Cestovanie tehuliek mestskou dopravou
Ahojte baby. Aké máte skúsenosti s cestovaním v MHD? Púšťajú vás cestujúci sadnúť, keď je preplnený autobus? Ja teda nie som fajnovka, ale niekedy mi je fakt nanič v plnom buse. Dnes ráno cestou do práce sme stáli dokonca dve mamičky vedľa seba s bruškami a nikto sa ani len neunúval. A to sme stáli pri zadných dverách. Okolo chlapi, mladí a nikto nič. Som dosť prekvapená z neslušnosti ľudí. Fakt.
@zuzanka3381 zijem vo sui a tu je to rovnake... a o kocikoch ani nehovorim. ja som sa nedostala do elektricky, lebo ludia neboli ochotni sa posunut od dveri do ulicky... tvarili sa, ze nepocuju... 😖
@mimla jaaaaaaj, no ďakujem pekne za slušné a zdvorilostné okienko. Ja tu nevyplakávam na tomto fóre, len sa pýtam a zisťujem skúsenosti iných mamičiek. Som slušne vychovaná, viem poďakovať, aj poprosiť. Ale ďakujem aj za tvoju skúsenosť. Vidíš, podľa teba nie sú povinní cestujúci uvoľniť miesto tehotným budúcim mamičkám, no podľa názoru niektorých žien je to dokonca uvedené v cestovnom poriadku 🙂
@rebeka7501 tak vidíš, možno aj o mne si myslia, že som iba pribratá 🙂)))
Nie, akonáhle som išla pri prvom tehotenstve nastupovať do autobusu, ľudia zázračne začali objavovať čaro stropu a prírody cez okno 😀 Rovnako to bolo aj v prípade, keď som išla s kočíkom, až to bolo nechutne okaté. Vo väčšine prípadov to vôbec nebola náhoda, že by si nevšimli.
Pokiaľ som sa cítila dobre, tak som to neriešila, ale keď mi bolo zle a mala som pocit, že ovraciam tých chudákov unavených mládencov, čo išli zo školy a nad ktorými som v autobuse stála, tak som sa spýtala, či ma pustia sadnúť, lebo inak by som im poradila posunúť sa, až ich netrafím. Postavili sa všetci štyria 😀
Teraz asi majú ľudia ešte dilemu, či som len fajne pribratá alebo tehotná, ale zatiaľ zvládam stáť bez následkov 🙂
@danulicek si ako sa hovori "zabila" 😀 😀 😀 😀 caro prirody
Ďakujem, že som s kočíkom nikam nemusela mhd, teraz občas zbehnem so skoro dvojročnou a na 99% ma pustia automaticky sadnúť (z toho veľká vačsina sú ženy..), ako tehotná som tiež párkrát šla mhd a asi som bola dosť razantná lebo miesto sa vždy uvoľnilo, za čo ďakujem...rodila som v lete,to teplo bolo nenormálne...ale keď sa stalo, že som im pripadala štíhla ako laň s tým bruchom tak som ich poprosila, zvǎčsie mladšie ročníky..nikdy nikto ani nezazrel, ale je to hanba tejtospoločnosti, že sa žena vobec musí pyptať...
@zuzanka3381 Nemáš za čo, aj nabudúce. Ja som písala že nosiť kočík do vozidla nie je povinnosťou cestujúcich a neviem o žiadnom paragrafe v cestovnom poriadku, ktorý by im túto povinnosť ukladal. Možno ty vieš poďakovať a poprosiť, ale veľa mamín niekedy len stojí na zastávke, s prepáčením ako teliatka, a jednoducho očakávajú, že v mysliach nastupujúcich prebehne nejaká mentálna dohoda a jeden jednoducho bez slova vystúpi z davu, chytí kočík a vtrepe ho dnu. Toto sa ale nedeje a preto treba svoje očakávania verbalizovať. Aj také som videla, a nie raz, že mamička použila vetu "Pomôžte mi s kočíkom", následne mladému mužovi nezaďakovala. Tak presne ako existuje táto skupina mamín, takisto existujú aj ignoranti v MHD. Treba sa ozvať. Môj otec mal také pekné príslovie: "Nemému ani vlastná mater nerozumie"
@mimla tu sa nepisalo o tom ze je niekto povinny pomoct zene skocikom ,ale v cest.poriadku je dane ze tehotnej treba uvolnit miesto takisto mamicke s dietatom na rukach ...myslim ze mamicka kt.zakladala temu myslela skor ci tehotnym ludia aj s tim ze vidia ze je tehu neuvolnia miesto .... tu nejde o telepatiu ale o prach sprostu slusnost
@popelka5000 áno ďakujem pochopila si ma správne. Ja som nechcela touto témou rozprúdiť zúrivú debatu. Chcela som vedieť len skúsenosť ostatných mamičiek. Pretože ja som bola vychovávaná k tomu, že až vidím staršieho človeka, tehotnú pani, pani s dieťatkom, mám pomôcť. Možno preto, že moja maminka pochádza z dediny, tatino z mesta, ale vždy ma viedli k tomu, že pomôž pokiaľ môžeš. A myslím, že je slušné si pomáhať. Fakt som vďačná bohu za to, že som zdravá, že moja malinká vo mne je zdravá a že nepotrebujeme momentálne to, aby si niekto zdvihol zadok zo sedačky. Ale ja už by som len z tej slušnosti ten zadok zdvihla.
A fakt prepáčte, dve hompáľajúce sa tehotné s bruškami na jedno mieste v autobuse a páni sediaci na sedačkách, ktorý sa ešte just na nás pozerali, je fakt veľa už aj na mňa. 🙂 Takže sa ospravedlňujem, všetkým dámam, ktoré som tú rozčúlila svojou zvedavosťou.
@mimla ale áno, veď ja s tebou súhlasím. Základ je komunikovať, slušne, na úrovni. Slovíčka: prosím, ďakujem, buďte tak zlatý" sú úplne na mieste. Pevne verím, že sme väčšina takto vychovaná. a podľa môjho názoru je aj slušnosť pustiť tú hlúpu tehotnú ženu, na ktorú budem čumieť, kým nedrbne na zem s tým bruchom, si sadnúť. Mne pokiaľ nie je zle, tak postojím. Lebo ja tvrdím, že tehotenstvo nie je choroba. Ale ja pokiaľ som nebola tehotná a nejaká nastúpila, tak pustila každú.
Nemusíš so mnou súhlasiť, každý máme svoj názor.
@zuzanka3381 V dnesnej dobe ma clovek strach aj slusne poziadat aby uvolnil dany miesto ,pretoze este mozes aj jednu schytat.... raz som starsieho pana poziadala ,aby bol tak dobry a netlacil mi kosik do zadku a on zacal po mne hukat ako naruseny.... je to smutne v dnesnej dobe.....hlavne vo väcsich miestach
Ja som bola na rizikovom a nikto!!!!! za cele tehotenstvo ma nepustil v Mhd si sadnut. No ja zas nemam problem poprosit.
@zuzanka3381 nemyslim si, ze by si niekoho rozculila 😉 fakt je, ze skratka slusnost sa dnes nenosi. a nielen na svk. ale aj v zahranici ...
Len pre zaujímavosť zasielam info:
Podľa Prepravného poriadku Dopravného podniku Bratislava sa v článku 4 , ods. 4. Staré osoby, tehotné ženy a osoby s malým dieťaťom na rukách majú právo na miesto na sedenie. Pri nástupe týchto osôb, cestujúci v ich blízkosti, je povinný uvoľniť svoje miesto.
tak si to asi vytlačím 🙂
ja som minule nastúpila a taká žena mi uvolnila miesto (konečne niekto) a taký mladý, cca 13 ročný si myslel, že ona ide vystupovať a šup ho tam! a bolo po mieste 😀 a keď som išla z poradne naposledy s mm, tak robil poriadky v električke 😀 začal tichšie: chceš si sadnúť? a ja: ale nie, veď ideme iba pár zastávok, vydržím a on znova hlasnejšie: naozaj si nechceš sadnúť? mám tu urobiť poriadok, že ťa v 7 mesiaci tehotenstva nikto nechce pustiť sadnúť? a pod nami sedela taká babička a ona mi ponúkla miesto... až potom keď som jej povedala, ale nie, vy si posedte, sa taky mlady postavil s vyrazom: no tak si sadni ty krava 😠
A viete čo s tým môžeme urobiť? Jediné: naučiť svoje deti slušnému správaniu. Prevychovávať cudzích ľudí nie je možné. Moje deti okomentujú,keď im napr.niekto neodzdraví a pod. 4r.syna som minulý týždeň učila čo je gentleman. Budem mu to vtĺkať do hlavy koľko sa bude dať. 😀 Ja mám tiež nemilé skúsenosti nielen z MHD..ale naučilo ma to jedno, a to je ozvať sa. Slušne požiadať, nadviazať očný kontakt pri pomoci s kočíkom, dopredu si niekoho vyhliadnuť. Len ozajstný buran a sedlák nepomôže s kočíkom alebo neuvoľní miesto, ak je priamo oslovený.Už sa aj stalo že som riadne zvýšila hlas na pošte na takú 18tku čo ma predbehla asi po 15min.čakania!!! s 2deťmi. Pipina ani nemukla a zaradila sa za mňa,pričom ešte stále predbiehala asi 2ľudí,ale tí sa už neozvali. Matka levica sa jednoducho musí vedieť ozvať.
@bora1989 potom sa clovek citi ako hmyz ze? 😀
@popelka5000 trošku 😀 nabudúce im pichnem pod nos to moje tučné brucho! 😝 😀
Ja som raz cestovala v kosickej MHD s 2 malymi detmi 4 a 2 roky, v deviatom mesiaci, som mala a chuda, takze u mna sa brucho neda prehliadnut, do postavy ho neschovam. 😉 A tu mensiu som este drzala v zakrutach aby nevyletela z tyce, ktorej sa drzala...
Nato mi manzel volal... "kde si? ..Cestujem v buse. A co, sedis? " ...tak ja poriadne nahlas na cely bus, ale v dobrej nalade "Aaale co si, nesedim, vsak som len 3 tyzdne pred porodom, pockam ked to bude tyzden, potom ma mozno pustia"
a hned dookola zahanbene vstavali. ...
Inak ja som aj casto popytala miesto, alebo pomoc s kocikom vyhliadla som si nejakeho mladeho a nestalo sa ze by niekto odmietol. A casto mi aj sami nukali pomoc...ale co mam skusenost, tak viac mi pomohli kadejaki ti akoze grazli, romski chlapci, vybijane bundy, ako "slusni" muzi stredneho veku... ☹ ☹ ☹ ti su teda najlahostajnejsi...o to horsie, ze vacsinou maju doma rodinku, zenu a deti 🙄 🙄
@zulusa ja mozem tiez len suhlasit..ci uz pocas tehu,vzdy sa nasiel niekto kto ma pustil,aj ked obcas s kyslim ksichtom...zo zaciatku to ani na mne nebolo vidno,vyssie stadium som uz zase nosila kabat,tak obcas ani nebolo vidno,ze sme 2v1...ale bratislavsku mhd sme zvladali vzdy rano hodku aj popoludni hodku v pohode..potom s hlbokym kocikom to bola zabava,lebo sme mali tak dost velky,ale vzdy sa ponaly bili na zastavke..byvame v ruzinove skoro na konci a neviem cim to je,vzdy vystupil aj pan sofer a nasiel sa vzdy aj niekto na zastavke..a teraz ked idem s tym 2rocnym drobcom bez kocika tak nas tiez pustaju sadnut..obcas sice len dochodcovia,ale sem tam sa stane,ze si mladsi vsimnu a volaju nas dalej...
ale zili sme dlho aj v inych krajinach a tam je tiez aj tak aj tak..najsu sa aj slepi,hluchi..len aby im bolo dobre ale aj taki,co sa zaujimaju o okolie...vyminkou je snad len Rusko,kde je uplne jedno ci je -45 alebo +40,vozia sa ako dobytok,v stoji v buse bez kazdej druhej sedacky a bez okien...v zime primrzaju topanky o pohlahu...tak sa tesme tomu co tu mame
niektore prispevky mi az dych vyrazaju, ale zase ked si spomieniem ako som par x cestovala s bruskom, tak veru ziadna slava. a druhe tehotenstvo som cakala dvojicky takze brucho som mala velke dost skoro a nikto sa neunuval mi uvolnit miesto. nastastie som musela cestovat malo, len ked som sla na poradnu a domov ma stale bral uz autom manzel.
teraz zijem v AT, neviem ako s tehulkami ale ked cestujeme s detmi vo vlaku, tak nam zatial stale uvolnili miesto aby sme si s detmi sadli. este som nemala stastie vidiet ako sa spravaju ludia ked pride maminka s bruskom.
na SVK je ale celkovo velka bezohladnost, ved uz len prejst cez prechod pre chodcov je adrenalinovy sport.
a to ze sofer nema co opustat kabinku je toez uplna blbost. sama som napr. videla ze do vlaku nastupoval vozickar a museli sofer opustit kabinu aby mu pomohol, teda spustil rampu a pod. to zase tu v AT. maju to v pracovnej naplni a ja si myslim ze na SVK pokial sa nik nepohne tak by to mal urobit sofer. ale zia mentalita naroda nepusti. stara generacia vychovavana prisnejsie ma este svoje hodnoty ale dnesna generacia sa moze hanbit. ja neviem co vyrastie z nasich deti, ale snazim sa svojim detom vstepovat zakladne pravidla slusnosti a aj potrebu vzajomne si pomahat. ako tu niekto pisal, treba zacat doma.
a mamky netreba sa hanbit, treba sa ozvat. ja drzim palce vsetkym tehulkam k bezproblemovemu tehotenstvu, ale priznajme si to brusko byva obcas aj napriek tej krasnej tazobe tazke.
@zuzanka3381 no, inak, ok, ale na niektorych zenach fakt nie je vidiet ze su tehotne..niektore su tlste a to, ze maju brucho ani nie je vidiet, lebo su tlste cele..
ale inak mas pravdu, ja to vidim v buse, kazdy den, aki su ludia, mladi muzi a decka sedia, nad nimi starsi, stari, zeny..a nic, tvaria sa, ze pozeraju do telefonu alebo ani tolko nie a nevstanu...
ja si pamatam, ze este do konca VS som si nikdy nesadala, lebo som vedela, ze pridu starsi (okrem casov, ked nikto nebol v MHD)..
ale teraz to asi neplati
Ahojte, nedá mi nenapísať moju skúsenosť. Utekala som v Ba na mhd, lebo sak ja nikdy nestíham a potkla som sa aj s kočìkom, spadla som a čo je horšie, vysypala malého. Mal už dva a pol roka a bola zima, takže bol zababúšený a našťastie sa mu nič nestalo, ale strašne som sa zľakla a zakričala či je v poriadku. Do busu nastupovali takí traja chlapci asi 16 či 17 roční. Už boli v autobuse a asi ma počuli kričať, všetci vystúpili a doslova mi utekali na pomoc, bola som asi 100m od zastávky a bola som tam sama. Nič nám našťastie nebolo, ale chlapcov autobus odbehol a riskovali, že im ujde aj následne prípoj-vlak. Ale aj tak vystúpili a išli mi pomôcť a potom chudáci šlapali na stanicu pešo. Takže s tou našou mládežou to nie je až také zlé, chvalabohu.
@zuzanka3381 ja som dokonca pustila uz aj ako tehotna inu tehulu. Jasne som na nej videla, ze jej nie je dobre. Bola to mlada babenka,no minimalne 15 rokov mladsia ako ja (taha mi to na 40tku 😕 stihla, ale brucho ako svet a nik to nevidel, nechcel vidiet. Vlak na prasknutie, bolo tam ako v saune, som myslela, ze baba sa tam vykydne. Tak ked ju dlho nik nepustil, vstala som ja. Ale hlavna vec, ze plno studakov, oblekovi "gentlemani" cumli radsej do novin, decka keby si aspon tie ruksaky dali na kolena a nie ich pohadzat do ulicky a clovek dobre, ze si vsetky hnaty nejde polamat.
Tak nie kazdy jeden hladi do dveri, kedy vstupi nejaka zena a sleduje jej brusko 🙂 Ja napriklad vybavujem este pracovne maily ak idem nahodou mhd. Ak si vsimnem, tak pustim. Ak si tehotnu nikto nevsimne, treba sa ozvat a nie sa pohorsovat ze aka hrozna generacia vsetci cumia do telefonov. Ono ti ludia v autobuse sa prepacenim nepokakaju z toho, ze nastupila tehotna. Preto si myslim, ze je v pohode, poziadat, aby niekto miesto uvolnil. To iste aj s pomocou kocika do autobusu a von. Ja som v zivote za nikym neprisla, ze vidim ze mate kocik pomozem vam s nim. ale parkrat sa mam mamicky na pomoc slusne spytali a neodmietla som samozrejme. Proste je to tak no. 🙂 A niekedy su aj ti "netehotni" a "nestari" ludia unaveni z prace a zo skoly, a naozaj sa im nechce uvolnovat miesto niekomu inemu 🙂
Uff, ako vás tak čítam, tak určite prehodnotím púšťanie tehotných žien sedieť. Väčšinou teda stojím, aby som predišla trapným situáciám, kedy pustím niekoho a on nechce a ešte mi to aj tak odvrkne, že prečo ma chceš púšťať namiesto toho aby mi ten človek poďakoval, že som mu chcela uvoľniť miesto. A inokedy púšťam sadnúť si, ale vždy sa pýtam konkrétneho človeka, či cche, lebo sa mi stávalo, že uvoľním a prišiel tam niekto, komu som zrovna to miesot neuvoľnovala a sadol si..Ale niektoré tu vaše názory mi prídu naozaj scestné a top je pre mňa, keď to nahlas riešite s manželom, že vás nikto nechce pustiť, namiesto toho aby ste priamo niekoho oslovili. Ten človek má rovnako kúpený lístok ako vy. Pokiaľ nesedí na meiste, ktoré je vyhradené pre invalidov, tak je len na ňom, či vás pustí automaticky alebo nie. A po ďalšie, vy tiež nemôžete vedieť, či niekoho z tých ľudí nebolí noha, hlava, nie je mu zle alebo si naozaj nevšíma okolie. a hneď ich škatuľkujete k všetkým zlým a neslušným, lebo nepustia tehotnú ženu sadnúť si. Nemyslím si, že je taký problém poprosiť niekoho, aby vás pustil. Čo sa týka pomáhania s kočíkom, zažila som si svoje s invalidným vozíkom a teda poviem vám, že som nikdy neočakávala, že mi pomôžu. Rovnako aj pri kočíku sa niekto môže aj báť vám pomôcť, že mu vypadne z ruky, alebo sa pri tom potkne a spadne aj s kočíkom. Tým, že vám pomáhajú preberajú zodpovednosť aj za vaše dieťa, tak si to skúste uvedomiť troška. a poznám pár ľudí, čo sa toho naozaj boja a preto proste nepomôžu s kočíkom, v ktorom sedí dieťa. Ja mám teda našťastie chlapa, ktorý pustí aj netehotnú mladú babu so zakúpeným lístok na státie (ktorý je lacnejší) si sadnúť a radšej stojí 3 hodiny on...ale veľakrát si proste nevšimne, že by niekto potreboval uvoľniť miesto, pokiaľ ten niekto nestojí priamo pred ním..... nemyslím si, že by to malo byť takéto útočné a aby ste tu hádzali všetkých do jedného vreca väčšinou....
a PS: milujem slovne spojenia: To ta slovenska mentalita, slovenska svoloc, slovenska bezohladnost... Uvedome si, ze aj vy vsetky do tej slovenskej mentality spadate. (a nie, vy mamicka z hornej dolnej naozaj nie ste vynimka)
Ja bohuzial nemam dobru skusenost s nasou mladezou (haha piseme akoby sme boli dochodkyne). Minuly rok posledny skolsky den, odovzdavali vysvedcenia,takze pred obedom boli plne autobusy. Cestovala som so 6r.dcerou, lietala mi v zakrutach okolo tyce, drzala sa zubami nechtami. Plny bus unavenych sediacich stredoskolakov. O mna nejde. Nastupil stary pan s barlami!. Nikto sa nepostavil. (som hanblivy typ,ale v takychto situaciach sa dokazem ozvat). Zakricala som na cely autobus,ci naozaj tohto pana s barlami nikto nepusti. Dedusko bol este skromny,ze netreba blabla,ledva stal, isiel asi 2-3zastavky. Medzitym sa niekto postavil,lebo vystupoval a nejaky mlady to vyuzil a hned si sadol. Rovno pri tomto dedkovi, ktory nebol priebojny,ani si v rychlosti nestihol vsimnut volne sedadlo,nemohla som ho nasilu posadit. Nepomohlo to teda,ale snad sa aspon vo vnutri zahanbili. niektori.. Chcelo sa mi plakat aky je svet hnusny. Beriem pozitivne iba to,ze som spravila vsetko co som mohla a hlavne cele to pozorovala moja dcera,ktorej som situaciu znovu celu vysvetlila a dlho este spominala tych nevychovancov.
ahojte, napíšem svoju skúsenosť, ja mám "šťastie" a priťahujem samých drbnutých ľudí a hlavne dôchodcov, ako sorry za výraz, ale to, čo som si ja zažila za tehotenstvo, pri cestovaní kočíkom a aj teraz bez kočíka, to je neskutočné, najprv ma vyhadzovali z miesta, keď som sedela, že som nevychovaná rozkysnutá študentka, čo sa nevie správať (ja v 8 mesiaci a po práci), či z krvi keď som išla, ráno, mne bolo zle, hladná, nízky tlak, prvá vlna horúčav, sedela som a dôchodkyňa začala do mňa pichať prstom, nech sa postavím, ja slušne, že prepáčte, bola som na krvi, som tehotná a je mi strašne zle a ona mi vynadala do všetkého možného, kým som ju aj ja neposlala do riti a tak a to dosť často bol bus prázdny, ale proste aj tak, postavili sa nadomnou a rýpali, rýpali, až kým som ich neposlala do teplých krajín. Keď som už chodila s kočíkom, pomoc som nepotrebovala, chodí nízkopodlažný autobus, ale furt som mala problém, že sa nechceli postaviť z miesta určeného pre kočíky, mladí sa postavili a dôchodcovia a ženské okolo 50 si sadli, darmo som mohla prosiť, nech sa postavia, sadnú inde (autobus väčšinou prázdny), ja som bola za kravu, ktorá znepríjemňuje život ostatným, lebo sa musím trepať kočíkom autobusom a nesedím doma na zadku. Aj šofér neraz robil poriadok, nepomohlo. Teraz chodím bez kočíka, s 2 ročným dieťaťom, buď mi sedí na kolenách, alebo ak je prázdny autobus, tak vedľa mňa, ale nie, dôchodcovia majú svoje miesta a ja sa mám postaviť a stáť s malým dieťaťom, že ju učím dobrým príkladom, keď nechávam starších stáť (miest okolo nás kopec), aj keď chodím bez malej, prázdna električka, ale ja sa mám postaviť, lebo sedím na ich mieste

@zuzanka3381 podla mna to blbe nie je. Ludia nie vzdy cumia dookola kto stoji vedla. A vacsina ma hlavy v telefonoch. A casto tehotenstvo nevidno - malokto vie citat myslienky 😀 Ak sa ozves a nevstane ti nikto potom mozes nadavat na nevychovanost a neslusnost.