icon

Dá sa psychicky pripraviť na pôrod?

bubasica
28. júl 2016

Ahojte, som prvorodicka v 35 tyzdni a vobec niesom psychicky pripravena na porod.. da sa to vlastne ??? 🙂 a ked sa docitam ze niekto napise ze nikdy viac tak ma to vyplaší..

Strana
z3
anjelicek26
28. júl 2016

@bubasica kedze vacsina deti nie su jedinacikovia, tak by som povedala, ze prezit sa to da ;) Ludia na bolest rychlo zabudnu a tesia sa z babatecka. Niektore porody su lahsie, ine tazsie, na nete citas casto prave tie s komplikaciami, malokedy sa clovek rozpise, ze mala som super normalny porod...takze hlavu hore a nestresovat, von uz nejako musi...

n0mi
28. júl 2016

Nastuduj si jednotlive fazy porodu, ako dychat, kde ides rodit, ake su podmienky v nemocke, ci chces nieco proti bolesti atd. Ak sa budes stresovat a bat a hovorit si rozne scenare hrozostrasne, tak to take bude. Netreba citat privela, kazda zena je ina, inako dlhsie to trva, a vela zien prikrasluje story. Bud ok v pohode, a bude to ok. Kazda zena to musi prezit a pozri mnohe maju dalsie deti este.

alyn
28. júl 2016

Áno dá. Tá psychika je najviac. Je to aj o Tvojom pohľade, rozhodnutí. A kľudne si daj epi, mne sa zdal pôrod úplne v pohode, aj vďaka epi, ale pripravovala som sa veľa, psychicky (meditácie, čítala som hypnopôrod knižku od MOnganovej - cca 10-12 EUR) a fyzicky - epino, to pomohlo tiež úžasne, cítila som kedy to už príde, a mala som jeden malý štich. Odporúčam. A som inak veľký strachoprd. Takže verím, že sa naozaj dá pripraviť na pôrod. Treba si vizualizovať ako to pekne zvládaš - v Monganovej v tej knižke sú tuším dve také "meditácie" možno nájdeš aj na nete dakde.

katkakovac
28. júl 2016

Ja som citala pribehy na zenskekruhy.sk a slepaciu polievku pre dusu-pre mamicky. Prvy porod bola sekcia, bala som sa o dieta, mal podozrenie na vydu srdca. Napriek tomu som spala noc predtym ako babetko, lebo som verila, ze to dobre dopadne. A tak aj bolo. Druhe som todila prirodzene, porod bol dlhy ale mam na neho krasne spomienky. Hlavne ked mi dali dietatko na bruucho, ja som jej videla do tvare a potvrdilo sa mi moje tusenie, ze to bude dievcatko. Neboj, ked to na teba pride, budes vediet, ze je to ono a upokojis sa. Ja som sa o 4 okupala, prestali poslickovia, co la trapili 2 tyzdne den-noc, podriemala dom si a o 11 sa to pekne v pokoji zacalo. Krpata sa sice narodila az po 33 hodinach, ale stalo to za to. Dokonca som este pocas tlacenia srandovala z doktorom. Neboj, to das😉

katkakovac
28. júl 2016

Pardon za gramatiku... Mobil...😀

mata223
28. júl 2016

hlavne necitaj katastroficke scenare a necitaj ani negativne veci ohladne nemocnic ver mi nevihnes sa tomu 😀-len v dobrom...... ale zbytocne popredu sa neboj aj tak nevies co ta caka kazdy porod je ini ver mi rodila som 4 krat neboj zvladnes to 😀 😀 😀

zuzka38
28. júl 2016

@bubasica urcite sa to da najma mne pomohla predporodna priprava, vyber taku s dobrymi referenciami kde sa vrnuju najma fazam porodu, dychaniu a budes uplne ok..len pripraveny clovek sa nemoze zlaknut 😉

melynda
28. júl 2016

Toto by ma tiež zaujímalo. Ja tiež som na tom tak všelijako, neviem sa na to pripraviť. Hovorím si, že keď to toľké ženy dali, že musím aj ja 🙂 kamoška mi hovorieva, že tú bolesti pri tej radosti ani nepocítim. No bojím sa ☹

alyn
28. júl 2016

@melynda a robis s tym nieco? citas si daku literaturu? skus tu knizku co hore odporucam Hypnoporod Monganova. Netreba zachadzat do krajnosti a la porod doma, bez doktorov, na to nie som, ale treba si z toho vziat to podstatne - svoju vnutornu pohodu a predychavat kontrakcie. Na zaciatku - doma- mi velmi pomohla aj fitlopta, pri pohupovani na nej a kruzenim bokov sa ta bolest rozptylovala. Ajked podla reci hypnoporodu sa nevravi o bolesti ale o vlnach))).

glorikarebeka
28. júl 2016

@bubasica ano,da sa nan pripravit,len treba mysliet pozitivne.Nepytat,necitat aj tak je kazdy porod iny.Nauc sa hlavne dychat to je velmi dolezite.A ked ti prilozia dietatko na brucho to je najkrajsie a na vsetko ostatne zabudnes.Ja som sa pri prvom vobec nebala,horsie to bolo ked som isla druhy krat,ale nebala som sa bolesti to nie,ale bala som sa o prvu dcerku ako to bude bezomna zvladat aby sa nieco nestalo atd.Uzivaj si brusko a tes sa na dietatko,potom je uz kolotoc povinnosti a samozrejme radosti ved deti su nasa buducnost.

kendra73
28. júl 2016

Zakladom je dobre dychanie to ked sa naucis alebo precvicis tal sa to zvladnut da.Zalezi od porodu.Ked som rodila prveho ci ta to vyplasi alebo nie bol to horor.Druhy porod som pekne predychala a mam len krasne spomienky.kazda zena to ma inak 🙂 ...a za mna jedniznacne volim krutu pravdu a realne zazitky ako pekne slova.Ked som bola prvorodicka kazdy mi vravel ze je to krasa a ze to zvladnem ze to neboli atd.nechceli ma strasit.lenze potom ked prisli bolesti a porod bola som v soku ze ako je mozne ze to tak boli ved tvrdili ze to je super.

glorikarebeka
28. júl 2016

@kendra73 nebolelo by keby sme vedeli ako dychat tiez som to pri prvom porode nevedela a pri druhom super,ale zas som mala obavy o prvu ako to bezomna zvladne a ci ju nevidim posledny krat

chiara189
28. júl 2016

Moj nazor je asi taky...boli to..dost..ale ta radost a ulava po tom je naviac

chiara189
28. júl 2016

@kendra73 presne 🙂)) aj mne kazdy hovoril ze to zvladnes..v pohode..ale ked som tam lezala a zvyjala sa tak som vedela ze ma nechceli strasit a pocitila som krutu realitu

candii
28. júl 2016

Dam ti 2 rady: 1. Nic necitaj a uz vobec nesleduj videa 2. Nemysli na to. Na nieco take sa pripravit neda a to dokonca ani vtedy ak by si bola aj viacrodicka. Hlavne treba byt v klude a uzivat si posledne dni s bruskom 🙂

sara07
28. júl 2016

máš tam setričky, mudr, povedia ti čo máš a kedy máš, ak si aj niečo naštuduješ tak ver že si na to nespomenieš, klud pohoda, prežili iné prežiješ aj ty,a na bolest zabudneš nie je to nič strašné, hlavne klud,

selena2
28. júl 2016

Ja som mala prvý pôrod zlý a druhý taký že by som si to zopakovala hneď.Bolesti úplne v pohode,medzi kontrakciami vtipky s lekárkou.No super.Neboj sa.Nemáš čoho.Mne k tomu dopomohol epidurál.

alyn
28. júl 2016

@kendra73 ja napriklad nesuhlasim. a to som mala asi 48h kontrakcie (nie silne). Ked som prisla do nemocnice, bola som otvorena na 4cm a az vtedy zacali dost boliet, ale dalo sa to. Vtedy mi dali epi a odvtedy som skoro nic necitila, ani bolest, iba tlaky, vedela som kedy idem rodit, vdaka precvicovaniu s epinom. Mne fakt tak vynikajuco zabrala epi, ze som necitila potom uz ziadne bolesti. Cize som mala naozaj fajn porod a to som fakt strachoprd.

ovaaa
28. júl 2016

Okrem čítania literatúry som sa nijako na môj prvý pôrod nepripravovala. Na ten moment sa nedá nijako pripraviť, psychika je kolísavá..... Mne osobne pomohla na uvoľnenie horúca sprcha a hopsanie na fitlopte počas kontrakci í- ešte, že som tam bola sama 🙂 Veľmi krásnym zážitkom bolo, že Jakubko v brušku spolupracoval, tá spracha robila obom dobre.....neustále som sa mu prihovárala a vôbec som nemyslela na seba. Plodova voda mi odtiekla o 13.30, do porodnice som sa dostala o 16.30, ze ma asi poslu domov.....nemala som kontrakcie bola som uz otvorena na 4cm.... a Jakubko sa mi narodil 18.43. Pre mna porod nebol tazky ale zle som znasala zasivannie a neochotny personal.....takze nedaj sa znechutit..... Po odrodeni som bola na seba velmi , velmi pysna.....DRZIM PALCE a je jedno ako sa potrapis, ten uzlicek stastia stoji za to...

kendra73
28. júl 2016

@alyn ja len nechapem s cim nesuhlasite? 🙂 .pisala som svoj pribeh svoju situaciu a napisala som na zaver ze za mna.nehovorim za ine zeny.Spomenula som tam aj ze kazda zena to ma inak.Prveho syna som rodila 28hod v strasnych bolestiach.bez nicoho.ziadne nacviky,ziadne pripravy ani epiduralka.Boli to muka ale nebudem zachadzat do detailov kvoli moznemu vydeseniu prvorodiciek 🙂 .Druheho synceka som rodila velmi dobre.Bolet to bolelo ale predychavala som a zvladla som to rychlo.Prve kontrakcie som predychavala doma v noci a rano ma viezli do nemocnice.tam uz to islo bleskovo.Bola som uz na 9prstov otvorena.Takze koza,klistir,sprcha,monitor a porod.maly bol za par hod ma svete.Ale to je o mne.kazda sme mali ine zazitky ine porody....kazda ma iny prah bolesti

dominikav123
28. júl 2016

@bubasica hlavne si nečítaj pribehy z pôrodov tu na MK lebo tu sa niektoré rady predbiehaju ktorá mala viac dotrhanu vaginu a podobne 🙂 za mna, stále som si hovorila ze to dám, lebo denne rodí milión žien a ja nie som žiadna princezná. Výsledok, bolo to v pohode, aj porod aj šitie. Na druhý den som nevedela ze som rodila. Hlavne ti prajem veľa psychickej pohody, ver ze porod je ta ľahšia časť 😄😄😄

alyn
28. júl 2016

@kendra73 ja len s tym ze prvy porod bol horor. Nemusi byt u kazdeho, ale teraz si uz napisala ze je to tvoj zazitok. Mozno, ked si da epi, tak to nebude take zle ani bolestive.
samozrejme, nie je zaruka, vyskytnu sa aj take, ktorym epi nezaberie..alebo nemozu dat.

gitane
28. júl 2016

Ja zastávam názor a sama som to tak robila, že čím menej zbytočných informácií sa dozvieš, tým lepšie. Ber to ako nutnú prirodzenosť a nepredstavuj si v hlave hororové scenáre. Najlepšia psychická príprava je predstava zdravého bábätka v tvojom náručí. Ako ho hladíš a bozkávaš a miluješ ho. Vždy keď ťa chytí panika z blížiaceho pôrodu, predstav si tú maličkú bytosť ktorá má dar spraviť ťa najšťastnejšou ženou na svete ;)

orsiko
28. júl 2016

Kniha Hypnoporod!!!! O 23.00 sa mi začali kontrakcie a o 3.30 bola mala na svete. Treba byt kludny a hovoriť si ze všetko bude dobre 😊

kukakaj
28. júl 2016

Urcite sa da. Ja som mala prvy porod tazsi ako druhy, vlastne take porody ako bol ten druhy by som mohla mat aj kazdy tyzden 🙂 kazdopadne na prvy som sa nepripravovala, brala som to "za jazdy" ako to je, predychala kazdu kontrakciu ako "nutnost", sustredila som sa iba na to kedy skonci kontrakcia a tak to aj trvalo dlho. Pri druhom som pri kazdej kontrakcii vnimala svoje telo, citila som ako sa tlaci maly von, vramci predychavania som sa s nim rozpravala ako za chvilku bude uz s nami, psychicky som to zvladala 1000x lepsie ako prvy a naozaj bol aj 1000x lepsi a rychlejsi 🙂 podla mna najdolezitejsia je psychicka priprava a bez zbytocneho stresu, ako studovat fazy porodu a vsetky tie "medicinske" veci, o to nech sa staraju zdravotnici na sale, ty sa sustred na seba a na babatko ktore bude o chvilku s tebou 🙂 drzim velmi velmi palce 🙂

mmoni89
28. júl 2016

Ja som si nijako nepripravovala, radšej nič nečítala, nikoho nepocuvala. Prvé tehu som prelezala celé v strachu takže neskutočne som sa už tesila na pôrod. Bol rychli, do troch hodín, v nemocnici sOm bola 1,5hod, ano bolelo to, ta bolest sa nedá k ničomu porovnať, na konci keď už myslíš že je tvoj koniec tak to už je naozaj koniec, to je na tom úžasné ta úľava. Poviem ti druhého som sa bála viac keďže som vedela do čoho idem 😁ale bola to rychlovka do hodiny takze super. Neboj, bude ako má byť, bábätko na svet prijst musí 😉

kubobubo
28. júl 2016

Ja som mala dvakrat cisarsky. Pri druhom to bolo velmi fajn. Tesila som sa ku koncu tehotenstva, kedy to bude za mnou. Ze uz nebudem neforemna, nebudem fucat ako lokomotiva, normalne sa najem a jasne najviac na toho maleho cloveka. Kedy ho konecne uvidim nazivo. Porod bol len sposob ako sa s nim zoznamit. ☺

lydus2015
28. júl 2016

neviem čo je na tom pravdy, tiež ma čaká môj prvý pôrod teraz v septembri a neviem do čoho idem, ale niekedy mám pocit (a čítala som aj viaceré stanoviska lekárov), že niekedy má toho žena zbytočne veľa načítaného, naštudovaného, vyskúšaného, rady zo všetkých možných strán... a potom sa cíti "múdra" pri pôrode a nespolupracuje s lekármi... podľa niektorých lekárov vraj stačí počúvať svoje telo a rady lekárov a sestričiek a dopadne to všetko dobre... tak neviem, ale možno je niekedy naozaj lepšie veľa nečítať, neštudovať, nepozerať internet... samozrejme aj mne to nedá a sem tam si niečo prečítam, snažím sa myslieť pozitívne a verím, že to zvládnem, teda aspoň dúfam 🙂

luthine
28. júl 2016

Dievčatá ti radia dobre, zbytočne veľa sa tým nezaoberaj. Za seba - a rovnako aj podľa mojich kamošiek - ti môžem akurát poradiť: spoľahni sa na svoje telo a toho malého pampušika v bruchu. Príroda veľmi dobre vie čo robí a proces pôrodu je predovšetkým prudko biologická záležitosť, počas ktorého ti budú tie prečítané knihy a hororové story nanič. Ukľudniť sa, pokojne dýchať a robiť, čo ti radia sestričky a lekár, sústrediť sa na to, že tá bolesť nebude trvať večne sú asi jediné rady, aké ti môžem dať. Ono pre niečo to je urobené tak, že pôrod postupuje kontrakciami, ktoré prichádzajú a odchádzajú a nie jednou konštantnou bolesťou od začiatku až do konca. Počas prestávok si vždy trochu oddýchneš, dosť na to, aby si zvládla ďalšie kolo a keď už pôjde úplne do tuhého, tam už to netrvá dlho a v podstate o sebe ani nevieš. A kľudne si daj epi ak zle znášaš bolesť, prečo nie. Ja idem za chvíľu rodiť 2. krát a ak sa bude dať, tiež nebudem váhať. Nie je dôvod sa hrať na hrdinky 🙂 Takže hlavne klid a nohy v teple, ako sa hovorí a zvládneš to ako všetky tie miliardy žien, čo už pred tebou rodili 🙂

sardinka335
28. júl 2016

@bubasica hlavne prestan čítať pribehy o porodoch!!!! Zeny to radi zdramatizuju a nadsadzaju, zveličuju.... 😀 😀 v zenskom kolektíve sa tato tema často pretriasa takze to poznám. Dalej nečítať tie kydy ako Mama a ja a Dieta a podobne pamflety pre matky. Ked som bola ja prvorodička tak pisali ze prvy porod trvá 9 a viac hodín a ja som sa bala ako čert kríža! Nakoniec som porodila za hodinu prve dieta. Ziadna drama sa nekonala. Samozrejme netreba sa klamat - bez nejakej bolesti to nebude, holt tak to my zeny máme dané ,,vdaka Evi,, 😀 😀 😀 😀 😀 😀 , ale ver tomu, ze ked to pride tak budeš vediet čo robit. Ak mas pocit ze by ti to psychicky pomohlo tak na nejake tehu cvičenia chod, prečo nie. Hlavne to nehraj na hrdinku...nehovorim, ze to robiš, ale ja sa len pousmejem ako prvorodičky zaryto odmietaju epi a pomoc - ked ešte o nič nejde. Ale ked pride bolest tak mnohé zmenia nazor, kazda to zvladame inak, tak prečo si neulavit ak sa da. Ale samozrejme kazda nech sa rozhodne ako chce.

Strana
z3