icon

Tri antibiotiká za prvý trimester

evinab79
2. máj 2012

Ahojte maminy, momentalne som v 14. tyzdni tehotenstva. Asi v 8. tyzdni som ochorela na hnisavy zapal dutin a od toho casu som brala bioparox, Zinat 500mg a Pamykon do nosa a do oci. Ani jedny z tych liekov mi nezabral a problemy ostali. Som alergicka a astmaticka. Na astmu a alergiu musim tiez brat lieky. No tie neriesim, lebo by som sa inak zadusila. A dnes som sa len okraj od sestricky mojej doktorky dozvedela, ze mi chce doktorka napisat od zajtra dalsie ATB na zaklade odberov, ktore mi robila, lebo z vyteru z nosa a z hrdla sa nedalo nic zistit. Mam obrovsky strach...., v 11. tyzdni som bola na prejasneni sije v Prenatal Zilina, vsetko bolo s malym v poriadku. Kocky mate niektora z Vas podobne skusenosti? Alebo mozno poznate niekoho z okolia. Budem vdacna za kazdu odpoved.

katrinka8
2. máj 2012

@gloria78 - no ved spolieham sa na to, lebo som ich na to aj upozornila a povedali, ze to nevadi 😉 Ale ja som taka cicina, ze si citam vsetky letaky z liekov, a potom sa klepem 🤐

anavila
2. máj 2012

@stela75 ahoj...streptokok na konci tehotenstva je dost bezny a antibiotika su potrebne vraj..ja som tiez brala a vsetko dopadlo dobre...keby sa tymto nakazilo babo, mohlo by velmi zle dopadnut..niekedy si nevyberies..Aj ja som brala Zinat v prvych tyzdnoch a tiez to nic nespravilo, gynekologicka mi povedala ze to su bezpecne antibiotika. A tiez nieje dobre ak mas nejaky zapal v tele , z toho tiez ide nieco babetku,no nie?
@evinab79 neboj sa...moja teta tiez brala vela antibiotik, mozno 3pocas tehotenstva a to mala rizikove, lebo rodila po 40tke. a lieky od alergie beriem aj ja a aj som brala pocas tehotenstva (ale len v sezone) aeriusa Tafen do hrdla si striekam dodnes.A aj som dojcila a este stale dojcim. Lekari vedia, co mozu a co nie, si myslim, ved vedia ze si tehotna, a ked budes mat chorobu v organizme, tak to tiez nieje dobré...ja som mala mocovy zapal asi v 6tt a povedala mi doktorka(maximalne chladno) ze sa mam sama rozhodnut, ale ze mozem skonciť aj so zapalom obliciek ak lieky nebudem brať...no tak teraz si vyber!!! a este jedna vec, nepocuvaj tie co ta tu strasia, ze sa toto alebo tamto mohlo stat....nieje nic horsie ako ked sa teraz budes strachovat "čo ak??" ja si myslim ze vsetko dobre dopadne, hlavu hore a drzim palce

anjelicek26
2. máj 2012

@evinab79 - neboj uz idem 😉

anina32
2. máj 2012

@evinab79 Nemám sama zkušenost s antibiotiky v prvním trimestru, dostala jsem je až ve 21 týdnu, přiznám se že jsem na to koukala dost nedůvěřivě, ale doktor mi řekl že z krve mám tak špatné výsledky že nemá cenu čekat na výsledky výtěru z krku a musíme hned začít s antibiotiky. Ty na bázi penicilinu prý dítěti neublíží a kdybysme čekali mohla by se infekce dostat k dítěti mohlo by to dopadnout špatně. Neztrácej naději, lékaři vědí co dělají 😉 Je mi zle z toho co ti tu píše anjelicek, nevím co ji žere, ale vypadá to že chce jenom ublížit 😖 Vůbec takové řeči neposlouchej, možná ji připadalo jako hrdinství vyležet angínu bez léků, ale sama tím riskovala, že nemoc ublíží dítěti víc než antibiotika. Sice to dopadlo dobře, ale to neznamená že její způsob léčby se dá bez následků aplikovat na každého. A taky to neznamená, že ty navzdory všem lékům, nebudeš mít zdravé miminko 😉 Moc držím palečky a uvidíš že bude vše v pořádku 😉 😉 😉

romea
2. máj 2012

@anjelicek26
@anjelicek26 myslim ze to je kazdeho osobna vec a zodpovedat sa bude dotycna osoba my nemame pravo sudit. .

evinab79
autor
2. máj 2012

@anina32 dakujem pekne za prispevok, ja si tiez myslim, ze to dobre dopadne. Nikto z lekarov mi nepovedal, ze som v ohrozeni alebo ze dieta je alebo bude postihnute, takze budem sa bat a plakat a riesit az ked by to bola naozaj pravda. Mam dobreho manzela a krasnu zdravu a sikovnu dcerku a to mi dava silu vpred.

timona
2. máj 2012

Zinnat sa v tehotenstve môže brať, neublíži plodu a ostatné ATB boli len lokálne, takze to bymalo byt O.K.

nathalie111
2. máj 2012

@evinab79 precitala som si diskusiu a chcem len napisat,ze Ti drzim palceky,aby vsetko dopadlo tak,ako ma...posielam vela sily,zelam pevne zdravicko a nezabudaj,zaklad je mysliet pozitivne a zbytocne sa nestresovat... 😉

kaculka46
2. máj 2012

Já jsem brala v prvním TR antibiotika pro zánět močových cest,který bývá na počátku těhoteství spojován vyšším rizikem potratu a musí se právě proto včas léčit.Vůbec se neboj vždyť i matky které trvale užívají léky celoživotně na různé nemoci rodí zdravé děti.Názory jistých fanatických bio-matek ber s vééélkou rezervou.

maca_p
2. máj 2012

@anjelicek26 pane boze, co si ty boh, ze davas rozumy o tom, kto moze by mal mat deti a kto nie??? xyz ludi je nastavenych na liekoch a xyz zien, ktore su nastavene na liekoch este bude rodit napriek tvojmu scestnemu nazoru. deti moze mat kto chce, cim ale prebera na seba riziko choroby. podla toho co pises, ziadna astmaticka, alergicka, diabeticka, zena s vysokym KT, zena s nizkym KT, zena s endometriozou, neplodnostou, crohnovou chorobou, zena s ulceroznou kolitidou by nemohla porodit dieta a to iste u chlapov, ale s obmenou azospermie a inych chorob specifickych pre muzske pokolenie. to ako ta napadla myslienka, ze iba zdravi ludia mozu pocat deti????
15 rokov zijem s astmou, uzivam uvolnovace, sportujem a zijem s nou v symbioze. ano, moj syn ma exem, ale je predpoklad, ze z neho vyrastie. i ked ty by si sa asi takehoto cloveka zbavila, pretoze ako interpretujes svoje myslienky, tak zdravy jedinec = dobry jedinec 😲

btw. ak tvoj max pije mlieko, tak mu ho vysad. u mojho maxa to zabralo na koliky, s ktorymi sa trapil skoro dva roky. od kedy ho nepije kakanice su pekne uplacane.

aaddeelliinnaa
Odpoveď bola odstránená
margarita
2. máj 2012

@evinab79
raz mi jedna doki povedala, ze niekedy choroba samotna ublizi dietatku viac nez lieky na nu urcene...verim, ze to bude dobre...btw moja svagrina cele tehu fajcila, pila, snazila sa potratit, a narodilo sa jej skoro 4,5kg a 56cm dieta - zdrave a statsne zatial ako buk, ma cca 10mesiacov.
Tym nechcem propagovat taketo hovadiny v tehu, len na ukazku, ze niekto sa moze aj pokrajat na marne kusky a tehu skonci zle (sama mam tuto opakovanu skusenot) a ina z okna skace a nepotrati 😝

a ked citam, co pise anjelicek k tejto teme, tak zacinam mat vycitky, ze vobec chcem priviest na svet druhe dieta s dedicnou poruchou krvnej zrazanlivosti...ale holt, mna sa nasi tiez nepytali, ci sa chcem narodit, a netusili, ze niekedy v zivote budem mat problemy donosit deti...
alebo - zeby mal Dr.Mengele predsa pravdu? 😝 😔

maca_p
2. máj 2012

@anjelicek26 jaj, zabudla som dopisat, obe tehu som brala zinat, zapal priedusiek som si mohla len tymto vyliecit. tiez mi trhali zub, nemohla som riskovat zapal okostnice alebo nejakku sepsu z hnisaveho loziska. prezila som ja i deti, teho boli obe donosene. jeden mal 3480 g a ten druhy 3700 g. bez liekov by sa nam vodilo urcite horsie, takze ako nemas profesionalne znalosti z oblasti mediciny, prosim ta nevyjadruj sa k teme lieky a zivot samotny, úplne tápeš...

aaddeelliinnaa
2. máj 2012

@anjelicek26 ...este mam na teba jednu otazku,
ako som si precitala tvoje mudre rady...ako ste vsteci v rodine skoleni,od tvojej nemeckej gynekologicky az po tvoju mudru segru s doktoratom 😀 a milion prestudovanych clankov......ci sa fakt daju vsetky choroby,ktore sa vyskytnu u nastavajucej maminky..vylieicit len lezanim,potenim,probiotikami...a zeby pomohlo aj upenlive modlenie?.....keby to tak bolo...ako tvrdis....na svete by nemuseli byt lekari...ale stacilo by nam na to tych par mudrych knih...ktore si preluskala 😲
tak napriklad...teba sekne nerv..ty si lahnes,uvaris bylinkovy caj....a veget?....klobuk dolu

liv1
2. máj 2012

@evinab79 neviem ci to co ti poradim ti moze pomoct s hnisavym zapalom. Ale moj otec ma velmi caste problemy s dutinami, a velmi mu pomaha homeopaticky pripravok sinnusitis dutiny od jedneho homeopata v Bratislave. Ja som alergik, a tiez mi to doporucil este ked som bola dieta a skutocne aj mne to pomahalo. Vecne sme totiz vtedy boli chori aj ja aj brat. A co beries na astmu? Flixotide, ci Ventolin? Drzim palce nech je vsetko ok a dalsie lieky nech ti skutocne zaberu, ci uz to budu homeopatika ci atb... 😉

werumka
2. máj 2012

Už nechte @anjelicek26 být. Pokud jí zakladatelka prosila, ať už zde nepřispívá, tak pokud to chce splnit, už nemá smysl ji tu prudit. Akorát tu začnou všichni překrucovat to, co řekla. Nemá smysl na jednu její nerozvinutou větu psát odstavcový elaborát.

aaddeelliinnaa
2. máj 2012

@werumka ..to mas pravdu,suhlasim s tebou...ale nik ju predsa neprekruca..ved snad mozme este reagovat na jej mudre vyplody mozgu,ci?

werumka
2. máj 2012

@aaddeelliinnaa Já myslím, že už se to tu zvrhlo ve zbytečné rýpání - o úpěnlivém modlení nic nepsala, srovnávání s Mengelem... Možná je její názor v nečem opravdu neobjektivní a neempatický, ale pokud chceme být lepší, tak nemá smysl se nechávat unášet emocema.

aaddeelliinnaa
2. máj 2012

@werumka ...toto je diskusia...kde ludia vyjadruju svoje nazory...asi tolko

werumka
2. máj 2012

@aaddeelliinnaa Ano, názor je jedna věc, ale rýpání druhá. Tak by to asi chtělo být v těch názorech také trochu konstruktivní a pokud se jedná o osobní konfrontaci, tak od toho je interní pošta.

aaddeelliinnaa
2. máj 2012

..ja sa za svoje nazory nehanbim...neviem,preco by som mala vyuzit internu postu.

werumka
2. máj 2012

@aaddeelliinnaa Já jen mám za to, že názor se dá říct slušně, aniž by se z toho stal kurník. Diskuze slouží k tomu, aby zájemcům o touto problematiku řekly zkušenosti a informace. Ne, aby z toho byl bulvární plátek.

evickapooh
2. máj 2012

@aaddeelliinnaa nic v zlom ale nevies preco by si mala vyuzit internu postu?no asi preto lebo tat diskusia nie jeo anjelicek26...ak sa ti nieco nepaci tak to vyries s nou ...to je moj nazor...
@evinab79 no aj ja som brala 6 krat pocas 9 mesiacov ATB na cystitidu...a chvala bohu moja Noemka je zdrava...ale vzdy dali len Atb ktory mozu tehotne resp. ktory nema teratogenne ucinky.ale aj ja som bola skoro cele tehu velmi nervozna aj som isla za speeci gynekologom Cunderlikom,-ktory vraj ma velmi moderny a presny USG-aby ma ukludnil ze bude vsetko OK...

slniecko2
2. máj 2012

ja som tiez ochorela v prvom mesiaci-za toto tehotenstvo som tusim brala 2 alebo 3 krat ATB a zatial je vsetko v poriadku-nie je pravda, ze obvodak nieje dostatocne skoleny na predpisovanie liekov pre tehu-mna vyslovene gynekologicka poslala za obvodackou, ze ona mi nic nemoze predpisat a mam to riesit s nou. Pri kazdom jednom tehotenstve som brala ATB-aj ospamox, bioparox (ten sa vobec neboj, lebo je len lokalny), aj pamycon a este nieco ale to si nespomeniem- inak pamycon mozu aj novorodenci takze pre tehu su v pohode- akoze obvodacka nebola nikdy moc nadsena, ked mi mala nieco predpisovat,ale viem ze nelieceny zapal v tehotenstve je horsi ako ked liecis s ATB-lebo zapal moze vyvolat aj predcasny porod a kto vie co este. a tie lieky na astmu a alergie-citala som ze su aj nejakej 3.ci 4. generacie, ktore mozu tehotne-tak asi sa spytaj alergologicky na to. Drzim palce, aby si uz bola zdrava a neboj sa-nic zleho sa nestane-dolezte je aby si bola zdrava!!!

vcelickamaja
2. máj 2012

ATB v prvom trimestri sa nesmu uzivat, len naozaj v zavaznych pripadoch, ja som tiez mala zapal dutin v tehotenstve ,drzalo ma to mesiac urcite, huste zelene sople , nieco hrozne. Kedze som nemohla ist ani na rentgen tak doktor nevedel presne kde a ako je rozsiahly zapal. Napriek tomu som to zvladla bez ATB, a po mesiaci to zacalo samovolne ustupovat. Neviem si predsavit ze by mi dali 3x ATB. To by som asi aj sama odmietla. A mas aj teplotu?
Mne pomohlo hlavne lokalne teplo, zazvorovy caj (ale s mierou kedze si tehotna) . Inac na zaciatku tehotenstva sa telo zbavuje skodlivin a precistuje sa, preto vela zien mava nadchy a problemmy s dutinami, prave preto ze sa telo zbavuje, vylucuje odpad, sorry za vyraz . Len teraz uz mas narusenu imunitu po tych ATB, skoda ze si nevyskusala vzdrzat nejaku dobu bez ATB , telo by same zapracovalo a poradilo si. Teraz budu skusat na tebe vsetky druhy ATB, uz ti nezaberu , bohuzial dostanes sa do kolotoca. Ak nemas vysoke teploty , tak by som odmietla dalsie ATB. drz sa, pa

maca_p
2. máj 2012

@evickapooh
@werumka lenze aj @anjelicek26 by sa v tom pripade mala vyjadrit via IP, kedze prezentuje xenofobne nazory o podradnosti znevyhodnenych zien, pricom na to nema ziadne moralne pravo.

werumka
2. máj 2012

@vcelickamaja Určitě máš pravdu s tou rozházenou imunitou, ale ono s tím astmatem to asi jinak moc nejde, protože by dítě mělo nedostatek kyslíku, kdyby se měsíc dusila s čajem... V tom je asi to astma pitomý.

@maca_p Neříkám, že ty názory jsou morální a měla by je sem dávat. Jen říkám, že pokud se všichni tváříme morálněji, tak bychom se měly i morálněji chovat a reagovat v IP nebo vůbec. Je to stejné jako nadávat na to, jak jsou lidé špatní a nemorální a pak hltat u televize Výměnu manželek a luftovat Blesk.

minewka
2. máj 2012

@evinab79 neboooooooooooooooooj sa!!!! 🙂 🙂 🙂

Už hrozne veľmi veľa krát sa tehulkám predpisovali antibiotiká. Nikto ich nepredpisuje mirnix dirnix, aj lekári si dávajú sakra pozor...tehu je proste špeci stav 🙂
Keď dr zhodnotí, že atb boli potrebné, tak boli.

A všetky tehulky boli v poriadku, aj ich bábätká.

Napríklad ja som presne na prelome 7-8 týždňa brala dithiaden - mala som alergiu jak sviňa z opaľovacieho krému (a to nie že trošku nádcha, trošku slzia oči - bola som spuchnutá, brutálny výsev, ruky som mala spuchnuté jak slon - mala som vedro s ľadom a na striedačku som chladila ruky, aby tak hrozne neopúchali - boli tak spuchnuté, že som nedokázala ohnúť prsty)...táto alergia sa mi finišuje asi tak, že mi ten opuch a zápal prejde akoby na kĺby - a neviem chodiť, neviem sa postaviť, chodilá ma tak bolia, akoby som chodila po ihlách. Už raz som s takouto masívnou alergo reakciou bola v nemocke..po odoznení my po silnom vnútornom opuchu ostali po tele modriny...tomu sa vraví alergia 😀 )

Potom som v 9 tom mesiaci brala atb, zápal priedušiek. A ešte som v nemocnici úplne na začiatku tehu, cca 5-6 tt dostala tiež atb pre vysoké crp a okrem iného som krvácala.

Malá je zdravá ako repa, má 13 mesiacov, nič jej nebolo, nemá žiaden ekzém, ani nič podobné 🙂 🙂Je krásna a múdra a šikovná.

A homeo? Sú celé založené na placebo efekte a viere v to, že sa človek vylieči 😉

PS: po 3 atb - z toho dve lokálne celkom určite nebudeš mať zníženú imunitu... 🙂

Hlavu horeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

vejula
3. máj 2012

@romea maš uplnu pravdu... JA som asi 4 dni po ovulke dostala tie horučky. Modlila som sa nech sa to nepodarilo. Ale Boh to chcel asi inak

@anjelicek26 ja som zas čitala myslim tu na koni jednu ženu čo mala v 6 tt pasovy opar. Vraj v 6 tyždni sa uzatvara chrbtica, a male sa narodilo s razštepom 😖 Tak neviem kde je presne pravda

vejula
3. máj 2012

@gloria78
@anjelicek26 toto som teraz našla na http://tehotenstvo.academy.sk/index.php?click=13
Od 6 do 10 týždňa sa vyvíjajú všetky orgány. Preto toto obdobie tehotenstva je veľmi citlivé na akékoľvek nepriaznivé faktory.
Takže rizikove to začina byť 3 tyždne po oplodneni, čiže na ten 21 den podla toho čo sa tam piše