Používame cookies. Viac informácií tu. OK

Lactobacillus bulgaricus

Lactobacillus bulgaricus je jediné probiotikum3 pomenované podľa národa a geografickej oblasti. Lactobacillus bulgaricus má rastlinný pôvod a je izolovaný iba zo zelených rastlín žijúcich na území Bulharska. V akýchkoľvek iných regiónoch sveta Lactobacillus bulgaricus začne samovoľne mutovať a zastavuje svoju reprodukciu.

História

Známy ruský vedec Iľja Mečnikov - jeden zo zakladateľov modernej imunológie a držiteľ Nobelovej ceny - spojil dlhovekosť bulharských ľudí s konzumáciou jogurtu. V danom období tvorili až 4% celkovej populácie Bulharov ľudia, ktorí sa dožívali viac ako 100 rokov. Tak isto uvádza, že u týchto ľudí sa zriedkavo objavuje rakovina a celkový počet chorých ľudí je veľmi nízky.

Podľa Mečnikova je starnutie výsledkom črevných hnilobných procesov, ktoré produkujú toxické látky v črevách a intoxikujú tak ľudský organizmus. Na zabránenie hnilobných procesov odporúčal konzumáciu jogurtov a iných výrobkov s kyselinou mliečnou. Ako príklad takejto správnej životosprávy uvádza Bulharov, ktorých strava je takto obohatená každý deň.

V roku 1905 bulharský fyzik Dr. Stamen Grigorov objavil Lactobacillus Bulgaricus vo všetkých bulharských mliečnych produktoch.
 

Účinok Lactobacillus bulgaricus

V porovnaní s inými laktobacilmi, Lactobacillus bulgaricus produkuje D mínus (-) mliečnu kyselinu, ktorá má silné proti mikróbne, proti rakovinové, anti arteriosklerotické, anti alergické a antioxidačné účinky. Lactobacillus bulgaricus sa rozmnožuje v symbióze s druhým rastlinným probiotikom, s bunkami Streptococcus thermophilus.

Ich spoločný vývoj vedie v prirodzenej podpore a intenzifikácií ich pozitívnych efektov. Pokiaľ sa požíva orálne, rastlinné probiotiká Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus urýchľujú rast buniek Lactobacillus acidophilus, ktorý sa prirodzene nachádza v ľudskom tele. Lactobacillus Acidophilus sa veľmi ťažko rozmnožuje samostatne, jeho bunky ľahko odumierajú a nedosahujú tak množstvo potrebné pre človeka. Symbióza ako táto sa taktiež odohráva medzi prírodnými probiotikami a bifidobaktériami. Požívané spolu so stravou alebo v strave s pomocou laktobacilov sa následne rozmnožujú v tele a tak dosahujú počet dostatočne vysoký pre ľudský organizmus.

Použitie

Produkty s obsahom Lactobacillus bulgaricus

Kvapky, prášky, suspenzie, nápoje s Lactobacillus bulgaricus

  • Bio-Kult Infantis (Topnatur s. r. o.)
  • Lepicol (Topnatur s. r. o.)
  • produkty z rady Biomilk (Daflorn)
  • produkty z rady Laktera+ (Daflorn)

Kapsule, tabletky, žuvacie tablety s Lactobacillus bulgaricus

  • Bio-Kult (Topnatur s. r. o.)
  • CANDI Stop (ASP Czech)
  • Lactoflor (S&D Pharma)
  • produkty z rady Biomilk (Daflorn)
  • produkty z rady Laktera (Daflorn)
  • produkty z rady Laktera+ (Daflorn)
  • produkty z rady Magic Power (Daflorn)

Iné produkty s Lactobacillus bulgaricus

  • štartovacie kultúry na výrobu bulharského jogurtu
  • probiotické masky na tvár
  • probiotické mydlá
  • kozmetika
  • vaginálne čapíky a výplachy

Súvisiace články

Viac o probiotikách na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. https://bulgaricus.sk/
  2. http://prezdravie.sk/
  3. http://www.bacillusbulgaricus.com/lactobacillus-bulgaricus
  4. https://www.adc.sk/
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti s Lactobacillus bulgaricus

Máš skúsenosť s Lactobacillus bulgaricus?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť