Zvažujem potrat
Ahojte, som na zaciatku tehotenstva a zvazujem potrat. Som v nelahkej situacii,zacnem asi od zaciatku. S priatelom som 2roky. Vsetko bolo donedavna okej, obaja sme pracovali, mali sme spolocne zaujmy, spolocne byvanie, naozaj som ho lubila a myslela, ze je ten pravy. Asi to bolo cele len krasne klamstvo. Zistila som, ze priatel ma dlhy o ktorych mi nepovedal, zatajil mi, ze sa liecil na prednej hore, ze ma problem s alkoholom. Myslela som, ze nepije kvoli tomu, ze vsade chodi autom a aky je zodpovedny. 🙄 asi 2 tyzdne dozadu vsak spadol naspat do svojho alko sveta, chytili ho policajti a nafukal 2,5 promile🤦🏻♀️ normalne ho nespoznavam, nedokazem tomu uverit, ani pochopit, ze ma vodil cely cas za nos.. ze mi o jeho problemoch nepovedali jeho kamarati, ani rodina. Pomaly ale isto sa mi zacal hnusit, neviem si predstavit mat dieta s takymto clovekom. Zobrala som si veci a odisla od neho. On samozrejme slubuje hory doly, ze sa kvoli mne zmeni. Ale vobec mu neverim. Neviem co s dietatom, prisla som na to len nedavno, je to cerstve, o dva tyzdne mam ist k lekarovi..on o tom zatial ani nevie a asi mu to ani nepoviem. Co by ste robili na mojom mieste? Byvam v byte po babke-je vsak stary, neprerobeny a asi ani nevhodny pre male dieta. Nechcem ist na potrat, ale asi nemam ine riesenie..a zit s clovekom co klame a pije tiez nechcem…a ze sa zmeni, neverim…
Ja len praktickú pripomienku. Ak sa bývalý dozvie, ze si tehotná, môže sa o otcovstvo súdiť. Máme čerstvú skúsenosť v práci a je to celkom trauma pre to dieťa...toto treba riešiť s rozumom.
@romi0310 Ano, Janinah taky zivot zije. A ano, su zeny, pre ktore je aj postihnute dieta pozehnanim. To, ze ty medzi ne nepatris a beries “iba zdrave kusy” neznamena, ze ine mamy to tak maju tiez. Pises o lahkom sudeni a v zavere si ju presne rovnako krasne odsudila.
@victoriab To si si z mojho komentara vybrala len toto? Tak potom skoda reci.
Rozhodnutie je len a len na tebe a s následkami tohto rozhodnutia sa budeš tiež musieť vysporiadať len ty sama nech sa rozhodnes akokoľvek.
Ja sa nemozem na plat stazovat, mame priplatky, odmeny. Myslim, ze na vychode je to este luxus oproti inym povolaniam. Nemyslim, ze by dieta trpelo nejakym nedostatkom, kebyze chodim potom do prace. Len sa bojim toho zaciatku a nizkej materskej.
Ak si z východu a budeš potrebovať postieľku, budem vyraďovať aj a matracom, ozvi sa mi.
A neboj sa♥️
Tvoje obavy sú logické oprávnené opodstatnené. Väčšina nickov na fóre spravilo.v živote horšiu vec ako potrat...keď bude dieťa na svete a budeš mať problémy alebo dieťa, nikto z týchto moralistov ti nepomôže. Zapamätaj si to. Budeš na to sama. Uvazuj reálne. Ak si s týmto všetkým ok tak do toho držím palce. Mať dieťa lebo to môže byť posledná šanca alebo iné ho nemôžu mať znie hrozne....
Materska v dnesnej dobe je vo vyske cistej mzdy + dostanes kocikovne okolo 800€ aj tehotensku davku od 13.tyzdna tehu. Nemusis byt doma cele 3 roky, poriesis nejake jasle, opatrovatelku alebo skrateny uvazok. Ucitelov je malo, o robotu nebudes mat nudzu.
Vykasli sa na otca dietata a aj ked sa ti to teraz mozno nezda, to dieta bude tvoje najvacsie stastie, najvacsia laska a budes stastna, ze ho mas. Nebude to mozno vzdy lahke, ale dnes je vela ochotnych ludi / mamiciek, co ti vacsinu vybavicky daruju. Ak sa s potratom uz teraz nestotoznujes, nezmieris sa s tym, budes si to vycitat cely zivot, kazdy den mysliet na to, ako by to dietatko vyzeralo, ake by bolo.. Vsetko sa da zvladnut. Drzim ti palce, aby si sa dobre rozhodla.
@1tina597 A z toho zarodku bude co? Steniatko??
Materska je dnes pol roka vyssia ako cisty plat a rodicovska je pomaly uz 500€. To nie je tak zle.
@drahomirrra neriešim čo z toho bude, možno nič, píšem iba, čo je to teraz, no a dieťa to nie je. Nechcem sa tu hádať, iba som chcela správnym názvom pomenovať, aby autorku, ktorá uvažovala o potrate, tu neurážali že chce zavraždiť diaťa. Ukončenie tehotenstva v prvom mesiaci a vražda dieťaťa nie je to iste. Ale to je jedno, nie je to téma o tom. A to tu nepropagujem potrat, iba som chcela autorku povzbudiť , nech sa rozhoduje podľa seba. Podľa toho po čom ona túži, to jediné je dôležité.
Autorka, kludne sa ozvi, ak sa rozhodnes babatko priviest na svet, mam vela veci, pokojne ti na adresu objednam komodku s prebalovacim pultikom, malu kolisku. 🙂 Ak by si mala chlapceka, o to viac, po synovi mam habadej veci 🙂
@romi0310 hlavne si kopnúť do kresťanov.
Lebo nevedia,čo je život a sedia v prvých laviciach,len čo vyjdú z kostola už nadávajú,...ešte že ich máme,aspoň vieme,od koho je toľko zlá.
Veď diskusia,čiže respektuj aj názor @janinah
Prečo hneď útok?
A napr.ja ti napíšem,že existujú prípady,kedy sa viacerí lekári zhodnú,že dieťa ok nebude a ono nakoniec úplne ok je. Aj napriek všetkým vážnym a zlým prognózam sa odrazu niečo stalo a ....narodilo sa zdravé dieťa.
Nie sme pánmi života,nikto hrdinský nečaká na postihnuté dieťa,určite si to tí rodičia dobre "úpracu" v živote a hlave,kým sa narodí....a dosť sa natrapia potom.
Lenže,môže človek porodiť zdravé dieťa a chytí rakovinu,zomrie pri havarke,atď.....
@terezka1947 hejjj vy sa idete ohanat rešpektovaním
tak prečo potom máme každého pol roka vkuse pretlačané zakony a upravy a neviem čo ešte ohladne interupciam, momentálne legislativa vyhovuje, vás sa vlastne ani netýka , vy v tom máte jasno tak neviem čo vkuse pretlačajú policiti s jasnym programom,kto ich asi tak voli ???
nehovoriac o tablete ktorá je šetrnejšia načo treba to dat vyžrat žene
Strecha nad hlavou, stála práca plus nejaké úspory - to všetko keby mám, nad potratom ani neuvažujem. Rozhodnutie je samozrejme na tebe, ale môže sa pri potrate aj niečo pokaziť a neskôr môžeš mať problém a ďalším otehotnením. Aj na to treba myslieť.
@sara07 no,asi až tak proti väčšina Slovákov nie je,či?
Lebo by už dávno všetko schválené bolo,od potratu,až po eutanáziu....takže aké potláčanie práv koho?
@terezka1947 v čom vám momentálna legislativa nevyhovuje čo vám potláča ohladne inerupcii, niekto vás nuti alebo citite nátlak že musíte ist nie
prečo to proste nenecháte tak ako je ale máte potrebu ju zakazovat
naštastie to neprešlo ale pracujete na slovičkach ,tak ak tu niekto nevie rešpekotvat tak rozhodne su to krestania,
Ja som osobne 100% za pravo na interrupciu, lebo som nazoru, ze zavrazdit sa da len cloveka, a tym embryo z biologickeho, medicinskeho, ani psychologickeho hladiska nie je, nema vedomie, nema srdce, nema nervovy system. Ale svetonazor je vec na inu debatu. Z tvojho prispevku citim, ze mas velky hnev na (ex) partnera, ktory ta oklamal, znicil doveru, znicil vas vztah. Lenze dieta mozes mat aj bez neho, nemusis ho ani napisat do rodneho listu. V takomto emocnom vypati sa tieto dva koncepty zlievaju, ale ty nechces jeho, nie to tehotenstvo.
@bluka2 * Podľa mňa máš 2 možnosti - byt na dieta sama a dúfať, že ta nebude otravovať nejakými otcovskymi právami alebo ten potrat. *
Tretia možnosť je utajený pôrod a dať dieťa neplodnému páru ktorý naň už čakajú niekoľko rokov.
https://www.health.gov.sk/Clanok?utajeny-porod
https://najmama.aktuality.sk/clanok/gj8scc9/uta...
@sara07 ono je to fajn hodiť všetko na kresťanov.
Ale nakoniec,prečo nie.
Tak teda,rešpektujem tvoj názor.

A nech rozbije...ten chuj si to zasluzi