Odmietanie vyšetrení počas tehotenstva
Baby....stretli ste sa niektora s tym ze tehulka odmietla vysetrenia? Teda ziadne sono ani odbery....alebo teda ze gyn na prvu prehliadku isla az v piatom mesiaci? Mne zomrelo dietatko na VVCH a pocas tehu ked lekari zistili diagnozu proste povedali ze chyby sa pocas tehotenstva liecit nedaju ze sa vysetrenia robia len aby zena mohla ist do 24.tt na potrat a to mi vadi....proste jedine co robili je ze ma presviedcali na potrat.....znovu to absolvovat nechcem tak rozmyslam ze sa na cele tie vysetrenia vykaslem....pretoze ak aj nieco najdu nepomoze nic....len co to tehulku stresuje....
@alk05 asi to, že si to asi potrebuješ vyriešiť nie len ,,s gynekologom, lekarmi,, a tými ,,čo ťa budu nutiť,, do toho čo ty nechceš...ale aj sama v sebe, so sebou..niekto to nepotrebuje, niekto pokecá s kamoškou, niekto s psychologom a niekto s Bohom...vysledok by mal byť dajme tomu rovnaký.
Kocky, kludne odmietajte vysetrenia....ale verim ze mate prezrete aj tlaciva aj na "kocikove" kde lekar vyplna, ci sa matka pocas tehotenstva podrobila utz a chodila na prehliadky....potom aby ste sa nerozculovali, ked vam na nic nevznikne narok, ked nebudete mat potvrdenie od lekara 😉
@katren tie čo tak uvažuju podla mna tie peniaze nepotrebuju... 🙂 ja ich ani nepotrebujem...chvala bohu na nebi! a predsa si narok uplatnim...štatu nenecham. 🙂
@alk05 ked sa nechceš dať vyšetrovať tak načo chodiť do poradne? To tiež nemá logiku..
Prečo by to bolo o ziskuchtivosti. Z lásky sa nikto nenaje, dieťa potrebuje toho vcelku dost, čím staršie tým viac výdavkov.
A o čo ti teda vlastne ide? Vieš to vobec ty sama o čo ti ide?
@alk05 myslim, ze jsem docela v obraze a souhlasim se @sardinka333.
Jak jsem psala - pokud se vis, které vysetreni chces odmitnout a mas pocit, ze to vis lepe, nez doktori, nevim proc odmitas zasadni vysetreni a chces chodit do poradny. To si pak kup jenom angelsound, at muzes poslouchat srdicko (delali by ti také v poradne) a jak uz tady někdo psal - pokud vis a muzes, kontroluj si sama krev a moc. Vubec pak nerozumim tomu, k cemu by ti byla poradna. K nicemu jiného lekare nepotrebujes, protoze zasadnejsi vysetreni odmitas - VVV se kontroluji jak u 1.utz, tak u 2.utz. OTGG odmitnout také muzes (muzes si zkontrolovat sama podle glukomeru), tripple take, to souvisi s genetikou a nechat si udelat geneticke vysetreni, ale VVV ne, logiku nemá. Takze pak opravdu nevim, k cemu by ti nejaka poradna nebo navsteva u gynekologa byla. A zcela uprimne, je to povinnost lekare, ale pokud bych videla takovy pristup, jako první bych si nechala podepsat papir, ze jsi vedoma nasledku a prebiras veškerou odpovědnost vyplyvajici z odmitnuti vysetreni.
Myslim, ze k tomuto tématu bylo napsano vice nez dost - 10 stran není malo a prosla jsem si poctive uplne vse a nevim, kdo by tady mohl prispet necim novym a zasadnym, protoze tady bylo napsano snad všechno.
Jak uz jsem psala - pokud s tim nesouhlasíš, nedelej to, vykasli se na porodne a kocikovne a příspěvky a pokud vis a cítíš, ze je to tak spravne, tak to tak udelej.
Je to jen a jen tve rozhodnuti. Ale pokud ti to někdo nedoporuci (nemyslim jenom sebe), tak vse vyvracis a mas pocit, ze te nikdo nechape a nechape, oc ti jde. A pokud to někdo neabsolvoval, za příspěvek dekujes a souhlasíš. Tak když v tom mas jasno, proc se o tom diskutuje porad dokola uz 10.stranu???
@sardinka333 citala si to vobec? Ja pisem o vysetreniach na vvch....ostatne mi maju kde spravit doma??
@linee a teda ano naozaj neviem preco to stale rozoberate....lebo ja som sa povodne pytala a jladala niekoho kto ma s takym niecim skusenosti....nie rypalky ani nie ludi co mi budu nazor vyvracat....kedze v tom mam jasno....nepotrebujem pocut nazory jak treba ist na vysetrenia....takze naco sem vlastne prispievate??
@alk05 tuto diskuzi koncim, tady se nepochopíme nikdy, mozna to bude tou jazykovou barierou....Ja jsem ti totiž také psala, ze odmitat VVV a nechat si delat geneticke vysetreni nedava logiku. jsou to také nejzasadnejsi vysetreni v tehotenstvi. Jak si uz na nekoho reagovala - sledovat krev a moc chces sama. Srdicko muzes poslouchat s angelsound. Takze by mne zajímalo, o jakých dalších "vysetreniach" pises? Rada bych to pochopila...
Ale jak pises, tady uz nemá vyznam vůbec prispivat, myslim, ze na 10 stranach počet lidi se zkušenostmi vs. lidi, kteří to nedoporucuji také o necem vypovida. Myslela jsem, ze diskuze je od slova diskutovat a menit si zkusenosti a názory, ale si si zopakuji ZS.
@linee ja uz tuto diskusiu vzdala vcera.... 😉, ona sama nevie, co chce a nema zmysel to tu dalej rozoberat. Uz sa na tom len smejem..... 🙂
@alk05 asi si zabudla čo si napisala v uvode: citujem: ,,rozmyslam ze sa na cele tie vysetrenia vykaslem,,...ale my nie sme v obraze ale ok.
Ale teda k veci : citujem:
1. ,,stretli ste sa niektora s tym ze tehulka odmietla vysetrenia? ,,
nie nestretli že by odmieta VŠETKY vyšetrenia. Ktoré vyšetrenie odmietne to podpiše že odmietla.
Zvyčajne chce každá zena vedieť ako jej tehotenstvo postupuje a teší sa na uzv kde dieťatko uvidí.
Ak ide o VVCH ja by som si požiadala o genetiku, neviem teda čo to konktretne bolo.....či na potrat pojdeš alebo nie je tvoje osobne rozhodnutie a lekari maju LEN poradný hlas a vo vysledku je to na tebe čo urobíš a nikto nema pravo tvoje rozhodnutie sudiť..ma ale pravo sa k nemu vyjariť.Všetky naše rozhodnutia maju pre aj proti. Nič nie je 100% čierno biele.
@alk05 aky je rozdiel medzi jednm a dvomi? Stale su to zive tvory ci uz s dvojkami by sa na diagnostiku malo chodit? Nemusis ma o nic prosit diskusiu som citala pokial mi cas dovolil. V kazdom pripade nikto nikoho do potratu tlacit nemoze, diagnostika a ludsk pristup su dve uplne odlisne veci
V tehotenstve sú v hre vždy aspoň 2 životy,zivot matky a život dieťakta / dietatok/ a to od okamihu otehotnenia. Môže zlyhať telo matky alebo telo dietata. Píšes,ze by si šla na kontrolu len na zaciatku a na konci tehu,treba však mysliet na to ci sa počas toho obdobia kým necitis pohyby babatka môže niečo stat,može ti odumriet a ty by si nosila v sebe mrtvy plod az pokial by na to tvoje telo nezareagovalo....a co keby uz bolo v tedy neskoro?Ako som písala,ja som to prezila,jedno odumrelo a druhé sa narodilo naštastie živé a zdravé,bola som však týzdenne monitorovaná ,aby sa neudialo niečo horšie....aj takto museli robiť po porode kyret a týzden som brala antibiotiká.Viem čo je to stratit dieta,neprajem nikomu ten pocit a ty to vieš tiež,je len na tebe ako sa rozhodnes,ci budes chodit na kontroly alebo nie,ale maj pred ocami aj tuto možnost co som ti opísala,riskujes aj svoj život.
@norosko ano to beriem ale od prveho vysetrenia cca v 10-11 tt do dalsej poradne prejde cca 5tyzdnov aspon u mna to tak bolo a pri druhom tehu som uz pohyby citila.....ak by nahodou mimi zomrelo pocas tej doby tiez by som to nevedela....teda neviem ako to je u vas ale na zaciatku su poradne kazdych 4-5 tyzdnov....no a od 16.tt uz pohyby aktivne citim ako viacrodicka takze ak by bol problem zistim to
nebojte sa, jeden malicky problemik a budu si zakazdym ultrazvuk vsetky mudre pytat :D aj same 🙂)))
@celasapremenim si predstav ze u mna problem nastal a odmietam ultr....hmm...kolke prekvapenie 😀😀o_O
@alk05 Kto ti kedy povedal, ze ak lekar pocas prehliadky zisti nejaku chorobu, tak sa neda s nou nic robit a musis ist na potrat???? To ti isto ziadny gynekolog nepovedal, takze toto si si jednoznacne vymyslela !!! Su srdcove chyby, ktore sa daju liecit uz pocas tehotenstva....a ak by sa aj nedalo, minimalne bude maminka s takymto plodom rodit na specializovanom pracovisku, aby sa okamzite mohla zacat intervencia okolo dietata... Bez oGTT sa nepohnes, skus ho odmietnut, nahodou budes prave ty ta, ktora ochorie na tehotensky diabetes a do konca zivota si mozes pichat skrz vlastnu sprostost inzulin. Nehovoriac o vsetkych moznych poruchach placenty.....za normalnych okolnosti by si napriklad isla na rizikove, kde by si si par mesiacov do porodu polezala, ale holt ak odmietnes vysetrenie, nezisti sa to a ty potratis....z vlastneho rozhodnutia. Dalej ako priklad inkompatibilita v Rh systeme/v AB0 systeme.....nepojdes na prehliadku, nezisti sa to a znovu to budes TY, kto ublizi vlastnemu dietatu................. na druhej strane, ano, prehliadka moze odhalit aj nie zriedkave vyvojove chyby, ktore je nutne odoslat na potrat....si predstav situaciu, ze tvoj plod mam anencephalus, ale nikto tuto chybu nediagnostikuje, lebo ty odmietnes prist na prehliadku a 9 mesiacov budes nosit v bruchu plod bez mozgu...mila situacia....znovu vzniknuta TVOJOU chybou.
@zenazaba Súhlasím s tebou s inkopaktililitou v RH,
aké vývojové srdcové chyby sa dajú liečit počas tehotenstva?
prepač, ale niektore tvoje vyjadrenia su na mna príliš..
anencephalus nazyvaš ženinou chybou? to nemyslíš vazne? Odporučam ti pozrietento užasny film , tu najdeš odkaz
http://zenskekruhy.sk/pribehy/svedectva/najtazs...
a prečítat tento članok http://zenskekruhy.sk/temy/respekt-slobodna-vol...
@betina1984 trvalo mi to pouze o pulden dele.... nezajimaji ji lidi s jinym názorem, takze jdu tam, kde o muj názor stoji 🙂
@dulkagabulka Ona nenazyva anencephalus zeninou chybou, chybou nazyva to, ze zena by nesla na ultrazvuk, nevedela by o tom ani ona ani lekari cele tehotenstvo a potom nechcem vidiet tu situaciu po porode ( idealne domacom) 🙂
Opakujem, moja sloboda konci tam, kde zacina sloboda ineho cloveka, inej zeny a musim respektovat jej rozhodnutia zvlast ak ide o taku citlivu vec, nemyslim si, ze nejaka zena, co podstupi muky porodu/potratu kvoli vvch, to robi s lahkym srdcom, ze keby bola akakolvek nadej na zachranu babatka, ze by ju nevyuzila...castokrát ide o naozaj vady, kde sa downov syndrom zda ako prechadzka ruzovou zahradou... ( nadsazka) - to je skor pre alka05 ( hoc si myslim, ze jej nema zmysel nic vysvetlovat a ani reagovat)
@dulkagabulka zrejme nečítaš vety, len si vyberáš slovíčka....Nenapísala som, že anencephalus je ženinou chybou, ale chybou je, ak nepríde za 9 mesiacov na prehliadku a na túto chybu sa nepríde. Napísala som to tam??? Napísala. A čo sa týka niektorých VVCH srdca, áno dajú sa riešiť už aj počas tehotenstva....in utero operácie. Počula si o tom?? Ak nie, nevadí, ale nevyskakuj do mňa. Možno sa tie operácie ešte nerobia na SVK, neviem, ale určite sa robia. Samozrejme nie všetky chyby sa dajú takto riešiť. Každopádne, ak žena nepríde na prehliadku, tak na žiadnu chybu sa prísť nedá.
@alby2014
@zenazaba ani keby žena našla na vyšetrenia a zistilo by sa to až na konci tehotensta, aj tak by to nebola chyba..aj tak y to nebola CHYBA
prosim pozri si film, čo som odporučila, ja naozaj velmi hlboky, je v nom žena, ktorej dietatko malo anencefaliu..pozri si /aj / jej príbeh ...a potom povedz, či nepríst na VVCH a neist kvoli tomu na potrat je chyba...
apropo-- velmi rada by som videla to scifi s operaciou srdca nenarodeného babatka..viem,ze sa da všeličo, ale operovať srdce určite nie
@alk05 no podla toho aky problem
ja som odmietala pri dvoch a pri tretom som neodmietala 🙂 keby si mala pri plode v maternici amnialny pruh, milaaa moja, si rada, ze dietatu spocitaju prsteky a koncatiny, ci sa dobre vyvija
nie je problem, ako problem 🙂
@dulkagabulka Ten film som videla uz davno, je naozaj uzasny a je povzbudivy pre zeny, co sa rozhodnu babatko si nechat, prodit a nechat ho odist. Opakujem nie kazda ma na to silu a pokial si pamatam tie zeny chodili do poradni, na vysetrenia a tak sa na tie VVCH prislo. Navyse tie zeny mali cas sa rozhodnut, mali cas sa dusevne pripravit-ak je to vobec mozne -prave vdaka prenatalnej diagnostike. A ja neviem, ci nevies citat s porozumenim, ale ja som NIKDE NENAPISALA, ZE NEIST NA POTRAT KVOLI VVCH je chyba...ja obdivujem kazdu jednu zenu, co to zvladla do konca, naozaj, ale chapem aj kazdu zenu, co sa rozhodla inak.
Ak by sa na to prislo az pri porode, lebo zena VEDOME nechodila do poradne, alebo odmietala vysetrenia, tak je to naozaj situacia, jej psychicky stav, sok, nepripravenost lekarov na porod, ktory bude do urcitej miery specificky naozaj JEJ CHYBA...ja to tak vnimam.

@alk05 když to odlehcim - v tom pripade doporucuji nikam v tehotenstvi nechodit a porodit doma...