme písať z jedného aj druhého brehu, ale jej život nežije ani jedna z nás.
@lenkasarka Závisí to od konkrétnej ženy. Rodila som ako geriatrická rodička/matka v 38-mich rokoch. Plánovane. Až príliš plánovane. O chvíľu má dieťa 6 rokov. A pohoda. Všetko zvládam ako kedysi so starším synom. Ba dokonca zvládam toho omnoho viac.
@lenkasarka Závisí to od konkrétnej ženy. Rodila som ako geriatrická rodička/matka v 38-mich rokoch. Plánovane. Až príliš plánovane. O chvíľu má dieťa 6 rokov. A pohoda. Všetko zvládam ako kedysi so starším synom. Ba dokonca zvládam toho omnoho viac.
@zuzanockamt to je v poriadku,ja píšem,že prvá úprimná odpoved. Každá to má predsa inak.
@lenkasarka A ostatné, ktoré povedia, že to pre nich bolo v pohode sú podľa teba neúprimne? Ja som rodila 39 ročná, posledné. Žiadny záhul to pre mňa nebol. Môžem priznať, že prišlo neplánovane, ale niežeby ma stresoval vek, skôr že som chcela len dve😁Ja neviem, mám deti od 13 po 3 roky a keď prídem z práce vyložím si nohy a vypijem si kávu, mohlo by to byť niekedy aj potichšie, ale stále je to fajn. Prečítam pri tom koníka, knihu. V 55 si myslím, že mi bude aj smutno za tou kávou teraz😉Ale hlavne ja rešpektujem každého osobné rozhodnutie. Neodsúdila by som žiadnu ženu, keby sa rozhodne do toho ísť, aj neísť. Mám kamošku, ktorá má 3 deti, vek ako ja a povedala, že keby náhodou niečo zlyhá, ona by to už nedala. A pritom je skvelá mama, majú skvelé zázemie - aj finančné. Jasné, že sa chránia tak, aby to nemusela riešiť, ale život a náhoda je blbec. Autorka sama musí vedieť. Môzme písať z jedného aj druhého brehu, ale jej život nežije ani jedna z nás.
@darovanie a písala som že všetky to majú rovnako ? Načo sa obhajuješ ? Mne je to šum a fuk. Ja som písala inej žene,nie tebe. Nie každá žena to má rovnako.
@zuzanockamt to je v poriadku,ja píšem,že prvá úprimná odpoved. Každá to má predsa inak.
@lenkasarka Áno, každá to má inak. Ale MK je nastavené tak, že žena po 35-ke je na materstvo stará, nevládna a hlavne ako bude vyzerať na stužkovej, ak ju vôbec stihne 😂😂😂 No ale chápem, že sa niekto môže cítiť v 40-ke ako starena, aj také sú.
@lenkasarka Áno, každá to má inak. Ale MK je nastavené tak, že žena po 35-ke je na materstvo stará, nevládna a hlavne ako bude vyzerať na stužkovej, ak ju vôbec stihne 😂😂😂 No ale chápem, že sa niekto môže cítiť v 40-ke ako starena, aj také sú.
@zuzanockamt pozri ak porodis ďalšie dieťa v 50 r. Cija je to starosť? Len tvoja,ak sa budeš cítiť aj v 50 mlada a fit. Tak je to úplne v poriadku je to predsa tvoj život. Píšem za seba a určite aj za mnohé ďalšie. V 40 r sa necítime staré,ale chceme si užívať život už bez plienok,nočného vstávania a dalších veci ktoré malé dieťa prináša. Sme jednoducho už pohodlne. Každý si predsa žije ako chce a nie ako mu diktuje niekto iný.
@zuzanockamt pozri ak porodis ďalšie dieťa v 50 r. Cija je to starosť? Len tvoja,ak sa budeš cítiť aj v 50 mlada a fit. Tak je to úplne v poriadku je to predsa tvoj život. Píšem za seba a určite aj za mnohé ďalšie. V 40 r sa necítime staré,ale chceme si užívať život už bez plienok,nočného vstávania a dalších veci ktoré malé dieťa prináša. Sme jednoducho už pohodlne. Každý si predsa žije ako chce a nie ako mu diktuje niekto iný.
@lenkasarka Presne tak. Každý si žije ako chce. Nezaslúži si za svoje rozhodnutia výsmech a ponižovanie. Niekomu nevadia deti v mladom veku, niekomu v staršom. Mňa by dieťa v 20-ke strašne obmedzilo a nechcela by som ho.
Ja mám 43, deti 19 a 15 a teda tehotenstvo je jednou z mojich nočných mor. Brala by som radšej byť tehotná v 16, ako teraz, ale keby sa už stalo, nechala by som si to. Veď bude mať starších súrodencov, už schopných sa postarať, keby sa mi niečo stalo.
@zuzanockamt na stužkovú by som sa už nespoliehala. Čoraz viac detí ju ignoruje
Necitam prispevky, reagujem len z dovodu, ze vo velmi podobnej situacii a vo veku tiez 44 rokov sa ocitla pred necelymi 11 rokmi moja velmi dobra priatelka. V skratke - zodpovednost na strane jednej, tuzba po spolocnom dietati na strane druhej...rozhodli sa dieta mat. Obavy samozrejme boli. Tehotenstvo bolo v poriadku, bez problemov, ona vsak na rozdiel od teba bola prvorodicka (mala adoptovane 2 deti s predchadzajucim manzelom). Dnes ma chalan 10 rokov, dovolim si povedat, ze ona strane pomalsie ako ja😆, zial. Toto si zvazte vy dvaja, aj s detmi. Keby cokolvek....uz mas velke deti, mozu pomoct, ak ich nevynechate😉
Pozitivne myslenie, ako ma moja kamaratka, jej urcite pomohlo v mnohych veciach.
@zuzanockamt na stužkovú by som sa už nespoliehala. Čoraz viac detí ju ignoruje
@tilly To bola irónia. Ja stužkovú absolútne neriešim. Rieši sa ro tu vždy v každej téme, ak je tehotná žena 35+.
Ja som 6 dieťa porodila pár dní po 42 roku života, teda mala som 43.Dnes mám 50 a 7 ročného syna ktorý nastupuje do prvého ročníka. Tehotenstvo po 40 mi niektoré veci vzalo ale paradoxne aj dalo . Zobralo mi to predovšetkým kľud, že ešte v 50 tke staviam stavebnice, puzzle , riešim výslovnosť r, počúvam čo bolo v škôlke , kto komu čo povedal , kto je Samko Š . Samko P a Samko Ch atď. Dalo mi to kondíciu nadhľad a trpezlivosť. Niekedy stojím v nemom úžase čo mladé matky riešia a čím sa zbytočne stresujú . Neriešim či sa dožijem maturity, stužkovej , promócii a či mu pomôžem s deťmi . Nič z toho nemusí byť a keď bude užijem si to v plnej paráde.

V dnešnej dobe su v tomto veku plánované tehotenstva bežné. Takže nič mimoriadne, len to spracuj. Budete sa z dieťatka veľmi tešiť.