icon

Prečo ma posielajú na amniocentézu skôr než na morfologické sono?

gloria31
20. máj 2019

Bola som dnes na tej geneticke a hneď ma poslali do Ružinova a objednali ma na amniocentezu. Zajtra idem na príjem a stredu mi ju robia. Nikto ma neposielal na to morfosono. Nerozumiem prečo najskôr neriešia to sono ale hneď amniocentezu? Mam síce veľkú nadváhu vyšší tlak a vek 36r. a som v 18tt.

timilv
20. máj 2019

@gloria31 a doktora si sa nepýtala že prečo rovno amnio? Oni Ťa nemôžu nútiť tam ísť, len Ti to môžu odporučiť... Do Martina ku Grochalovi nechceš ísť?

belasy_motylik
20. máj 2019

Ja som amnio odmietla, nikto sa ma ale nepýtal, či chcem alebo nechcem ísť. Jednoducho som povedala, že amnio odmietam, že nebudem vedome ohrozovať svoje dieťa.

queen_mary
20. máj 2019

@c_est_la_vie dakujeme, pripad uzavrety 🙂 cele mi to pride divne. Akokeby nepocuvala lekarov.

c_est_la_vie
20. máj 2019

@queen_mary tak ja tomu rozumiem, mozno bola vyplasena a vtedy hned myslienky idu inam ako ku konstruktivnym otazkam. Len sa mi tu nepacia tie prispevky ze ju neposlali na Trisomy kvoli peniazom- vidis ze Trisomy by im nic nepovedalo, praveze ak by chceli zarobit poslu ju na Trisomy a este na amnio potom.

gloria31
autor
20. máj 2019

Keď mi dali výsledky zo skriningu lekár tam nebol dala mi to sestrička a hneď zo strachu objednala na tu genetiku a tam mi dnes povedali ze sono alebo amniocenteza. Ja som im povedala nech ma pošlú tam kam treba že oni sú lekári a vedia čo bude najspolahlivejsie.

c_est_la_vie
20. máj 2019

@gloria31 ja tomu chapem, ja by som sa asi rozplakala a nevedela co sa pytat, urcite to bol sok. Ale aspon vies preco a na com si. Prajem vela stastia, nech je babo zdrave!

queen_mary
20. máj 2019

@gloria31 nie zo strachu. Aj pri hraničných vysledkoch posielaju na genetiku, nieto este pri pozitivnych. No, tak len pekne počúvaj lekarov 🙂 neviem teda co razstep neuralnej trubice obnasa, otazka je ci dieta prezije vobec, potom nasledky trvale. Neviem nic o tomto. To si mala vsetko prejst s lekarmi na genetike. Myslim, ze amniocentezu odporucaju naozaj, ak je jej prinos vyssi, ako jej riziko.

queen_mary
20. máj 2019

@gloria31 kazdopadne drzim palce, nech je všetko ok. Nezabudaj, ze stale je to iba statistika 🙂

gloria31
autor
20. máj 2019

@c_est_la_vie vďaka keď mi dala sestrička papiere z výsledkami skringu plakala som a celý tento víkend bola na nervy z toho

lubik87
20. máj 2019

@gloria31 myslím.ze.pri tvojej váhe je sono naozaj neuskutocnitelne prepáč....a je už len na tebe či si necháš bábätko s vašou alebo nie ak nejaká bude ale.podpa.vysledkov myslím že máš.velmi dobre na to akú máš váhu lebo tá sa.twm.tiez.zapocitava

eliska13
20. máj 2019

@gloria31 tak Ťa potom posielajú na sono nie?potom nerozumiem otazke

eliska13
20. máj 2019

@gloria31 dali Ti na výber sono, alebo amnio.Riziko je vždy a pri všetkom pre pokoj v duši aj, keď percenta tam sú išla by som na amnio

kittykat22
20. máj 2019

@gloria31 je tu skupina zdravotnici na MK - skus sa spytat aj tam, rovno vloz fotky. Baby ti poradia, su tam zdravotnicky

gloria31
autor
20. máj 2019

@eliska13 idem v stredu na amniocentezu

gloria31
autor
20. máj 2019

@kittykat22 vysvetli mi ako tu skupinu zdravotníci nájdem tu na MK?

gloria31
autor
20. máj 2019

@kittykat22 ďakujem už som tam zadala otázku tak uvidím. Dúfam že som položili otázku zrozumiteľne

miriam11
Odpoveď bola odstránená
gloria31
autor
20. máj 2019

@miriam11 určite nechám len chcem sa pripraviť na to postihnutie

zabka1987
20. máj 2019

No máš tam dosť vysoké riziko, radšej teda ísť za mňa. Sono ti to nemusí odhalit.... A píšem z vlastnej skúsenosti, dá sa to zvládnuť ta amnio je nič ver mi

zuzankkaa1
20. máj 2019

Ja som mala riziko na downov syndrom 1v12 a odmietla som amnio,dieta je zdrave. Bola som na morfolog.utz a tam mi dr povedal,ze neexistuje aby do 18tt bolo dieta v poriadku a potom z tych tripple testov take koniny vychadzaju ze konec. Ja myslim ze keby malo razstep chrbtice,uz by to bolo vidoet na uzt...Nech sa rozhodnes akokolvek,zelam ti aby si mala zdrave babo a na toto budes spominat len ako na neprijemnost

belasy_motylik
20. máj 2019

@zuzankkaa1 ja som mala Down 1:9 a nevedel to vyhodnodiť ani na morfolog. UTZ najväčší odborník na rizik. tehu v kraji 😅 a keďže som, ako píšem vyššie, amnio odmietla tak sa so mnou lekárka už do konca tehu nebavila 😝
@gloria31 a vieš o tom, že po amnio je 0,5 až 1% riziko potratu a že ani amnio odber nemusí byť "pravduvravný", nakoľko vo vzorke nemusia byť bunky, ktoré sú potrebné na jednoznačné potvrdenie/vylúčenie dg? Ak to dieťatko chceš akékoľvek, tak načo to všetko. Na prípadné postihnutie sa žiadnym výsledkom človek nepripraví.

zuzankkaa1
20. máj 2019

@belasy_motylik plny suhlas...to 1% riziko potratu pre mna bolo dost velke na to,aby som amnio odmietla. A to hovorim o potrate. Nehovoriac o tom,ze su tam aj ine rizika,napichnutie dietata ihlou,embolia z plodovky atd...Tripple testy zhorsuje vyssia vaha,vek,staci ze sa posunie ovulka a neotehotnie sa presne v strede cyklu...ach,je to stres to cele...

val80
20. máj 2019

@gloria31 To zvysene AFP moze mat suvis aj s placentou.Najprv chodte na to morfo a potom sa rozhodnete.Ale ked si chcete babatko nechat,tak amnio potom nerieste.Drzim vam palce

tecko28
21. máj 2019

@gloria31 ultrazvuk chromozomy nespocita, preto. Ale ak si presvedcena, ze by si si dietatko nechala aj s genetickym postihom, amnio sa da odmietnut

lenadka
21. máj 2019

@gloria31 strašia ťa tu že pri amniocenteze môžu pichnúť dieťa a pod. No bola som a robí sa súčasne aj sono, čiže ihlu tam nepichnu ak je dieťa blízko. Pichaju v mieste najvzdialenejších od dieťatka. Nebolí to vôbec, len je to dosť nepríjemné. Bála som sa veľmi - tých minimálnych následkov, lenže v strese že dieťa nie je ok, som nedokázala ostať do konca tehotenstva. Držím ti palce.

zabka1987
21. máj 2019

@lenadka súhlasím 😊 netreba sa vôbec báť

domculik
21. máj 2019

Akoze zeny neviem co jej tu pisete ze sa ma zaujimat a ze to mala odmietnut. Ak jej moznosti neboli podane lekarom tak tazko nieco namietat. Ty predsa prides za odbornikom mysliac si, ze ti navrhne riesenia nie ? Ty nie si povinny mat dopredu nastudovane diagnozy a liecby, pretoze na to je tam predsa ten lekar aby ta poucil...takze vobec sa nedivim ze nevedela ako reagovat ak jej boli podane skreslene info, co je ale divne kazdopadne.
@gloria31 porad sa este s inym odbornikom, ak s amnio nesuhlasis, samozrejme ju nemusis podstupit, je to tvoja vec ak by si zmenila nazor. Hlavne aby si bola dobre informovana s ohladom na specifika tvojho tehotenstva

siska53
21. máj 2019

@gloria31 @stela01 to neni pravda, ze kvoli veku..ja som rodila v 37 a amnio som.neabsolvovala..
A amnio sa da odmietnu, nikto ta nemoze nutit. Ja som mala dovre výsledky a moj dr.bol taky,z e naco zbytocne pichat - nastastie.. ja by som.aj tak nesla.. už len ta predstava, ze ihla do brucha..

stela01
21. máj 2019

@siska53 posielajú aj koly veku , poslať môžu ... to neznamená že to musíš absolvovať sú rôzne dôvody keď lekár povie - odporúčam amnio .