Čo mám jesť v tehotenstve?
ahojte 🙂 čitam vela článkov čo jesť a čo nie počas tehotenstva. Z niečoho si beriem príklad ale z niečoho nie nedokážem sa vzdať syrov a mlieka bylinkových čajov a ževraj je to velmi zle....a teraz mi strasne chutia hranolky a nedokážem ich nejest... može sa niečo stať ? iný zase hovoria že nemám nič obmedzovať že sa mam stravovat tak ako do teraz až na výnimky káva, vinečko a tak samozrejme....chcem aby moje babo malo všetky živiny a veci ktoré potrebuje pre správny vývoj.nechcem aby mu niečo chýbalo... tak ja už neviem či tak alebo tak ... ak by mi niekto poradil bola by som rada
@22beba však veď a keď si to tak vezmeš koľké alkoholičky alebo feťačky vynosili dieťa a tiež im nič nebolo. Jasné že nie som za to že by som sa šla riadne ožrať 😀 ale tak ten jeden poháriť si myslím že je ok.
No ja som zas minule hovorila že sa cítim ako bublinka, potom som postúpila na bublinu, teraz už som ako sud 😀 a pomaly sa blížim k balónu 😀 a kamarát mi hovorím minule že jeeeeej aké bruško, vyzeráš ako taký tučniačik 😀 no milé nie? výmimočne ma to neurazilo hihi
Ja sa chvíľkami teším chvíľkami neteším 😀 ale hádam do dobre dopadne
@22beba
aj ja som sa v tehu stresovala, co mozem a co nie a ci naozaj a tak, a kedze som prve skoro az 4-5 mesiacov zvacsa pregrcala 😝 jedla som len to, co sa vo mne udrzalo... tak som sa trapila, ci ma babo vsetko, co ma mat. a moj doki, kedze som bola na rizikovom, pre zdrav.problemy, a robil mi aj vsakovake krvne testy kvoli tomu, ma strasil, ze malo priberam, a ze asi vobec poriadne nejem, a ze dieta bude podvyzivene a podobne...
narodila sa mi dcerka s vahou skoro 4200g, a som ani nebrala ziadne tie tehotenske vitaminy, lebo som ich nemohla kvoli inym liekom. jedla som len normalne ovocie a zeleninu, a ziadna podvyziva nebola 😀
a kolegynka mi vtedy vramci utechy vravela, ze ved zeny v koncentrakoch nejedli takmer nic, len korky chleba a zihlavu 😒 a deti sa tam rodili a prezili...takze okrem fakt nebezpecnych veci ako sushi, surove maso alebo plesnive syry - kvoli plesniam a bakteriam, mozes na co mas chut. babetko si z Tvojho tela vezme presne to, co potrebuje,neboj sa 🙂
@22beba
Tej kamoške niečo v tom zmysle vravel lekár. Že ak bude mať takú chuť na cigu, že by sa škriabala aj po stene za ňou, tak jednu môže. Ale to nie je tak, že teraz si povinne musíš dať. Ja som ešte tých desať cigariet mala chuť a potom zle. Takže úplne som prestala. A bábo z toho nemalo šok. 😅
Ak ti nechutia, je to jasný znak, že nie, nemáš si dať.
A chlapa inšpiruj, aby nefajčil a neprovokoval, že to nepomôže tebe, ani bábätku. Aspoň v byte nie.
@monika2606 že tučniačik :D ale co neboj pokial sa tam nepobijete ako v slnko seno a par facek tak bude vsetko ok :d :D presne aj mojho priatela mama bola alkačka vynosila ho a usla z porodnice a jaký je z neho fešáčisko 🙂 hehee 🙂
@margarita juj tak to si mala dobre prekvapko teda 🙂 to je krásna vaha 🙂 ale sice muselo to byt tazke dostat ju zo seba von ale myslim ze výsledok stal za to 🙂 juj ja negrcam len mam hrozne migreny ale fakt hrozne :/ a najhorsie je na tom ze si ani ibalgin nemozem dat :O ale co uz nejako to prezijem 🙂
@heni79 no chvala bohu ze ja taku chut na cigu nemam 🙂 nepocitujem ze mi to chyba a dufam ze aj po úporode to tak bude , a možnože zacnem fajcit zase ... ale ja som nefajcila vela max tak 3 za den niekedy ani jednu a tak nejako chut nebola takze aj keby som teraz mala chut na cigo urcite by som to zvladla 🙂 a ten moj nefajci pri mne to by som mu dala jednu do zubov :P :D
@22beba no veru neviem neviem či sa nepobijeme 😀 príde aj rodina ktorých som nevidela už pekne dlho a vlastne sme ich pozvali len zo slušnosti a mysleli sme že oni zo slušnosti neprídu a oni sa rozhodli že prídu 😀 tak uvidíme ako to dopadne hihi
Fíha no pekne a on nepozná maminu ani? no ale vidíš tak to je príklad toho že to netreba brať až tak vážne všetko a kludne si dať to na čo máš chuť a keď máš chuť na to čierne pivno tak hurá na neho 🙂
@monika2606 no aaaa kurna :D :D to som si aj ja myslela a nakoniec sa vstci dovalia :D no co aspon bude sranda :D nie nie on bol adoptovaný :/ a skoda aj adoptívny aj biologický rodicia su mrtvy tak nevie ci ma surodencov alebo nie a tak ... doktorka ma koli tomu poslala na nejku genetiku ci co lebo ked nevie ake choroby ma v rodine ze to trba hentak riesit vies :/ preto sa ku mne ukazkovo sprava moc si ma vazi ... asi pret ze on sam take nieco nezazil .. noneboj sa zajtra to pifko čierne bude tak syčať ako parný stroj :D
@22beba
Nezačneš ani po pôrode. Chystáš sa kojiť, že?
A to vedomie, že máš zodpovednosť aj za toho bezbranného tvorčeka....
No, ak si trochu ako ja, tak sa k tomu nevrátiš.
Ja som si pôvodne vravela, že keď sa malá naordí, tak si zapálim. Potom bolo, že keď dokojím, ale ani to som neurobila. Potom bolo, že keď budem mať chuť. A bola, návalová, veľká.
Ale...
Odolala som. Dnes už ani chuť nie je, iba smrad. 😀 😀 😀
pa a drz sa 🙂 uvidime ci to zvladnem tak ako ty 🙂
@22beba no veď ja tam mám toľko ľudí ktorých by som tam ani nechcela ale čo už 😀 ja si vravím že však sa tam stratia hádam volako a ešte si vravím že čim viac ľudí tým viac obálok 😀 je to hnusné ale je to tak hihi
No ale tak to je super že si ťa aspoň váži, a takto si to on sám môže na plno užívať, a aj dieťatko bude mať určite o to radšej lebo vie že on takto svojich rodičov nemal. No však to je dobré že robia aj takéto testy aspoň vieš čo a ako a môžeš byť kludnejšia. No len si daj pivko nech ti chutí hihi 😀 my ideme už v piatok chystať reštauráciu, robiť výzdobu a baby sa chystajú vínko piť tak možno si aj ja dám za pohárik len tak pre chuť 😀 ale ja čo som tak dlho nepila tak sa asi aj z toho jedného pohárika opijem 😀
:D no ved viac obalok :D to sa rovná nova izbička :P hehe :D no len najprv musim o 6 skoncit v skole a potom vecer si to pifko dam 🙂 juj ze chystat reštauráciu ja som si to dala tak že mi oni nachystaju výzdobu 🙂aspon hento budem mat z krku 🙂 no tak to dufam ze mi bude pomahat :D llebo chodim este na vysku tak sa budem musiet ucit 🙂 no ved aj ja som si dala par glgov vinka vareneho mi to moc nechutilo a citila som sa take šprnknuta :D som sa smiala s priatelom ze už takto od malicka to male učim na alkohol :D :D ale tak pohoda :D
@monika2606 to vyssie je pre teba :D
@22beba no my si zas vravím že bude aspoň výbavička hihi 🙂 Jeeej ty chodíš na výšku? a čo študuješ? ja som nechcela ísť už na výšku bola som lenivá sa učiť hihi
No ja sa práveže na to zdobenie reštaurácie teším keby som to nechala na nich tak by nebola vyzdobená vôbec lebo tam nemajú na to potrebné veci. Tak včera bola u nás kamarátka a robila nam kvietky na stoly, krásne ich urobila, no a kúpili sme si sviečky, servítky a také kamienky na stôl, nebude tam toho veľa tak si myslím že to bude pekné, a v piatok mi donesú domov návleky na stoličky čo som si prenajala...teším sa veľmi, a celé to budeme mať do zelena. Joj už sa to blíži už len 3 dni 😀
Ja som si minule dala šampíčko a chutilo mi 😀 ale len tak za pohárik, ale dosť veľa som pojedla takých likérových vajíčok strašne mi chutili tak som zjedla aj zo 5 naraz 😀 ale zas tam asi neni veľa alkoholu
@monika2606 no ano chodim na výšku do Ostravy v čechách na vysokú školu podnikáni :D chodim denne ale teraz budem musiet ist studovat individuálne 🙂 no ja som to vsetko nechala na majitela podniku ukazoval mi fotky a velmi pekne to zdobí aj jedlo a tak pracuje pre neho nejaký ocenený šefkuchar tak dufam ze to bude stat za to 🙂 jezisi ja sa tiez tesim ale j ato mam az o dva mesiace :D ale aj tak už sa strasne tesim s tebou :D je to uplna parada ked sa možem takto s niekym podelit o radost 🙂 :D nie nie tam asi toho alkoholu nie je 🙂
@22beba no super teda, tak nech sa ti darí v škole aj s drobcom 🙂 ale verím že to zvládneš
No tak ak majú takú možnosť že to tam naozaj pekne zdobia tak jasné, ale hentam by mi to nevyzdobili, iba tak normálne obrus, servítky a hotovo...mne kamoška urobila krásne kytice na stôl, nakúpili sme si sviečky a guličky tak to tam bude krásne sa teším už keĎ to bude hotové aj návleky som si prenajala zo stuhami tak sa riadne teším
Neboj moja aj ty sa dočkáš a budeš sa tešiť na vlastnú, vieš ako rýchlo to ubehne? to sa nezdá ale za chvíľku je to tu 🙂 mne to strašne rýchlo ubehlo
Prosim vas,ako je to konkretne s matovym a zelenym cajom?Moje oblubene 🙂
@22beba Pridávam sa lebo na začiatku tehu som tiež riešila túto otázku, všetko som študovala ale došlo to len k tomu že po týždni štúdia som fakt nevedela čo do úst :D ...ale v podstate je to klasika, a základ správnej výživy ktorú by sme koniec koncov mali dodržiavať aj mimo tehu 😉 Takže vyhýbať sa zbytočným bylinkám, plesňovým syrom. Ja som dokonca dakde čítala že aj cesnaku čo si neviem predstaviť lebo mne práve takéto veci v tehu chutia a ke´d mám chuť tak si dám, odopierať na čo máš chuť je ešte horšie .
ad nepasterizovane syry - dnes mas na kazdom mliecnom vyrobku uvedene, ci je z pasterizovaneho alebo nepasterizovaneho mlieka. ak nevies, spytas sa v obchode pri nakupe. vacsina bryndze, korbacikov aj mozarella su dnes z pasterizovaneho mlieka (asi az na uplne pravu mozarellu, ale taku na slovensku mozno ani nekupis...)
dalej samozrejme surove maso, tatarske bifteky, ale aj napr. vakuovo baleny losos je v tehotenstve tabu. takisto cigarety aalkohol (nie, ani pivo a vino nie su vhodne napoje pre tehotnu, v akomkolvek mnozstve!). a tiez vacsie mnozstvo pecene nie je vhodne, obsahuje privela vit. A.
ostatne vsetko s mierou 😉 kavu, caj aj bylinkove caje ano, ale s mierou. huby iba z overenych zdrojov, niekedy tu citam, ze ani grepfruit by sa nemal, ale ked ho nebudes jest na kila, z 1 kusku sa urcite nic nestane. 😉
@22beba ahooooooj 🙂 no ja jem uplne všetko okrem hribov , tych syrov ...dam si to načo mam chut ! kedysi nič take nebolo ,žiadne vymyšlačky toto možem toto nie toto a hento sa moze a blablabla naše mamky a stare mamky jedli čo im prislo pod ruku a tu sme ! ...ciste blbosti a vymysli !!
aj pohar vinka som si už dala a tu som všetko je ok ! neobmedzuj sa , ked maš na niečo chut znamena to ze telo si to pyta a babo to potrebuje ! dokonca aj pikantne papam , bola som už na dvoch zabijačkach a pohodicke som sa naappala klobasky aj hurky , a dokonca som sa na tomto blbom nete dočitala ze aj to sa nema ! OMYL !
s mierou možeš fakt všetko !! a nestresuj sa hlavne za to že toto som zjedla a nemala..kavu som začala aj ja jednu denne niekedy jednu za dva dni 🙂 a take že cigy a tvrdy alkohol to snad vieš aj bez toho aby sme ti to tu pisali 🙂 Takže sa ničohoo neboooooooj 🙂 🙂 držim palce 🙂
a ja sa vydavam 28.1. dievčence 😀 velmoj sa tešim 😀 hihihh 🙂
Ahoj. Moja rada je: už nič nečítať 🙂 Čím viac človek číta, tie bludy, čo si neviem aké múdre hlavy vymýšlajú, tým viac je domotaný. "Tehulky by nemali nič jesť, deti nemôžu jesť to alebo ono". Ja som jedla a robila v oboch tehotenstvách presne to, čo aj pred tehotenstvom a nič sa nestalo ani mne ani deťom. Samozrejme jediné tabu bol alkohol (pohár vínka nie je "alkohol") a cigy (aj keď aj to sú rôzne dohady, či má tuhá fajčiarka tú cigu zahodiť). Akurát som si do stravy pridala viac ovocia a zeleniny, keďže také veci som ja vždy jedávala velmi málo, ale inak obmedzenia žiadne. Nevedela som sa dojesť kapusnice a čím viac hríbov v nej bolo tým lepšie. Za plesnivý syr by som bola vraždila, no tak čo som sa mala stresovať a nedať si ho? Nijak mi neublížil. A najviac čo som naozaj už nevedela nijak ovládnuť bola chuť na mcdonaldové nugetky so záhradným šalátom, barbecue omáčkou a syrovým drezingom. Nugetku som namočila do barbeciu a šalát bol poliatý syrovým drezingom a tak som to hltala dokopy. Hlavne papaj čo ti chutí a prímaj viac vitamínov v strave a bude všetko ako má byť.
@22beba Ja si osobne myslím, že sa môže všetko, ale s mierou. Moja sestra sa napr. v tehotenstve veľmi obmedzovala a ani to nie je dobre lebo sa budeš dosť obmedzovať, keď budeš kojiť 🙂 Ja jem aj šunku a tiež tu veľa báb rozoberalo, že sa nesmie. Mne osobne teraz chutí saláma 🙂 Nejem ju na kilá, ale pár kúskov mi hádam neuškodí 🙂 Káva, alkohol a cigarety by sa nemali a tiež tie plesnivé syry /ja ich nejem/, ale sú baby, ktorým práve tento syr chutil v tehotenstve najviac a majú zdravé bábätká. Inak som si všimla, že si v 9tt, to máš termín v júly ako aj ja 🙂
tu som nasla super stranku http://www.fertility.sk/sk_SK/tehotenstvo/strav... co by som mala jest a co moze aka bilinka vyvolat pre moje dieta .....

@heni79 No to je tažke mu niečo naznacovat pretoze som sa o o pokusala tak uz sa aspon zasobuje zuvvackami :D ale moc to nepomaha pretoze je aj tak napachnutý ako komýn :D teraz viem ako som smrdela ked som fajcila :D a on je tuhý fajciar a cigarety sa len tak nevzdá hoci koli mne zo 40 denne zrazil na 20 🙂 to uz je u neho uspech :D a este toto sa ta chcem opýtat. ja som pocula ze ked fajciarka hned prestane fajcit ze je to zle ... ze to telo nikotin potrebuje atd... a že babo može dostat šok či čo :/ myslis si že je to pravda?