Tretie dieťa v 41. rokoch. Išli by ste do toho?
Ahojte, zistila som ze cakam tretie babo, ktore som uz neplánovala. Mam uz dve deti starsia ma 6 a mladsia 2 roky. Uprimne neviem co robit. Jeden den si ho chcem nechat druhy den zvazujem prerušenie. Po dvoch detoch sa citim vycerpana. Nemam babky a muz byva vela mimo domu. Rodila by som ako 42 rocna. Uz som sa aj do prace tesila. Mladsia zacina byt uz samostatnejšia a zivot s detmi zacal byt prave ovela lahsi. Neviem si predstavit nastúpiť znova na ten kolotoc s novorodencom. Pravdepodobne pridem uz aj o pracu,ktoru som mala rada. Ale aj predstava, ze dat babo prec je strasna a placem ked na to myslim. Asi sa nedaju zosumarizovať vsetky pocity sem ale citim sa smutne, ze tuto dilemu riesim. Prosim nepíšte odsudzujúceho komentáre ak mate kresťanské zameranie. Citim sa dost zle aj bez toho. Mate podobnu skusenost? Ako ste sa rozhodli? Dakujem
@maribell ono sa to s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak raz dozvedia.. ako môj muž.. aj keď samozrejme možno to vezmú v pohode rovnako ako ty a možno nie rovnako ako môj muž a naruší im to vzťah ako to je v našej rodine.. mužovi ešte aj sestra takto šla na potrat so synovcom/neterou a tiež sa vzťah odvtedy medzi nami dosť pokazil.. keby povedala dieťa by sme si totiž radi osvojili a vychovali ho s našimi..
Nie nesla
@luccija u nás sa to muž dozvedel práve na základe toho že my sme o naše prvé dieťa prišli nechcene. Nevlastný svokor to nevydržal a povedal mužovi že aj jeho mama bola na zákroku aj keď teda ona bola na UPT.. potrat je podľa mňa príliš ťaživé tajomstvo na to, aby celý život nebolo určite riziko že sa o ňom dozvedia aj deti či iní členovia rodiny. Samozrejme nehovorím že to tak musí vždy byť, no vidím podľa toho ako o potrate premýšľa autorka že nepatrí k tým ktoré s tým budú absolútne v pohode..
Presne to sa mi stalo, 2 male deti a 3. v 41 neplanovane. Ano, je to narocne, ale nevymenili y sme ho ya nic a obe deti ho miluju. Uvidis, kolko stastia a radosti ti prinesie. Nelutujeme.
@catcatrin moja maminka rodila ako 42 ročná. Ja som mala 18r a brat 22. Povedala, že si to užívala viac ako v 20tke, ale zas my sme boli už odrastení. Dieťatko sa dá dať do jasličiek (ja by som nedala, ale neodsudzujem ak to niekto z hocijakého dôvodu urobí). Veriaca nie som, ale dieťatko si práve vás pre niečo vybralo 🙂 držím Vám palce nech sa akokoľvek rozhodnete ❤️
@catcatrin ovocie tvojho 3.tehotenstva uvidis az o paru rokov. Mozno to tretie dieta sa bude o teba krasne starat ked uz nebudes vladat. Mozno ono je to co ti ma priniest nieco vesele. Poznam to lebo tiez som 3. a nehovorim ze rodicia rozmyslali ale neplánovali a urcite su teraz radi ze ma maju. Vsetko ma svoju pricinu. Prosim nikdy nerozmyslajme ze take male srdiecko nema pravo uvidieť svetlo sveta uz ked je tu medzi nami. Tretie dieta sa casto vezie ani o nom nebudes vediet. A praca pocka na teba lepsia.
@catcatrin svagrina rodila ako 42 ročná. Tiež 3 a neplánovane.. Našťastie nad prerušením ani nepomyslela, keďže už mala 2 súrodencov bábätká, ktoré nosila pod srdcom. Deti mala tiež malé, nie práve ideálne podmienky, pretože jej skončil pracovný pomer, lebo rušili pobočku v meste a veľa veľa ďalšieho proste celé zle... Chlapec už pôjde do 3 triedy, jeho súrodenci sú už väčší, sú to super ľudia, často ich beriem k sebe na víkend, prázdniny, sú to spokojne veselé slušne decká, nikdy sa nesťažovali, že by mali o niečo menej, alebo by si ich mama menej všimla, nič.. Ešte aj mi vedia pomôcť od kedy mam decká, majú úžasný inštinkt, vždy som si pri nich mohla v kľude odbehnúť na wc, uvariť.. Vedela som, že ich striehnu ako oko v hlave 😂 veľmi vidieť, že vyrastali pri dieťati a vedia čo a ako. A oni majú deti radi... Myslím, že to dopadlo najlepšie ako mohlo. Švagriná tvrdí, že si predĺžila mladosť 😉 stále vyzerá super, energiu má a prácu si nasla tiež bez problémov v malom meste na jednu smenu. Toľko náš príbeh.
Mala som kamarátku, ktorej povedali, že bude mať postihnuté dieťatko. Raz plakala do telefónu, že nevie čo robiť. Či ísť na potrat, alebo si dieťa nechá. Jej muž jej povedal presne to isté, že bude akceptovať jej rozhodnutie. Rozhodla sa, že si dieťatko nechá. Tažké rozhodnutie ešte viac, keď lekári potvrdili postihnutie. Čítala o postihnutí, čo ich čaká, pripravovala sa, bola dokonca na odborných prednáškach v zahraničí. Ale tešili sa, nevedeli sa už dočkať. Po pôrode jej prišli oznámiť, že dieťa je úplne zdravé, že nič čo predpokladali sa nepotvrdilo a majú zdravú dcérku. Ten šok, ktorý zažili bol obrovský a spracovávali to ešte dlho. Chcem len poukázať na to rozhodnutie.....tiež bolo ťažké a veľmi, ale rozhodli sa v prospech dieťaťa a oplatilo sa. Možno aj tvoje rozhodnutie nechať si dieťa, prijať ho a vychovať bude to najlepšie v živote🍀
S takým mužom by som do toho nesla. Ja mám 3deti ale s manželom sme mladý ešte a hlavne on je doma vždy o 15:00 pomaha mi. Inak by sme do toho nešli. Máš dosť malé deti ktoré si vyžadujú kopec času. Podľa veku aj škola škôlka.
Ale ak si to dáš vziať budeš nenávidieť seba a potom aj manžela. Väčšiu šancu na udržanie rodiny máte s dieťatkom. Vytrápis sa ale iba na nejaké obdobie. Kdezto myšlienky an potrat ta budú sprevádzať cely život
@catcatrin mam takychto viac kamosiek co sa narodili ako 3 neplanovane dieta vo vyssom veku rodicov a su uzasne inteligentne a dotiahli to daleko.. a tiez najviac pomahaju rodicom.. ja by som si to dieta nechala.. rodili ste pred 2r a mate zdrave dieta to uz nie je taky vekovy rozdiel co sa tyka rizik
Rozhodnúť sa budeš musieť aj tak sama,mám dvoch synov mala som ich pomerne mladá na dnešné zvyklosti v 23. a 27. rokoch,vďakabohu za to,lebo v 29. rokoch som ochorela tak,že už deti mať nebudem. Aj keď nie sme nijaký boháči a chalani sú často náročný nedala by som preč bábo. Možno práve to,že máš 40 muž zlý spermiogram je práve znak toho zázraku, poraď sa ešte s nejakou dlhoročnou kamarátkou,ktorá ťa pozná komplexnejšie, lepšie ako my tu z pár príspevkov. V každom prípade je to na tebe a nedaj sa obviňovať a deptat akokoľvek sa rozhodneš. Držím palce 🤗
@catcatrin Ahoj. Presne toto som riesila vo februári tohto roka 😎 no na rozdiel od Teba mám deti 19 a 8 ročné, teda konečne sú obaja samostatní a mala som čas okrem domácnosti a práce už aj na seba. Bol to pre mňa hlavne preto brutálny šok. Nechcela som už ďalšie dieťa, no manžel vždy tretie chcel. Na moju poznámku o potrate mi povedal, že to sa rovná rozvod. A bolo pre mňa rozhodnuté. Priznám, zmierovala som sa s tým dlho, no teraz som rada. Už sa tešíme kedy bude mimi s nami, najmä mladšia dcéra sa každý deň pýta, kedy sa už narodiiii 😁🤗.
A keď si ty ešte v tom detskom kolobehu, myslím, že to zvládneš ľahšie než ja ;). Prišla som na to, že ak sa žena cíti dobre, vek je v tomto prípade len číslo, všade odvtedy čítam, kolko žien rodilo v takomto veku. A pre niečo sa to už len udialo ❤️. Držím prsty, nech sa rozhodneš akokokoľvek 🍀🙂
Tiez mám už vyšší vek , mám 2 diecence už 11 a 5 rokov ,a tretie som si nevedela ani predstaviť . Samozrejme že sme s priateľom mali ochranu , a tak nechápeme ako ale podarilo sa .....tiež som na začiatku uvažovala vseliako, nakoľko priateľa mám doma iba cez víkendy, robí ďaleko... Ale keď je doma tak deťom sa príkladne venuje .Ale tiež som sa bala že keby ho dam zobrať by som si to vyčítala , priateľ jednoznačne nechať on o tom zobrať si ho nechcel ani počuť .a teraz sa tešíme na našu tretiu princeznú.......termín v októbri ❤️
@catcatrin
Dobry den, velmi drzim palce pre spravne rozhodnutie!
Dieta je ten najkrajsi dar na svete! Kopu ludi by si prialo mat aspon 1 a nedari sa. Vy ste dostali tuto moznost uz 3x a urcite by som ju zobrala.
Takisto som otehotnela po tretikrat v 40-tke a mame 1 chlapca a 2 dievcence. Starsie deti dcerku miluju a nunuskaju sa s nou. Jasne, ze sa aj pohadaju o hracku.
S najmladsou je najmenej starosti. Spinka s nami v posteli, chodi s nami v nosici a velmi rychlo napreduje, ked vidi svojich surodencov.
Takisto mame babky mimo nas a nikto nepomoze. Urcite by pomohol manzei, keby vzal deti von a Vy by ste sa mohli postarat o domacnost. Snad sa bude tesit, az sa babo narodi! Tu ho vsetci miluju najviac. Az su peniaze, tak potom si zaplatit 1x do tyzdna upratovacku. Az nie, snad pomoze komoska alebo suseda s postrazenim deti.
A viete ako to je s upratovanim pri detoch: “Ako jest horalku pri cisteni zubov!”
Takze sa nepretrhnut a mat radsej doma 3 krasne, zdrave a stastne deti! ❤️
Drzim palce! 🍀
Sme predsa zeny, zvladneme vsetko!!! 💪👍🏻
@matiak to je krásne
@catcatrin nechať si ho..inak ani neuvažuj..predpokladám ze je manželovo..inak si ani neviem predstavit, co by mo malo bránit prijat surodenca mojich milovaných detí ..ja som rodila v 40, deti mali 18 a 12..najlepsi porod zo vsetkych..teraz ide uz dcera do skoly do triedy pre nadane deti..mam z nej neskutocnu radost..vsetko robime s nou..nijako nas neobmedzuje..od malicka spi celu noc..odvahu..nie je nad čim uvažovat v tomto pripade..ak chces napis mi IP..🙂
@catcatrin vasu otazku zavesili aj na FB a tak vam skopirujem co napisala moja svagrinna :
..ja krasna 40tnicka som pred mesiacom porodila nase 5.dieta...a nic krajšie a lepšie sa nam nemohlo stať...ste zena a je to vaše dieťa,zvladnete to a ani nebudete vedieť ako...tak hlavu hore a najvyšší cas začať sa tešiť a ďakovať za novy dar zivota...do prace sa este nachodite az vas z nej raz uz len vynesu...😉 Drzte sa a buďte silna...😍
Na konci to bude i tak na vas. A s rozhodnutim co urobite bude musiet zit. Drzim palce nech sa rozhodnete akokolvek.
@catcatrin ahoj, toto som riešila 3roky spat, aj keď o 3roky mladšia ako ty...dve deti 8r. a 3roky keď som zistila ze čakám tretie. Tým, čo Ta odsudzujú za to, ze si si mala dávať pozor prajem len to, aby sa im také v živote a ani im detom nikdy nestalo.....presne chápem tvoje pocity, zistenie ze som tehotná som si odrevala, a keď som sa a tým ako tak zmierila, začala som krvácať a doktor na pohotovosti ma objednal na kyretaz, nakoľko zistil, že mám prázdny plodovy vak...2dni na to som už bola v nemocnici , s podanou premedikaciou prešla na sal, a doktor mi pred zákrokom urobil sono a opýtal sa ma ci to nechcem, ja oblbnuta ze co....a on ze to dieťa. Takže sono ukázalo ze bábätku bije srdiečko, žiadny prázdny plodovy vak....a teraz už mám 3 roky to najlepšie dieta dieťa na svete .... A áno, je to narocne, ale rozhodnutie nechat si ju bolo to najlepšie rozhodnutie na svete. Doteraz, keď ju stiskam si spomeniem, že som ju raz nechcela..... a nech sa rozhodneš akokoľvek, je to tvoje rozhodnutie.....manžel s výčitkami žiť nebude, dosť nešťastne zistenie, že nie je rodinný typ. Držím paste v správne rozhodnutie.
@aktakk ja určite neodsudzujem len ozaj nerozumiem ako sa môže pritrafit keď žena vyslovene nechce.. my ani nie že nechceme ale aktuálne na to nemáme podmienky teda volíme súčasne 3 spôsoby ochrany.. ak by som aj napriek tomu otehotnela tak to už by som asi musela byť jedine zázrak prírody.. 😄
Určite si nechaj. Ja som čakala 3. babatko a 2 mesiace pred pôrodom ma vtedajší manžel dá sa povedať, že opustil. Bolo mi z toho ťažko, že prečo nám Boh daroval ešte 3. dieťa. Ale keď sa narodilo, bol pre mňa najlepším liekom a stále je.
@catcatrin ja sa vam cudujem ze premýšľate inak ako si ho nechat. Vela zien da tisíce eur za umelé oplodnenie a nic z toho, majú psychické problémy a ten zufaly pohľad ste iste nevideli ešte, ze nemozu otehotnieť alebo maju same potraty. Ja mam 45 a nikdy by som neuvažovala o prerušení kebyže otehotniem. Bol by to pre mňa dar zhora...... Samozrejme nechať si babatko. Ono zato nemôže a raz by ste mohli velmi ľutovať ze ste ho dali preč. Možete mat z toho psychické problémy . Tie co to spravili by vam vedeli rozprávať, Samozrejme tie co maju svedomie. Prajem Vam aby ste sa rozhodli správne a zle myšlienky odohnali, lebo je to zlo co vam takto radi. Verte mi. Všetko dobré prajem a držím palce silno ❤❤❤
Ahoj, určite áno. Tiež som mala taký stav. Ano alebo Nie. V praci som dostala ponuku na vyššiu poziciu po ktorej som túžila od nástupu do práce. Do 20-teho týždňa som stále váhala. A da sa povedať ze do konca tehotenstva som nevedela ci robíme dobre. Velmi nam pomohol môj gynekológ ktorý nam na rovinu povedal pre a proti. Rozprával nam o psychických problémoch žien po interupcií. Rozprával nam aj o tom ze zena stále rieši ako by asi vyzeralo dieta ktore si dala zobrat, aké by asi bolo a najviac pri problémoch s detmi. Rozprával mužovi ze ublizi sebe a najviac budem trpieť ja, tiez ze moze utrpiet nas vztah. Úprimne on za nas rozhodol, my sme si boli stále neistý. Ale dnes s odstupom času viem na 1000 % že je to náš poklad naše milované zlatíčko. Vek vôbec nehrá rolu a staršie deti vždy pomáhali ked videli ze toho uz mame dosť. V dome nastala väčšia súhra rodiny. Keď sa staršie odsúvajú pre niečo to najmenšie vyčarí úsmev. Neľutujem a nikdy nebudem ľutovať ze sme poslúchli rady lekára. Na rovinu kde sa najedia dve deti, naje sa aj tretie, finančné sa dã. Nakoniec mame aj dobrú rodinu ktora pomôže. Dnes uz chodi do skolky, ja nakoniec do novej prace. Neriešte prácu, ak nebude v starej, bude v novej a mozno aj lepšia. Držím palce nech sa rozhodnete pre vas spravne.
Ahoj,ja ti napíšem,tak ako aj ostatné baby odpoveď z môjho pohľadu. Ako tak čítam prve komentáre k tvojmu príspevku, tak si predstavujem,že práve od takejto mamičky by som bábätko chcela. My čakáme v adopcnom procese a poviem pravdu rôzne mamy dávajú deti na adopciu. Museli sme to prijať a byť otvorení tomu,čo príde. Ale tajne dúfam,že sa dostaneme k bábätku od mamičky zdravej,rozumnej,ktorá len proste je v napríklad tvojej situácii. Čiže nech už sa rozhodneš akokoľvek, ak by to bola adopcia a malé by sa dostalo k nám,my by sme ho ľúbili najviac na svete a nič by mu nechybalo. Myslím si,že väčšina párov,čo čakajú na dieťatko by ho milovali,pretože po dietati túžia. Ja by som si babo nedala zobrať,na druhej strane viem aké je náročné starať sa o malé deti. Ja som nevládala pri svojom bio. Je to tvoje rozhodnutie a verím,že urobíš to najlepšie,čo ti 💓 napovie.
Mas 9 mesiacov na to, aby si sa zacala na dietatko tesit a aby si sa zzila s ulohou matky pre dalsie babatko, nechci, aby si sa vyrovnala so situaciou hned ... to je uplne normalne, ze sa teraz citis vykolajena, mala si nejaky plan a mas pocit, ze sa ti zrutil cely svet ... ale to sa v zivote stava, ze sa nedari podla nasich predstav, musime sa borit s vyzvami a skuskami ... ale nakonec zistime, ze kazda skuska nas posilni a posunie nase hranice ...
Mám podobnú skúsenosť, ja som zistila, že som tehotná, keď som mala 45 rokov - myslela som si, že som v prechode...rodila som ako 46 ročná 🙂 naše v poradí piate dieťa. Tiež mi to vtedy nebolo jedno, veľa plánovaných vecí sa muselo zmeniť... Dievčatko má teraz 2,5 roka a svoje rozhodnutie nebanujem 🙂 a som rada, že som sa vtedy takto rozhodla. Ak by ste chceli vedieť viac o mojich vtedajších skúsenostiach, kľudne mi napíšte 🙂. katarina.orsagova@gmail.com

@tianna no však áno, každý má na svet iný pohľad. Tak isto ani vy nemôžete tvrdiť, že tie deti jej to budú nebodaj vyčítať, lebo nie každý to tak berie. Tak isto ani ja nemôžem tvrdiť, že jej to nebudú vyčítať. Nevieme to dopredu...ja som iba napisala iný pohľad.... Tu je skôr otázka, či to deti vôbec musia vedieť.