icon

Čakáme tretie bábo a bojím sa ako to zvládneme

anula106
1. okt 2014

Ahojte. Hladam u vas pomoc a rady,prip.vase skusenosti. Mame doma 3,5rocneho a 11mesacneho synceka. Cakame asi mesiac tretie babo. Manzel sa vyjadril,ze prislo to moc nevhodne a najradsej by bol,keby som sla na potrat. Ja mam velmi protichodne pocity,iste je,ze na potrat nepojdem(ani si ho nemozme dovolit),ale predsa si neviem predstavit ako to zvladnem s tromi detmi. Mm chodi do zahranicia,pride asi po mesiaci na tyzden,cize som na deti sama. Auto nemame,chodit s tromi detmi peso bude o drzku a o navsteve dr.ani nehovorim...bojim sa toho,niekedy si zelam,aby sa babo rozhodlo "odist"...poprosim hlavne mamicky,ktore maju podobnu skusenost,aby mi napisali,ci sa to da zvladnut ☹

anula106
autor
2. okt 2014

@fidka79 nechaj si tie blbe komentare! Absolutne sa necudujem,ze som tehotna bez ochrany! Ako som aj pisala Sasenke,tu nejde o diskusiu o cudovani sa,ako som len mohla otehotniet ?! Ak nemas podobnu skusenost,tak si reci nechaj pre seba,ok?a najprv citaj o com je tema a vyjadri sa k veci,ak mas ako alebo nerypaj zbytocne!

andreasiskova3
2. okt 2014

Ahoj, ja mám 4 deti, síce už dve sú väčšie ale mám malé dvojičky - 4 mesačné. Som na nich tiež sama, manžel síce nechodí na týždňovky, ale chodí až o 7 večer z práce a potom sa dlho venuje robote okolo domu, lebo prerábame dom a je toho hrozne veľa čo ešte treba porobiť. Všade chodím s nimi sama či po doktoroch alebo kupovať veci. Je to náročné ale dá sa to. Len si treba prehodnotiť priority. Držím ti palce , nech ste zdraví a nech vám všetko dobre dopadne. Vyluxovany dom a povysávane každý deň už pre mňa momentálne nič neznamená. Hlavne aby boli deti najedenè, aby bolo opraté atd...

dulkagabulka
2. okt 2014

Úplne ta chápem, prežívala som presne to isté. Nemali sme vtedy ani byt, chodila som bez auta s tromi detmi všade, najstaršie malo 3,5 ked sa mi narodilo tretie. Zo svojej skúsenosti ti poviem iba jedno. Ak si sa raz rozhodla, že si dieťatko necháš, začni sa nan tešiť. Zvládneš to.

andreasiskova3
2. okt 2014

A ešte ma napadlo, že my sme tri sestry narodené rok po roku všetky. Moja mama nemala auto, bývala na dedine a muž na týždňovkach. A sme všetci tu 🙂 . Moja mama vždy hovorí, že to nebolo hrozné, len trochu náročnejšie. Ja chodím radšej pešo do mesta, lebo ma to nebaví stále rozkladať a skladať kočík do auta. Chodila som peši aj keď som mala len dvoch a boli malí. K mame sme išli dvomi autobusmi tam a dvomi späť 2x po pol hodine pešo. Určite to zvládneš, len teeba pozitívne myslieť a ako písala vyššie dulkagabulka teš sa lebo tak to zvládneš oveľa lepšie a ľahšie. Neverila by si aká je autosugeacia silná. Viem to podľa vlastnej skúsenosti s pôrodom dvojičiek.

dzudka
2. okt 2014

@denduska preco by tretie dieta malo vzdy prist nevhod my sme tretie planovali tuzili po nom jasne ked som otehotnela bolo to prekvapko ze tak rychlo bez problemov....narocne tehu ale je tu a je uzasny nas syn zlaticko nase😉 je to narocne a hlavne ked deti maju zdr.problemy ale vsetko sa da
Mam rozdiel medzi detmi 1r aj 5mes

anula106
autor
2. okt 2014

@andreasiskova3
@dulkagabulka dakujem za podporu. Tesit sa zacnem,az ked mi prejdu tie nevolnosti 😉...momentalne som ako vyzmykany citron,uplne bez emocii...Jedna z mojich sestier ma tiez po dvoch starsich chlapcov dvojicky-chlapcov. Takze ma to tazke,sice uz budu mat za par mesiacov 2 roky. Ale pamatam si,ako ona bola z toho na nervy...

dzudka
2. okt 2014

@anula106 zvladnes ja som to mala horsie druhe tehu ako tretie co sa tyka komplikacii aj po porode zvladli sme vsetko, a naozaj baby ako niektore pisali ze mamicky troch niekedy maju viac porobene zvladnute lepsie ako jedno mamicka viem zo skusenosti 😉 zazila som v duchu sa niekedy smejem ked vzdychaju nad jednym a ja mam tri neni casu vzdycha ale treba riesit 😉
Dnes v noci najmensi prisiel ku mne do postele asi som mu chybala 😉
Mne bolo pri kazdom tehu zle a vzdy som schudla 5-7kg a celodenne nevolnosti k tomu dve male deti zvladnes vsetko musime 😉
Pozdravujem

denduska
2. okt 2014

@dzudka ja neviem preco, len usudzujem z tem co su tu zakladane, a hlavne statistiky su neuprosne, najviac UPT je v pripade tretich deti.

vejula
2. okt 2014

@anula106 vy nemate v meste MHD?

anula106
autor
2. okt 2014

@vejula MHD nieje,len normalne busy,do ktorych sa mi s kocikom moc trepat nechce. Nase mestecko je male,mhd tu fungovala velmi davno,teraz keby som chcela,tak musim cakat na nejaky bus,co idem smerom k poliklinike...tak to vazne ten taxik pohodlnejsie...

pat_mat_minnie
2. okt 2014

Ja mam 3 deti.Tretie som chcela.Ked som to oznamila rodicom, tak do mna hucali, ze to nezvladneme financne, ze ako sa pomestime- byvame v 2-izbovom byte, ze sme nezodpovedni, ze nam to v manzelstve velmi neklape a ze sa moze stat, ze ostanem s 3 detmi sama a bla-bla-bla.Dost som sa naplakala, este sa na stranu mojich rodicov pridal aj brat(podotykam-hnal sa so zenou za karierou a prachmi a teraz dieta nemozu mat) a hucal do mna to iste.Jeho zena teraz chodi na umele oplodnenie.Dost som sa trapila, hucali tak do mna hodne dlho, napokon som skoncila na rizikovom, lebo som sa velmi trapila, este aj ked som lezala na lozku a nesmela som chodit, tak do mna mama hucala.Narodila sa mi krasna dcerka, zdrava,2 tyzdne pred terminom, pri porode nebol ziaden problem.A teraz sa mi nasi a vsetci idu sprepacenim do riti vopchat, aka je malicka krasna a uzasna.Je to vycerpavajuce starat sa o deti, dost dlho mi trvalo, kym som si nasla nejaky system, aby som to zvladala, manzel mi pomoze, ale je lenoch, do vsetkeho ho treba kopat, cize na 90 percent som na vsetko sama.Ale zvladam to!Lebo musim!A lebo chcem!Kvoli tym detickam!Zivot by som dala za ne!A kazdemu teraz ukazujem, ze na to mam, ze to zvladam!Aj ked s vyplazenym jazykom!Da sa to!A po financnej stranke sme na tom lepsie, nez predtym.Manzel ma novu pracu a dobre platenu, maju ho tam radi.A v byte sme sa pomestili,nemame super "standard" na "vysokej nohe" ako moj brat, ale mame vsetko, co potrebujeme a to nam staci.Neboj sa, treba len snahu, vo vsetkom si najst system a vsetko sa da zvladnut.Drzim palce a babatko prec nedavaj!

sonia1501
2. okt 2014

@junova aka je ta super antikoncepcia? som zvedava :o)

muchacc
2. okt 2014

@2712sasenka nevhodný je celý tvoj príspevok,máš niekomu ešte pridať na trápení tak radšej si zahryzni do pusy....

lady511
2. okt 2014

@anula106 ahoj,,detičky su poklad,,raz budeš určite štastná že máš 3,,ja som kedysi chcela iež tolko detičiek zatial mam doma 3 ročnu princeznu a ani nerozmýšlam o dalšom hlavne koli mojmu zdr.stavu..ale aj preto lebo naša je taka živá že si neviem predstavit babo,,podla mna je to o každého možnostiach len naozaj ak teda nieste na tom finančne dobre mali by ste sa chránit,,,my si napr davame pozor,,ale tak špecialne 😀 ,,lebo na kondomy mam alergiu teda na latex...hak nemožem koli iným liekom..a nehormonálne mi nebolo tiež doporučované..lahká antika...stačí ked sa chlap po spravení ide vymočit..umyť a idete dalej a nemože sa stat že otehotnieš.. 😉 ,..my takto fungujeme a vyhovuje mi to.. 🙂 ale ked je to už tak že si tehotá,,nechod na potrat lutovala by si to ver mi ☹

fidka79
Odpoveď bola odstránená
junova
2. okt 2014

@sonia1501 Nesexujeme;) Lebo muž má zdravotné problémy a mudr mu to zakázala. A predtým sme brala tabletky. S manželom sme spolu 7 rokov, máme dve deti, ale vždy som otehotnela, keď sme obaja chceli. Inak sa chránime. On vie, že tretie už nechcem, tak súhlasí so všetkými druhmi ochrany, ktoré existujú. Momentálne máme tu najúčinnejšiu🙂

horana
2. okt 2014

Viete baby len na margo toho sexu bez ochrany, ja sa prizanm ze sme uz aj parkrat bez ochrany, a preco? Nuz hormonmi sa ja nacpavat nebudem, kto si chce zalohovat rakovinu na vyssi vek, nech sa paci, "zodpovedne" ako hovado. Teda kondom to isti. Ide o to ze pri kondome treba mat disciplinu co sice na 99perc. clovek ma, ale niekedy je skratka vasen silnejsia. Kto nezazil, a mysli si ze jemu sa nemoze stat, moze mat sice silnejsiu sebakontrolu, a/alebo zaroven si myslim ze komu sa nikdy nikdy toto v zivote nestalo, resp. nemal aspon k tomu pudenie, tak nemal poriadny sex. Samozrejme urcite budu tieto superzodpovedne protestovat ze nie, ze aj oni si vedia uzit. Tvrdim ze keby si vedeli, minimalne, aj ked im sa to nestalo by to vedeli pochopit. Ked to nechapu, svedci to podla mna o istej plytkosti v prezivani sexu, prilis hlavy, malo pudu. Je dobre mat hlavy dost, ale vsetkeho vela skodi, a ked je jej az moc, cely zivot ide sice ako podla sietoveho grafu, ale je nemastny, neslany. Nemaju porblemy, ale nidky nezazili tie vysiny a hlbiny sexu, ktory ich cele uchvati. No hlavne ze nemaju problemy a odsudzuju zienky ktorych deti aj ich - malodetne (1-2 je pod hranicou prezitia civilizacie, nie, nie som za preteky v rodeni, ale niekto aj ich suplujuc musi dobehnut aby nas tu nevystriedali moslimy ci cigani, aby sme vobec nie ze ich predbehli ale prezili, v konzumnej spolocnosti si malokto toto uvedomi, mysli len sa seba a momentalny prospech svojho 1-2 dietata),ale hlavne aj tuto superzodpovednu raz budu zivit na dochodku, prave tieto deti, nakolko ta prestarnuta armada dochodcov co o par desatroci hrozi bude dakovat za kazdeho dalsieho clena v produktivnom veku. Cize tymto matkam ktorym sa aj stane co mozno nie az tak planovali sa nielen nevysmievat, ale dakovat a klobuk dole pred nimi. Vsetky by sme im mali praveze podakovat a povbudit ich.

luvika
2. okt 2014

@anula106 neboj sa, všetko zvládneš...ja mám síce detičky dve a uff, ale máme susedu, a tá má 9 detí a je znovu tehotná (nie je rómka), manžel pracuje v zahraničí a zvláda to, doteraz nechápem ako. Moja bývala spolužiačka má detí 5 (podotýkam 30 r. baba) a zvláda. My ženy sme silné. Ja viem, že máš obavy, strach, ale hlavu hore, napriek všetkému je dieťatko to najkrajšie, čo sa človeku môže prihodiť. Pozri sa na svoje dve deťúrence, aké sú rozkošné a aj to tretie také bude a deti raz vyrastú a o to krajšie je, keď je doma veselo. Teš sa, nech aj to bábätko má šancu tešiť sa na svoju mamku, ocka i súrodencov a tešiť sa na svoj život. Lebo keď budeš ty nešťastná, bude aj ono a ver mi, bude sa to s ním ťahať po celý život. Držím pršteky 🙂

yanni
2. okt 2014

@horana mas pravdu. Ale na druhej strane, ked uz mam nejaky ten vek, deti v tom pocte ako som chcela a viac uz nechcem, tak su aj lepsie sposoby ochrany ako tabletky. Sterilizacia. Bud zena alebo muz. Pri zene je to nenavratne u muza to ide aj spätne. Poznam dost takych parov. My sa este o jedno snazime a potom to budeme aj my takto riesit.

nikush
2. okt 2014

Mam 3 deti, chcela som. 5rocny, 3 rocna a 3mesacny. Je to v pobode. Nemam tu ani mamu ani svokru na pomoc. Len ja a mm ale ten robi okolo domu teraz. Nikdy som nechcela aby mi rpdicia pomabali. Da sa to zvladnut, len musis chciet a stotoznit sa s tym. A miluj svoje dieta uz teraz a nezelaj si samovolny potrat. Este zan budes vdacna. Ja som za viac deti, je vacsia sranda, vzruso. Sama som zo 4roch a zili sme v dvojizbaku. Tak vela stastia prajem, hlavu hore to das🙂

horana
2. okt 2014

@yanni Jasne, to je tiez super riesenie, ja som ale hodne taka ze "verim" na energeticke drahy v tele, ala akumpunkura s nimi pracuje tiez, je aj vedecky dokazane ze existuju, len este zatial veda nevie ako ich vyuzivat, podla mna len otazka casu, niektore formy alternat. mediciny ale s nimi pracuju, mimo ine aj cinska tradicna, tisicrociami overena medicina. A strerilizacia jednoducho tiez nie je uplne bez nasledkov co sa tyka energetickych tokov v tele. Podobne ako napr. sice z ineho sudka ale aj mnohymi banalizovane vybratie mandli u dietata, mysli si vacsina ze je to len kus masa, ktory bol aj tak naviac a chybat nebude. Aj slepe crevo pokial nutne netreba ma svoj - mmch dost velky - vyznam, este nedoceneny klasickou medicinou. Nuz, tento moj nazor je hodne mensinovy a nechcem ho prilis dosiroka rozvadzat a odklanat tuto konkretnu temu, ani sa s nim nejak natiskat, ide o to, ze ano, urcite sterilizacia je tiez riesenie, nezavrhujem. Len asi mnohi vahaju pokial by snad v buducnosti chceli este na benjaminka zamiesit a tak...Lebo urcite to stale bude viac na tej zene, maloktory chlap aj ked je inak zodpovedny si da na seba v tomto siahnut, aj ked ano, mas pravdu u nich je to vratne.
Co sa tyka tejto diskusie, je vzdy lepsie sa rovno k tomu postavit ako tu robit takymto zenam vycitky, svedci to nielen o nedostatku taktu a istej obhrublosti, ale aj o nedostatku sudnosti: co uz teraz vycitky komu pomozu? Po vojne je kazdy general... Ked neviem povzbudit, radsej mlcim, mamickine babo uz vnima cez brusko jej pocity pri citani fora. Obaja rodicia sa postavili k tomu rovno bez okluk, vzali na seba zodpovednost, aj ked strach a obavy tam logicky su. No naco uz su tu tie vysplechy tych superzien, ktore maju nalinkovany zivot, mysliac si ze ich nikdy nic neprakvapi. Ono su to take vyzvy osudu, mozno dieta sa im neusmykne, ale aby ich osud inde nepostavil este pred udalosti, ktore im smahom ruky rozmetaju vsetky istoty a ked budu volat po podpore, aby ich este nevysmiali. Pokora a respekt.

andreasiskova3
2. okt 2014

@dzudka presne tak, ja pri 4 teraz stiham aj občas niečo ušiť aj do záhrady ísť aj na prechádzku. ...No všeličo ale nie vždy , vždy to záleží od toho ako mi to zariadia moje dievčence 🙂

pat_mat_minnie
2. okt 2014

A este som nenapisala - nemame auto a ja ho ani nechcem.Mam vodicak, ale nesedela som za volantom trinast rokov, takze uz sa bojim.Bojim sa, ze spravim nejaku somarinu a deticky si to odskacu.Tak vsade chodim autobusom alebo taxikom.A som kludnejsia.Vzdy sa najde dobry a ochotny clovek, ktory mi pomoze s kocikom. A doma by ste ma mali vidiet 😀 - Mala ma cca 10 kg a je taky "mamickin cicicek", takze ju nosim na rukach a vsetko som sa naucila robit jednou rukou - nalozit i vylozit pracku, umyt riad, varit, upratovat...A ked sa neda, dam malu bud do jedal.stolicky alebo do vajicka-autosedacky alebo mam na chodbe buginu a posadim ju do nej a tak si robim.Ona na mna vidi, hra sa a ja fungujem.Vsetko sa da zvladnut, ako som uz pisala.🙂 Mam 9-rocneho chlapca,4,5- rocneho chlapca a 14-mesacnu dcerku.

ruahine
2. okt 2014

Isto sa to dá zvládnuť. Poznám ľudí, čo boli v náročnejších situáciach a zvládli. Takže sa neboj, bude to náročné, ale matka vždy nájde neuveriteľnú psychickú aj fyzickú silu, keď potrebuje ;).
Ale zamyslela by som sa nad dosť nevhodnou reakciou Tvojho manžela. Možno by nebolo na škodu mu povedať, že keď momentálne nechce ďalšie bábätko, nech sa "pôstí" ;).

lichvada
2. okt 2014

Ahoj, viem si predstaviť, čo prežívaš. Mám 2 baby a teraz chlapčeka, manžel síce tretie chcel, veď on je z 3 detí aj ja, tak mu to prišlo prirodzené, ja som však mala taký blbý pocit ako ty, či to dieťatko muselo prísť, či neodíde samo,..., a vieš ako som skončila? Od 3. mesiaca tehotenstva vkuse v nemocnici, na rizikovom, stále niečo iné. Doteraz si myslím, že to bábo tušilo, že prichádza akosi nevhod a že maminka ho asi veľmi nechce. Teraz si neviem predstaviť, že by som ho nemala, bola som veľmi sebecká a hlúpa. Dievčatká sa z bračeka veľmi tešia a možno trošku niekedy žiarlia, ale to rýchlo prejde, snažím sa im venovať čo najviac, keď malý spinká. A domácnosť? Nuž, je to o prioritách, a keď niekomu prekáža neumytý riad alebo nepovysávaný koberec, nech pomôže (myslím tým hlavne mama, svokra, manžel...) Dúfam, že ti v tvojom okolí tiež niekto dodáže pomôcť a dodať odvahu, lebo jediná skutočná hodnota v našom živote sú deti .

fra
2. okt 2014

@anula106 dá sa to zvladnuť, ked mali tri staršie deti 5 1/2, 4 1/2 a 2 a 1/2 roka (už tieto boli tuším rychlejšie za sebou ako vaše) narodila sa nám štvrtá najmladšia, nešoferovala som, takže som ich všade vlačila peši alebo autobusom, navyše sme sa vtedy presťahovali na dedinu (30km od znamych, priateľov a starych rodičov), takže ked som šla napríklad k lekarke alebo na navštevu k rodičom, vyzeralo to tak, že 1km peši na zastavku, potom autobusom, potom vlakom, potom MHD v meste a to isté naspať so 4 deťmi... bolo to kus fyzicky naročné, ale aspon som nepribrala 😀 ... občas na mna hadzali ludia sucitne pohľady, ale viac bolo tych, ktorí sa prihovorili a s niečím pomohli... pamatam sa napríklad na situaciu, ked sme v električke vyfasovali asi 3 kg domáceho hrozna, že nech si deti dajú 😀 ... auto sme sice mali ale nim chodil muž do práce (a vracal sa až neskoro večer), takže aj školku (ta bola asi 2km) aj všetko som absolvovala sama s deckami peši a dalo sa to, potom sa ponukla staršia susedka na dochodku, že malú zavaruje než sa otočím do tej školky a hned to bolo lepšie, nadviazali sme vzťahy s okolím, jednoducho ak budeš dosť otvorená tak sa určite najde niekto, kto ti deti chviločku postraži aj zadarmo a ešte bude rád že pomohol, u koho sa deti zahrajú a ich deti potom u vás ... také myšlienky ako si spomínala si radšej nepripúšťaj, lebo sa to naozaj stane a potom ti bude ľúto že si na to vobec myslela... neboj, my ženy zvladneme všetko, nielen 3 deti husto za sebou 🙂 🙂 🙂

janka_v
2. okt 2014

Ja ti drzim palce, som toho nazoru, ze si sa rozhodla dobre aj obavy su v poriadku, ale urcite nebudes lutovat. Prajem dobreho zdravia a vela pozitivnych myslienok, pevne nervy a co najlepsie deticky, nech maminke pomahaju svojou pritomnostou 🙂

rutie
2. okt 2014

@horana Vyborne sformulovane, vnimam to velmi podobne.

tappetty
2. okt 2014

@2712sasenka ty si teda dobre tela, uvazovala si niekedy nad tym ze mozno ochranu mali? aj aj keby nie je ta do toho velky prd.Vies o tom ze niektore zeny otehotneju aj na antikoncepcii? mne sa to napriklad stalo aj mojej mame, rozmyslaj pred tym nez nieco napises, nechapem aku pointu mal tvoj prispevok, akoze strasne si jej to nandala,uuuuu si proste frajer ! a mas patent na zivot veeeeej , tela

zeriempizzu
2. okt 2014

@horana teda!
Ani neviem ako na tvoj elaborat odpovedat.
Ad sex - az mi je smiesno, takze len matky ktore maju neplanovane deti mali poriadny sex, ine zeny su vlastne chudery lebo este neboli poriadne pretiahnute! 😀 😀 😀
Ad dochodky - ver ze tvoje deti moj dochodok nebudu zbierat. Ked budeme dochodkyne my, ziadne statne dochodky nebudu.