icon

Riešili by ste zanedbanie starostlivosti v tehotenstve?

agy71
3. apr 2024

Ahojte mamičky, v tehotenstve mi bol nesprávne spravený test na cukrovku- nezobratie glykémie nalačno, ani po hodine ale až po 2 hodinách v 1. Tehu a po 2;45 v druhom trhu. A to spôsobom, že glukózu vypiť doma a prísť o 2 hodiny. Pričom by sa človek vôbec nemal hýbať tie 2 hodiny a nie absolvovať presun z domu. V 1. Tehu mi cukrovka teda nevyšla, bábätko extrémne rástlo a doktorovi samozrejme nič nebolo podozrivé, brucho pred pôrodom som mala ako pri 2 - čkach. Dala som si vyvolať skôr pôrod lebo už bolo jasné že dieťa bude mať nad 4;2 kg. Bábätko sa narodilo 4600 g, so strašnou hypoglykémiou, brali mi ho hneď na infúzie glukózy, doktorka mi povedala že môže mať poškodený mozog. Následne mal silnú zltačku. O Tom že nám plakal v nemocnici celé noci lebo už tam mal koliky a teda následne ďalšie mesiace doma ( 6-8 hodín bez prestania celý fialový) ani nehovorím. Doteraz má problém s trávením. Keďže som mala pravdepodobne nekompenzovanu cukrovku tak sa narodil s nezrelymi orgánmi. V druhom tehotenstve mi opäť u tohto gynekológa nevyšla tehu cukrovka, tak som zmenila gynekológa, ktorý má ihneď poslal na diabetológiu a tam samozrejme vyšla pozitívne, mala som kompenzovanu cukrovku na metformine, bábätko zdravé a bez problémov. Staršie dieťa doteraz má následky a aj bude mať. Hyperaktivita, stále bolesti bruška, problémy s trávením, je neurotický, predispozícia na obezitu a cukrovku.
Prosím Vás riešili ste/ riešili by ste zanedbanie zdravotnej starostlivosti? Akú šancu mám vyhrať vôbec spor? Púšťať sa do toho? Neskutocne sa trápim, že som nezmenila gynekológa už v prvom tehu .... všetko mohlo byť inak.

cookie29
5. apr 2024

@agy71 to je velmi subjektivne... akoze rozumiem ze hladas a mozno potrebujes najst vinnika... dobre... ale si pripravena aj na to, ze eventualne "prehras"? A ze si na to utratila peniaze? Pretoze vzdy to je na dve strany. Nehovorim, ze sa za svoju pravdu netreba bit, ale v tom pripade by som skontaktovala nejakeho pravnika, ktory je specializovany na taketo pripady, ukazala mu dokazy, ktore mas, a zistila, ake mas sance, co si o tom mysli on, ci su to prijatelne dokazy alebo nie. A mozno by vas vedel aj povedat, co vsetko to obnasa, financne, fyzicky, psychicky aby ste boli pripraveni, ci do toho chcete realne ist alebo nie

zabka1987
5. apr 2024

Tehu cukrovku som nikdy nemala a tiež som mala mega bruchá v každom tehotenstve , taktiež žltačka je normálna po narodení a bohužiaľ niektoré deti majú takéto koliky . Nehľadaj niečo , čo nie je

guizui
5. apr 2024

Ahoj, ja som mala v oboch tehotentsvach gestacny diabetes - v prvom s inzulinom, v druhom stacila diéta. Je nesmierne dolezite GDM vsas zachytit, lebo po 30. tyzdni sa moze aj dovtedy len nevinne zvysene hladiny cukru riadne zhorsit.. Moje deti boli obe velke (syn mal v termine 4 700g a 56 cm), hoci bola cukrovka dobre kompenzovana, bolo to dane geneticky - ale lekari velkost plodu velmi sledovali. Bohuzial, nasledky, ktore ma tvoj syn nedokazes 100%, ze su dosledkom neodhalenej GDM. Su prilis "vseobecne", aj ked ja Ti plne verim, ze je to dosledok nekompenzovanej GDM. V tomto state sa ale v tomto smere spravodlivosti nedovolas... Osobne by som sa vsak snazila posunut tuto skusenost vsade mozne, aby si buduce pacientky tohto doktora mohli dohladat, ako je nezodpovedny. Ked bude kazdy mlcat, tak sa naozaj nikam neposunieme... Avsak sud nieje sanca vyhrat.. ved lekari niesu zjednoteni ani v tom, ze krv treba zobrat nalacno, ci sa vobec moze pokracovat v zatazovom teste.. je velmi nezodopovedne nechat tehotnu vypit glukozu doma.. ale evidentne tym neporusuju ziaden predpis, len jednoducho maju v pazi, ze maju skresleny vysledok.
Celkovo gestacny diabetes je pre vela lekarov velka neznama, dokonca niektori diabetologovia nevedia ako k nemu pristupovat "liecia" ho ako DM2, pricom je ovela specifickejsi..

taktotedanie
5. apr 2024

@agy71 to sa chodi vacsinou vzdy inde, niesi jedina
Bezny gyn nemaju tak profi pristroje..

guizui
5. apr 2024

@zabka1987 ona nehlada co nieje, ona az po porode vlastne zistila, ze mala neliecenu tehotensku cukrovku. Hoci problemy, ktore ma jej dieta su bezne a ma ich vela deti, v jej pripade pramenia prave z neliecenej cukrovky, mohli sa im vyhnut, keby lekar nepodcenil GDM... jasne ze velke brucho ci koliky po narodeni ma kazda tretia tehotna, kazde druhe babatko, ale jej syn mal silnu hypoglykemiu a nedovyvinute vnutorne organy, to je sakra rozdiel a je to jasny znak neliecenej tehotenskej cukrovky.

zuzi0911
5. apr 2024

Kontrola pri prvom po 600 nedeli na diabetologii bola? Po porode veľkého babatka vždy mamičke berú krv na cukor aspoň u nás v nemocnici . Moja prvá dcéra tiez mala hypo a bola malička a ja bez cukrovky . Teraz som mala cukrovku iba na diéte,sledovaná a maly teda vaja ôk tiež.
Kamarátka test negativny a cukrovka sa jej vytvorila az v neskoršom týždni co uz sa neda sko zistiť. Tiež dietatko 5 kg po narodení,ale je zdravá.
Hm ťažko povedať ci to súvisí priamo s cukrovkou . Ak ti nebrali krv po poprode a ani ta neposlali na dia tak uz sa nik nedozvie ci tam ta cukrovka bola q teda spor nemáš ako riešiť.

zabka1987
5. apr 2024

@guizui a prečo to vlastne rieši po niekoľkých rokoch ? Keby to tak bolo aj to riešia iný a nie ona teraz po takom čase predsa . Hľadá dôvody , no už je neskoro . Keď môjmu dieťaťu niečo je riešim to hneď a nie už keď je neskoro predsa . Teraz je to slovo proti slovu

guizui
5. apr 2024

@zabka1987 s tymto suhlasim.. toto je spatne nedokazatelne... uz len upozornovat na praktiky pana doktora, ktore niesu v sulade so zaujmami pacientky, akejkolvek...ved aj tu kolke pisu, ze "aj mne tak robili zatazovy test"...

zabka1987
5. apr 2024

@guizui ono tá cukrovka sa kľudne mohla urobiť aj neskôr , nebol by to prvý prípad . Keď jej vyšlo , že nemá tak to tak aj bolo , no tento test sa robí len raz a ta to napríklad ani ten lekár predsa nemôže . A to vykonali odber je úplne bežná prax aj inde , nesúvisí to tiež . Žiaľ môže ísť o blbú zhodu náhod podľa mňa , že už si to nevšimli keď sa vytvorila napr o 2-3tyz neskôr . No v pôrodnici sa to zistilo hneď , mala to riešiť hneď . Už teraz s tým nespraví nič . A ono žiaľ tieto veci , máme skúsenosti . Sestre zomrel syn v pôrodnici vďaka lekárom , myslíš , že vyhrali súd ? Tiež zanedbali starostlivosť a odrodili ju až v 44tt a mohla sa aj poskladať a skôr nechceli a už bolo neskoro keďže sa malý otrávil a žil len 2 dni . Bohužiaľ väčšinou budú na strane lekára aj keby sa neviem , čo stalo

silvia2013
5. apr 2024

@taktotedanie ja nevidime nikde rýpanie , za dalšie, ako zdravotník píše odborné rady. Ty si zravotnik tiež ?

guizui
5. apr 2024

@zabka1987 ono pri spravnom (to je to klucove slovo - ziadne doma vypit, krv len po 2 hodinach a pod) vykonanani OGTT medzi 24-28tt sa GDM zachyti... niekedy pred 7 rokmi sa tie hodnoty dokonca sprisnovali.. Ja sama som mala hranicnu hodnotu (tu prisnejsiu), dokonca len pri merani po 1hodine, po 2h bola hodnota v norme a napriek tomu som v 33tt musela zacat s inzulinom.. takze verim ze ak zena vypije vodu glukozu doma, potom sa presuva k dr a ten zoberie krv po 2 h, tak ju zachytit vobec nemusia - ani u mna by ju napriklad nezachytili... a mi pride strasne, ze su lekari, ktori toto ignoruju.. a ze tehotne zeny si myslia ze tento postup je spravny.. Pricom je to tak elementarne jednoduche vykonat OGTT spravne... A presne ako pises, sud nevyhraju ani ti, ktorym vinou lekarov zomrie dieta, takze pripad autorky riesit sudne zmysel nema.. Tebe aj tvojej sestre uprimnu sustast, je to hrozne, ze sa taketo nieco stale deje.. ktora to bola porodnica, ak sa smiem spytat? neskutocne, ze cakaju do 44tt...

taktotedanie
5. apr 2024

@silvia2013 ano
Ked nevidis nehladaj

silvia2013
5. apr 2024

@taktotedanie ked nevieš, nekomentuj.

taktotedanie
5. apr 2024

@silvia2013 a co mate za problem? Nikto vas neoznacoval nikto s vami nekomunikoval a podskakujete ako opica na spagate
Klud
Vy ste zdravotnik?

silvia2013
5. apr 2024

@taktotedanie obranujem mamicku, do ktorej si skocila vyššie , nauc sa komunikovat .Ty ako zdravotnik, s takou komunikáciou, dakujem pekne.

monicatko20
5. apr 2024

@agy71 mne malého kvôli ťažkému pôrodu a frakture klucnej kosti po pôrode hneď brali na jisku kde mu robili vyšetrenia..srdiečko aj všetko ostatné sme vedeli už na druhý deň.. malý mal šelest a stridor, takže dosť ťažko sa rozdýchaval, kvôli tomu vyšetrenie..hypertonus mal tiež úplne viditeľný..keď sa rozplakal, celý sa triasol, taktiež pri prebalovaní..áno ja ďakujem celému oddeleniu od jisky až po sestonedelie, ozaj sa mi o malého ukážkovo starali..vyšetrovali, sledovali denne..mne ho dali až keď bol úplne stabilizovany..taktiež pred prepustením ráno ešte odbery, neurologicka aj kardio vyšetrenie 🙏 a co sa vypiplania týka, tiež som vďačná, že sme natrafili na lekárov so ❤️ na mieste..hocičo sa mi nepozdávalo, hneď ho riešili.. od cc 6 mesiaca sme cvičili vojtovku, lebo používal len jednu stranu..Chodíme súkromným lekárom, zaplatili sme si síce dosť, ale neľutujem ani jeden cent 🙏 je to úplne iný prístup, jak štátny doktori..injekcie sme museli pichať kvôli tej trombe na pečeni, našťastie ju rozpustili a vstrebala sa..jedine co nemáme ešte doriešené je semenník..ale teda vraj ma čas do 3 rokov, ani ho nechcem trápiť operáciou teraz určite.. nezostupil úplne, migruje 😊

mqkm
5. apr 2024

@agy71 chod do toho! A drzim prsty.. A sa mi zda, ze sa to da aj zadarmo: cez Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou : https://www.udzs-sk.sk/urad/zakladne-informacie/

Ak nieco dokazu, tak asi mozes este aj cez pravnu sluzbu ziadat vysoke odskodne, https://www.prosman-pavlovic.sk/sluzba/odskodne...
---> https://ficek.sk/ako-postupovat-pri-podozreni-n...
"ak máte pochybnosti o správne poskytnutej zdravotnej starostlivosti, je potrebné podať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na Slovensku je orgánom dohľadu v tejto oblasti práve Úrad pred dohľad nad zdrav. star., ktorá na základe podnetov občanov prešetruje spôsob a formu poskytnutej zdravotnej starostlivosti, prípadne posudzuje, či nemala byť poskytnutá iná zdravotná starostlivosť, než akú určil ošetrujúci lekár. Úrad vykoná dohľad na základe lekárskych záznamov a tiež na základe * správy. Podnet na úrad je potrebné podať písomne, pričom v podnete Vám odporúčam čo najpresnejšie popísať priebeh hospitalizácie, ošetrovania... až po * pacienta. Na základe Vášho podnetu začne úrad konať, pričom Vás bude informovať o spôsobe prešetrenia Vášho podnetu."

nurielka
5. apr 2024

Nechápem to nezobratie glykemie nalačno, veď práve na základe toho či vyjde glukóza vyššie alebo v norme sa posudzuje vypitie roztoku. Nonsens preboha. To sa mi vôbec nezdá ako bežný postup. Ja som zdravotník.. podala by som to na UDZS.

beata_k
5. apr 2024

@silvia2013 Je oftalmologička. O gynekologii vie asi tolko co kazda druha tu.

senta_sofia
5. apr 2024

@agy71 mne je divne, ze ti ziaden iny odber neukazal vyssiu glykemiu, ved v tehotenstve beru krv kazdu chvilu a ja som nosila na kazdu poradnu aj moc. Neverim, ak to bolo take zle, ze by to proste nikto neodhalil. A vyvolavacku si si vybavila len tak? Na to tiez musi byt nejaka indikacia.

stanzi
5. apr 2024

Pre vsetky, co pisete, ze toto je bezny postup pri teste na tehotensku cukrovku: nie, nie je bezny, ja napriklad toto pocujem prvykrat, aj ja aj vsetky moje kamaratky sme mali iny (spravny) postup - a teda rano nalacno odber, po vypiti glukozy sediet v cakarni, potom odber po 1h a po 2h posledny.
Suhlasim s @andreatytler, MK by mohol urobit nejaku osvetu co sa tohto tyka, lebo nie prvykrat tu citam v diskusiach mylne informacie ohladom tohto testu.

ailiba
5. apr 2024

@snehulak77 viaceri lekari to bohuzial robia zle. A tak vysledok nie je spravny. Mala si stastie, ze si nemala cukrovku, inak by tymto postupom na to neprisli.

silvia2013
5. apr 2024

@beata_k ona negoogli ako kazda druha, ale studovala roky .

beata_k
5. apr 2024

@silvia2013 co gynekologiu? Nie.

agy71
autor
5. apr 2024

@senta_sofia mala som zazmluvneného lekára, s ktorým som sa dohodla že vyvolame skôr kvôli veľkosti bábätká. Mne bral snáď 4 krát za tehu krv, a teda moč mi sestrička vždy vyšetrila a povedala, že je ok.

ailiba
5. apr 2024

@stanzi ako pises a minule sa tu so mnou niekto hadal, ze je to vlastne v poriadku... Je to smutne, ze clovek nemoze verit lekarom.. Ale bohuzial nasledky znasa potom mama a cela rodina.

any_soj
5. apr 2024

@janinah výsledok môže pomôcť iným deťom ;)

agy71
autor
5. apr 2024

@monicatko20 kde ste prosím Vás rodili? Tam je asi super neonatológia.