icon

Máme si nechať bábätko v ťažkých podmienkach?

vickusik
16. júl 2024

Ahojte, sme mladi pracujuci par (21) a dozvedeli sme sa ze cakame babo.Byvame v podnajme a ja mam svojich rodicov 80km od mesta kde byvame.Sme nezabezpeceny a moj partner zaraba len 900€. Ak by sme sa rozhodli si babo nechat museli by sme sa prestahovat mojim rodicom a on by musel kompletne zemenit svoj zivot. Ja mam pocit zeby som v takomto mladom veku nezvladla psychicky sa starat o babo a bez pomoci mojoch rodicov uz vobec ale na druhej strane nemam srdce nato zobrat malý ludsky zivot ktory zato nemoze. Priatelova mama byva v ronakom meste ako my ale je pochopitelne ze chcem byt pri svojich rodicoch. Co si myslite ze bude najrozumejsie urobit aby som nemala vycitky keby si ho dam zobrat aj keby si ho nechame a nam sa kompletne zmeni zivot

tiezjedna
16. júl 2024

@vickusik no takto... ja som to vtedy dotiahla k dokonalosti a dokonca som sa objednala na potrat. Manžel (vtedy priateľ) nechal rozhodnutie na mne. Obaja študenti, ja som akurát čerstvo rozbiehala firmu, práce ako na kostole, stress, peklo. Do toho sme samozrejme mali holú riť, bývali v podnájme. Proste rozum jasne velil "neblázni dievča, dieťa fakt nie"... A ja som veľmi pragmatický človek. Takže žiadne slzy alebo dlhé premýšľanie - nakráčala som na gyndu nech mi dajú termín na potrat, že som sa rozhodla🐧 Long story short - dnes má náš "šmyk" 22 rokov, študuje na Karlovke a je naprosto úžasná❤ ALE tie preplakané noci prišli. A bolo ich veľa. Proste to človeka zvalcuje. Nemať za zadkom mojich rodičov, tak neviem ako to dáme, tí zohrali kľúčovú rolu v našom prípade🙏 Asi tak dva roky to bolo fakt peklo. Radosť a zúfalstvo na striedačku. Samozrejme kopec lásky, ktorú dokáže dať len dieťa❤ To bez debaty. Bez muža, rodičov a svojej firmy by som bola v prdeli. Mne práca hrozne pomáhala nemyslieť na to, že sme tak nezodpovedne priviedli na svet dieťa🙈 Na druhej strane ma to strašne nakopávalo makať, aby som sa nemusela pred našimi hanbiť, aby sme boli finančne nezávislí a mali sa dobre.

januska12323
16. júl 2024

Musíte sa sťahovať? Rodina budete vy traja, nie vy a rodičia. Je super keď sa vieš na nich obrátiť ale rodičia budete vy. Všetko si premysli, máš na to kopec času.

rozovykon
16. júl 2024

@vickusik veď keď porodíš, môžeš byť chvíľu u rodičov a zistíš, že to je v pohode a naučíš sa fungovať, je to skôr strach z neznámeho, partner môže zostať tam, kde ste, keď nadobudneš istotu môžete sa vrátiť s babom k partnerovi.

vickusik
autor
16. júl 2024

@maja22 dakujem <3

fantaghiro21
16. júl 2024

Tie výčitky po potrate, tie depresie, snaha o samovrazdu budu horsie ako tie predstavy , ktore si mala o nejakom zivote(naplanovane? ).Ten zivot nepojde podla planov, ale vytvoria sa ti nove plany a mozno este lepsie....
A ak nie,aj tak ta potrat bude nevedome ovplyvnovat,. Ci zdravotne alebo vztahovo...
To, ze sa partner postavil k veci zodpovedne je podla mna uplne skvele.Muzi 35+ by si mali brat priklad, co dokazu zdupkat a nechat tehotnu zenu na pospas osudu...

A s tým pomahanim .Mam 3 deti a o deti sa staram celý zivot sama.
Zvladnes cokolvek.

tulipanicek
16. júl 2024

@vickusik Vieš, píšeš, že ste si život takto nepredstavovali. Život vo väčšine je iný, vyjde inak, nie je presne taký ako si predstavujeme. Život bam dáva možnosti a my mame zas možnosti voľby. Teraz máš tieto dve možnosti.
Ja nie som striktne proti potratom a ani striktne za to že by si žena mala dieťa nechať. Je to jej rozhodnutie keďže ide o jej telo a vo väčšine o jej život.
Za mna je dôležitá otázka (pre mna, mne nemusíš odpovedať) že ci by sa mohlo stať že budeš ľutovať svoje rozhodnutie dať si plod zobrať. Ak áno, niet podľa mna väčšieho trápenia nez si toto cely život vyčítať.
Je pravda, že tvoj priateľ nezarába veľa. Ale budeš mat zrejme najorv materskú a neskôr aj rodicovsky ten vyšší. Od roka, ak to bude zle, môžeš (iste aj skôr/neskôr) do prace.
Ja som porodila prvé v 30tke a veeeelmi som ľutovala že nie mladšia 🙈 mala by Som určite viac energie.
Btw posledná vec ktorá mi napada. My sme dieťa plánovali a aj napriek tomu keď Aom videla dve čiarky, tak stres panika že bože, vážne ti vyšlo? Veď sa nám totálne zmení život. Taaakze toľko k pripravenosti (a to som bola v tej dobe s manželom už 13 rokov 😅 ).
Držím prsty.
Ak by si si chcela pokecat, napis. A mám kooopec veci na podarovanie ore babo 😊

vickusik
autor
16. júl 2024

@kvietocek203 to mas pravdu

daniela2629
16. júl 2024

@vickusik Ahoj, vieš, maminy v oveľa ťažších situáciach si bábo nechali. Máš strach, chápem, lebo to bolo nečakané tehotenstvo. ALE v každom prípade mysli na to, že keby si si dieťatko dala teraz zobrať, tak neskôr, keď už budeš chcieť, tak nemusíš otehotnieť. Aspoň nie tak ľahko, je veľa takých žien. Tiež poznám ženy, ktoré si dali dieťatko zobrať a malo to strašné následky na ich psychickom zdraví. Ich život už nikdy nebol ako predtým. Zakaždým, keď niekde videli dieťatko vo veku ich nenarodeného dieťaťa, tak sa zrútili. Denne mysleli na to, ako by ich dieťatko vyzeralo, čo by to bolo, či chlapček alebo dievčatko, koľko by už malo rôčkov a veľa iných myšlienok. Nechcem ťa tu strašiť, len musíš byť pripravená aj na takéto niečo. Rozhoduj sa vždy podľa svojho srdca. Prajem Vám všetko len to najlepšie 🙏❤️

hors
16. júl 2024

@vickusik Ahoj ja som rodila ako ty mala som 21 r a už mám syna 20r .Vôbec neľutujem, se som ho tak skoro.Toti zvládneš podľa mňa máš len strach s niečoho nového a stoho ,že budeš zodpovedná za ludky život. Ja som mala podobne strach a časom to prešlo.
Pokiaľ máš pomoc tak to máš super ,ja som pomoc nemala musela som sa starať sama .
Premýšľam máš 21 r ak pôjdeš na potrat máš tam riziko ze už nemusíš mať deti ,takto sa to stalo kamarátke bohužiaľ po 1 potrate už viac detí nemôže mať .
Rozhodnuté je na tebe a verím, že máš strach ale nieje nič také zlé ako sa zdá. Držím palce 😊

kamatopo
16. júl 2024

Aj ja som to dala za pomoci mami presne v tvojom veku. Teraz ma môj syn 25❤️. Ak sa máš o koho oprieť tak nepremyslal o eurách. Tie budú no život už nevrátis. A ja som bola jedno obdobie sama na syna tak viem o čom píšem 😉

fantaghiro21
16. júl 2024

a priatel s nemoze najst novu robotu? Ved kým by sa male narodilo, by bol davno po skusobne dobe.... a praca za 900 eur najde vsade

vickusik
autor
16. júl 2024

@fantaghiro21 moze ale chce ostat tam kde je

luccija
16. júl 2024

@tulipanicek detto 2 roky som čakala, kým otehotniem a, keď to prišlo, tak sa mi podlomili kolená, že čo teraz?😂

kiki68
16. júl 2024

Nechaj si dieta, hlavne ked rodicia trosku pomozu. Zase 900 eur neni take zle, ved budes mat rodicak k tomu. Po 2 rokoch mozes nastupit do prace, pripadne pojdes studovat a pekne spravis skolu popri materskej. Za tri roky mas bakalara. Ja neviem, ale tu nevidim dovod na vzdanie sa dietata. Aspon v 30tke mozes dalej robit karieru a nie si ju rozsekat na tri roky, teda skor na viac rokov. Hlavne tam uz nemas ani ziadne veci,co by podporovali dalsie vzdelanie. Teraz mozes dost vela veci prave aj vdaka tomu, ze mas na to vek a do 27 mozes mat stipka. Akoze Ja by som si nechala dieta a studovala takto.

fantaghiro21
16. júl 2024

"priatel ma ubezpecil ze spravi vsetko preto aby sa o nas postaral "
Tak potom co chce robit? Brigady popri svojej praci?
Ak nechce zmenit pracu, tak financie nerobia problem. Problem mas asi len ten, ze budes na dieta sama bez pomoci .Dobre tomu rozumiem?

kiki68
16. júl 2024

@tiezjedna podla mna dieta dava velky drive na to, ze chces pre rodinu nieco lepsie. Neoplieskas prachy len tak, lebo ved kabelka, ale mas jasnejsie ciele uz v tom mladsom veku. A ked ostatne chodia po CAR , tak mas odrodene a uz len pogratulujes, ked to konecne vyjde. My sme z nasho okolia jeden z troch parov, co maju dieta prirodzene. Mam kamosky a muz kamosov, co sa roky snazia a nic. nas syn rastie. Takze z mna, radsej mat ked to uz prislo, ako sa trapit

banderaska29
16. júl 2024

@fantaghiro21 prosím Ťa, aspon nefabuluj a nehovor veci, ktoré neplatia na každú ženu, pretože nie každá žena mala po potrate depresie,. poznám ich zopár, práve naopak - jednu kamosku mi na internáte znásilnill a pripravil o panenstvo chlapec, ktorý ju dokonca aj šikanoval za výzor atď. tejto skutočne odľahlo. určite, že je to náročný životný krok, ale toto pravda nie je u každej ženy. každopádne autorka má dobré podmienky na to, aby si mohla dieťa nechať, ešte mi dokonca príde aj pripravená spolu s jej priatelom.

betulinka1
16. júl 2024

@vickusik moji rodičia ma mali v tvojom veku, obaja studenti na VS a teda určite nebol ich sen všetko skončiť a ist sa starať o dieta. Ale VS neprerušil ani jeden. Ale boli úplne bez peňazí, obaja mali prospechové štipendia, čo však stačilo na ich výdavky ako tak a bývali v jednej izbe v 3 izbovom byte spolu s babkou a sestrou + jej synom (manžel zomrel). Čiže reálne mali jednu izbu, žiadne sukromie a ziadne auto. Proste studenti. Nebolo to lahke lebo aj starí rodičia sa na nich hnevali, že ostala tehotná a musela odísť z vedeckého výskumu, čo bol popri škole, čiže žiadna podpora z ich strany. Zvládli to. Som tu a moja mama vždy hovorila, že nič lepsie sa im nemohlo stať, lebo keď so mnou už sa v pohode dalo, tak vtedy jej kamošky len začali rodiť, keď boli na materských, tak ona už v práci postupovala. Že ak by sa mala rozhodnúť znova, tak kludne má dieta hned v prvom rocníku VS a rovno dve aby sa nezdržovala materskou po VS, ked už začala pracovať. Na oboch promóciách už majú fotku so mnou, hrdá mama s cerveným diplomom, napriek všetkým prekážkam. Mala som 3 roky. Moja mama si už ako 40 ročná užívala svoj život, ja som mala 20 rokov. Ja som rodila ako 34 ročná a ako 40 ročná som skákala okolo malého. Keď som unavená a nevládzem, vieš ako často myslím na to, prečo som nemala dieťa počas VS, mladá som bola, nespať poriadne týždeň mi nevadilo. Už by som mala pokoj a nie zosúlaďovať dieťa s karierou. Za mna má každý vek pre a proti, ak by som sa s týmto rozumom rozhodovala, mám dieťa 21-22 ročná, ideálne počas VS. To tu píšem každej, ktorá pochybuje, či je vek do 25 rokov skoro alebo nie.

fantaghiro21
16. júl 2024

@banderaska29 prosim ta, sa ukludni. Kto pise ze vsetky zeny... Aspon citaj s porozumenim. Sama pisem , ze ak by depresie nemala, prejavi sa jej toaj tak v inom smere (tiez mam v okoli taký pripad, znama co bola na potrate opakovane a trpi uzkostami, depresiami /nie z potratu zevraj/ ma lieky na ukludnenie, hysteriu a podobne. )

sevrin
16. júl 2024

@vickusik ak by si ho mala donosiť a potom sa ho nevedela vzdať, tak si ho nechaj. Raz keď budeš stará na smrteľnej posteli, tak si spomenieš na svoje dieťa, ktoré by sedelo pri tvojej posteli, keby si sa ho nevzdala.

ivik4
16. júl 2024

Komenty necitam no TY ,teda VY ste dospeli, nie deti. Ja som otehotnela v 21tke ( sice cielene ) a je to najlepsie rozhodnutie mojho zivota, ja mam 31, syn ma za par dni 9 , je to moj partak. Ak Ti mamina pomoze a celkovo rodina, zvladnete to.Partne si najde novu pracu a casom po materskej aj ty, pripadne aj skor. Ked sme sa spoznali my s otcom mojho syna a cakali babo, tak sme nemali vlastny byt a on zarabal o dobrych 900-1000e menej nez zaraba teraz posledne roky.
Ked mal syn par mesiacov tak nam kupil byt priamo v meste a postupne sme vsetko okolo babätka zvladli a ucili sa za pochodu. Ja som nikdy predtym dieta ani len na rukach nedrzala..
A v poslednom rade,som velmi stastna ze som mlada mamina.
Drzim palce a absolutne neodsudzujem ziadne tvoje rozhodnutie
Rozhodnes sa urcite spravne

veronikadany
16. júl 2024

@vickusik babatko si nechajte❤️Nebudete lutovat.Vsetko sa da zvladnut,ked sa chce a mas este oporu u rodicov,priatela,mate kde byvat...Len vas to posilni a spoji.

bejbs123
16. júl 2024

Som mama par mesiacov a je to to najlepsie co ma v zivote postretlo a kompletne sa cam zmeni zivot keby aj v 40 to je jedno

banderaska29
16. júl 2024

@fantaghiro21 nemusí sa jej to v žiadnom smere prejaviť, prestaň s tymto plašením, píšeš totálne nezmysly. nemusí mať depresiu, nemusí mať zdravotné následky v žiadnom smere. toto svätuškárske strašenie moj ty. niektoré by ste mali mať zakázany internet. áno, ty máš tri deti a ano bola si na ne sama - to je obdivuhodné, no nie každá musí byť ako ty. ži a nechaj žiť. rešpektuj a nesúď

fantaghiro21
16. júl 2024

@banderaska29 precitaj si realne skusenosti zien.. TO ze sa ti to nepaci , nie su nezmysli. Ty prestan tu predstierat hluposti, a znevazovat inych. Bud zeries seno, alebo neviem preco mas take prehanne predstavy, ze mas len ty pravdu a tvoje 3 ks okolia...Uvedom si, ze toto je diskusia , nie forum pre len jeden nazor od banderasky....

queen_mary
16. júl 2024

Ja si neviem predstavit, ze by som mala dieta taka mlada, bez niecoho zaziteho, bez zabezpecenia. Podla toho by som sa aj zariadila. Ale zalezi ake ste vy typy. Mate nejake sny, plany? Karierny rast? Podla aktualneho stavu kedy viete byt na tom tak, ze by ste si zalozili rodinu? Lebo stale sa da ist od roka dietata do jasli a zena do prace, cize to by slo. Ale to uz vy musite vediet..

sickynickyobsadene
16. júl 2024

3 deň preplakavam, ktoré rozhodnutie je spravne..no len jedno je správne!
Ma príjem,mate už 21 rokov nie,16,17..

vickusik
autor
16. júl 2024

@sickynickyobsadene spravne je si babatko nechat a celit vsetkym vyzvam ktore nam zivot da a spolu s partnerom drzat pevne spolu a zvladnut vsetko co nam do zivota pride

simca06022011
16. júl 2024

Si dospela zena, ja neviem rpeco by vam napriklad nemohla pomahat priatelova mama a potrebovala by si svojich rodicov. Hlavne ak napr. bude musiet priatel dochadzat tolko za pracou alebo hladat inu pracu (neviem ci tam ma lepsie podmienky). Rozumiem pocitu neistoty, a ze to nezvladnes atd bez nich, ale ver ci nie, zvladnes. Ja som mala rokov viac pri provm dietati a revala som ked ma pustali z porodnice, ze co ja s tym malym budem doma robit :D bala som sa ju aj prezliekat. A doma sama, ked uz nebola ina moznost, zvladli sme to na perfektnu a musim povedat, ze prave super pomoc a rady ma obtazovali. Zvazila by som ten dopad na moznu pracu, privyrobenie si v meste/a v meste tvojch rodicov atd, tak pre partnera ako aj pre teba napr. ak by si popri rodicovskej chcela nieco si privyrobit. Ale jasne aj s nejakou kalkulaciou co sa vam oplati, kvoli vyske najmu.
Nuz ale... na tvojom mieste is babatko necham a skusim najst cestu ako vyjst. Chapem, ze napr. z 900EUR vyzit v podnajme, bude tazsie, cize z tohto pohladu chapem stahovanie. Aspon docasne, kym si na MD/RD.

babo561
16. júl 2024

@vickusik ahoj. Ja som 21 ročná rodila. Rovnaký scenár ako ty som mala, až na to, že ja som študovala, pracoval len partner a moji rodičia umreli keď som bola ešte dieťa a jeho mamka tiež umrela a jeho otec bol uzz v pokročilom veku, keďže partnera mali neskoro. Takže žiadna rodina, v podnájme, ja študent a ani som nerozmýšľala nad potratom. A vieš čo? Bolo to najlepšie rozhodnutie v mojom živote 🙂 teraz mám 35, dcéra 15, sme super kamošky 🙂 a tiež som sa bála, ale potrat nie, partner tiež súhlasil, že zvládneme a zvládli sme a bolo to najkrajšie obdobie v mojom živote. Školu som nedoštudovala, ale vďaka mojej dcére, ktorá má hnala ju ani nepotrebujem, robím manažérsku pozíciu na ktorú som sa sama od 0 vypracovala cez 4 pozície a zarábam viac ako s vysokou školou 🙂 vďaka mojej dcére, ktorá ma posúva ďalej. Teraz už aj ďalší syn 🙂 drž sa a nelutuj , že sa ti stalo najkrajšie čo sa mohlo stať, uvidíš ako to všetko pôjde