icon

Prerušenie tehotenstva v 24. týždni a jeho riziká

lucy218
28. mar 2013

Zdravim vas. Mozno ma niektore budete odcudzovat, ale dufam, ze sa tu najde aj niekto kto ma pochopi.Bola som na amnio a ukazalo sa, ze babo ma cast 18.chromozomu navyse. Musim sa rozhodnut ci pojdem na UPT alebo si necham dieta, ktore bude mat vyvinove vady alebo mentalny postih. Pravdupovediac, neviem si rady. Idem dnes na 4D ultrazvuk, a s priatelom sme sa zatial dohodli, ze ak sa tam nic nenajde a ze bude vsetko ok, tak si babatko nechame. ale ja sa bojim toho, ze co ak to tam bude vsetko dobre ale predsa len sa nam narodi babo s mentalnym postihnutim. Bojim sa, ze by som si to dokonca zivota vycitala. Zvazujem rizika ked si nechame dietatko, ale aj rizika ked pojdem na potrat. a o tych nemam vela informacii ale viem, ze je tam riziko, ze uz mozno nebudem moct mat deti a ani len netusim ako sa takyto potrat vykonava. Ak ma niektora z vas skusenost s takymto potratom, tak mi prosim napiste. Dakujem ☹

nancya
28. mar 2013

Predtým ako urobíš svoje rozhodnutie, skús sa vcítiť aj do pocitov svojho dieťatka. Čo by asi ono prežívalo pri samotnom potrate? Ono tiež cíti bolesť. A najhoršie na tom je, že ono anestézu mať nebude... Prajem ti veľa šťastia, aby si sa rozhodla správne.

radddus
28. mar 2013

@lucy218 skus sa ozvat tu: http://www.alexisporadna.sk/komu-pomahame/ myslim, ze ti budu vediet dalej pomoct.
a najdi si ineho lekara...

mariamayi
28. mar 2013

Tvoje dieťa je teraz v Tvojom lone ŽIVÉ! ...všetko cíti a prežíva tak ako Ty a kdesi v podvedomí vníma, o čom sa rozhoduješ ...Skôr než sa rozhodneš, neudupaj svoje svedomie, ale pozri si dokumenty: Nemý výkrik a Pohľad do vnútra maternice ..pochopíš, čo sa v Tvojom lone teraz odohráva. Môžeš dať tomu nevinnému dieťatku šancu žiť - možno bude zdravé, ale aj keby nebolo a zomrie, tak budeš mať anjela v nebi, ktorý sa bude za Vás modliť a prihovárať a Ty budeš žiť s pocitom, že si urobila všetko čo bolo v Tvojich silách najlepšie...Ak sa rozhodneš zabiť ho - prepáč, ale inak sa to nazvať nedá, tak nechcela by som žiť v Tvojej duši - výčitky a všetko čo to bude sprevádzať...Prečítaj si knihu ..Miriam, prečo plačeš ...Sú v nej skutočné svedectva matiek, ktoré zabili svoje deti ešte v lone...Napokon vždy platí..Všetko zlé, je na niečo dobré...Žehnám Ti, aby si sa rozhodla správne ..

gianna
28. mar 2013

@lucy218 Ahoj Lucy218, trizomia 18 chromozomu je tzv. Edwardsov syndrom, urcite si sa uz vela informacii dozvedela patranim po internete. 95% deti s tymto syndromom zomiera este pocas vnutromaternicoveho vyvoja alebo kratko po porode. Neviem, ake konkretne vyvojove vady ma tvoje babatko, ale to sa da zistit aj teraz napr. pomocou morfologickeho ultrazvuku. Ja teraz tiez cakam babo a hned na zaciatku som si polozila otazku, co spravim, ak vysetrenia reukazu, ze dieta, ktore cakam je nejakym sposobom postihnute. Pre mna je velmi dolezita skutocnost, ze uz od pociatku je to moje dieta, preto ak by som sa musela rozhodovat islo by mi v prvom rade o to, aby moje dieta netrpelo. Pokial je dieta v tele matky, tak netrpi. Ak aj ma nejake postihnutie, tak vsetky chybajuce funkcie nahradza matkino telo. Teda chcela by som dieta donosit aj v pripade, ze by islo postihnutie nezlucitelne so zivotom. Ak by islo o postihnutie nezlucitelne so zivotom, velmi by som si priala, aby moje dieta zomrelo v mojom naruci, aby som mu mohla dat meno, pokrstit ho, byt s nim az do konca a potom si ho pochovat. Je to moje dieta so vsetkou svojou dostojnostou, preto by som velmi tazko niesla, ak by niekto s jeho telom zaobchadzal ako s nemocnicnym odpadom. Aj ked myslim, ze v pripade, ze sa dietatko narodi predcasne a zomrie, na vyziadanie daju jeho telicko rodicom, ktori si ho mozu pochovat, ale neviem od ktoreho tyzdna a ako je to v pripade umelo vyvolaneho potratu. Tieto vsetky skutocnosti, ktore som uviedla, ze su pre mna dolezite, podla mna pomahaju skor sa vyrovnat so stratou babatka a odsmutit si jeho smrt. A podla mna je pre psychiku zeny ovela lepsie dietatko donosit a porodit s tym, ze pravdepodobne zomrie kratko po porode, ako podstupit umelo vyvolany potrat. Odporucam ti pozriet si dokument Nejtezsi volba http://www.ceskatelevize.cz/porady/10267494493-... , pripadne Zachrante Edwardse http://rajfilmu.cz/film.php?i=4371&t=zachrante-... kde sa riesi prave tento tvoj problem. Ak by si chcela vediet nieco o zivote s dietatkom postihnutym Edwardsovym syndromom, pozri na http://juliankas.blog.cz/ - to je blog o tom dievcatku z dokumentu Zachrante Edwardse. Je tam aj kontakt na rodicov malej Julianky a myslim, ze budu ochotni ti odpovedat na akukolvek tvoju otazku. Prajem Ti vela sil a odvahy pri rozhodovani. Myslim na teba v modlitbach.

nevestickaaaa
28. mar 2013

@lucy218 neviem si ani len predstaviť ako sa môžeš cítiť, musí to byť hrozné takto sa rozhodovať... Len k tomu pocitu vinu a výčitkám do konca života si myslím, že je jedno, čo spravíš. Ak si miminko necháš vziať, budeš určite myslieť na to, že čo ak by bolo v poriadku. 😔
Zo zdravotného hľadiska by však nemalo ísť o žiadne riziko, nemalo by hroziť, že už nebudeš môcť mať ďalšie deťúrence. V 24tt už ide v podstate o pôrod, nie o potrat, malinké budeš musieť normálne porodiť. Pôrod vyvolajú injekciou, ktorá ti vyvolá kontrakcie a následne pôrod. Ak nenastanú žiadne komplikácie, určite budeš môcť mať kopec detičiek, nemalo by to tvoje zdravie nijako ohroziť aj keby ťa náhodou museli po pôrode čistiť, je to úplne bežné...
Držím palce, aby si to zvládla, nech sa už rozhodneš akokoľvek. Myslím, že nikto nemá právo ťa odsudzovať, buď silná!
Mimochodom, doktorku na genetike ste mali pekne krásne poslať aj s jej prístupom do teplých krajov, takýchto lekárov by som najradšej nakopala 😠

sendy182
28. mar 2013

@lucy218 ahoj držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek.......ja tiež obdivujem maminky čo vedia o tom že čakajú postihnuté dieťa a nechajú si....veľa síl ti prajem.... 🙂 🙂 🙂 🙂 ...apropo....nechať si dieťa len preto že sa to prieči dobrým mravom a potom ho nemilovať.....každé dieťatko cíti či je milované........ z tohto mi je ťažko...........u mňa tento princíp nevyhráva určite........kľudne sa môžeš tu vyrozprávať negatívne okolie a veci si nepripúšťaj

nevestickaaaa
28. mar 2013

vidím, že sem píšu samé odborníčky na predčasné pôrody a umelé prerušenia tehotenstva.
@nancya ani matka pri pôrode anestézu nemá a ver mi, že je to taký hrozný pocit, že keby si mohla v tom momente zomrieť ako to dieťa, uvítala by si túto možnosť
Nikto, kto niečo také nezažil to nikdy nepochopí a tlačiť tu tejto nešťastnici zdeprimovanej ešte takéto veci, to je ozaj veľmi citlivé a ľudské.
@mariamayi je ľudskejšie a prístupnejšie nechať svoje dieťa, ktoré milujem celým srdcom trpieť??? Keď je raz živé v mojom lone, musí trpieť? Nemôžem mu to uľahčiť, keď môžem? Napriek tomu, že na moju psychiku to bude to najhoršie na svete? Nie je lepšie byť nesebecká a ponúknuť vykúpenie aspoň tomu maličkému, keď ja už musím trpieť?

lucy218
autor
28. mar 2013

@radddus dakujem za link, uz som im aj napisala. ale rozhodnutie aj tak ostane len na nas. :(

adinam
28. mar 2013

@lucy218,táto téma sa uberá nesprávnym smerom.Už v minulosti tu takéto diskusie boli a z nešťastných mamičiek tu niektoré ženy s necitlivým prístupom urobili "vrahyne".Žasnem nad niektorými príspevkami,všetko to píšu tie,čo to neprežili.
Myslím,že čítanie takýchto názorov Ti nijako nepomôže,ešte zhorší Tvoje myslenie.Navrhujem Ti požiadať adminov o zamknutie témy.Aj tak sa musíš rozhodnúť sama a nikto nemá právo súdiť Ťa.Držím silno prsty 😉

karolinasustekova
28. mar 2013

@lalinko2010 vieš čo nechápem ja? prečo niekomu behajú zimomriavky po chrbte pri pomyslení na zabitie narodeného dieťaťa a zabitie nenarodeného o 3 mesiace mladšieho považuje za rozumné riešenie???

v každom prípade je to hrozné, smutné, ťažké.. ja neznižujem HROZU zabitia narodeného bábätka, len zvyšujem hodnotu zabitia nenarodeného..

karolinasustekova
28. mar 2013

@skeptik nechápem z čoho toto všetko usuduješ? naozaj.. mám rešpekt voči každému, nech sa zachová hocijako a urobí čokoľvek.. ked s aale niekto pýta na názor a mylsím si, že viem a (morálne) musím k tomu niečo povedať, tak sa vyjadrím..

karolinasustekova
28. mar 2013

@beruska.zuzanka ďakujem za zastanie sa.. a ďakujem že si to mamičke, ktorá práve rieši ťažké orzhodnotie v živote tak napísala.. snáď sa rozhodne správne 🙂

nevestickaaaa
28. mar 2013

@karolinasustekova je lepšie, keď narodené dieťa trpí a potom zomrie ako keď nenarodené dieťa zomrie?

andrejka1974
28. mar 2013

ahoj viem ta pochopit, keby mne povedali, ze babatko bude postihnute si ho dam vziat , mam doma syna s dmo , nastalo krvacanie do mozgu pri porode, stalo ma to vela usilia a sil, aby som dosiahla to co som dosiahla, pri oboch dcerkach som bola na amnio pri prvej dcerke koli zlym vysledkom a pri druhej koli veku nastastie to dopadlo dobre a mam krasne zdrave dievky , ale ak by som bola v tvojej situacii a potvrdili by mi to viaceri lekari radsej by som sa dietatka vzdala , ako keby malo cely zivot trpiet

karolinasustekova
28. mar 2013

@zuuzika http://www.25marec.sk/pribehy/boj-o-zivot/
ani odber plodovej vody nemusí dať 100 percenetné výsledky.. osobne poznám viacero prípadov

kika050
28. mar 2013

Nedá mi to vypisujeťe skúsťe sa vcitit do dieťata ako je teraz živé čo citi. Užasný pocit bude preňho keď sa narodí a bude iné bude chcieť chodiť,hrať sa a nebude vedieť veď preboha je to preňho utrpenie!! Skuste si to vy predstaviť ake to je!! Viem,že sa pristroje môžu mýliť,ale čo ak nie.
Tie noci a dni strávené a pýtat sa prečo ja? Stoji to za to kolko bolesti prežije dietatko a kolko mamina.

Mama už teraz trpí a boji sa či to zvládne. Obdivujem každu jednu čo to zvláda ja vravim ja by som to ťažko zvládalam,ale ak by k tomu došlo snažila by som sa tu byť preňho.. Neviem si to,a ani nechcem predstaviť, Poviem ti,len jedno je to tvoja osobná vec a manželová su všeljaké rizika viem že babatko teraz vnimaš a je to tažke. Ale skús si predstaviť budúcnosť nielen svoju,ale hlavne maličkému životu či by chcelo tak žiť!! Ja osobne ťa neodsudzujem je to TVOJE ROZHODNUTIE vykašli sa na ostatných!!

jaja018
28. mar 2013

So mnou rodila jedna baba čo od začiatku tehotenstva mala bábätko ktorému podľa meraní neviem od ktorého tyzdna nerastlo bruško iba hlavička. Už v 16 tom týždni jej povedali ze nebude mať rucicky ani nozicky, ze vôbec sa nevyvyjaju. Narodil sa krásny zdravý chlapček iba mal menšiu pôrodnú váhu 2300g. Je veľmi šikovný a zdravucky

andrejka1974
28. mar 2013

@lucy218 naozaj sa rozhodni ty a urcite napis ako ste dopadli na 3D ultrazvuku

zuuzika
28. mar 2013

@karolinasustekova Genetické testy síce potvrdili 16% mozaiku, ale mne to nevadi.... Geneticke testy sa nemylia, stupen postihnutia moze mat navonok rozne prejavy...

skeptik
28. mar 2013

@karolinasustekova Ty si jedna neuveritelne obmedzena osoba, co ma "patent" na to "spravne" a hlavne na veci, do ktorych sa vobec nerozumie. Co so sem preboha davas taketo linky? Co ty vies, aky je rozdiel medzi mozaikovou formou Downovho a Edwardsovo syndromu?
Co ty vies o Edwardsovom syndrome? Tebe keby niekto povedal, ze plod sa narodi bez hlavy, tak aj tak budes presviedcat mamicku, aby si ho nechala, co? Uz jej daj pokoj, nic uzitocne si nenapisala, len ssa tu odbavujes.

Jedine uzitocne linky k veci sem dala pre @lucy218
@gianna

karolinasustekova
28. mar 2013

@adinam ale prežili... a práve preto možno píšeme..

karolinasustekova
28. mar 2013

@nevestickaaaa nenarodené dieťa tiež pri potrate/ pôrode (nazvite si to ako chcete) trpí..
a odkiaľ máte že narodené s postihnutím trpí? nad týmto sa zamyslite.. a prípadne si preštudujte nejakú literatúru.. nevyjadrujem sa, keď neviem..

lalinko2010
28. mar 2013

@karolinasustekova - ona @nevestickaaaa si prežila svoje a vie o čom píše!

gubcikova
28. mar 2013

ja byť na tvojom mieste taktiež sa vzdám dieťatka ☹

mummy01
28. mar 2013

Rozhodnutie priviest na tento svet novu bytost nesie so sebou aj rizika.Ziadna tehotna maminka nema zaruku ze v sebe nosi zdrave dieta,ze dieta ktore porodi bude zdrave a vyrastie z neho zdravy clovek.Sme vsetci iba ludia,nedokonale bytosti s vadami,chorobami a hendikepmi...nikdy dopredu nevieme co nas caka.Ale sme bytosti so srdcom a dusou,so schopnostou milovat.No ked vsetko chceme vediet dopredu,ked sa chceme hrat na bohov nemusi to vzdy dopadnut dobre.Ja by som v tomto pripade poradila iba jedno-pocuvat svojr srdce.Ja som svoje chore dietatko nezabila aj ked boli taky co to odo mna ocakavali.Teraz tu vedla mna sedi krasny modrooky chlapcek ktory ma lubi najviac na svete a ja prenho robim aj nemozne.A aj keby som vedela ze dietatko po porode zomrie tak aj tak by som ho vynosila,porodila a s laskou drzala v naruci a odprevadila ho za anjelmi.Je to predsa ludska bytost a ma pravo na dostojny odchod z tohto sveta.
@lucy218

jaron
28. mar 2013

Myslím, že lucy218 v príspevkoch nikto neodsudzoval, čomu som rád.
Ale mám dojem, že ste skôr naopak, mnohé odsudzovali a trochu urážali tie, ktoré povzbudzovali a pripúšťali aj možnosť dieťa si nechať.

nevestickaaaa
28. mar 2013

@karolinasustekova @lalinko2010 ja som nemala to šťastie alebo možno nešťastie, že by som sa mohla rozhodnúť, či u mňa v brušku bábo zostane alebo nie, rozhodlo sa samé a bolo zdravé. Neviem preto úplne presne, čo lucy prežíva, len viem, že to musí byť strašné. Ja trošku vďačím do dnešného dňa nášmu mizernému zdravotníctvu, že mi nedávali žiadne otázky a nedali mi viac-menej v ničom na výber. Viem si predstaviť, že keby mi v tom stave dali nejakú otázku, nech by som reagovala akokoľvek, neskôr by som si to vyčítala. O to som to mala ja ľahšie.
Nehovorím, že každé postihnuté dieťa musí trpieť, len som chcela, aby ste sa na to pozreli aj z tejto strany a neodsudzovali lucy len preto, že vôbec uvažuje nad umelým prerušením. Musí to byť nesmierne ťažké, rozhodovať sa nielen nad životom bábätka, ale ale aj nad svojim a partnerovým, lebo to ovplyvní aj ich život, nech sa už rozhodnú akokoľvek.
Každopádne by som to nebrala tak, že keď si vyberie umelé prerušenie, vybrala si tú ľahšiu cestu a "zabila" svoje dieťa.
Moje dieťa sa narodilo zdravé, po pôrode žilo, hýbalo sa. Neviem ako dlho zomieralo a trápilo sa. Je to šialený pocit, ktorý našťastie nezažije veľa žien. Utešovalo ma iba vedomie, že aspoň jemu už je dobre, že je v nebíčku a už viac netrpí. Keby ho lekári vtedy zachránili, možno by to bolo šťastné a zdravé dieťa. Možno. A možno by bolo celý život odkázané na dýchací prístroj a malo 10-tky dioptrie. Neviem a ani to už nechcem vedieť

lalinko2010
28. mar 2013

@nevestickaaaa ja viem, preto som napísala, že ty vieš čo píšeš, a verím že aj napriek skutočnosti čo si prežila si tehotenstvo užívaš. držím ti palce!

jaron
28. mar 2013

Myslím, že by bolo dobré svoje rady, názory, skúsenosti, pohľady, povzbudenia... obraciať priamo na lucy218 a neriešiť (v zmysle kritizovania) iné názory ostatných. To nechať na lucy218 (konečný výber).

gubcikova
28. mar 2013

moja sesternica má DMO má 30rokov a poviem vám moja teta je veľmi nešťastná svojím životom.má muža,ale ten jej celý život dáva najavo,ked to tam sprosto po nom zopakujem že majú doma retarda.druhého syna mali zdravého,ale žiaľ pri nehode zomrel ako 13ročný.teta celé noci plače a trápi sa.nechodí do práce,von s kamarátkami a ani sama do obchodu