icon

Je bezpečné cestovať tehotná na dovolenku v 33 týždni?

17. jún 2026

Ahojte, myslite, že je bezpečne ísť v 33tt na dovolenku na Slovensku do Vysokých Tatier (mám to vzdialene 275 km- 3h 15min autom), alebo radšej to mám zrušiť ?

anonym_217348
17. jún 2026

Nerozumiem celkom, co by na tom malo byt nebezpecne. Co presne riesis? Lebo naozaj nerozumiem.
Ved si na Slovensku, mas auto a porodnicu na kazdom kroku. A aktivity prisposobis tomu, co chces a mozes.

anonym_eb910f
17. jún 2026

V com to ma byt nebezpecne? V 33tt sa nerodi v termine, medzi 38-40+ by som zvazovala, ak by som nechcela riskovat porod mimo moju nemocnicu ale 33tt uplne v pohode, pokial nemas komplikacie.

yellowunicorn
17. jún 2026

@anonym_autor no ak plánuješ vyliezť na Gerlach tak to moc bezpečné nie je 😂
Inak vidíš problém v čom?

anonym_e750dd
17. jún 2026

keby sa jednalo o zahraničie tak chápem ale teda, to že si 3h autom od domu neviem čo to ma spoločné s tým, že si v 33t na dovolenke

anonym_79e4ec
17. jún 2026

Možno plánuje vysokohorskú náročnú turistiku

anjelicek26
17. jún 2026

Co konkretne sa ti zda na tom nebezpecne?

anonym_15c9de
17. jún 2026

Teraz si v kolkom tt a ako sa cítiš? Pretože napr mne v cca 27-30 robilo dlhšie cestovanie dosť zle - hlavne otrasy na slovenskych cestach a tiež dlhé sedenie kvôli bolestiam krížov. Ale v 32 tt mi to prešlo a v pohode som cestovala aj dlhšiu vzdialenosť, napr 4 hodiny nákup kočíka a 4 hodiny späť 🤦‍♀️. Stále je to na Slovensku, na každom kroku pôrodnica, nie je to ako v zahraničí kde sa možno nedohovoríš a budeš mat problém s prevozom novorodenca na slovensko.
A čo sa týka aktivít, sama najlepšie vieš ako vládzeš a ako si vládala pred tehotenstvom. Ja osobne som nevládala vyliezť na kopec ani pred tehotenstvom, niektoré ženy v 8 mesiaci ešte behajú a športujú. Mňa napr momentálne v 33tt tak bolí panva, že by som nešla nikam kde musím chodiť ďaleko pešo. Ale ja som slabý kus, mňa zmohne aj jarný dážď, ty môžeš byť v super kondičke a sile 😊

anonym_a1286d
17. jún 2026

No, ja mam dost rizikove tehotenstvo a pojdem tak maximalne k nasim, som v 31.tyzdni. Liecim sa na vysoky tlak, ak mi nahle stupne, smer porodnica a kedze je to este velmi skoro, tak by som najradsej skoncila tam, kde maju spickovu neonatologiu. Ak by muselo ist skor von. Kvoli lepsim prognozam pre dieta.
Lebo my sme uvzovali aj zahranicie. Ale mozno sa necham prehovorit na nejake Rakusko, par dni, uvidim, podla toho, ako sa budem citit celkovo. Lebo aj krize nejak hapruju a ked si predstavim balit a cestovat so 4 detmi, no je to dost...i ked ti starsi sa aj pobalia uz sami, no skontrolovat musim. Ale hlavne sa ja bojim toho predcasneho porodu kdesi v Hornej Dolnej, takze toto by som si zistila minimalne, kde je dobre vybavena neonatologia najblizsie miestu dovolenky.

anonym_ca6adc
17. jún 2026

@anonym_autor ak nemáš komplikácie, tak choď. Mne sa rýchlo skracovali krčok a mala som veľmi časté tvrdnutie brucha, hrozil predčasný pôrod, tak som nikam ďaleko nechodila aj keď mi to vyslovene lekár nezakázal. Ak sa cítiš dobre, tak byť tebou idem. Ak máš mať z toho stres, tak zostaň doma.

anonym_71f4e7
17. jún 2026

Tak ja som v 34tt porodila z nico nic 🤷

anonym_526ae1
17. jún 2026

Nic v zlom, Tatry mi pridu v 33.tt ako vyhadzovanie penazi.

mogaa
17. jún 2026

ak nemáš nejaké ťažkosti, tak v pohode....ale dávajte si prestávky, aby si sa trochu prešla....s túrami v Tatrách opatrne....cesta až taký problém nie je, idete autom, skôr si treba zvážiť program v Tatrách.....

anonym_751a63
17. jún 2026

No pozor, už boli aj také prípady, že ženy vo vyššom štádiu tehotenstva predcasne porodili po príchode na pobyt do Tatier kvôli vyššej nadmorskej výške.

kiki68
17. jún 2026

@anonym_autor uplne v pohode za mna

kiki68
17. jún 2026
@anonym_751a63

No pozor, už boli aj také prípady, že ženy vo vyššom štádiu tehotenstva predcasne porodili po príchode na pobyt do Tatier kvôli vyššej nadmorskej výške.

@anonym_751a63 ved tam maju nemocnice keby cosi

anonym_751a63
17. jún 2026
@kiki68

@anonym_751a63 ved tam maju nemocnice keby cosi

@kiki68 však jasné,že majú. Ale kto by chcel porodiť skôr.

kiki68
17. jún 2026
@anonym_751a63

@kiki68 však jasné,že majú. Ale kto by chcel porodiť skôr.

@anonym_751a63 ta sanca he velmi mala, ja som napr 400km isla v 33 a 35tt k mojmu gyndosovi este do Viedne. Rodila som na opacnom konci Rakuska. Planovane 😃 Cize tie 3,5 hod cesty nie su taka zloba. Este v 37tt som bola v Taliansku na par dni, to uz bolo tak knap, ale zmaklo sa to a dost mi to pomohlo

autor
18. jún 2026
@kiki68

@anonym_751a63 ta sanca he velmi mala, ja som napr 400km isla v 33 a 35tt k mojmu gyndosovi este do Viedne. Rodila som na opacnom konci Rakuska. Planovane 😃 Cize tie 3,5 hod cesty nie su taka zloba. Este v 37tt som bola v Taliansku na par dni, to uz bolo tak knap, ale zmaklo sa to a dost mi to pomohlo

@anjelicek26 no mám také blbe obavy, že čo ak by sa mi spustil predčasný pôrod a budeme utekať do nejakej úplne cudzej pôrodnice, ďaleko od všetkých .. ja mám doma vzdialenú pôrodnicu autom možno 3 minúty.. a plánujem si zazmluvniť PA, tak asi z toto mám obavy, že aký tam bude personál, neonatologia a podobne.

@anonym_15c9de teraz som v 30tt.. mne nie je dobre celé tehotenstvo, ale naopak zmena prostredia by mi myslím prospela.. ale ja mám problém hlavne s nízkym tlakom a anémiou, inak som fyzicky v podstate veľmi zdatná (pred tehotenstvom som veľa športovala), turistiku by som určite nedávala, ale prechádzku okolo jazera by som po nejakej káve zvládla 🙂 najhoršie sú pre mňa vždy ranné hodiny a doobedie (riešim to väčšinou kávou) vtedy mi býva na odpadnutie, potom už dokážem celkom dobre fungovať. Plus na krčok som doteraz brala progesteron, ale po nasadení progesteronu to bolo v podstate už bez zmeny.

@anonym_a1286d ja mám presne tiež asi take obavy z toho neznámeho, že čo ak by na mňa prišiel pôrod a potom rýchlo utekať do neznámej pôrodnice.. ale čo som teda pozerala, tak tam je najbližšie asi Poprad, čo by nemuselo byť také zlé ..

@anonym_ca6adc tak napríklad ja som tiež mala časté tvrdnutia brucha, ale krčok sa mi nejako neskracoval, dostala som progesteron a horčík.. teraz tiež niektoré dni len par krát za deň tvrdnutie, iné dni pravidelne
@anonym_71f4e7 toto presne že človek nikdy nevie, kedy to príde
@anonym_526ae1 ubytko nemáme drahé, nejdeme do žiadneho luxusu.. je to taká rodinná dovolenka, kde ide aj rodina z mužovej strany (chodíme takto aspoň 1-2x do roka na spoločne dovolenky), čiže by som jediná z rodiny nešla, alebo by teda muž s dcérou išiel sám … je to dohodnuté už dlhu dobu .. boli sme aj cez zimu, neminuli sme veľa peňazí .. a zahraničie by som neriskovala určite
@mogaa tak ja sa viem zúčastniť nejakých ľahkých prechádzok a zvyšok môžem zostať aj na ubytovaní, oddychovať a čítať knihy napríklad 🙂 a dcéra má tiež len 4 roky, tak ona tiež nejakú turistiku nepôjde
@anonym_751a63 toto som ešte nepočula 🤔
@kiki68 ako ja prvú dcéru som prenášala, behala som po schodoch, skúšala všeličo možné a pôrod trval 12h 😀 ale ktovie ako to bude teraz 🙈

anjelicek26
18. jún 2026
@anonym_autor

@anjelicek26 no mám také blbe obavy, že čo ak by sa mi spustil predčasný pôrod a budeme utekať do nejakej úplne cudzej pôrodnice, ďaleko od všetkých .. ja mám doma vzdialenú pôrodnicu autom možno 3 minúty.. a plánujem si zazmluvniť PA, tak asi z toto mám obavy, že aký tam bude personál, neonatologia a podobne.

@anonym_15c9de teraz som v 30tt.. mne nie je dobre celé tehotenstvo, ale naopak zmena prostredia by mi myslím prospela.. ale ja mám problém hlavne s nízkym tlakom a anémiou, inak som fyzicky v podstate veľmi zdatná (pred tehotenstvom som veľa športovala), turistiku by som určite nedávala, ale prechádzku okolo jazera by som po nejakej káve zvládla 🙂 najhoršie sú pre mňa vždy ranné hodiny a doobedie (riešim to väčšinou kávou) vtedy mi býva na odpadnutie, potom už dokážem celkom dobre fungovať. Plus na krčok som doteraz brala progesteron, ale po nasadení progesteronu to bolo v podstate už bez zmeny.

@anonym_a1286d ja mám presne tiež asi take obavy z toho neznámeho, že čo ak by na mňa prišiel pôrod a potom rýchlo utekať do neznámej pôrodnice.. ale čo som teda pozerala, tak tam je najbližšie asi Poprad, čo by nemuselo byť také zlé ..

@anonym_ca6adc tak napríklad ja som tiež mala časté tvrdnutia brucha, ale krčok sa mi nejako neskracoval, dostala som progesteron a horčík.. teraz tiež niektoré dni len par krát za deň tvrdnutie, iné dni pravidelne
@anonym_526ae1 ubytko nemáme drahé, nejdeme do žiadneho luxusu.. je to taká rodinná dovolenka, kde ide aj rodina z mužovej strany (chodíme takto aspoň 1-2x do roka na spoločne dovolenky), čiže by som jediná z rodiny nešla, alebo by teda muž s dcérou išiel sám … je to dohodnuté už dlhu dobu .. boli sme aj cez zimu, neminuli sme veľa peňazí .. a zahraničie by som neriskovala určite
@mogaa tak ja sa viem zúčastniť nejakých ľahkých prechádzok a zvyšok môžem zostať aj na ubytovaní, oddychovať a čítať knihy napríklad 🙂 a dcéra má tiež len 4 roky, tak ona tiež nejakú turistiku nepôjde
@kiki68 ako ja prvú dcéru som prenášala, behala som po schodoch, skúšala všeličo možné a pôrod trval 12h 😀 ale ktovie ako to bude teraz 🙈

@anonym_autor kazda porodnica je cudzia, ked rodis prvy krat... a pri predcasnom porode je ti to asi "jedno", pretoze musia babatku pomoct...

anonym_1dfe7d
18. jún 2026

Co by nebolo bezpecne? Kratke prechadzky. Pripadne nemocnice a lekari su aj v okoli tatier.
Ja som cestovala na porod 300km-tyzden pred terminom.

kiki68
18. jún 2026

Uplne v pohode za mna, personal mas vsade nejaky a vzdy vychystas super ludi a tiez nejakeho, co je uplne mimo a nic moc. Je to vzdy zmeska ludi. Ja som tiez brala progesteron, magnezko, tehu aspirin, atb a isla by som kvoli psychike. Mna muz vtedy vzal kvoli psychike, videl ako sa zacinam sypat. A nechcel to, co volo prve tehu, ked som mala tak silnu depresiu, ze sme zvazovali co vobec dalej. Takze za mna chod, prechadzkovat, posediet si v klude, may chillout psychicky pred tym porodom.

zuzuliatko18
18. jún 2026

To je na tom, ako sa citis. Ja som mala v pohode tehotenstvo a porodila som zrazu v 36 TT, nic tomu nenasvedcovalo, Este par hodin pred porodom som bola na kontrole a nic nenasvedcovalo tomu, ze budem rodit.
Teraz som znova tehotna, muz ma stres akonahle by som chcela ist dalej od BA🙂

anonym_751a63
18. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ale áno, stalo sa to už. Som z Popradu, veľmi dobre si na to pamätám, ako tu predčasne nejaká tehuľka z Prahy porodila z dôvodu vyššej nadmorskej výšky na Štrbskom Plese. Aspoň tak to bolo prezentované. Ale nemusíš sa báť, v PP máme veľmi dobrú nemocnicu a je to z Tatier na skok.

anonym_173992
18. jún 2026

mne bolo v tehotenstve cestovanie a pobyt mimo mojho domova neprijemny cca od 7. mesiaca. V cudzej posteli, bez mojho tehotenskeho vankusa. Posledny krat ma to akurat tak vystresovalo tak, ze mi zacalo tvrdnut brucho a skoncila som na PN. Nastastie vsetko dobre dopadlo a malicka je na svete v termine 🙂. Ale ak si s tym ok, chod.

anonym_ffda76
18. jún 2026

@anonym_autor išla by som.Na nohy pančuchy, alebo si ich vykladaj.Ked berieš železo kávu pi s odstupom, lebo sa ti nevstrebe

elzu
19. jún 2026

Pokud mas obavy, tak to nedava smysl.
Pokud mas rizikove tehu, tak stopro ne.

Ja jsem jeste ve 26.tydnu stala na sale a operovala a ve 40.tydnu jezdila na kole 🤷🏻‍♀️ ale to ti absolutně v nicem nepomuze, protoze je dulezite na co se citis ty, a jake je tvoje těhotenstvi. A pokud z Tater nemas dobrý pocit, tak to bude dovolena na dve veci…