icon

Mám 17 a som tehotná

katarina_98
31. jan 2016

Ahojte baby. Sme s priateľom spolu od polovice novembra, no som si istá, že on je ten pravý. Ja mam 17 a on 29. Gynekologička mi pred rokom a pol povedala, že nikdy nebudem mať deti a pred pár dňami som zistila, že som tehotná. Bábätko s priateľom veľmi chceme a som rozhodnutá si ho nechať. Riešime už aj spoločné bývanie a všetko potrebné, pre pokojný priebeh tehotenstva a nasledovného života s miminkom. Tento ročník by som chcela dochodiť normálne a ten maturitný externe. Jediná vec, ktorá ma trápi, je ako to povieme mojim rodičom. Určite spolu, ale ako? Rodičia majú priateľa radi, ale bojím sa reakcie, pretože už som im narobila dosť vrások na čele. Máte nejaké podobne skúsenosti?

pegy4
31. jan 2016

@katarina_98 ja som tiež otehotnela v 17-ke...stalo sa ,bola som naivná a mladá ..v tej dobe to bolo trosku horšie , tažšie ...neľutujem ani chvíľočku ze sa to stalo..ľutujem len to ze som vtedy rodičom spravila menší šok , ale správny rodičia ťa podržia..dokončila som si školu presne tak ako máš v pláne aj ty ... A úspešne ..tehotenstvo bolo rizikové , ale naštastie v poriadku... S manželom som 23 rokov aj ked v tej dobe nám nikto nepredpovedal dlhu budúcnosť 🙂....Dnes mam 21 ročnú dcéru s ktorou mame perfektný vzťah , sme najlepšie kamarátky , ale zároveň vztah matka -dcera 🙂...,. Pred rokom sa mi narodil synček 🙂 ....... Neľutujem ani chvilku ze som sa takto rozhodla ..... Držím ti päste 🙂

myjusiatko
31. jan 2016

@katarina_98 Neboj, keď sa chce, všetko sa zvládne. 🙂 Asi by som neodkladala svadbu. Človek nemusí mať ružové okuliare, ale aj viera v dobre pokračovanie urobí veľa. Držím palce, nech je priateľ aj naďalej mužom tvojho života. Školu si dorobíš, nie si prvá ani posledná.
Mať miminko možno bolo nezodpovedné, ale dôležité je, ako sa k tomu postavíte teraz a zatiaľ mi príde, že sa ktomu zodpovedne staviate.
Veľa šťastia a moralistky si nevšímaj, raz sa stalo, tak je potreba to riešiť ďalej. 🙂

adkovmotylik
31. jan 2016

Ja som otehotnela v ,20 a problem nastal ale nie kvoli babatku ale kvoli kratkemu vztahu. Ale sme sebestacni a vsetko je ok .Mala je krasna zdrava a rodicia do rozdychali lebo museli 😀

loginexistuje
31. jan 2016

@cerez ja som svoje prve dieta porodila do 25 a som velmi rada ze sme necakali. No zasa dnes je doba internetu a verit ze pri dvojitej maternici neotehotniem nikdy proste to mi rozum neberie.

Tiez vzhladom na dcerine diagnozy budem velmi rada ked sa stanem babkou akymkolvek sposobom /aj ked osvojenim/ a podporim ju.

V kazdom pripade si myslim ze ta situacia si nevyzaduje zhadzovanie zodpovednosti na niekoho ineho /gynekologa/ ale proste to zobrat do svojich ruk ist a zit snazit sa ... dietatom sa zivot nekonci ... a ja osobne mam lepsiu skusenost s tym ze po 35 mam uz pomerne odrastene deti ine len zacinaju ja sa uz v pohode venujem praci cestovaniu atd...

adkovmotylik
31. jan 2016

A este , ze vydat sa ! Mnoho ludi mi to radilo je pravda ze to ulahci mnoho veci , nemusim vysvetlovat ine priezvisko a tak .. Ale ak vam vztah nahodou nevyjde co nikomu nezelam, nebudes len slobodna mamicka ale aj riesit rozvod. To je uz tazsie .. Ale ak myslis ze je tem pravy tak hura do tphp. Ale podla seba viem ze po dietatku su nezhody , vacsie vydavky a unava dokazu svoje ☹ ale spravny par ktory sa miluje to zvladne lavou zadnou ako napr. Aj my.drzim palceky a vela zdravicka a krasne tehulkovanie :-*

myjusiatko
31. jan 2016

@adkovmotylik Keď to chcú brať zodpovedne,tak svadba k tomu patrí. Je veľmi jednoduché od seba pri prvých problémoch odísť, ak ste len partneri.

lauricka
31. jan 2016

@katarina_98 Ahoj, nenechaj sa znechutit hlupymi recami. Citala som teda len jednu a uplne mi stacilo. Ako to povedat rodicom? No asi tak, ako to je. Cakame babo, chceme si ho nechat. Urobime vsetko pre to, aby sme to zvladli aj so skolou....Snazte sa byt co najmilsi, dat najavo aj pochopenie, ak by nejak blbo zareagovali, na to treba aj cas, aby to spracovali. Vyjadrite, ze by ste si velmi vazili, keby vas podporili...ja neviem, to uz musite reagovat na mieste podla toho, ako sa veci vyvinu. Vies, znama tiez myslela, ze nebude moct mat deti. V case ked bola este na vyske, zrazu otehotnela, dokonca cez menzes. Tak sa vydala, skolu dokoncila s babom, pomahali jej babky...no a teraz ma to babo 10 rokov a ma len ju jedinu, pretoze ma zdravotne problemy, ktore tomu nie su velmi priaznive, aby mali dalsie, aj ked by chceli. Takze je stastna, ze ju ma a tiez to musela najprv spracovat, nez to prijala. Niekedy nevieme, co nas caka a to, co sa deje, moze mat pre nas velky vyznam. Ja sa tesim, ze ste prijali babatko, babatko je zazracne, uzasne stvorenie a ze ste neuvazovali o interupcii, ktora je taka moderna teraz. Podla mna by mala prichadzat do uvahy len v mega vaznych pripadoch, najma pri zdravotnych vaznych problemoch. Ale len tak urcite nie! Vela stastia prajem!

adkovmotylik
31. jan 2016

@myjusiatko a ked sa vezmu a budu medzi nimi obrovske nezhody tak ako zobrati spolu budu?? Ja sa hadat nechcem a nebudem je to moj nazor .. Je kazdeho vec ako beru svadbu. Dovi

myjusiatko
31. jan 2016

@adkovmotylik myslím si, že je tam potom väčšia vôľa problém riešiť. To je všetko.

katarina_98
autor
31. jan 2016

@loginexistuje na nikoho nechceme zhodiť zodpovednosť. Je to naše dieťa a preto sa oň musíme starať my. My si musíme zabezpečiť bývanie, život a podmienky pre dieťatko.

lauricka
31. jan 2016

@loginexistuje lenze oni nezhadzuju zodpovednost a praveze sa snazia a chcu sa postarat....takze toto asi nie je treba im pisat

lynn333
31. jan 2016

@katarina_98 vsetkym trom vam drzim prsty.Nenechaj sa znechutit okolim a necitaj vela negativnych sprav.Obklop sa ludmi,ktori ti pomozu,aby si sa vedela posunut dalej.Dieta je dar,chran si ho a musis byt zodpovedna,prave si dospela 😊Drzim prsty ☺

pauliesivackova
31. jan 2016

@syberia a kam si to dotiahla s tým chlapom, čo si ju mala? Ste stále spolu? Spravila si si vysokú školu? Si karérne úspešná? Koľko si videla zo sveta? Koľko máš priateľov? ...

Čo všetko si prepásla v živote? A čo si nedosiahla a chcela dosiahnuť? Nepýtam sa v zlom, naozaj nie, ale záleží to proste od osobnosti človeka. Niekomu to dieťa stojí za to, niekomu nie. A nikde nie je napísané , že ona deti mať potom nebude môcť. Už s vybudovanou kariérou, vzdelaná a hlavne s mužom, ktorým si bude istá a bude s ním dlho.

pauliesivackova
31. jan 2016

@domilukys Neopíjam sa, nepijem vôbec. Mám snúbenca, s ktorým sme spolu 4 roky, práve kupujeme byt, mám pred sebou myslím sľubnú školu a povolanie, ktoré ma bude baviť... 🙂 Pre mňa je toto prvoradé... A až potom, niekde možno... by mohli byť deti, hoci mi to zatiaľ zdravotný stav neumožňuje, možno raz bude. Ale ak nie, tak sa nezrútim, lebo viem, že som si v mladosti stihla vybudovať sľubnú budúcnosť.

terka74
31. jan 2016

@pauliesivackova

Úprimne a zo skúsenosti:
Tá "sľubná budúcnosť" ti nezaručuje pokojnú budúcnosť, ako si teraz myslíš.

..... lebo viem..... bude vhodnejšie povedať o pár rokov, keď si tým všetkým prejdeš.

Veď budúcnosť je to jediné, čo nevieme, čo nemôžme vedieť !!!

terka74
31. jan 2016

Reakcia Terka74 patrí k najbližšiemu príspevku.

dominikav123
31. jan 2016

@pauliesivackova tiež som si v 20tke myslela že som najmúdrejšia na svete, neboj z toho vyrasties 🙂 celkom nechápem čo na tomto fóre robíš. Dieťa nechceš , necakas, tak načo ? Aby si písala iným ženám že si deťmi zkazia život ? Čo ty o tom vieš ? Nič v zlom 🙂

tiumen
31. jan 2016

@syberia haha z tohoto nemenovaného primitívneho dieťaťa si nič nerob, píše na plochu takéto "zmysluplné" statusy a keď sa v komentároch do nej obujú šup rýchlo to zmazať 😂😂 ale screen shoty sú svine 👍 takže pozor ak veľmi túžiš po druhom bábätku budeš patriť medzi vymleté ženy 😉 jej vyjadrovanie svedčí o všetkom..

evelynm
31. jan 2016

Mám 17 ročnú dcéru a ak by mi oznámila takúto správu, nebola by som vôbec nadšená. Skôr by som bola sklamaná. Z toho, že nerozmýšľa dopredu, že sa nespráva zodpovedne. Že s niekým chodí od novembra a v januári je už tehotná, lebo on je ten pravý, by bol pre mňa signál, že je dcéra mimoriadne naivná (čo tomto veku nie je neobvyklé, práve preto to nie je čas vhodný na zakladanie rodiny) .
Zaujímalo by ma, kde chcú s dieťaťom bývať, z čoho chcú žiť, či bude dcéra pokračovať v štúdiu - ak áno, kto sa bude starať o dieťa v čase jej školských povinností. Zaujímali by ma jej ďalšie životné plány.
Zaujímalo by ma, kto bude mať dieťa zverené do starostlivosti, ak dcéra porodí pred dovŕšením plnoletosti. Treba mať totiž na pamäti, že do 18 rokov sú za dcéru zodpovední rodičia, nie jej frajer.

adkovmotylik
31. jan 2016

Modry konik sa tyka deti tak naco su tu zeny ktore dieta nechcu ?? Vobec nechapem a dieta neznici zivot aj pri dietatku sa da zit 🙂

macamac
31. jan 2016

@pauliesivackova
"a kam si to dotiahla s tým chlapom, čo si ju mala? Ste stále spolu? Spravila si si vysokú školu? Si karérne úspešná? Koľko si videla zo sveta? Koľko máš priateľov? ...

Čo všetko si prepásla v živote? A čo si nedosiahla a chcela dosiahnuť? "

😀 😀 😀

no nič dievča
tvoj vek ťa ospravedlňuje
si v 20-tke strašne múdra, plány máš skvelé - už len, aby ti vyšli, čo ti prajem
ale poviem ti, život ťa naučí 😉
napriek tomu, že som v tvojom veku vôbec nebola taká premúdrelá a už vôbec natoľko, aby som starším a skúsenejším radila nezmysly, napriek tomu som si život vážila a nikdy som dieťa nepovažovala ako PREKÁŽKU v čomkoľvek. vieš, len SCHOPNÍ ľudia dokážu aj s dieťaťom dosiahnuť všetko, čo chcú. ale, každý sa naparuje len dovtedy, kým je zdravý.to je hlavné totiž u mnohých ľudí. to je na prvom mieste - zdravie svoje a svojich blízkych.
zo života - títo najväčší plánovači svojho života na roky dopredu väčšinou padli na držku...čo im neprajem. len toľko k tomu, že človek mieni,....život mení.
a záverom - skús svojim mladým rozumom pochopiť a prijať, že nie každý má rád nalinajkovaný život. nie každý vidí zmysel svojho života v kariére, cestovaní, zážitkoch....a k tým priateľom - akože myslieť si, že človek má priateľov, len ak má VŠ, kariéru, zázemie..nuž čo ti poviem...robíš sa múdrejšia, než si a pritom si len kus nezrelého človeka, čo je vzhľadom k veku pochopiteľné.
v 20-tke si tu zrejme nikoho nepresvedčila o niečom. lebo ešte si nič také nedosiahla.
tak až si splníš všetky méty, príď sa pochváliť - radi ti uznáme a zatlieskame.
a nechaj zakladateľku v kľude tešiť sa na ten vzácny dar - dieťatko. vieš, ona má vcelku vyzretejšie názory na toto a to má len 17. dopraj jej a bude dopriate aj tebe 😉
a možno raz bude tvojou šéfkou 😀 😀 😉
peace

pes123456
31. jan 2016

@tiumen
vytrhávať príspevok z kontextu je riadne svinstvo
+ napísala to drsne ale v niečom má viac-menej pravdu

macamac
31. jan 2016

@pes123456 a v čom má pravdu?
čo má odžité?
že má 20, čas na seba a priateľa a naplno sa mu venovať?
tým sme prešli všetky a netrúbili sme do sveta múdrosti na fórach pre ženy, matky, ktoré majú niekoľkoročné partnerstvá za sebou a prešli všeličím
čím preboha len môže prechádzať 20 ročný človek?
ktorý má na starosti len svoj zadok?
že má čas venovať sa partnerovi? mať sex kedy chce? a čo iné majú na starosti?
prosím vás mláďatká, nebuďte smiešne.
až okúsi roky manželstva a deti k tomu, nech vypisuje svoje prežité postrehy.
ale nie tu skáče do starších žien a mudruje.
ja som v 20-tke neriešila životy iných, vedela som sa realizovať lepšie, ako na nete 😝

vanda969
31. jan 2016

@macamac na milion % suhlasim s tvojim nazorom! Sice mam tiez ,,len" 21, jedno vytuzene babatko v nebi, v aprili svadbu, pracujem ako uctovnicka v snubencovej firme, studujem na vyske a take zaslepene nazory, ako ma @pauliesivackova neuznavam. Nepokladam za uspech, ak niekto vystuduje vysoku skolu, lebo tou dnes prejde uz hocaky debil a ziadny karierny uspech to nezarucuje. Paulie, tie nechces dieta, ok tvoja vec, mozno je to tak i lepsie. No musis byt riadne frustrovana, ak mas potrebu vypustat do eteru taketo myslienky. Neverim, ze si stastna a vyrovnana, a s takymto pristupom to ani daleko nedotiahnes 🙂

macamac
31. jan 2016

@vanda969 si príklad toho, že to nie je ani o veku, či je človek zrelý, resp. či vie uznať, že aj iný môže mať svoju pravdu, svoj pohľad na svet
preto som jej spomínala jej vek, i keď myslím, že to vekom nebude 😉
jednoducho každý má nejakú predstavu o svojom živote, ale neprezentuje ju ako jedinú najlepšiu a že len on jediný je najmúdrejší
skrátka, ona len kričí okolo seba ako soplavé decko, ktoré chce všetkým okolo dokázať, že buď bude podľa nej, alebo nijak inak
toto je bohužiaľ črta aj mnohých "zrelých" ľudí ( aspoň podľa občianskeho), preto vravím, často to nie je o veku, je to črta osobnosti, čo u paulie ukáže až čas, či je to aj jej prípad 😉

pauliesivackova
31. jan 2016

Toto je také vtipné, že si tu niekto skenuje statusy neznámych ľudí a potom to vyťahuje :D :D :D :D Ale hej, napísala som to na čom trvám. Iba tú nadávku som tam prepískla... ale proste je mi ľúto keď si tu baba ničí mladosť a možno bude celý život nešťastná...

vanda969
31. jan 2016

@pauliesivackova len aby si ty bola stastna 😉

safranca15
31. jan 2016

@loginexistuje ja som sa kedysi opytala doktorky ze ci som plodna a ona ze ano lebo mam maternicu

bona_dea
31. jan 2016

@pauliesivackova 🙂 Ty, o tri roky staršia od zakladateľky témy, má už čo to za sebou, keď dokáže tak moralizovať.

Dievčatá, nakúkam sem po dlhej dobe, a vidím, že sa tu nič nezmenilo...smutné

syberia
31. jan 2016

@pauliesivackova no tak ked sa uz pytas tak nie s muzom s ktorym mam dceru niesom ale nasla som muza ktoreho milujem a s ktorym chcem zostarnut....no a predstav si ze mam aj vysoku skolu....nevzdala som sa aj ked som otehotnela v prvom rocniku ......a pracu mam...a predstav si ze ma naplna.....sice som neprecestovala pol sveta ale prezijem to....a ci mam priatelov....no to neviem ako suvisi s dietatom ale mam ich dost na to aby som sa mala s kym porozpravat a aj s kym ist na kavu ci vecer do mesta........ja neviem ci si myslis ze ked zena porodi dieta tak pre nu zivot skonci ci aku mas predstavu.....😕