Očkovanie na začiatku tehotenstva
Ahojte žienky.. som 7tt.. zaočkovana niesom pretoze dlho som sa tomu vyhybala a akurat ked som mala termin na ockovanie tak som zistila ze sa nam to po roku podarilo. Neviem co mam robit.. mam velky strach myslim teraz vseobecne ci je babatko v poriadku ( akcia srdiecka potvrdena dalsia kontrola v 10tt) bojim sa stale ze sa nieco stane 🥺 no a teraz ten covid .. este som ho nemala klop,klop.. a bojim sa ze by som ho mohla dostat 🥺 no a teraz premyslam nad ockovanim po 12tt… a neviem co mam robit nemate nejaka skusenosti ? Ktora ste to takto spravila tiez? S gynekologom som o tom este nerozpravala budem az na dalsej kontrole.. ale co si o tom vsetkom myslite vy ? Samozrejme ze je lepsie pockat ale na toto sa teraz nepytam😳
Nechala som očkovať v 18 tt. Môj syn má následky, a veľmi vážne. Teraz som bola pozvaná na preockovanie, tam nepôjdem určite.
@naobedbuduspagety mozes prosim aspon trochu konkretizovat? Nahlasila si to SUKLu? Totiz ked som si studovala princip fungovania mRNA vakcin, tak som sa dozvedela, ze vakcina ako taka sa ti rozlozi vo svale a teda ostava len u teba. K plodu sa dostavaju uz len samotne protilatky. Co by mohlo mat teoreticky dosah na plod (kompetentni opravte ma), su zavazne vedlajsie ucinky vakciny, ktore by sa ale prejavili tebe. Horucka, hypertenzia, apod. To su ale veci riesitelne liekmi po indikacii gynekologom. Napriklad ja som mala po druhej davke par hodin zvysenu teplotu, ale zrazila som ju paralenom, aby sa mi nedostala nad 38 stupnov.
Je na kazdom z nas aby si zvazil, co mu moze sposobit viac “skody” - ci covid alebo vakcina. Ja len dufam, ze v najblizsich rokoch nebudem ja ani nikto z mojich blizkych potrebovat planovanu operaciu, dolezitu liecbu alebo sluzbu anesteziologa, lebo nase zdravotnictvo je a aj bude este dost dlho paralyzovane.
Nieco o mRNA vakcinach:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vacci...
Hlasene vedlajsie ucinky tu:
https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-ve...
@diefca v 16 tt plod zdravý, v 18 tt očkovanie v 20 tt rozsiahly hydrops. Všetky ochorenia spôsobujúce hydrops vylúčené. Žiadna prekonaná infekcia, anémiu nemá, geneticky všetko v poriadku, testy na ojedinelé metabolické poruchy negatívne. Priebeh ochorenia neštandardný. Na odporúčané Docenta z kliniky hlásené Suklu. Tiež je toho názoru, že to mohli zapríčiniť protilátky, ale nie je kompetentný sa k tomu vyjadrovať.
Určite sa chod zaočkovať, ale až v 2. trimestri....mne to lekárka odporúča, ja idem v januári ale teda už na 3. dávku
Podľa tvojej otázky vlastne hľadáš ženy, ktoré sa zaočkovali v tehotenstve a potom je tvoja otázka, či to dopadlo dobre alebo nedopadlo. Tehotné sa očkuju na Slovensku tuším od mája. Bolo tak rozhodnuté na základe štúdií z Ameriky, kde sa tehotné nechali očkovať. Mne sa takéto experimenty na ľuďoch hnusia. Keď sa kozmetika testuje na zvieratách, tak mnohí kričia, že aké barbarstvo. A toto čo na nás robia, to je čo. Keď tomu neverís a bojis sa, určite to nerob. Pretože len ty budeš mať zodpovednosť, keď budeš mať choré dieťa. Lekári pokrčia plecami a utrusia nieco v zmysle, že to by sa stalo aj tak, že to nemá súvis.
V Rakúsku budú mať z toho plánovaného povinného očkovania výnimku tehotné ženy!! To je tiež niečo na zamyslenie. Ja som v 11tt a do mňa to nikto nedostane.
@basska_b tak presne ja som ostala v uplnom pomykove ja som sa ani vlastne doteraz nedala ockovat lebo moja predstava bola taka ze ja by som sa tam jednoducho psychicky zrutila vsetky tie vakciny nemaju u mna doveru a vobec nerozumiem tomu preco by sme sa museli dat zaockovat lebo potom nemozme to a to🥺 taky ten natlak mi uz vobec nejde do hlavy .. nieco za tym bude urcite chcu aby sme pokapali zaradom jak halusky 🥺 ach jaj … rozhodla som sa uz nejdem a ani nepojdem vsetko bude tak ako ma byt ani partner mi to neschvaluje robit taketo pokusy na sebe a nasom babatku
https://www.startitup.sk/tehotne-zeny-nakazene-...
Byt tebou by som nevahala ani chvilu. Mozno najneskor do konca prveho trimestra, ale aj to by som asi necakala. Ked si neockovana riskujes, ze skoncis zle. Vo svete sa coraz viac na to upozornuje - tehotne covid ohrozuje viac. Primar ARO košickej nemocnice hovoril, ze mali na ventilatore uz styri tehotne, z toho jedna alebo dve (nepamätam si) zomreli. A take info, co ti pisu - ze tehotna sa dala zaockovat a jej dieta ma problemy so srdcom a nemalo to po kom zdedit - to su strasne kecy. Ako keby sa nic take nikdy nestalo predtym ako bolo ockovanie proti covidu. Niektore ked pichne v zadku 6 mesiacov po ockovani su schopne to pripisat vakcine.
Správne rozhodnutie. Inak stačilo by jeden večer sadnúť z PC a teda nasla by si informácií o tom prečo tak veľmi tlačia na to, aby sa dal každý očkovať. Ja mam jednu info o tom prečo sa nemajú týmto sajrajtom vakcinovat tehotné ženy, ale nejdem t otu písať, lebo sa tu zase zbehnu supy a nemienim im tu dokazovať pravdu. Držím palce, aby si si stala za svojím rozhodnutím. Veď zdravie baabtka aj teba je to najdôležitejšie co môže byt.
@naobedbuduspagety no to ma mrzi. Je ale dobre, ze si to nahlasila, aby sa v pripade, ze sa potvrdi suvis, zbierali data o tom ci to je raritna reakcia alebo nie. Aby sa ludia vedeli spravne rozhodnut a mali doveru v zdravotnictvo, treba informovat o vsetkom.
Ja ti napíšem za mňa... ja som sa očkovať nedala lebo na začiatku vraveli, ze tehotné sa neockuju lebo nie sú výskumy. Vraveli to ako lengvardsky, tak i krcmery na priame otázky novinárov. Už sa niečo zmenilo? Do 12/23 sa stále iba zbierajú údaje... až potom budu reálne vyhodnocovať co a ako. Presne ako tu písala
@basska_b keď sa testujú lieky na zvieratách tak to je poprask. A u tehotných a deti to nevadí???
Inokedy by za to všetkým platili, teraz majú v podstate farma firmy vyskum zadarmo.
Ja som sa na každej jednej poradni pýtala, radila... mne gyn.neodporucal ani sa očkovať proti chrípke, nakoľko nikto nevie ako zareaguje tvoje telo. Doslova mi povedal, ze co ked dostanem horúčku a predcasne porodím? To ze sa niečo odporuca, nie je samozrejme univerzálne pre každého. Je to iba tvoje rozhodnutie, ty sama sa s týmto musíš vysporiadať... ty budeš si niesť nároky keby dačo...
Netreba pozerať katastrofálne stavy ze sú tehly na ventiláciach a pod. To je len na tvoje vystrašenie. Myslíš ze inokedy sa nestalo žeby umrela tehotná?
A sa mi fakt páčia zeny, co vypisujú ze moje Pfizer baby a podobne. Som zvedavá ked o 2-3 roky budu mat pripadne problémy tak potom samozrejme za to bude môcť mmr očkovanie a podobne... ako povedal krcmery, o 5 rokov uvidíme co vakcina urobi.
A po ďalšie, je si treba uvedomiť ze vakcina nie je sloboda a pod. Kovid môžeš dostať tak ci tak. Ano, ma ti pomôcť prekonať ľahšie korunu. Tiež ako u koho... ja poznám 2x zaočkované a už 2x ma kovid. Čiže asi tak.
Držím ti palce k správnemu rozhodnutiu. 🍀
Ja by som si len zelala, aby vacsina populacie vedela kriticky mysliet a triedit informacie, mali by sme sa lepsie vo vsetkych sferach. Ale to je utopia asi ako ked si Miss Universe zela svetovy mier.
Toto nie je diskusia o tom aky kocik vybrat, prosim pocuvajte odbornikov a az potom si vytvorte nazor, nech uz je akykolvek. Tiez sa nepytam instalatera, ze kedy je najlepsie sadit paradajky.
Ahoj, urcite neriskuj. Nestoji to za to. Chran sa a nechod moc do spolocnosti, aby si obmedzila riziko chytenka virusu. A jedz veeela vitaminov, lahko sportuj. Nech si zlepsis imunitny system. Drzim palce
@diefca s tým nič nespravis. Veľa ľudí, ktorí trávia väčšinu času na FB a sústavne im vyhadzuje podobne dristy, nechápu princípu algoritmu, ktorý tam funguje. Preto majú viac-menej len info tohto typu, alebo keď niečo od niekoho náhodne zacuju. Každý sa musí rozhodnúť sám za seba.
Aka je šanca že dostaneš covid ? Momentálne pri delte je to viac menej isté - ak nežijete doma v úplnej izolácii. A teda covid je omnoho väčšie riziko ako očkovanie. Tam percenta nepustia. Ale rozhodnúť sa musíš sama.
@diefca Ja mam taky pocit, ze autorka uz bola rozhodnuta sa neockovat a preto si prisla presne po tento typ informacii prave sem. Keby skutocne hladala doveryhodne informacie, tak hl;ada studie, vyjadrenia odbornikov, ktorych je momentalne dost. Ale ona sa rozhodla, ze si v takejto veci necha poradit od zien, ktore sa tu pravidelne pytaju na riesenie jednoduchych uloh z prirodopisu, pripadne matematiky prveho stupna. Ale co sa tyka virologie, biologie a mediciny su odbornicky.
@laurar1 joj a ty si mi jaka mudručka…. 🙂 ty presne vies ja som nevedela ale hlavne ze ty vies… dostalo sa ku mne viac negativnych odpovedi ci uz tu alebo v mojom okoli rozhodla som sa vcera a dnes uz definitivne…ja som zacala nadtym uvazovat zo strachu a natlaku zo strany statu.. a dnes som dokonca bola pri mojom obvodnom lekarovi pripominam ze zijem v Nemecku a moj lekar mi vyslovene neodporuca sa davat ockovat v tehotenstve nakolko je viacero zaznamov o tom ze sa objavili po vakcine nejake vady slebo prislo k potratu. Pretoze nikto nevie ako bude reagovat na to moje telo.. Ja som sa raz nechala ockovat proti chripke a mala som 1 mesiac 40tky horucky… tak nabuduce moja zlata si chod mudrovat dakde inde a staraj sa laskavo o seba a svoje myslienky a pochody a rozhodnutia ja som sa tu prisla poradit… vsetky clanky som si precitala a rozhodla som sa sama dopomohli k tomu odpovede tu ktore boli viac negativne ako pozitivne a samozrejme dnes definitivne po rozhovore s lekarom…
Ja som sa práve dnes mala dať zaočkovať 3. dávkou. Tesne predtým som mala termín na gynekológii a tak som to spomenula doktorovi. Ten mi povedal že určite nie, že až po 12. týždni. To ma prekvapilo lebo som si k tomu hľadala aj zahraničné zdroje a uvádza sa, že očkovanie je bezpečné vo všetkých štádiách, aj v 1. trimestri. Osobne si myslím , že pre plod je horší Covid ako vakcína ale teda poslúcha som doktora a nešla tam. Určite záleží od doktora, iný by odporučil vakcínu všetkými desiatimi. Ja sa dávam očkovať aj proti chrípke.
Ešte v 1. tehotenstve som prekonala 2 veľmi ťažké chrípky, obávam sa ako by som zvládla Covid ako tehotná, tehotná má zníženú imunitu, aspoň u mňa sa to jasne potvrdilo. Budem dúfať, že do toho 12. týždňa sa mi Covid vyhne.

Prve tri mesiace sa ockovat nema potom mozes hocikedy, chranis seba a chranis aj babatko. Ale je to na tebe. Ty budes rodit ked uz bude po covide takze kludne to mozes odlozit a das sa po porode. Ak uznas za vhodne.