Tehotenstvo v 44 rokoch
Ahojte, mám 44 rokov a zistila som že som tehotná. Mám už dve deti 19 a 17 z predošlého vzťahu. Aktuálne už 2 roky žijem s novým partnerom ( on vlastné deti nemá ) a hoci sme sa vzhľadom k nášmu veku o dieťa nesnažili, ... tak sa to zrazu stalo. Neviem, čo mám robiť, či je zodpovedné nechať si ho, ... teraz som fit, ale ... keď bude mať 20 rokov ja už budem mať 65. Boli ste niektorá v podobnej situácii a ako ste rozhodli ?
@1302misko gratulujem😁
Partner ma kolko?
Kazdopadne, je to na vas dvoch ak sa na to citite a po zdr stranke vies ze to das tak preco nie🤭😁
Ja, ale bolo to plánované, otehotnela som v 40 a v 42, v 43.rodila.
Ak si fit q to dieťatko chcete, neváhala.by som.
Co bude teraz nerieš, môj otec sa.nedozil ani mojej dospelosti, takže ťažko plánovať vopred.
Dieťa ta možno udrží ešte v lepšej kondícii ako tvoje rovesnicky🙂
Véd uvidíš ako to všetko dopadne..
Ja by som si určite nechala. Nemohla by som žiť s pocitom, že som dala zabiť vlastné dieťa.
A čo na to muž? Máte obaja prácu a stabilné bývanie?
@1302misko gratulujem😁
Partner ma kolko?
Kazdopadne, je to na vas dvoch ak sa na to citite a po zdr stranke vies ze to das tak preco nie🤭😁
@srbskalizzy Partner má taktiež 44
Nechala by som si. Treba prevziať zodpovednosť. Ak ste nechceli dieťa mali ste sa chrániť (neverim že ste sa chránili a antika zlyhala)
Dieťa je dar. Máš partnera. Nie je žiadny starý chlap, dnes majú 40tnicky bežne deti, nič výnimočne.
Ja by som si určite nechala. Nemohla by som žiť s pocitom, že som dala zabiť vlastné dieťa.
A čo na to muž? Máte obaja prácu a stabilné bývanie?
@elviku11 Prácu máme, aj bývanie , toto je všetko v poriadku. Partner o tom zatiaľ nevie, nie je teraz doma ( je na pracovnej ceste ) . Ja to tiež viem iba od včera. Zatiaľ to spracovávam sama so sebou.
Nevidim dovod do toho neist... ano strach, ano zdravie, ano ta myslienka na to, co bude o 20 rokov... ale videla som (bohuzial) za tie roky odijst niekolko velmi mladych mamiciek a ostali po nich malicke deti. Stat sa moze cokolvek, kedykolvek. Budes skvela mama, vztah mate, zazemie tiez, vsetko bude v poriadku... spracovat neplanovane tehotenstvo trva vzdy, potom sa zacnes tesit... a bud na to opatrnna, v tom vyssom veku stupa riziko potratov velmi velmi, tak nech nie si sklamana. Nechajte si to tie prve tri mesiace s partnerom len pre seba.
Ja budem mat za par mesiacov 44 rokov a mam 9 rocneho syna, po umelom oplodneni po 10 rocnom snazeni. Uz by som dalsie nedala. Aj po fyzickej aj po psychickej stranke. Zaroven sa pozeram aj do buducna, ci sa dozijem maturity, pripadne promocie, ci zazijem jeho svadbu a vnucata. Je to ale moj pohlad, a hoci teraz sa citim v dobrej kondicii za 20 rokov to bude uplne ine. Znova som otehotnela prirodzene ked som mala 38 rokov a isla som na prerusenie. A mozno ja nie som ten matersky typ ze "pritrafi sa" tak si necham za kazdu cenu. To je ale moj pribeh a kazdy si pise vlastny.
Kazdopadne vsetko je to o tom ako to ty citis a ako sa rozhodnete s partnerom. Velmi drzim palce.
@1302misko môj švagor je tak narodený. Obrovská škoda by ho bola, keby jeho mama šla na potrat, lebo "bude mať 64 keď on 20". On už má skoro 40, 3 malé deti (akurát partakov pre našich - hoci manžel je zo 6 detí, ostatní mali deti skôr). Svokra je stále tu a veľmi dúfam, že ešte dlho bude.
Ja budem mat za par mesiacov 44 rokov a mam 9 rocneho syna, po umelom oplodneni po 10 rocnom snazeni. Uz by som dalsie nedala. Aj po fyzickej aj po psychickej stranke. Zaroven sa pozeram aj do buducna, ci sa dozijem maturity, pripadne promocie, ci zazijem jeho svadbu a vnucata. Je to ale moj pohlad, a hoci teraz sa citim v dobrej kondicii za 20 rokov to bude uplne ine. Znova som otehotnela prirodzene ked som mala 38 rokov a isla som na prerusenie. A mozno ja nie som ten matersky typ ze "pritrafi sa" tak si necham za kazdu cenu. To je ale moj pribeh a kazdy si pise vlastny.
Kazdopadne vsetko je to o tom ako to ty citis a ako sa rozhodnete s partnerom. Velmi drzim palce.
@nikola81 ale dieťa nemáme preto, aby sme sa dožili jeho maturity či svadby. Máme ho pre neho samého. Preto sa to volá dar života, nie pôžička, ktorú ak nemá šancu splatiť (lebo ja som už stará, tak sa nedozijem vnúčat), tak mu ju ani neposkytnem.
@1302misko neviem, ja mam 42 a pomerne male deti tie z prvej varky 🤭, maju takmer 12 a 10. A dalsie mam 4,5 rocne a 2,5 rocne. A mam 42 rokov. Takze ja Ti poviem len z mojho pohladu. Da sa to zvladnut. Kebyze mam znova mat dieta, tak ho prijmem, hoci ja uz mam aj zdravotne problemy, ako vysoky tlak, a po tehoyenstve by som znova zazila hypertyreozu ako po kazdom porode pocnuc druhym a kazdy dalsi atak je horsi. Ak si zdrava a citis sa dobre, nechala by som si dieta, o to viac, ked partner nema vlastne. Moze Vas to oboch stmelit, obohatit a "omladnete". Ja som si vsimla, co maju rovesnicky male deticky, tak nemaju cas zamyslat sa nad vraskami, nad tymto, hentym, riesia uplne ine veci a "staroba" sa ich netyka. Kdezto baby, co maju odrastene deti, uz sa tesia na vnucata pomaly, obrazne povedane. No je ina doba veru, v 43 rokoch sa manzelova stara mama prvy raz stala babkou a ja budem riesit nastup najmladsieho dietata do skolky 😆.
V tejto dobe je to úplne normálne. Ta hranica je posunutá. Niektoré ženy mali v 40tke svoje prvé vnúča, teraz majú deti. Rob ako cítiš.
@nikola81 Presne si vystihla tie moje obavy. Či sa dožijem a teda v akom stave promócie, svadby, ... , či mu budem vedieť ešte v tom veku byť nápomocná, alebo práve naopak sa bude musieť ono starať o dvoch starých ľudí ( samozrejme aj s dvoma staršími deťmi, čo je troška lepšie) . Ako myslím si , že som veľmi starostlivá a obetavá mama, len sa veľmi obávam toho neskoršieho veku.
@1302misko nie je to až taký extrémny vek..a najmä keď už máš starsie deti..toto najmladšie by tu same neostalo bez vás, ani keby nastala najhoršia varianta..ťažšie to majú ti, čo v takomto veku majú prvé.. jednak aj budete skoro 4 dospelé osoby na malé dieťa..jasne, že tvoje starsie deti nemajú povinnosť sa ti starat o dieta, ale isto je to pomoc minimálne v tom, že by vedeli vyzdvihnúť zo skolky, alebo ísť na nakup alebo postrážiť spiace dieta, aby si niekam vybehla..ja mám 39 za chvíľu rodim, doma 2,5 ročne druhé dieťa a starých rodicov z oboch stran 120km daleko😀takze tvoja situácia sa mi zdá celkom únosna..a najmä bude dôležité aj co partner, predsa len tým, že on dieťa ešte nema, tak môže mat tuto túžbu, keď zisti, že je ta možnosť .. držím palce nech do dopadne dobre 😉
Gratulujem.
Najprv by som pockala na priatela, povedala mu tu novinku a potom podla jeho reakcie polemizovala nad situaciou. Ale verim, tym, ze to bude jeho prve dieta, tak bude rad 🙂 Drzim palce
@nikola81 veď ani pri tomto 9 ročnom nemáš istotu či sa dožiješ maturity…. hypoteticky zajtra tá mize zraziť opitý šofér, mizes vážne ochorieť, môže sa hocičo prihodiť v ročnom živote
Dávať si métu že maturita je take cudne
Ja by som do toho šla, lebo ja som aj do toho šla. Som len o rok mladšia s malým bábom, deti sú už veľké. Všetci naše drobátko milujeme. Je moje dieťa, neodpratala by som ho.
@1302misko ja by som sa nebala, co bude o 20 rokov, ked dieta bude dospele. Ja by som sa bala, co bude tak o 5 rokov. Lebo vela zenam po 40ke napriek zdravemu zivotnemu stylu a sportu zacali zavazne zdravotne problemy a o male dieta by sa uz ani nezvladali postarat. Kazdopadne drzim palce. Urcite si dieta nechaj. Zivot je dar.
Urcite si ho nechajte,uz ked sa stalo,vek neries. Budete mat spolocne babo. Mna by ani tak netrapilo,co bude,ked bude dospele,ale ja osobne by som nezvladla 10r.pubertiaka v 55r. Teraz mam ovela menej a davaju mi ti pubertaci zabrat. Ale zas mozes mat pohodove dieta. Urcite to zvladnete😉
@nikola81 Presne si vystihla tie moje obavy. Či sa dožijem a teda v akom stave promócie, svadby, ... , či mu budem vedieť ešte v tom veku byť nápomocná, alebo práve naopak sa bude musieť ono starať o dvoch starých ľudí ( samozrejme aj s dvoma staršími deťmi, čo je troška lepšie) . Ako myslím si , že som veľmi starostlivá a obetavá mama, len sa veľmi obávam toho neskoršieho veku.
@1302misko ale toto je taká hypoteza
kolko mladých bab zomrie ako 25 alebo 30 a zaujímave že to tak neriešite
je kopu 40+ čo maju ešte dieta,
uvidíš čo ti povie partner a podla toho spolu by ste sa mali rozhodnut
neviem ja si dieta po 40 najviac nejak uživam a som rada že ho mame
Tak povedz o tom partnerovi, spolu to preberiete a rozhodnete sa spolu. Ale myslím, že to spolu zvládnete 🙂 Myslím, že všetko sa deje pre niečo, všetko je tak ako má byť a že je nám nadelené toľko, koľko zvládneme. A tiež myslím, že ak by si išla na potrat, nevyrovnáš sa s tým.
Gratulujem, 🙂 vek je len číslo, druhých neriešte, verím, že sa súrodenci potešia a aj pomôžu a ak muž nemá deti, isto sa poteší, bude to Vaše spoločne šťastie, určite nebudete ľutovať deň ani jeden, keď Vám príde toto babätko do života 🙂
Tento vek je pre mna osobne uz na hrane, no urcite sa to da zvladnut - no kazda sme ina. V prvom rade si to treba vyjasnit sama v sebe, utriedit si myslienky a s partnerom. Ja osobne nie som zastancom toho, ze dako bolo, dako bude - je spravne mysliet aj na buducnost a ci sa o to dieta dokazes neskor postarat. Navyse, je znamy fakt, ze nic nedokaze tak velmi narusit partnerstvo, ako dieta - ty v podstate vies, do coho ides, ale tvoj partner zil 4 desatrocia iba sam a nevie, co je to mat male dieta. Bude sa vediet prisposobit, vzdat svojho pohodlia? Co ak nie a necha vas?
@1302misko myslieť si, že dnes ženy rodia v 40 tke a s úsmevom to dávajú a naozaj porodiť 44, 45 ročná je rozdiel. No, je to ťažké, veľmi ťažké rozhodnutie. Ja som mala dieťa v 40 a je to rozdiel mať v 30 a v 40-tke. Aj otec je starší, to riziko genetických abnormalít je vyššie.
Nikto nehovori, ze je tehotenstvo v tom veku lahke... ale su aj 20 rocne zeny, co cele tehotenstvo prelezia z nohami hore a hrozi im potrat cele tehotenstvo... ja pisem len sama za seba, pre mna to bolo jedno z najkrajsich tehotenstiev to posledne, len ten strach po potrate mi to psychicky proste strasne kazil... chod na genetiku, poriadne ultrazvuky, budes vediet, ze je babatko zdrave. A teda podla mna partnerstvo neustoji, ak by ides na potrat pre neho mozno jedineho dietata, ktore on kedy bude mat... ale to je moj nazor no... mozno on proste nechce, ale to by sa chranil inak a toto by sa ani nestalo...
@1302misko tak pôjdete do domova dôchodcov, ak by to s vami bolo také vážne, že v čase jeho promócie či svadby budete potrebovať starostlivosť. Ja som jedináčik, mama mala 35 a pozerali na ňu ako na mimozemšťana v tom čase, že prvorodička. Chápem tvoj strach, ona (zvlášť preto, že s otcom to bolo všelijaké) sa tiež veľmi bála, že čo ak sa jej niečo stane. Vždy sa modlila za najbližšiu métu, aby sa dožila, aby tu mohla byť pre mňa. Kým pôjdem do školy, kým skončím základku, ... A prijímala s veľkou radosťou a vďačnosťou, keď sa to stalo. A vždy mi, keď som už bola veľká, hovorila, že sa o ňu nemám stresovať. Že mám ísť svojou cestou, aj keby to znamenalo zahraničie, či napríklad kláštor (keďže som nad tým uvažovala). Že nemá problém ísť do domova, ak bude treba - bola by to pre ňu len zmena bydliska, žiadna tragédia. Bola umelkyňa, dosť pohodová v mnohých ohľadoch. Ja som tiež tak nastavená, že ak budem potrebovať starostlivosť, hoci máme viac detí, tak nemám problém dostávať tú starostlivosť nie od nich.
@1302misko ja som porodila v 43...syn ma teraz 10 rokov...niekedy som aktívnejšia ako 30 ročné mamičky...je to o nastavení....
@rachel36a presne, sama sebe sa divím že viem bežat a pretekat sa hore schodmi s mojou ratolestou ... ano je to o nastavení .. nejak mám viac tempa a energie života ako v 20 ... a to perimonepauzu už ten rok dva mám ...
Ja mam,ako 41 rocna.,je to zaberak, hlavne na nervy. 🙂 Fyzicky stiham v pohode. Vobec sa nezaoberam tym, co bude, ked budem mat 60.
Vies co, uzi si to, nenervuj, nesteesuj, urob si pekne.chvile. je to vsetko v hlave. Mas viac skusenosti.
Pri prvom v mladsom veku som riesila totalne blbosti okolo dietata,,teraz nie.som taka uzkostliva

Uz dnes su 60-rocne zeny "ine" ako tie pre generaciou.
Ked si predstavim v 60-tke moju mamu. A aka bola moja babka v 60-tke tak je to rozdiel. Tak ak sa dozijem verim ze aj ja ked budem v 60-tke tak to bude uz zase ine.
Mala som aj v porodnici mamicku co mala 44 😉
Teraz nedavno aj naša kmotra niečo po 40-tke ma 2deticky.