Je stres v práci dôvodom na rizikové tehotenstvo?
Ahojte som z 7tt a pracujem ako manazerka a je to dost stresujuca praca, stale nejake termniny, nove zakazky,atd.. mam z nej velky stres, fyzicky vsak nemam nejake vaznejsie komplikacie len citim obcas strasny tlak na hrudi a stres- ako pred tazkou skuskou..pred tym som to nemala :( myslite si, ze je to dovod na rizikove tehote stco alebo mam vydrzat a prejde to? Viem, ze by som prisla o cast prijmu ale ak to ma pomoct babu sa normalne vyvijat tak mi to je uplne jedno..manzel nas uzivi, tak to vazne zvazujem, len neviem ci sa to vobec nejak vysvetlit doktorovi da?
S tou PN a rizikovym nasilu suhlasim, ze na to treba daky dovod a je uz o mamicke a lekarovi, ako sa dohodnu/nedohodnu. Ja ked som bola v stave, ze som nevladala a ohrozovalo to moje zdravie fyzicky a so zamestnavatelom sa dohodnut nedalo, dala som proste vypoved a bola doma, kolko bolo treba. Ale chapem, ze nie kazdy tak moze. Takze mamicky, uvidite, co vam povie doktor alebo potom, ak je to take zle, dajte si volno na vlastnu past.
@threetail ved to je super.Len tu sa stále neberie do úvahy, ze každý je iná povaha, prežívanie, každá máme iné priority.
Co jedna nezvláda, druhá to ma doobeda spravene a 3 deti k tomu☺takze kto si ako zariadi, tak ma, keď jednu bavilo byť do 22 hod v práci jej vec, ale nepáči sa mi pohŕdanie a povysovanie ženy vedia byť k žene strašne kruté toto je velky rozdiel oproti chlapom.
@debora30 Kamoska to mala podobne, sice nie vysoka pozicia, ale skor zle vztahy s kolegami a v tehotenstve ju to obzvlast stresovalo.....gynekologicka nebola velmi naklonena PN, ale napokon ju vypisala obvodna lekarka takmer na cele tehotenstvo. Neviem uz ale, aky uviedla oficialny dovod. Za mna ale mozem napisat, ze mi velmi prospievalo byt v tehotenstve medzi ludmi, chodit do prace, a riesit "normalne" veci. Doma sa este nasedis. Ale samozrejme, to uz je na tebe.
@eliska13 presne, zeny sa stazuju, ako ich chlapi davaju dole, ale pritom navzajom to robia v omnoho horsom a zakernejsom meritku. Nad chlapom si mavnes rukou, je to obmedzeny debil, nevie, ake je to byt zenskou a musi si dokazovat, ze je macho. Ale preco to zeny robia v ramci vlastneho pohlavia, to nerozumiem, asi je to v DNA :D
@eliska33 to je v poriadku a v podstate súhlasím . Len som poukázala na to, že sa nemôžeme čudovať keď sme "diskriminované" v zamestnaní.
Ale jasné, nech si každý robí ako uzná za vhodné. Kolegyňa tiež skončila skôr (má termín asi mesiac po mne) a vôbec ju neodsudzujem. Vybrala si to, čo cítila, že je pre ňu správne. Každý je iný.
Dovod na rizikove tehu to nie je... Tehu nie je choroba apoviem ti uprimne od 5mes som tlrobila 50% od 7 % som lezala a nepriala som si nic ine len mat moznost chodi do prace amedzi ludi... Lebo mi vsetko liezlo na nervy doma..
Zvlast ak nebudes mat vychadzky al len obmedzenevychadzky...
Ale ak ta nevypise gyndos skus obvodneho... A apropo neda mi nepiznam pracu kde by nebol stres
...moja, vykašli sa na každého ....je to tvoje zdravie, rieš to so svojím obvodným lekárom, ty sa v práci stresuješ, aj ked ti nedá PN gynekolog, všeobecný lekár ti ju dá, a nikomu sa s tým nechváľ,ako a prečo máš PN o tom nemusí nikto vedieť....a ked stačí manželov príjem na to,že vás uživý ,nelám si hlavu nad tým, čo si kto bude myslieť, tým tiež tomu malému nepomáhaš....mám kamarátku, zo stresu potratila ,a potom sa im veru veľmi dlho nedarilo ,takže si váž, že sa to podarilo... možno bez problémov...možno si dlho na to čakala...
Ahoj. V tvojej zodpovednej pozicii ANO. Telo ti jasne naznacuje. Zdravie tvoje a babatka by malo byt na 1. Mieste. S dietatkom ste aj duchovne prepojeni a ono to citi ked nie si ok.
Popros doktora, ze sa velmi zle citis a bojis sa ze mozes prist aj o babo takym tempom. Neviem aky mas vek. Ak vyssi tak to mozes argumentovat aj tym.
Myslim , ze to pochopi.
Treba si vazit tehotenstvo . V dnesnej spolocnosti je zazrak ked zena otehotnie a uspesne donosi dietatko.
Vela stastia a zdravia obom ♡
ja som mala v tehotenstve vela stresu, nieco v style "ak toto nestihneme, ten clovek zomrie" a o PN som neuvazovala. Maly je nastastie OK. Ale ked boli ozaj zle dni, s odstupovm casu to hodhotim tak, ze som sa vtedy mala zobrat a z fleku sa ist dat vypisat. Hlavne uz po takom 6 mesiaci.
Ty si v pozicii, kedy manazujes aj inych, presuvaj postupne nejake zodpovednoti na inych. Moze ti byt jedno, co si o tom kto pomysli. Polav v praci kolko sa da. Tak, aby ta nevyhodili samozrejme, kym im ukazes tehotensku knizku 😉
A potom tiez polavuj kolko sa da, ak sa da .... u mna sa nedalo 😕
nech uz si myslia co chcu. Aj tak sa po materskej na rovnaku poziciu pravdepodobne nevratis. Ak teda pojdes aj na rodicovsku.
Neviem, ci sa nieco zmenilo, za mojich cias som mala sancu dostat svoju poziciu naspat, ak sa po materskej vratim. Ja som sa rozhodla pre riadnu rodicovsku a teda som sa po par rokoch rodickovskej vracala na uplne inu poziciu a do roka som sa dostala naspat k svojej oblubenej praci. Ovsem uz nie ako veduca, co mi aj vyhoduje, ja o tolke nervy nestojim, aj tak je toho dost
takze skor by som hladala moznost ako presunut kompetencie na niekoho ineho - niekto ta bude musiet nahradit
PN, to su obmedzene vychadzky cele mesiace. Cucis doma a to je cele.... ziadne vylety, navstevy rodicov...
Fuha, necakala som az takuto burlivu debatu ale dakujem za kazdy reakciu a nazor. Samozrejme, ze keby som sa citila schopna polracovat v tom co som doteraz v pohode zvladala nerozmyslam nad ziadnou PN ale budit sa vnoci snpocitom, ze s cim sefka rano zase namna vybehne mi teraz asi nejak "nesedi" ... je pravda,ze ako mamazerka by som mala vediet ten strss a tlak zvladat, no nejde to. Od zaciatku tehotenstva som strasne precitlivela a kedze som neotehotnela az tak lahko aj ked mam 26, tak si myslim,ze je to prirodzene, ze chcem svoje babatko chranit aj ak sa kvoli tomu budem musiet "vzdat" slobody a budem doma ako vo vazeni medzi 4 stenami... jasne, ze by som radsej chodila normalne do prace a zvladala vsetko tak ako sa to dneska "nosi" aj s 5 detmi doma ale ja nie som workoholik a neberiem to bobec ako lenivost nshnevajte sa..skor to beriem ako zodpovednost ak nie povinnost chranit to co v sebe nosim..vsetky vieme ake su dnes s otehotnenim problemy. Ale musim povedat, ze niektore vase reakcie ma vystresovali a priviedli do nepohody snad viac ako ta moja praca... vy ste urcite tie stastne silne zeny, ktore vsetko zvladaju ako nic. No ja sa nehanbim priznat, ze nie som tento typ.. a som za to vdacna.
A este k presunutiu kompetencii na inych..to zial u nas nie je mozne, kedze sme vo firme len 4 a kazdy ma presne definovane co musi stihnut a urobit, takze v tomto smere sa velmi nepohnem :(
@debora30 presne tak nik nie je v tvojej kozi... a ty vies najlepsie akosa citis...
A vies ine je sa prezentovat za silnu cez internet a ine to prezivat v realite. Take reci su v kazdej teme.
Tak sa drzkaj. Ja som prisla o malicke pred mesiacom. A je to z tych najhorsich veci co sa zene moze stat.
@debora30 ak je ten stres na teba privela, poziadaj, nech ti docasne uberu z kompetencii, alebo skratia pracovny uvazok na menej hodin. Vypisana cele tehu nie je ziadna slava, uprimne vychadzky obmedzene, nemozes ani k pribuznym ani na dovolenku ani nic si priviazana doma, unudis sa neskutocne pre pana 7,5 mesiaca sediet doma na zadku mna by svihlo na mieste, ale ze fakt... Plus potom 3 rocna materska/rodicovska, ja sa ani nedivim, ze to zenam ide na mozog tak dlho doma (ja incl. po dvojitej)... poriadne si to premysli, co chces a co nie. Vela zien, ktore boli doma cele tehu a nemohli poriadne nic robit, maju problem aj s porodom, lebo telo nie je poriadne fit, maju problem sa o babo postarat po porode - lebo energeticky level na nule, lebo si zvykli na nulovu akcnost a "lenivy" spaci rezim doma... vela mava poporodne depky... takze tak no...zvaz vsetky aspekty.
@debora30 ale prosim ta, stresovat sa z cudzich nazorov? Vsetci mame ine podmienky, a to, co jedna zvlada dnes, nemusi zajtra a naopak, zivot sa nenormalne meni. Tu vidis len nazor, ktory je vytrhnuty z celeho kontextu ostatneho 'bytia', mozno niekto zvlada nieco lepsie, lebo ma pevnejsie zdravie alebo proste stastie na kolegov, stabilnejsie okolie, sebavedomejsiu vychovu... kazdy ma naviac a pomenej v niecom inom, a to je uplne v poriadku. Cize klud, ja som bola tiez taka frajerka, tri roboty a vsetci ostatni, co sa setrili, su padavky.... az do jedneho krasneho dna 🙂. Preto ti drzim palce a obdivujem, ze pocuvas svoju intuiciu a vies, co je pre teba, tvoje telo a babo dobre. Ja som to nevedela, kaslala som na to a davala na silacke reci a doteraz sa z toho hrabem. Je to tvoj zivot a nikto, kto na teba pozera zvrchu, ho za teba, ak sa nahodou cast zruti alebo pokazi, nebude davat do poriadku. Takze tak 😉
@anjelicek26 veru s pirodom ani tak problem nebol ale po porode ked som po mes.lezania sla na prechadzku po 10 min som bola unavena, udychana spotena...a trvalo nejaku dobu kym si teli na pohyb a ine sktivity zvyklo
@lucinka511 to ano, ale ake boli znicene tie zeny za par rokov, to nikto nevidi, teraz je ina doba. Vtedy ludia nemali moc na vyber.
@eliska13 nechcem sa hadat, je to kazdeho vec. Ja sama mam dve deti a robila som taku pracu, ze dovidenia dopopocutia co sa tyka stresu. Su aj ine moznosti, dat si skrateny uvazok, preradenie na inu pracu atd. Clovek ma v praci predsa aj nejaku zodpovednost snad, ked viem, ze najblizsie tri roky tam nebudem, dohodnem sa so zamestnavatelom dokedy budem robit, kedy planujem nastupit na marodku, MD, aby si mohol za mna najst nahradu, zaucit. Keby som zamestnavatel, takyto clovek konci u mna, ze hned na marodku a ostatni robte za mna a nic viac ma nezaujima. Da sa to aj seriozne riesit a naplanovat, aby aj v praci mali nejaky priestor to vyriesit. Ak robis predavacku, je to asi jedno, postavia tam miesto teba inu, ale ak robis kvalifikovanu pracu, trochu zodpovednosti by nezaskodilo. Zaujimave, ze doteraz zakladatelke temy ten stres nevadil, ked bol taky nezvladnutelny.
@dorottka to ams pravdu okrem toho aj sice jedli chuobnejsie ale podla mna kvalitnejsie i ked nemali tolko dostupnych vitaminov ako teraz, noa le dnes ma zena teiz vela moznosti, npariklad ako byt vo forme, ved je tolko fituek na svete,,resp pohyb ,beh nikomu nebrani,len ludia zleniveli,,,ael to zavisi aj od povahy,,ale napr moja mam pri 4 detoch zvladla toho,lebo musela omnoho viacej ako moja sestra pri 3 detoch,ta je stale vstese,zhone ale nezvladne ani polovicu toho,co kedysi musela moja mama.
@zdenka523 boli ale mja babka sa dozila peknych 87 rokov dnes ludia ledva doziku 70.80 a babka bola samsotnatan do konca..jasne aj znicene ale ta generacia tych babiek bola na tom lepsei,a samostatnejsia ,teraz je vaicej ludi odkazanyc na pomoc druchych viacej infarktov a podobne,,
No mozno som zabudla pripisat dolezitu info, ze mi sama sefka povedala, ci si to nechcem nejak vybavot lebo sama ma deti a ppvedala, ze si nemysli, ze je to vhodna praca v tehotenstve. Takze samozrejme ona o tom vie, neriesim nic poza jej chrbat a snazim sa to zavovat viem, ze to ma vela plusov ale aj minusov ,no ako som uz napisala vyssie myslim si,ze pre kazdy zenu by to malo byt prvorade a nemalo by sa nic podcenovat..ohladne nasich babiek sa nejdem ani vyjadrovat, pretoze vtedy s otehotnenim nemala problem snad ziadna.bola ina doba, dnes lazdy rozmysla len nad tym ako sa materialne zabezpecit a privadza sa dennodenne do stresu, ktory nie je urcite v tehotenstve dobry a nikto ma nepresvedci o opaku

@mima4 prosím Ta netrep🙂ako potom môžu byť manažéri top klienti psychológov, psychiatrov so syndrómom vyhorenia,depresií?prečo tolko ľudí vo vedúcich funkciách pije alkohol?lebo to nezvladaju a len chamtivosť a pocit,ze všetci by vedeli, ze zlyhali im nedovolí to prijat