Streptokok a odmietnutie antibiotík
ahoj baby. mate niektora skusenost s odmietnutim antibiotik pri porode ked ste boli gbs pozitivne? ak ano, bol to pre lekarov velky problem, alebo to akceptovali? bolo treba podpisat reverz? diky
@nikusinka co som napisala za tym si stojim...a najma ja osobne sa nad nikym nikdy nepovysujem a nikym neopovrhujem...,tvoje niektore nazory sa rozchadzaju pises nedat urobit vyter, nezaviest kanylu, ziadne infuzie atd, potom zase sa priklanas ak by nieco ved je tam lekar...Mozes mat porodny plan, na tom nieje nic zle, ale je lepsie sa naskor poradit, vypocut si nazor odbornika ako sa hned stavat na zadne...to je vsetko
@aristka
@ushuaia
baby nemam chut sa pred vami obhajovat, prispela som do diskusie odpovedala zakladatelke, to ze vy mate potrebu zaparat do vsetkych ludi s inym nazorom uz ja neovplyvnim...
a nikdy som nepovedala, ze zenami s medicinsky vedenym porodom opovrhujem, kazdy ma pravo si vybrat...to zial skor vy neviete pochopit, ze kazdy ma pravo na nazor a rozhodnutie sa...a co sa tyka toho konzultovania s odbornikmi, mam odkonzultovane s viacerymi odbornikmi, ktori na rozdiel od nasich nemocnicnych lekarov zazili prirodzene porody...
lucim sa, uz nema zmysel dalej reagovat 🙂
@bebe1515 nechces dat diskusiu zamknut? pretoze tu sa normalnej rady nedockas len osocovania, ale samozrejme je to na tebe...drzim prsty 😉
@nikusinka aboslutne suhlasim. tu lekari prirodzeny porod nevideli ani na videu! este aj prvaci na medicine po prvom semestri su tak zmanipulovani, ze hoci este nemali ani predmet porodnictvo uz vyhlasuju, ze najnebezpecnejsie na porode je rodenie do vody a porodne baby (myslel medik zrejme duly, len mu ten vyraz nenapadol)
najhorsie je ze tu sa ani rodit prirodzene neda, lebo by clovek dobehol do nemocnice na poslednu chvilu a porodil na stojaka vo vytahu!
@nikusinka ty vidis vo vyjadreni ineho nazoru osocovanie...? Najma ja som nereagovala na porod aky si zena zela, ci porodny plan a vsetko kol toho...samozrejme suhlasim, zena ma pravo rozhodnut sa ci odmietnut, alebo mat svoje predstavy a tie zrealizovat, vsetko je mozne...Ale vediet ze je infikovana a vedome odmietnut ATB, ked dieta prechadza porodnymi cestami, je viac ako 90% sanca nakazy...a prave pre dieta je ovela horsi priebeh infekcie a nasledky...v tom vidim spominanu nezodpovednost...,kazda jedna z nas sa rozhoduje za seba...v tom mas pravdu
@bebe1515 pozri sa,moja babka porodila doma 7deti za ktoré je vďačná.Stále pamätám na jej slová:že koľko žien zomieralo pri pôrodoch a po nich a na ulici nebol dom kde by nezomrelo dieťa.Hovorila čo by dali ženy za nemocnice.Neviem odkiaľ si nabrala,že v uk sa nerobí test na streptokoka asi od sloveniek čo tam rodia a nerozumejú čo im lekári hovoria....a btw a kes budeš musieť rodiť sekciou v celkovej anestéze tak odmietni aj to,lebo aj ta ma nežiaduce účinky na dieťa.Milujem také sčítane ženy čo uveria všetkému čo je kde napísane...ľutujem lekárov už..ani by som ta neodrodila,odroď sa sama,ty vieš aj tak všetko najlepšie
@bebe1515 - nepis prosim ta bludy, ze v zahranici sa strep B netestuje. V Kanade sa veru testuje. Nerobi sa ziadne preliecenie, kedze strep B je pre zenu zvacsa neskodny, predstavuje riziko pre novorodenca, ale po prichode do porodnice sa nasadzuju infuzne ATB, konkretne penicillin V. Ja som mala strep B premnozeny a bolo to zapisane v mojej zdrav. dokumentacii a taktiez povedane, ze ho mam hned pri prichode do porodnice hlasit. Penicilin V - je jedno z najlepsie znasanych ATB (samozrejme okrem ludi, ktori maju nan alergiu). Moze sa pouzivat aj pocas tehotenstva.
Viem, ze si uz rozhodnuta, ale neda mi nenapisat - strep B u novorodencov nesposobuje "len nejake" problemy - moze sposobit VAZNE PROBLEMY - najcastejsie sepsu (infekcia krvy, smrtelne u dospelych nie to este u novorodencov), zapal pluc (u novorodencov taktiez moze byt smrtelny) a niekedy meningitidu (infekcia mozgovych obalov, taktiez smrtelne). Toto su vsetko tak zavazne diagnozy, ze obzvlast u novorodenca mozu byt smrtelne. Kedze lekari prisli na to, ze su sposobene nakazou strep B v porodnych cestach zacali sa pri strep B pozitivnych zenach pouzivat pocas porodu infuzne ATB. Tato sanca je 1:200 (tebe sa zda mala, pre mna privysoka) ak nie su podane ATB oproti 1: 4000 ak su podane, nikto nechce riskovat zivot svojho prave narodeneho babatka a preto su pouzite pocas porodu ATB. Ide len o par hodin a netreba z toho robit vacsi problem aky je. Tvoje babatko moze v starsom veku uzivat ATB cele tyzdne, nie len par hodin a to nehovorim o tom,ze by sa pri porode nakazilo a museli by sa nasadit ovela "horsie" lieky, kde sa uz zvazuje medzi zachranou zivota a celozivotnym poskodenim. Ked uz mas rada % - sanca, ze tvoje dieta po nakazeni zomrie : takmer 10% (umrtnost u predcasne narodenych je este vacsia) a tie, ktore preziju maju poskodeny sluch, casto az hluchotu, poskodenie mozgu a problem s pohybom akordinaciou. Toto chces risknut?
Ja som tiez zastanca prirodzenych porodov, ale nemozes porovnavat nastrihy, ci podavanie oxytocinu s podavanim ATB.
@dush ale vtedy sa rodili doma vsetky deti aj rizikove, posthnutie a vsetko. takze je jasne ze zomierali. nemozno porovnavat dnesne porody doma, kde rodia doma iba zeny s dobrym tehotenstvo a nerizikove. inak toto nie je o porodoch doma. ja som len napisala, ze lekari v porodnici v dnesnej dobe nenechaju na slovensku zenu prirodzene porodit a maju tendenciu sa v nej stale hrabat! a zasahovat aj ked netreba! to je akoze ok???
Ja som sa pred pôrodom (bolo to pekných pár rokov dozadu) bavila s gynekológom na podobné témy a on mi okrem odpovedí na moje otázky povedal: "viem, že je dnes moderné všetko prirodzene a nechať na prírodu, ale príroda je aj krutá a vyžaduje si aj svoje obete, tak ako to bolo v minulosti, tieto potenciálne straty vie moderná medicína predvídať a eliminovať". Ale rozhodnutie nechal na mne.
az teraz som si vsimla, ze som napisala penicilin V, samozrejme ide o penicilin G, V je oralny.To len na upresnenie, aby som tu nezavadzala. ;)
@bebe1515 a načo by si muž mal v tehu dať kondóm a žena lubrigačný gél ,plus ,ktorý penis sa v pošve nafukuje a väčšinou na konci tehu chlapi zo ženou nechcú sex tj penetráciu penisu ,lebo sa o bábo boja ,aby mu neublížili ,plus nie je im príjemné ako to hovora ,že penisom búchajú svojmu dieťatku po hlave ...
@iwesska koľko máš odvedených sekcií ,vieš kedy ti vôbec tieklo atb počas sekcie ,plus je na zhodnotení lekára ,ktorý rozhodne či v atb pokračovať alebo nepokračovať....plus aj kamošky pri sekcii určite dostali atb ,,,,mám ich za sebou dosť .aby som to vedela ....hrozbu infekcie matky po brušnej operácii si nikto nezoberie na zodpovednosť a tj ,aj po akejkoľvek operácii ....
inak ešte niečo aj krásne prebiehajúci pôrod sa dokáže zo sekundy na sekundu skomplikovať ..teraz všetko prebieha ok a za sekundu to tak nemusí byť......takže autorka keď bude maŤ potom nech napíše niečo o svojom pôrode ...
@bebe1515 lubr.gel ,ktorý je chémia je prirodzený ,bravčová masť možno alebo lekárska vazelína ,ale lubrigant má ďaleko od prirodzenosti ....osobne by som si ho v tehu určite nedala do pošvy ,aj keby chlap mi sľuboval modré z neba .....,plus krčok maternice je počas teho prekrvený a je tu otázka či sa niečo nedostane do krvičky....
Ja som mala pozitívneho streptokoka pri druhom aj treťom bábätku, atb mi ale podať nestihli, lebo som v oboch prípadoch ledva dobehla do pôrodnice. Budúci týždeň čakám štvrté, zase som GBS, ale už ani nerátam, že by sa to stihlo. Deti boli našťastie zdravé, až na silnejšiu novorodeneckú žltačku bolo všetko OK. Tak sa nad tým už ani veľmi nezamýšľam...
@aristka Joj no tak o tej zodpovednosti pri sekcii by som vedela rozpravat...co vselico sa nema a robi sa...ani stavat na nohy by sa nemalo skor ako po 12 - 24h a stavia sa aj po 6....ani epidural by sa nemal podavat, ani oxytocin ked sa ide rodit normalne po sekcii a podava sa...takze tak je to aj s tymi ATB. Este som pocula ako sa Dr. medzi sebou rozpravali ze naco mi davaju ATB pocas pripravy a druha Dr. hovori, ze treba lebo mam pozitiv streptokoka. Tak asi by sa tak necudovali, keby to davali automaticky. Navyse je to uvedene aj v sprave - vsetky podane lieky a ked ich tam niekto nema, tak ich zrejme nedostal. Ako ja sa nejdem hadat, ze sa to tak robit nema, len chcem povedat, ze nie je to taka samozrejmost v kazdej nemocnici.
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... ak si chceš pokecať o sexe v tehu tu je diskusia ,chvalabohu ja tom mám už za sebou....
@bebe1515
Jéééjda...no ja mám strašne rada tieto múúúúdre rady...Bebe1515, pripadáš mi ako veľmi zčítaná...ale ozaj je to iba o tom...keď ti príde deň D, tak dúfam, že sa jednoducho niektorým veciam v pôrodnici poddáš a budeš spolupracovať...tiež som bola hrdinka, že nechcem to, či ono...ale nakoniec som aj tak išla s davom..že nechceš ATB? nemaj...je to tvoje rozhodnutie...chcem potom vidieť ten betón, kde si budeš hlavu trieskať, keď sa bábu niečo stane...a že sa nemusí stať? no máš pravdu, nemusí...ale môže...a že nechceš nástrih? nemaj ho, ja si myslím, že ti to budú akceptovať...mne nástrih veľmi pomohol...bolel, to je pravda, ale tak strašne ma to bolelo, keď išiel malý von, že ten nástrih bola voči tomu len malina...a že som si týždeň po tom ešte poriadne nesadla? a čo? veď som tu...veď som to robila preto, aby ma to v daný moment tak nebolelo...Ja byt tebou, tak nesedím stále na googli, čo je v zahraničí a čo tu...ak plánuješ rodiť na SK, tak sa aj tomu skús prispôsobiť...ver, že ti po pôrode nastúpia iné starosti a radosti a na takéto volačo si ani nevzpomenieš... a hlavne ti v tvojom prípade prajem, aby si rodila rýchlo, bezbolestne a bezproblémovo..( i keď neviem, či taký pôrod vôbec existuje)🙂
@iwesska ja sa ťa pýtam ,koľko sekcií si urobila ...a asi aj koľko pôrodov ....plus ja neviem ako si rodila ,tj či si začala prirodzene alebo nie ako si bola chystaná ,to že ti dali atb pred pôrodom nie je žiadna katastrofa ,nemuseli ti podať počas pôrodu tj sekcie a čo majú dávať automaticky ,to si z toho vydedukovala ,,,,inak atb podáva anestézia počas sekcie a nie gyn.sestra ,tá ho len nachystá alebo sú priložené k papierom u mamičky ,plus sestričky na operačke nie je to isté čo sestričky na pôrodných boxoch ....a prepáč sa smejem to z klamoškami si ukazujete prepúšťacie správy ,tie sú súčasťou gyn .dokumentácie ....neviem ako je to u vás ,ale moju správu špitál poslal gyn....a znovu opakujem pri sekcii sa atb dávajú...a ak budeš mať nejakú odvedenú napíš...
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... profylaxia atb v gyn.a pôrodníctve.....
@nikusinka infuzne podane ATB prejdu k dietatu, ale treba na to aspon 4 hodiny od podania a ked je porod rychly, tak nestihnu ... u mna to bol presne takto ... takze u dietata bola zacinajuca infekcia

@nikusinka určite sa informuj aj v nemocnici ,kde budeš rodiť ,to že ty odmietneš výter,neznamená ,že ak si nositeľka tohto bacila to nebude mať následky ,aj atb môžeš odmietnuť ,ale ak nakazíš dieťa ,bude brať atb ono ,plus ak odmietneš jeho liečbu ,bude ťa riešiť polícia aj priamo v špitály .....len som zvedavá či to dajú aj v médiach....jajaj aké ste vy dievčatá hrdinky ,len aby vás to hrdinstvo nevyšlo draho ....inak si pozri ten link hore a asi by si mala nad ním porozmýšlať či sa nevydáš touto cestou ....inak by som ti ako riaditeľ nemocnice preplatiť liečbu drobca ,ak bude potrebná pre tvoju nezodpovednosť....