Mám 19 rokov, som tehotná. Prežívam smútok, stres, zmätok
Dobrý deň, chcela by som sa podeliť o svôj príbeh, je mozno ako kazdy druhy ale ja som sa rozhodla napisat, bola by som rada pre pripadne rady od vas.... Zatial dakujem.
Mám 19 rokov. Nedávno som sa dozvedela že som tehotná 5 týzden, priatela mam byvam s nim u jeho rodicov. Moja mama t vie zatial jedina o tehotenstve - ta reagovala stylom ze nemame robotu, nevieme sa postarat ani o seba, ja bohuzial nemam dokoncenu strednu skolu to je pravda..... Priatel ma podporuje aj ked vidim na nom ze nevie co bude, ma zmatok tiez..... Ked si zvazim pre a proti tak ma mrazi... Rozmysala som o interupcii, vlastne ma donutili o nej rozmyslat... ale ja sa nechcem dat a chcem bojovat a verit ze sa o dieta vieme postarat.... Znie to mozno naivne viem... ale predsa ma priate neopustil a chce sa starat, toto ma nakoplo pretoze nie kazdy frajer ostane!... Jeho rodina este o tehotenstve nevie....
Ja len skratka verim ze sa vztahy v rodine casom utrasu a budu sa tesit z dietatka somnou. Prosim poradte mam vobec rozmyslat nad potratom? ist? neist? ☹ ☹ ☹
dakujem vaaaaam paaa
Neist, ked budes drzat to male babo tak ta bude mrziet ze si nad tym vobec co i lem trosku uvazovala, ak mas oporu v priatelovi, tak to zvladnete, budes musiet skoro dospiet, vzdat sa niektorych veci na nejaky cas ale to male ti to vynahradi...a tu skolu, tu si dorob kym sa da...drzim.palce
@deniska1996 Ahoj, ja mám 23 a moje okolie na mňa pozerá možno rovnako ako na teba. My sme dieťa chceli, ale nie je to vždy jednoduché - financie a td. Ale jedno viem, to bábätko milujem najviac na celom svete, nikdy nezabudnem na prvý kopanček, prvú bublinu,ktorú mi urobil na brušku , na jeho prvú štikútku 🙂 to sú najsilnejšie momenty môjho života. Nič nie je dvôležitejšie ako tvoje dieťa, ono potrebuje hlavne teba - svoju maminku, ktorá ho nedá za nič na svete, čím viac sa tvoje bruško bude ,,zväčšovať,, a prvý krát ťa kopne, tak sa ti život obráti o 10000 stupňov a získaš silu a istotu, akú majú len milujúce matky. Všetko zvládneš !!!
@deniska1996 ahoj neni to nic strasne . Matersku budes dostavat aj s prispevkom na dieta 300 euro od statu dostanes 826 euro tak niak to ti postaci na vybavicku zvladnut sa to da . Kazdy zacina od nuly aj my s manzelom sme nemali nic a teraz mame dve krasne deti a rodinny dom novostavbu . Nie sme na vsetko az tak samy moja rodina nam pomaha a jeho babka o rodicoch jeho sa to neda moc povedat teraz . Ale nemusis sa bat vsetko bude dobre na zaciatku to bude tazke ale potom sa to ukludni . Nedavaj si to zobrat je to malicky clovek ktoreho budes lubit , lutovala by si to . Su tu mamicky na fore ktore predavaju lacno veci . Skolu si mozes dokoncit aj pri malom da sa externe . Vsetko sa da len treba chciet . Drzim palceky a dufam ze sa spravne rozhodnes . Ja som bola podobnej situaci ze som rozmyslala o potrate . Zostala som tehotna po tazkom porode po dvoch mesiacoch s manzelom sme to zvazovali lebo to bolo rizikove ale nikdy nelutujem to ze som si moju malicku nechala je to nase uzastne babetko ako prve milujem ich nadovsetko aj ked som si vytrpela porod druhy a staranie o deti ked som myslela ze sa zblaznim ale nemenila by som to . Verim ze si malicke nechas
@deniska1996 deniska drz sa citala som vsetky prispevky, ja verim ze sa rozhodnes spravne a v laske si vychovas krasne babenko na ktore bues kazdym rokom viac hrda maminka a stastna, len zdravie vam prajem ostatne hravo zvladnete aj v ramci financii a moznosti ake budete mat. Nie je dolezite mat velke oci pre karieru,zabezpecenie ale aj trochu skromnosti na ukor tej uzasnej rodicovskej lasky ktora stoji za to ....
@deniska1996 zelam Vam obom aby to vyslo a hlavne,nakolko ste uz zrejme rozhodnuta,bolo male hlavne zdrave. Vsetko dobre. Sasa
Kazdopadne to je treba oznamit jeho rodicum maji pravo to vedet. Nejsi sama a jedina co otehotnela ve dvaceti - sama jsem tim dukazem. Muj vsak stal pri mne jako ten tvuj stoji pri tobe. Urcite NE potrat. Vy dva jste ztratili hlavu a to dite za to nemuze. To znamena, ze tvuj musi zacit makat a starat se o tebe a o vasi budoucnost. Urcite to nebude dobre byt rodicum na krku a nechat se od nich sponzorovat. Takze zacni premyslet nad bydlenim a praci. Ze zacatku muzes brigadnicit i ty, ale tvuj by si mel najit stalou praci na plny uvazek. V teto situaci by mely jit skoly stranou a dite by melo byt na prvnim miste. Je treba co nejdriv se zabezpecit a osamostatnit se od rodicu. Popripade se vzit. I kdyz to taky neni nutne. Prestan premyslet pesimisticky a zacni se tesit na
miminko. Pokud se stane - a to muze, ze jeho rodice nebudou s ditetem souhlasit, pak bude na tv priteli, co si vybere... Bude ale smutne jestli rodice ☹ Drzim palce a i kdyz by jsi nakonec zustala sama - neboj to zvladnes, dite ti da silu. Zacni ho brat jako tvuj plod, tvoje telo, krev a dusi. Nikdo ti nikdy nebude tak blizky jako tvoje dite a tvoje matka. ( pokud te tvuj necha). Nemej hlavu v oblacich a nepocitej ze to bude cesta ruzovym sadem. Musis byt silna a nenechat se ovlivnit jinymi lidmi. Dospej !
@deniska1996
Takto rozhodnutie je vzdy v niecom dobre a v niecom zle. Ak si normalna zodpovedna zena, tak to zvladnes. Ak ti bude mat kto pomoct. Pravdou (a dost surovou) je, ze musis pocitat s moznostou, ze na vsetko ostanes sama. V 19.tich nie je ziadny muz zrely urobit rozhodnutie na cely zivot, boze, ved take rozhodnutia casto nie su zreli urobit muzi ani po 40tke ako sa tu da obcas vidiet. Ani zena nemusi byt zrela, avsak ona to dieta porodi a s nou to dieta ostava vacsinou. Mat dieta (obzvlast prve) je obrovske obmedzenie, nemozes vlastne nic. Nemozes nic a musis milion veci. Postupom casu zistis, ze to nie je take hrozne, ale zaciatok je naozaj obrovska zmena (slaby vyraz). Preto musis mat niekoho, kto ti skutocne pomoze. Lebo mat cerstve babo a maturovat zaroven bude o hubu.
Takze: vezmi si papier a pero. Napis si, co vsetko musis zvladnut na to, aby si sa o dieta dokazala postarat. Kto ti kedy musi pomoct, kolko penazi dostanes ako rodicovsky prispevok, kolko dokazes niekde zarobit. Kedy ti skonci skola, ako budes schopna si najst nejaku pracu. Mate v obci jasle, skolky, opatrovanie alebo to budu robit rodicia (mozu vobec?). Ked si napises taky zoznam, uvidis, ze sa to da zvladnut. Len musis mat zalozny plan.
Stale treba mat na pamati, ze je jednoduche na fore povedat "Neschvalujem interrupcie!! Nechod na potrat!! Dieta je dar!!". Ziadna z tychto zien ale tvoje dieta nenakrmi, nevychova, nekupi mu topanky a nebude ho strazit, kym bude chore aby si mohla ist do prace. To budes robit len ty a ak budes mat skutocne stastie, tak aj otec dietata.
Co sa financii tyka, pokial viem, rodicovsky prispevok je 203 eur, pridavok na dieta nejakych 23 a to je vsetko. Sama pouvazuj, co sa da z takych penazi zabezpecit a z toho potom vychadzaj, ked sa budes bavit s rodicmi o pripadnej pomoci.
V tomto existuje len jedine rozhodnutie a nikdy nebudes vediet, co by sa stalo ak by si si vybrala inu moznost. Je len jedno rozhodnutie a nech si vyberies akokolvek, nasledky budes znasat do konca zivota.
Drzim palce.
Ja som tiež otehotnela krátko pred 19stkou z nedokončenou školou a aj som si otca malej vzala vydržalo nám to do 3 mesiacov malej teraz sme v rozvodovom konaní no aj tak nič neľutujem to že on nemá záujem o dcéru je len a len jeho škoda 🙂 dcérka má 1,5 roka a je to to najlepšie a najkrajšie čo v živote mám 🙂 školu som si dokončila externe 🙂 mám krásnu dcéru ktorá mi robí radosť každý deň 🙂 tiež má nútili rozmýšľať o interupcii ale ja som na to ani nemyslela 🙂 mám nádhernú dcéru a moja mama ktorá bola tak skepticka a odhovarala ma je teraz šťastná ako nikdy predtým stále keď uvidí svoje vnúča by jej dala modré z neba ako ju miluje 🙂 takže ak nechceš o interupcii rozmýšľať ani nerozmýšľaj 🙂 zvládnete to !
A tu keď píšu že len 226 eur budeš mať ...doteraz vás živili priateľovi rodičia ? Keď budú aj potom a ty nie si náročná nepotrebuješ si každý mesiac niečo kupovať a stravu ti oni platia tak 226eur na bábätko je dosť 🙂 oblečenie sa dá kupovať aj v bazariku 🙂 plienky v akcii mlieko na body v dmku a keď bude dievčatko kľudne ti pomôžem aj ja 🙂 mám veľa vecí a kopy hračiek 🙂
@deniska1996 ahoj. hlavne je ako sa k tomu stavias ty a tvoj priatel - chcete babatko? ustojite si ho? ak ano, tak do toho... Moji rodicia oslavuju 40te vyrocie svadby tento rok - moja mama otehotnela s mojim bratom v 18tich.... Mala ale po boku muza ktory za nou stal, lubil ju, podporoval etc. ... Byvali sice na zaciatku vseliako, rodina to samozrejme ze neprijala s nadsenim ( moja mama bola prijata na VS cerstvo ) , vlastne okrem seba nemali nikoho... Mama si nakoniec spravila VS dialkovo popri 3om detom a praci - opaet, hlavne vdaka podpore mojho otca...
Ja sice mam zatial v tomto smere taky linajkovy zivot, vsetko krasne naplanovane a vsetko viac menej aj vychadza... ale na zaklade skusenosti zo zivota mojich rodicov si myslim ze vsetko sa zvladnut da - hlavne ked su nato dvaja ...
Ja som mala malú v 17. :D Školu som si dokončila, externe lebo som chcela byť hlavne s malou (keď sa chce tak sa dá). Byt sme poriešili pokial som bola tehotná. To neviem aké tam máte presne podmienky, aké máš vzťahy so svokrovcami, prípadne či priateľ pracuje atď. Čo sa týka rodiny.. To by bolo na dlllhúúú debatu. Moji rodičia ma veľmi prekvapili, prijali to veľmi dobre. Asi vedeli že sa o malé budem vedieť postarať 🙂 Ale drahého strana.. to je odteraz kovbojka a to ma malá tri roky. Tí mali na drahého taký vplyv že až mi je z toho zle. No nič, sme tu, spolu, zdraví, šťastní....
ja som tiez otehotnela v 19... pre mna to bol sok, presne ako pre teba... nakoniec ma rodicia prekvapili ako to dobre zobrali... mala som cerstvo po maturite...
s priatelom sme byvali u nasich... potom sme sa rozisli, ale dobre pre mna, 🙂 nebol na to pripraveny a celkovo sa nas vztah rozpadol sam,a som rada ze to tak dopadlo...
potom som stretla mojho muza po dvoch rokoch sme sa zobrali a mame druhe dietatko ... a sme stastni 🙂
myslim ze zo zaciatku s podporou rodiny to zvladnete neskor uz treba rozmyslat nad vlastnym byvanim.... nerobi to dobrotu zit u rodicov alebo svokrovcov dlhsie.... viem o tom svoje, zazila som obe byvania a najlepsie nam je samym sice skromnejsie ale kludnejsie..
zelam ti veeela sil, nech mas zdrave dietatko 🙂 urcite to dáš 🙂
silno ti držím palce 🙂 babätko je dar a prečo práve teraz? neviem ale ty to zistíš 😉 zvládnuť sa dá všetko 🙂 ak budeš potrebovať pomoc s oblečkom napíš IP 🙂
Ahoj Deniska. Môžem Ti povedať, že presne viem čo prežívaš. Otehotnela som v 18-tich s priateľom, s ktorým sme boli spolu rok a pol.Tiež sme rozmýšľali nad tým čo urobiť. Povedal, že zostane so mnou nech sa rozhodnem akokoľvek. Jeho rodičia boli proti tomu,aby sme si dieťa nechali, ale moji našťastie povedali, že nám pomôžu ako sa bude dať a že môžeme na začiatok bývať u nich.A to majú trojizbový byt.Rozhodli sme sa dcéru si nechať a vieš čo? Bolo to to najlepšie rozhodnutie aké sme urobili. Teraz má Vaness 6 rokov, je prváčka a je to naša najväčšia radosť. Neviem si predstaviť že by sme ju nemali. Iste, nebolo to vždy ružové,museli sme obaja rýchlo dospieť a priateľ si našiel prácu.Tiež nie je výhra, ak býva viac generácií v dome alebo byte, ale keď sa lubite tak sa dá všetko😘. A mimochodom s priateľom sme spolu už skoro 9 rokov, a v decembri čakáme chlapca. Aj keď bývame v podnájme, ale už vybavujeme vlastné bývanie a povedali sme si,že to zase zvládneme! 😄
@deniska1996 Ahoj,tak najprv jedna technicka poznamka - tt tehotenstva sa pocitaju (hlavne na zaciatku) podla poslednej menstruacie,takze je spravne to co ti uvadza modry konik a to 11tt a nie 5tt 🙂 to len tak aby si sa vtom vyznala...
Zastanca interupcii alebo nie? Ja nemam nic proti,radsej tak ako supnut dieta do decaku,ktore po osemnastke nema nikoho a dovtedy malo len stat. Ale! Vzhladom nato za som dlhe roky nemohla najst spravneho partnera a bio hodiny tikali odusu z ubiehajucim casom stale viac a viac a neustale videla mladsie zeny,dievcata s bruskami a kocikmi,taku frustraciu nezelam nikomu.popravde kazdej mladej co sotva odopla zelenu stuzku z kabata a uz ze mamina som zavidela a vravela preboha ved ta este ani nevie co je to byt dospela a uz dieta a ja nic! Nespravodlive! Ale na druhej strane stava sa...niesom za neplanovane tehotenstva,to je ako dieta bolo nechcene (v tom zmysle,ze ked nieco chces,zacnes sa snazit a az to dosiahnes takje to chcene, a ak nechces nesnazis sa ale ...). Suhladim stym,zeby dietatko malo prijst do ptipraveneho prostredia - fyzicky,psychicky,emocne,materialovo a financne - prve tri sa daju zvladnut lahsie,posledne dve su uz narocnejsie...kazdy spravny rodic chce pre svoje dietatko len to najlepsie - ked ho cakame,ked sa narodi,ked ma rok,dva,desat,styridsat...
Ale ked uz sa stane,treba riesit vzniknutu situaciu..reakcia tvojej mamy bola pochopitelna a zrejme tak budu reagovat aj priatelovi rodicia,nesmies sa hnevat je to len spravny prejav rodicovskej lasky a strachu o svoje dieta a vnuca. Najviac sa mi paci,ze partner stoji pri vas,kiezby to tak aj ostalo...nebudem ti radit co mas urobit,to sa musis rozhodnut ty sama resp ty s partnerom...najviac ta pochopia prave tie co ti tu pisali ze boli v podobnej situacii..mali by ti ale opisat ako to bolo u nich a ako sa nato pozeraju s odstupom casu..drzim palce,nech sa rozhodnes akokolvek 🙂
mali sme presne takyto pripad v partii 🙂 maju nadhernu dcerku a vsetci sme stastny. dokonci si skolu s bruskom zmaturujes ani nebudes vediet ako a ked sa dietatko narodi cela rodina bude stastna a zabudnu na svoje zloby a myslienky ktore mali. Mas skveleho partnera ktory ta podporuje nemas sa coho bat 🙂 drzim palce
@deniska1996 myslím, že to zvládnete v poriadku, možno rodina bude mať trošku šok, ale časom sa všetci budú tešiť a aj Vám pomôžu , dieťa je dar . Čo sa školy týka, treba sa v škole poradiť, možno individuálny plán, alebo prerušenie
Inak máte krásny termín, máj je nádherný mesiac prajem zdravie a pekné bezproblémové tehu a veľa veľa lásky
@deniska1996 mna otec mojej dcerky nechal v 3.mesiaci tehotenstva lebo chcel odomna potrat. A hoci som vedela ze na dieta budem sama, bolo to to najuzasnejsie rozhodnutie mojho zivota. Cize neorientuj sa na to co ti hovoria ludia okolo teba...ty UZ SI TERAZ MATKA 🙂. Mas este 8 mesiacov aby si sa pripravila na dieta a prisposobila si okolnosti. Drzim ti prsty a ked sa ti dietatko narodi a ty sa na neho prvykrat pozries budes vediet hned ze si sa nemohla rozhodnut lepsie 🙂.
Si mlada, ale nie si prva ani posledna, pozri sa nejako bolo nejako bude, vztahy sa casom utrasu, neboj sa ked uvidia vnucatko hned zmakku 🙂 dieta je dar, co by dali zeny vobec zato aby mohli otehotniet, vsetko sa da vyriesit a prezit, ale tu psychicku traumu aku budes mat ty z interupcie a tie vycitky ti nezmiznu nikdy..drzim ti palce..a pamataj nikdy nieje tak zle aby nebolo este horsie, a dieta je starost to hej, ale hlavne radost 🙂
@babydesire ahoj, diky za nazor. 🙂 inak som v 5tyzdni, tento tyzden som bola u gynekologicky. Neviem preco konik ukazuje 11tt
@deniska1996
nemáš vhodný vek, ani ideálne podmienky, ani manžela, ani peniaze... ale dieťatko už čakáš... a ono už žije, aj ked ako taky "miniprtavec", ale začína fungovať a už od počatia je doležité, aby sa cítilo mimčo prijaté a milované...
Takže za jeden stôl s priatelom a prebrat si plán, čo a ako...a predostrieť ho jeho rodičom, keďže u nich žijete.
Držím palce, a určite si dokonči školu, makaj na sebe a s druhým sa určite neponáhlaj...
@deniska1996 ja asi nebudem ta najobektivnejsia, lebo mam za par mesiacov 30 a uz 2 roky cakam na svoje prve babatko. Co vsak viem objektivne povedat je, ze dieta je naozaj dar, ak by si bola v mojej kozi alebo kozi inych snaziliek, tak to pochopis. Keby som mala spravneho partnera v 20ich, snazila by som sa o dieta uz vtedy. Skola, peniaze, zamestnanie atd... Rozumiem tymto obavam, ale dnes nikto negarantuje, ze 30-rocna je na tom lepsie. Vidim to denne vo svojom okoli. Moje ego by ti radilo babatko si urcite nechat, pretoze ja by som zan dala aj zivot. Prislo vsak k Tebe... Rozhodnut sa musis sama. Osobne by som Ta neodcudzovala za ziadne rozhodnutie, lebo nezijem Tvoj zivot. Kazdopadne ja som velmi bojovna povaha a keby som to dietatko mala v takom skorom veku, bojovala by som zan proti celemu svetu 🙂.
nechooood na potrat,,,, zblázniš sa od šťastia, keď porodíš..🙂 máš super vek, nie si puberťáčka... budeš mladá mamička a ked bude mať tvoje dieťa 10, ty nebudeš mať ani 30 🙂)
@deniska1996 Ty mas taku situaciu, ako skoro vsetky nase mamy za sociku. Rodili 20-rocne, a muzov mali casto este na vojne. A sme tu. Byvate u svokry, takze byvanie mate zcasti vyriesene, ak vam vyhovuje. Babka mozno aj pomoze. A vy dvaja - bud ty dokoncit skolu, skus poziadat o individualny plan, ved termin mas niekedy v aprili, to uz mas skoro pred maturitou, alebo sup sup sa zamestnat, ty aspon na dobu urcitu, alebo brigady a posetrit peniaze a priatel rychlo do prace, nech je akakolvek.

@evening_star tak,kazdopadne,aj keby som bola 68rocna cernoska z Dolnych Oresanov,bola by som presvedcena,ze stale pribuda mladych ludi,ktori nemaju zazemie a tento fest socialny stat,ktory nema v profilovke podporovat rodiny s detmi im to neulahcuje,najma ak sa nieco pokazi a nie je rezerva,myslim napr.odlucenie od partnera,strata zamestnania,zdravotne tazkosti. Potom to nemusi byt take idealisticke.