Neplánované tretie dieťa
Ahojte dievcata,
mam 40 rokov, 2 deti 11 a 5 rocne a zrazu toto - neplanovane tehotenstvo! Mam velmi velke obavy ako to cele zvladneme, ako to ovplyvni nasu rodinu, väcsie deti, ich celkovy zivot a program, ked sa zrazu vsetko bude tocit okolo babatka a oni sa mu budu musiet prisposobovat. Momentalne ma kazdy z nich vlastnu detsku izbu, ale jeden z nich sa o nu skor ci neskor bude musiet delit. V podstate bolo s dvoma detmi vsetko velmi jednoduche a super, a co teraz? Mam strasny strach z toho, co to s nasou rodinou urobi. Predsa len nie sme najmladsi a aj vekovy rozdiel medzi detmi bude velmi velky. Cele noci nespim, len si lamem hlavu nad tym ako a co bude. A to ani nehovorim, aky mam strach z tehotenstva a porodu. Prve dve ti som porodila prirozdene, ale to si teraz ani len predstavit neviem a rozmyslam nad cisarskym rezom...no skratka som na nervy....a tesit sa z toho neviem.
Ma niekto, kto si tymto presiel par povzbudivych slov?
veľmi Vám držím palce, moja švagriná zažívala niečo podobné, otehotnela v 40tke, má tri staršie deti 14,13 a 10, ked otehotnela so štvrtyým, nevedela sa s tým zmieriť celé tehotenstvo, plakala, nekomunikovala, mala paniku z pôrodu, ale ako sa jej narodil syn tak sa všetko otočilo, po pôrode sa mi priznala aké strašné stavy mala, ako sa bála, dnes má najmladší 5mesiacov a je miláčik rodiny, starší surodenci veľmi pomáhajú... verím že aj Vy budete šťastná rodina 🙂
@wolke7 ahoj..tvoja reakcia je prirodzena..neboj vsetko bude dobre..deti sa urcite tesia na surodenca, len ty to beries moc tragicky..moja byv.kolegina porodila 40r tretie babatko..mala 14r a 13r dcerky...a je apokojna..tiez to neplanovali..no stalo sa..a je vsetko tak ako ma byt..drzim palceky🍀 a gratulujem
@wolke7 Ahoj podla mna to je prirodzene ,ze sa bojis.Upne ta chapem .Podla mna to zvladnesJa ma 37r a mam deti 14 r syn,4 r dcerka a jajmensia ma 12 mes a je to super.Syna som rodila prirodzene a baby sekciou.Viem ,ze mas strach ako to bude je to samo zasach celkovo do rodiny ale zvladnete to.Sice sa dost pretocite ale bude to stat zato.To male mimi stoji zavsetko neboj deti mimi budu milovat budu mat o rok viaca pomozu ti.Nasi pomahaju ako mozu i ked to bolo zo zaciatku tazsie lebo streda mala potrebu ziarlit.Teraz jeto uuupne super a nemenla by som .🙂
@bosoriak OK, ja Ti ho neberiem. " Dieťa " samozrejme, si môže zarobiť na vysokú školu, sú aj takí a o to viac " klobúk dolu ", že sa dokáže učiť, chodiť do školy a ešte popri tom pracovať. No je vysoká škola a vysoká škola a nie na každej, podľa náročnosti a obtiažnosti, môže " dieťa " ešte popri nej brigádovať alebo pracovať. A ak ako rodič, mám na to, aby som svoje dieťa mohla financovať na VŠ a uľahčiť mu tak život, prečo nie? Ešte sa v ňom napracuje dosť, keď príde jeho čas. A nemyslím si, že by si to to "dieťa" nevážilo, záleží od výchovy. Radšej budem mať jedno dieťa, no dám mu všetko, čo potrebuje, aby malo dobrý štart do života ako ich mať " desať " a nedám nikomu nič a nechám ich, nech sa nejako pretlčú. Je to hlavne o kvalite a nie o kvantite. Na veľa detí treba aj veľa peňazí, aj keď sa tu budete búriť, že mať deti nie je o peniazoch. Už je, bohužiaľ je. Uznávam, sú deti z početných rodín, ktorým nikto nič nedal, lebo rodičia ich mali " desať " a nemali na to, aby im ešte pomáhali, tak o to museli byť viac dravší a pomôcť si sami, lenže takých skôr už nepoznám ako poznám.
@libawet Nesúhlasím s tebou vobec, lebo poznám takých rodičov, radšej jedno dieťa a dať mu všetko ako viac detí. Nie vždy to dobre dopadne. Napr. jedna rodina, čo sa tým to riadi majú dospelého syna, ten chalan nemá žiadne záujmy, nikdy nechodil na žiadne krúžky, ani škola mu veľmi nešla, nič ho nebavilo, všetko rodičia za neho vybavili, je úplne nepoužiteľný. Aj prácu mu musela nájsť mamička. Zato poznám inú rodinu, nikdy nemali nejak veľa penazí, majú 4 deti, 2 chodia už na vysokú školu, privyrábajú si od strednej školy, učia sa výborne, vedia variť, sú samostatné, mame pomáhajú s mladšími súrodencami, ale popritom majú aj svoje záujmy, obe úspešné aj v športe. Práve preto, že rodičia im nemohli dať všetko na zlatej tácke, tak sa museli snažiť. A takých príkladov je veľa.
@janickacrazy OK, ja mám však iný prípad, veď píšem - každý podľa svojho 🙂 a je to vo výchove, to tam píšem tiež. Je jedno, či mám jedno dieťa alebo 4, ak sú riadne vychované a majú správny vzor v rodine, prečo by z nich mali vyrásť nezodpovední ľudia?
@janickacrazy suhlasim s tebou - moj muz je z 3och deti, ja tiez - nasi rodicia nam dali len ladku a podporu pri vzdelani - muzovi len moralnu, mne a bratom aj financnu ( ktora ale ledva pokryvala internat a knihy - vsetko navyse uz islo cez brigady ) - myslim ze sme vsetci relativne uspesni a spokojni v zivote - my sice mame na financnu podporu deti ale investujeme hlavne do vzdelania a cestovania - popritom doma musia pomahat- dcera uz vie vela uvarit, pomoct, drobec ma tiez svoje povinnosti - ako som pisala dcera sa venuje aj cinnosti pri ktorej moze zarabat - ak by sme to nechali prerast do tej komercnej casti tak si uz moze odkladat na studium na vs....
@libawet Tak napr. tie deti, ktoré som spomínala teda ani v rodine nemali správny vzor, otec alkoholik a aj iné problémy tam boli, takže je to oveľa zložitejšie. Niekto má aj dobrých rodičov a vyrastie z neho nezodpovedný človek. Mám príklad našich susedov, majú 4 deti, 3 sú zodpovedné, chodia do práce, majú svoje rodiny, deti, starajú sa a jedna je narkomanka. Suseda tvrdí, že všetky vychovávala rovnako.
@janickacrazy no ale to je extrém.
@libawet Až taký extrém to nie je. Asi takých ľudí nestretávaš. My máme aj vo vzdialenej rodine príklad, 2 deti, rodičia vzdelaní, úspešní, jedno je vzdelané, pracuje, podniká, darí sa mu, má rodinu, deti, druhý syn pije, droguje, skončil vo vazení za napadnutie svojho otca.
@wolke7 prejde to to bude dobre neboj, presla som.si.tim.v novembri decembri.. je to normalne... u nas v rodine maju vsetci.max dve alebo ziadne..ako sa vychovavaju tri ? Ako je to s vekovym rozdielom, a tiez niesom najmladsia.. muz sa velmi tesi a to ma povzbudzuje..a aj to ze sa v nasom okoli susedov zacali taketo pripady vyskytovat coraz castejsie, tak ma to povzbudzuje. Nakopili sa vsak nejake problemy so starsimi detmi , ale spojili sme sa este viac s muzom a bojujeme spolu dalej. Ale obcas soi poplacem ze je toho nejak cela naraz, a ze sa rutim do neznama... to su tie hormony 😂
@janickacrazy vidíš, tak radšej som teda mala len to jedno, aby to druhé nebolo narkoman, zvrhlík, kriminálnik, bitkár, alkoholik... 🙂🙂🙂
@libawet Haha, naši známi majú 10 detí a všetky sú v pohode. Niekedy je to proste nevyspytateľné.
@wolke7 necitala som odpovede ale poviem ti takto, deti to zvladaju najlepsie. Hlavne sa daj ty psychicky dokopy. Ty musis byt v pohode a budu v pohode vsetci.
My mae 11, 9, 7 (chalani) a najmladsia bude mat 2 roky (planovane). A uplna pohodicka. Chalani malu miluju. Chodili ju kocikovat, prebalovali, kupali, neskor, ked uz vedela sediet sa nasackovali vsetci do jednej vani, dali by jeje vsetko. A vek nehra ziadnu rolu. Ak si po zdravotnej stranke OK, treba "ponapravat" len psychiku, mysliet pozitivne a bude vsetko OK.
Apropo: copanu mam tiez cisarsky a uplna lahoda v 37,5 roku. tehu tiez super.
Haha, aj na dovci ju pozabavali 😉
Ja by som nikdy neverila že raz budem v podobnej situácii, tretie dieťa sme v žiadnom prípade už neplanovali, no bohužiaľ napriek antikoncepcii sa stalo... Pred pár dňami som zistila že čakáme babo a budem sa musieť rozhodnúť či si dieťa nechať alebo nie. Logika hovorí za druhú moznost. Je to najhoršie obdobie v mojom živote, preplakane dni a nocí, neskutočný stres a nech sa rozhodnem akokoľvek,obe varianty budú pre mňa veľmi ťažké. Uz teraz mám pocit že idem za svoje limity (deti, práca, zdrav. stav) nie to ešte mať ďalšie dieťa. Druhú možnosť si budem urcite vyčítať do konca života. Som úplne zúfalá z toho.
neboj bude to dobre uvidis to je len pociatocny sok
@dai práveže teraz mám pocit že to absolútne nezvládnem 😔 Už teraz som vyčerpaná pri starostiach s 2 detmi, mám zdrav.problemy,pár mesiacov v novej praci a ešte sa starám o chorú mamku. Najviac ma mrzí že som sa do tejto situácie vôbec dostala, lebo nie sme žiadni nezodpovední pubertiaci. Neviem momentálne ako ďalej. ☹️
Ahojky aj u nás neplánovane tretie ale ja mám ešte len 33 a bojím sa že co ak príde aj štvrté 😮No je to náročné ale rozhodla som sa ako som sa rozhodla tak musíme bojovať.Ale cítiť to aj na financiách aj na voľnom čase.ziadna babka ani nikto z rodiny proste nechce strážiť tri deti naraz 😀 Niekedy mi aj ľúto že žiadnej sa nevieme toľko venovať ako by som chcela.ale potom vidím nejakého jedináčika u kamošky doma a uvedomim si ake veselé detstvo majú tie moje deti
@rainee ja mam tiez tri deti ( 6, 4, 2roky). Tretie uplne neplanovane, ale uz by som ho nedala. K tomu prostredny syn ma pravdepododne ADHD. Bojujeme kazdy den. Najmladsi ma dva roky a vobec nerozprava, zacina ma chytat panika. Ale nedala by som ich. Tiez mam zdravotne problemy, tehotenstva rizikove, som na nich cele dni sama, muz dochadza denne hodinu do roboty, od 7-18 je mimo domu. Su dni, kedy mam chut ujst, ale aj dni, ked su zlati a super partaci. My sme cakali neplanovabe uz aj stvrte, teraz malo mat 3 mesiace, zial potratila som, ale asi to tak malo byt. Podla lekarov sme nemali mat ziadne dieta a mame zatial tri😀Lepsie tri ako ani jedno
Baby ďakujem za názory, máte môj obdiv že to všetko takto zvládate.
Musim Ti napisat, bola som v tom.presne ako Ty, netesila som sa, priam som trpela depresiou cele tehotenstvo.. a vies co? Bola som neskutocne blba.. ked si predstavim, ze vsetky problemy, ktorymi si teraz brodime su len kvoli tomu, ze uz v prenatalnom vyvoji dieta citi vsetky emocie a ma to na neho dopad, nakopala by som sa!
@zuzka38 a v práci ako ste to oznámili?ja mám túto istú situáciu - 3r. v MŠ a prváka a začala som v práci asi mesiac a buch tretie ...nvm ako to mám oznámiť bo šéfovi sa spoliehali že už nebudem tehotna.

@wolke7 ahoj - som len trochu mladsia a moje deti su vo veku tvojich - cakam 3tie planovane... viem ze ked to detom poviem tak sa budu velmi tesit a viem ze to bude fungovat... neboj - to date😉
@libawet mam male deti a platim skolne 1000 euro mesacne- vychovavam ich tak aby si vs platili sami ( moj muz si ju platil sam a ja som si tiez znacne privyrabala - moja dcera ma nabeh zacat si zarabat na seba uz teraz ale drzime to zatial v amaterskej urovni )