Máme si nechať bábätko v ťažkých podmienkach?
Ahojte, sme mladi pracujuci par (21) a dozvedeli sme sa ze cakame babo.Byvame v podnajme a ja mam svojich rodicov 80km od mesta kde byvame.Sme nezabezpeceny a moj partner zaraba len 900€. Ak by sme sa rozhodli si babo nechat museli by sme sa prestahovat mojim rodicom a on by musel kompletne zemenit svoj zivot. Ja mam pocit zeby som v takomto mladom veku nezvladla psychicky sa starat o babo a bez pomoci mojoch rodicov uz vobec ale na druhej strane nemam srdce nato zobrat malý ludsky zivot ktory zato nemoze. Priatelova mama byva v ronakom meste ako my ale je pochopitelne ze chcem byt pri svojich rodicoch. Co si myslite ze bude najrozumejsie urobit aby som nemala vycitky keby si ho dam zobrat aj keby si ho nechame a nam sa kompletne zmeni zivot
@banderaska29 az na to ze si vypisovala ty mne :D skor si samonasieraci typ :D daj si možno nejaku xanax ci lexaurin . to zaberie , alebo dýchove cvicenia ak nevies prehltnut fakt , ktorí aj iní pisu.. :D
@fantaghiro21 ja nie som samonasieracia, ak si vsimneš, iba mam svoj názor 🙂 A ty sa môžeš hanbit, matka troch detí takto písať druhej žene. si užasny priklad správania sa svojim detom a ukazuješ im fantasticky, ako to je zle, ked ma niekto iny nazor. za to že ty si asi na tom potrate bola a doteraz si sa s tým očividne nevyrovnala, to naozaj neznamená, že takto to majú všetky 🙂
@banderaska29 dakujem 😘
@vickusik samozrejme ved ide o život, a o ich potomka...ako takú dilemu by som mala keby som mala len život ohrozujúci stav a už porodené deti,ktoré by som tu nechcela v pripade smrti nechať.Ale takéto NIČ a ze on chodí na futbal a blabla...
@vickusik ja mam 16 ročne a 6 rocne, a mam 36 a na ďalšie deti už nemám energiu.
Urcite si teraz nechaj dietatko, ako potom stará a unavena....
V 36 budeš mladá sikovna uz skoro dospelým dietatom a to je skvele.....pokial mas rodinu, a chcú pomoct urcite si nechaj. Mohlo by ta to poznačiť, stale by ste spomínali, e vaše dieťatko by už malo rok, potom dva. Ono totiž už je vašou súčasťou, a tym, ze ho "zabijete" to nezmeníte. Súčasťou bude navždy.
@vickusik spytaj sa samej seba, co chces. Ak citis, ze si ho chces nechat, tak si ho nechaj. V zivote musime robit konpromisy, takze urc si prioritu. Dietatko alebo praca. Zial, niekedy clovek musi pre svoju prioritu obetovat nieco ine ale ak babatko chces, tu lasku vsetku Ti vrati a namotivuje Ta aj priatela ( verim, ze ste v pohode) ist dalej a snazit sa vytvorit domov dietatku. Ja som tiez bola v podobnej situacii a citila som, ze to male stvorenie milujem a vsetko som zvladla! Si mlada a ak si zodpovedna urcite to zvlasnes lavou zadnou. Mna presvedcili pribehy zien, ktore boli na potrat a velmi to lutovali a vzdy mysleli na to, ako by ich dietatko asi vyzeralo. Myslim, ze toho pocitu sa nezbavis, ak si citliva a mas pocit ze ho chces 🩷 kazdopadne, je to len a len Tvoje rozhodnutie.
@banderaska29 no hanbim sa v kute a trasiem :D . To, ze tu chrlis zlc je okej?ci ako? (prave na takých ako si ty, mojim detom ukazujem ako sa nemaju spravat🙂 Mas svoj nazor, ale nie je jediny a nevies preglgnut iný - hlavne realne skusenosti, napisane skusenosti, ktore zeny prezili po potrate-a to si vie lahko dohladat na doverychodných zdrojoch...a nepisala som nikde, ze sa tak spravaju VSEKTY zeny. UZ sa konecne nauc chapaniu pisanemu textu- ked to nevies, mrzi ma to...
To, ze v tvojom okoli par zien (neskor x zien) absolvovalo potrat a su vysmiate od ucha k uchu, su okej, nezmamena, ze verejný prejav je pravdivy. Nezijes v ich svedomi. A tých par tvojich znamych zase "neznamena , ze to nemaju vsetky"
Ukludni sa, daj si ten lexaurin lebo naozaj nevies preglgnut ine nazory.
VSetko je len na autorkev konecnom dosledku.
Nikde ju to ani nikto neodsudzoval. Tak skludni hormon
@vickusik parada, krasne si to uzivajte urcite to zvladnete, som si ista 🩷
Spočítajte si svoje výdavky. Pretože vam možno vyjde, že sa vôbec nemusíte sťahovať. Môžete niečo ušetríť už teraz. Pomaly sa na to pripraviť. Lebo popravde, pokoj a súkromie je to,čo budeš s bábom najviac potrebovať. Vôbec by som nezvaživala sťahovanie k rodičom.Preco? Načo? O dieťa sa určite dokážeš postarať.
@katka281 veru. Veľa vecí sa dá nakúpiť aj tu na MK. Ja som to tak robila, skoro nič som nekupovala nové, lebo mi to prišlo ako vyhadzovanie peňazí ( body za 12 E na 3 mesiace. Tu som kúpila 4 body za 5 e. ) Väčšinou sú tie veci aj tak ako nové, dieťa ich nestihne zničiť. Nové som kupovala jedine topánky. A áno, zopár vecí som kúpila ale to fakt bolo máličko. @autorka Autorka tu vie nakúpiť všetko - postieľku, kočík, golfáč, perinky, body, overaly, fusak, monitor dychu, pestúnky......... V podstate komplet výbavu. Ja aj teraz pozerám veci tu na MK, lebo veľakrát sa predávajú skoro nové veci.
Keď sa ešte necítiš na materstvo, máš možnosť ísť na potrat a následne zodpovedne sa chrániť.
@vickusik určite si bábätko nechajte. Nepoznám žiadnu ženu, vo by ľutovala, že porodila dieťa, ale zato celá žien má po upv depresie, problémy následne otehotnieť. Priateľ aj rodičia pri Tebe stoja, tak to máš už fajn základ. Určite je rodičovstvo šok, ale verím, že to zvládnete. Držím palce ♥️
@vickusik ak sa na neho necítiš alebo by ste to nezvládli proste ho nemaj. Nepočúvajú výčitky ostatných, zabezpečte sa najprv vy. Mysli aj na to aké detstvo mu budeš môcť dopriať. Ak budete žiť kvôli dieťaťu z výplaty do výplaty tiež to nieje ideálne pre neho ani pre vás. Stres kvôli dieťaťu a peniazom môže silno otestovať vzťah. V takomto veku si môžeš dovoliť si to rozmyslieť a mat ho neskôr.
@vickusik ak dokážu a chcú rodičia pomôcť, môžete mať dieťa. Niektoré veci ma niekto v živote v inom poradí, no to neznamená, že to je zle, ak vám pomôžu. 21 rokov bol kedysi bežný vek matky, naše mamy mali skoro všetky približne toľko - osemdesiate roky. Poznám babu, čo mala bábo na strednej, na gympli. Školu robila, aj vysokú, je lekárka. Rodičia jej pomohli.
@misanthropicdann ale necíti sa ani na potrat. A treba hovoriť aj o tom, že mnoho žien išlo na potrat a potom ich to mátalo celý život. To nie je ako dať si vytrhnúť zub.
@vickusik babatko si nechajte…urcite ano! Ak dobre vychadzas s partnerovou mamou, potom ju popros o pomoc, bude sa len tesit. Z casu na cas prides k rodicom a partner za tebou. Budete stastni, aj z malo penazi moze byt vela muziky. V dnesnej dobe je bela bazarov na oblecenie, kocik..da sa usetrit. Aby si raz nebanovala…ked sa mate radi a mas zodpovednejo partnera, nie je o com….
@fantaghiro21 no jediná zrelá na lieky si očividne ty. Opakujem sa, kľudne si hovor a píš čo chceš, virtuálny svet sa ma zatiaľ nikdy nedotkol, takže keď ti to pomôže uľaviť paru, poslúž si 😂pre teba je iba jeden názor a to je ten tvoj. Tomu sa vieš ako hovorí, že? Zlodej kričí "chyťte zlodeja", ale neočakávam, že tomu pochopíš 😃
@misanthropicdann je to na autorke, ale argument žiť od výplaty k výplate nemusí byť pre dieťa ideálne,.. myslím, že ideálnejšie, ako nežiť. Teda neviem ako ty, ale ja by som si radšej vybrala pre seba to prvé ako to, že radšej zomriem, len aby som nežila od výplaty k výplate, ak by som bola tým dieťaťom v jej bruchu. Ale ktovie, možno by radšej zomrelo ako žilo tak.
@vickusik Žiaľ v tom ti neporadí nik.Iba ty respektíve vy dvaja. V prvom rade ako stavá k tomu priateľ či je zodpovedný sa k tomu postaviť ako chlap a aj sa o vás postarať .Či sa vieš na neho spoľahnúť a či je yp naozaj pevný vzťah. Ale ak si ho chceš nechať verím,že to zvládneš /te spolu. Všetko sa dá vyriešiť. Nemusíte sa hneď sťahovať veď mamina to môže prísť spočiatku pomôcť k vám a neboj sa zvládla by si to aj sama s priateľom. Každopádne je rozhodnutie iba na TEBE. Verím,že sa rozhodneš správne a nebudeš ľutovať. Pre mna je dieťatko dar.A naozaj nie je dopriate každému. A poznám prípady v okolí kedy žena išla na interrupciu a viac jej vlastné dieťa nebolo dopriate. Ale samozrejme to nie je akp odstrašujúci prípad. Ja som mala prvé v 24 rokoch a cítila som sa veľmi mladá,ale ja som ho veeelmi chcela. A vždy keď na neho pozriem si poviem,že mi ho poslali z neba .Som vďačná za moje deti. Držím palce. Pretože deti sú aj starosti,ale nekonečná láska na celý život zároveň.
@vickusik Srdiecko ti vravi spravne. Posluchni ho. Vy ste s priatelom splodili dieta, treba niest zodpovesnost za svoje ciny. Nemas 12, ale 21, tak nechapem, preco sa chces stahovat k mame. Este aby si to raz nelutovala, ze si sa dala do role "mami, neviem sa postarat o svoje dieta, pomoz mi".. aby si tu potom o 2-3 roky nezakladala temu o tom, ako tvoje dieta uprednostnuje tvoju matku pred tebou, ako sa ti mama stara do vychovy, ako si na dieta narokuje...mama ti moze prist obcas pomoct napriklad na 1 tyzden. Byva od teba 80 km, nie 800 km. Postav sa na vlastne nohy a zabojuj za svoje dieta. A este nieco, na prve dieta nebudes nikdy uplne pripravena. Ja som mala prve ako takmer 29 rocna, planovane, chcene, vytuzene, ale prve tyzdne po prichode z porodnice som sa teda spamatavala z toho, ze co toto ma byt? To akoze teraz 24 hodin musim byt vlastne k dispozicii tomu malemu clovieciku, ked si povie? Uz nemozem ist na wc, umyt si zuby, ani sa najest, kedy chcem? Uz nemozem pokojne prespat celu noc? Pri druhom to bolo o dost lepsie. Bolo to velmi podobne, ale vedela som, co mam cakat, ake to bude.
@vickusik Keď sme neplánovane čakali dcéru môj manžel nastúpil na VŠ 19 rokov, ja 21 robila som. Nechali sme si ju, išiel do roboty namiesto školy, ktorú chcel aj tak nechať. Teraz sme spolu 7 rokov, 2 roky manželia, dcéra ide do školy,máme syna takmer 1,5 ročného a neplánovane tretie dieťa na ceste. Za dcéru som musela bojovať, manžel sa zľakol najmä svojej prísnej matky, povedala som že budem kľudne slobodná matka ale nedám si ju preč ani za nič, manžel doteraz ľutuje, že vôbec povedal nech si ju dám zobrať. Ja som človek, čo je strašne proti potratom, ale teraz pri treťom som chvíľu aj ja nad tým uvažovala teraz už by som to určite ľutovala. Nemáte žiadne deti a ak chcete do budúcna, nechala by som si toto bábätko lebo pôjdeš na potrat a potom, keď budete chcieť už bábätko nemusí sa to podariť po tom potrate. Každopádne prajem veľa zdravia, šťastia a lásky a nech sa rozhodneš správne🙏😇
@vickusik ťažké to bude s bábätkom ci mate 21 alebo 30. Ak nemáte vyhliadky stat sa v krátkom čase milionári, idem do toho. Ak už sa podarilo, vychovajte s láskou. Lepšie ako v 30ke riešiť neplodnosti a dávať peniaze na umelé oplodnenia. A po 30ke ta životná energia fakt ide dole. Držím palce! 🙂
@vickusik mala som 22, keď som otehotnela. Pri prvom sexe s vtedajším partnerom (nebol hneď). Šla som na interrupciu, aj keď som nechcela. Boli sme spolu 8 rokov a nič. Ľutovala som to roky rokúce, až psychologicka mi s tým pomohla. Stále som sa tým tryznila.... Toho roku by malo moje dieťa 18 rokov.....
Ale našla som si nového partnera, máme 4 krásne detičky, plánované , ale ja mám aj to , ktorému som nedala šancu žiť.... A ľutujem to, aj keď som si už odpustila....
@vickusik ak to takto citis, tak si to budes raz vycitat,lebo sice si to neplanovala,ale nemas srdce to dat prec. Uz ako bude,tak bude, vztah nemusi byt navzdy, ale babo ano a keby cosi, mozes ist k rodicom... ja by som si ho nechala.
Ja som takto v 22r otehotnela,rok som pracovalq 23,5 som mala ked som rodila. Dcera ma teraz 23r . Muz este studoval.VS, 2 roky,zili sme u nasich a z toho vznikali problemy a rozisli sme sa ,ale mak uzasnu dceru, studuje medicinu a je skvela. Nemenila by som. Aj ked mat dieta neskor ma svoje vyhody, rovnako si myslim, ze to zvladnes a budes dobra mamina. A radsej byt sami a skromne ako u rodicov. 80km je len hodina cesty od vasich, to sa da. Nie je to 300km.
@vickusik dieťa je dar, veľká radosť aj starosť.Vela ľudí by dalo všetko za to, aby mali bábätko a nemôžu. To tvoje, teda vaše už len stačí donosit. Rodičia ti pomôžu a o pár rokov si povieš, že ste dobre urobili, keď ste si to nechali.
@banderaska29 už nie sú najmladší pokiaľ dobre chápem má 21. To ma rodiť v 16?

@vickusik autorka gratulujem k rozhodnutiu ♥ budeš určite super mamka ! a zvládneš to. vy to máte super, aj rodina je s vami, mas partnera pri sebe. všetko dobre a občas sem napíš, ako sa vam dari 🙂