Čakám štvrté dieťa a nezvládam to. Čo mám robiť?

gram_lasky
29. jan 2016

Čakám štvrté dieťa, som za polovicou prvého trimestra a toto dieťa sme neplánovali, tešila som sa do práce, z dvoch malých detí a puberťáka mi už doma šibe. Nezvládneme to ani s hypotékou, z jedného platu je to katastrofa, už naozaj potrebujem ísť do práce, aj kvôli sebarealizácii, aj kvôli tomu príjmu. Bojím sa, že budeme musieť byt predať, ale v menšom sa nepomestíme, auto už viac spotrebuje na opravu, ako vôbec na prevádzku, ale potrebujeme ho, síce bývame 4km od mesta, no odtiaľto sa s deťmi nikam sama nedostanem. Ja fakt neviem čo robiť, nemám radosť zo života a obávam sa budúcnosti, bude len horšie.

janinah
29. jan 2016

Tak sa boj,nervozni,tráp a zvädni..a tvoja rodina s tebou....alebo sa vzchop,prispôsob sa realite,ďakuj Bohu za zdravé deti /je možné,že to posledné ťa dochová/,teš sa z maličkostí a rok,dva s tou prácou počkáš,do dôchodku sa ešte namakáš až ti to polezie hore krkom.....ako sa nastavíš,tak bude....pomôcť si musíš sama,niktorá z nás nežije tvoj život....a poznám väčšie katastrofy ako neplánované dieťa... či by si svoju situáciu menila s matkou onkologického pacienta alebo či s takou,ktorá býva pod mostom a nemá čo do úst dať?

zuzka38
29. jan 2016

skoda, ze otazka, neviem ci si sa len vyzalovala alebo potrebujes radu.. ak bude najhorsie stale mozes dat dieta na adpociu.. ako to vidi partner?mas pomoc doma?

stepanka274
29. jan 2016

Myslim ze zakladatelka potrebuje povzbudit, hormony s nou lomcuju, neboj sa ci tri alebo styri zlepsis si svoje managerske schopnosti v takej velkej rodine, mozno sa ti narodi mimoriadne nadane dieta alebo bude rvoj najvacsi pomocnik, najdi si nieco pekne na tejto situaci, byt matkou je pislanie zeny, volakedy by sme sa nad tym nezamyslali, neboj ked je laska , zdravie a dobre vztahy da sa zvladnut vsetko

sissy27
29. jan 2016

presne ako píše @janinah - horšie veci sa v živote stávajú...
finančné problémy sa dajú vyriešiť - buď si manžel vezme nejaké nadčasy, fušky, alebo ty nebudeš s dieťaťom tri roky doma, ale dáš ho do jaslí, prípadne najstarší pomôže a pôjdeš do práce aspoň na pol úväzku...
kde sa najedia tri deti, naje sa aj štvrté...
no a ak zvažuješ interrupciu, tak si to preberte doma, je to váš život, vaše rozhodnutia, pretože akokoľvek sa rozhodneš, tak zodpovednosť alebo následky ponesieš ty, nie niekto iný... ani jedna z nás nemá právo ti povedať choď alebo v žiadnom prípade nechoď... ani jedna z nás nebude miesto teba plakať v noci do vankúša, ani jedna z nás ti nebude deti živiť...

qidko
29. jan 2016

Dieta je dar vies kolko zien by chceli babo ale nemozu ho mat?Nemas rodicov alebo svokrovcov proste niekoho kto by pomohol?Skus si najst pracu na doma ja viem ze toho casu vela nemas pri detickach ale aj to by trosku pomohlo ja viem ze dnes je doba tazka ale tak to malo byt budes mat babo a myslim ze Ked si zvladla tri toto uz bude hracka drzim palce netrap sa mozno sa to vyriesi

zeytin
29. jan 2016

S dietatom nemusis byt doma 3 roky, moze ist do jasli a ver tomu, ze ziadnu psychycku ujmu neutrpi. Uplne ta chapem, ze ta to muselo velmi zaskocit, bola som v podobnej situacii pri tretom... Tetie dieta behom 4 rokov. No, nebolo mi vsetko jedno. Urcite to zvladnes. Mnoho maminiek je na tom financne velmi zle. Na fb existuje uzavreta skupina, kde si pomahaju mamicky v nudzi. Poziciavaju a daruvaju si tam veci, hmotne aj nehmotne si pomahaju. Aj to je cesta. Nie je hanba poziadat o pomoc a urcite sa najde niekto, kto ti poda pomocnu ruku.

cervenaruza123
29. jan 2016

@gram_lasky Z otazky neviem, co je hlavny problem. Ci zvazujes potrat, ci ta trapia financie, ci hlavne to, ze si doma sama. Alebo ci sa proste len zvlastne citis, aj ked si rozhodnuta, ze dieta si nechas a nejak to zvladnete, ale chces najst radost zo zivota.
Ale vedz, ze nie si sama. Mamka pred casom zazila nieco podobne, tiez necakane otehotnela, dost sa s ockom trapili, pre podobne veci ako pises, plus vek, kedze nie su samozrejme najmladsi. Jednoducho to neriesili, tesili sa z toho, co je a zivot pomaly siel dalej, kazdy mesiac nejak zvladli. Mamka uz nerobila, lebo ostala na rizikovom a bolo viacero komplikacii, bali sme sa ci vobec porod prezije a tak. Proste trapenia su. No ale preslo to, sestra je uz na svete, vsetko je v poriadku a zvladaju to dalej a tesia sa z toho, cim obohatila sestra ich zivot, aj nas.
Si tehotna, urcite svoju ulohu zohravaju aj hormony a mas pocity a nalady, ktore si mozno predtym nemala a sama tomu nerozumies a vycitas si to. Len hovorim, skoda ze si nespecifikovala problem, ci su problemom tvoje pocity alebo hlavne nieco ine.

kristinkahugo
29. jan 2016

Ahoj
Nechcem byt múdra ale v dnešnom svete uz existuje antikoncepcia a iné " metódy" ako zabrániť počatiu.
Teraz uz iba brat to pozitívne.chapem ta , všetky sme si tym prešlo. Aby som ta povzbudíila ja som syna rodila na 37 a kebyže som sa nebála pôrodu tak mam ďalšie.

mircalla
29. jan 2016

Ja nikdy nechapem tieto lamentacie po......skoda, ze si to nezvazovala, ked si k tomu dietatu prisla.
A suhlasim - nic tragicke na tom nie je, bud rada, ze mas zdrave deti, niekto nema to stastie

martinkaadominik
29. jan 2016

Ahoj, chcela by som Ťa povzbudiť, aby si sa nebála a bola hrdou mamou. Úplne chápem Tvoje pocity, ktoré sú však iba dočasné. My ženy máme tú vlastnosť, že sa vieme veľmi dobre vzchopiť a nazbierať sily. Niekedy k tomu pomôže málo, nečakaná situácia a znovu máme chuť sa pasovať s problémami, hľadať nové riešenie. Viem si predstaviť, ako by si už chcela ísť do práce... To všetko príde, aj práca, aj viac peňazí. Len to chce ešte trošku obety. Určite si sa už obetovala dosť pri Tvojich deťoch, no predsa to chce ešte trošku obety. Budeš veľmi silnou mamou, ktorá bude vedieť stáť pri najbližších aj vtedy, keď by tam už nikto neostal. Učíš aj svojho najstaršieho syna, ako byť zodpovedný a prijať aj väčšiu rodinu. Takže zvládaš to super a si príkladom pre svojich najbližších aj pre okolie, aj keď sa Ti to tak vôbec nezdá. Táto situácia je tu pre Teba a nie iná. Moja 3-ročná dcérka si dnes pozerala obrázok z detskej modlitebnej knižky, na ktorom boli 2 kľačiace deti pred rozžiareným srdcom. A povedala mi, že tie detičky rozžiarili Ježiškovi srdce. A ja som jej povedala, že ona ho zase rozžiarila mne. Tebe budú rozžarovať srdce až 4 deti (niekedy aj zarmucovať), teda sa Ti denne dostane oveľa viac lásky ako komukoľvek inému...

michaelats
1. feb 2016

Nejake "navrhy" dievcen.a chlapc.mien???

trisp
1. feb 2016

Moja, uvar si čajík, vylož nohy, dýchaj. Neboj sa, zvládneš to. V najhoršom prípade sa čo môže stať - no po roku dáš malé do jaslí. A ten rok a pol už nejako zvládneš, ak ste doteraz zvládli tri, zvládnete aj štyri. A trošku sa aj inšpiruj, na internete nie sú len tie zlé ženy, čo sa nad tebou pohoršujú, že "mala si na to myslieť predtým, než si otehotnela" 😝 . Je tam veľa takých, čo má detí raz toľko čo ty, a zvládajú, a nie sú to žiadni boháči. Tak napríklad ja sa chodím inšpirovať sem: blog- táto má 6 detí: http://biblicalhomemaking.blogspot.sk/ a vloggerky: táto čaká 8. dieťa: https://www.youtube.com/channel/UCxNKZ_TF8dwx-E..., táto čaká 6. dieťa: https://www.youtube.com/channel/UCFFqVhg0q8Pwx2..., táto má 7 detí: https://www.youtube.com/channel/UCgBwzRfT-AhKvD... Buď šťastná!

dahra
1. feb 2016

Ja som sa takto cítila pri treťom tehotenstve. Nečakali sme to absolutne, prvé dve deti z IVF, vraj my nikdy prirodzene dieťa mať nebudeme. Chystala som sa do práce, malej vybavovala škôlku, zrazu šok. Celé tehotenstvo som bola nervozna a vrcala ako pes. Som si vravela, že teraz ma dve deti vytáčajú, tak po porode ma urcite šlak trafí...Nakoniec po porode všetok stres opadol, konecne sa viem zohnut, vziat vsetkych, co sa pytaju, na ruky, rýchlejšie sa pohybovať. Dokonca je to lahsie. A to sme sa mesiac po porode stahovali do vacsieho, bolo treba aj upratovat viac, tiez financii nie je na rozhadzovanie, ale okrem plienok na noc malej nemusim nič kupovat. Mlieko jej vyrábam za chodu 🙂, oblečko a veci dennej potreby máme. Nestojí nás mesačne viac ako 20€ 🙂 Lebo aj tie plienky pouzívame na noc a inak stíhame aj látkovať. Dve spia a so synom akurat skladáme lego 🙂 Som fakt spokojná. 🙂 Dokonca podpichujem muza, ze uz zvládneme aj štvrté. Len tehotenstvo by ma stresovalo...vek, zdravie. Drzim palce.

ottka
1. feb 2016

Nebude len horšie, neboj 🙂 . Viem, že nám sa ľahko píše, ale tak ako ti baby píšu, musíš to v sebe spracovať a zabojovať. Ani my sme neplánovali štvrté , ale som šťastná, že ich mám toľko. Viac musím rozmýšľať, čo kúpim a čo nie, dosť peňazí ide na stravu, školu, krúžky, ale to sú menej podstatné veci oproti tomu, čo nám naše deti dávajú. Teším sa z nich, z ich malých úspechov, z ich hier, z ich smiechu. Som na materskej už desiaty rok, tiež mám dakedy dosť toho stereotypu . Ale nič nám neujde, neboj. Z práce budeš zas utekať ku deťom , aby si si ich užila.
Náš najmladší je taký malý šašo a traja starší ho učia také blbiny, že sa na ňom len všetci smejeme.
Prajem veľa síl, pozitívne myslenie a radosť z detí 😀

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre