icon

Tehotná po 35 tke. Ísť, či neísť na amniocentézu?

clauda2010
5. feb 2012

ahojte , mam 37r. a mam ist na amniocentezu , ale som na pochybach, rozhodujem sa ist ......ci neist, vysledky krvi som mala dobre , mate niekto skusenosti s amniocentezou?

monika74
6. feb 2012

ako dlho ste čakali na výsledky krvi z triplle testov?tiež už mám svoj vek a človek keď všeličo číta tak potom len rozmýšla.Sestrička mi povedala že výsledky budú až o dva týždne takže to vychádza skoro na rovno s poradňou.Ono radšej by som už vedela na čom som.

eeffka
6. feb 2012

J a mam teraz 35 a 2.dieta, na USG ked sa zistuje ta pritomnost nosovej kosticky bolo vsetko OK, vysledky Trippletestu OK, a napriek tomu mi nukali Am, kvoli "vysokemu veku".... ho ani napad, ja do seba ihlu pichat nenecham. Bola som na morfologicky USG, kde bolo vidno uplne vsetko. pokial v rodine nie vyskyt nejakych chorob, nevidela by som to tak ze je to potrebne. Skor mi to pride ako biznis, u nas za to chceli 130e, inde ste to mali zadarmo? Nie ze by som nefdala tolko penazi na dieta, ale ked je to take "nutne", nemalo by to byt zadarmo?

ingrid77
6. feb 2012

...ja som bola na amnio pred 7 rokmi, mala som 36 a vysledky krvi dobre, ked som sa lekarky na genetickom vysetreni pytala co potom, ked vysledky nebudu dobre, povedala mi, ze sa tym nemam zatazovat to budem riesit potom, ja som bola rozhodnuta uz ked sme planovali dietatko, no naozaj neviem co by som urobila, nastastie mam zdraveho syna a na amnio som prvykrat pocula byt jeho srdiecko, viem, ze aj po dobrych vysledkoch sa moze vselico stat, ale ja som naozaj bola cele tehotenstvo pokojnejsia, je na Tebe ako sa rozhodnes, drzim Ti palce 🙂 🙂 🙂IK

veronika1610
6. feb 2012

@clauda2010 zamysli sa skôr nad tým, čo by si robila, keby amniocentéza dopadla zle. dala by si to preč? genetická chyba môže byť minimálna alebo nezlučiteľná so životom, nevieš akú by malo, okrem toho niektoré chyby neodhalí ani amniocentéza. ja som na amnio nebola a neľutujem. radšej si zaplať dobré 3D sono

dena
6. feb 2012

@clauda2010 tiez som vahala ist ci nesit 😉 nakoniec som nesla, kedze v rodine nemame ziadne "postihnutia" a vysledky vsetky zatial boli v poriadku, tak bolo rozhodnute 😉

zitaje
6. feb 2012

Ked su vysledky z krvi ok a mas v plane dieta donosit, amnio je podla mna zbytocne. ALe dokonca aj ked plati len to prve, cize krv ok, aj tak by som nesla. Aj mna to caka o par tyzdnov, tiez mam vyse 35...

clauda2010
autor
6. feb 2012

ahojte, nakoniec som sa rozhodla , ze na amnio pojdem, platim 185eur aj s urychlenim , tak drzte palceky zajtra

clauda2010
autor
6. feb 2012

@monika74 na testy som cakala 2 tyzdne ale robili mi ho 2x a vsetko ok

clauda2010
autor
6. feb 2012

@monika74 ty pojdes na amnio?

clauda2010
autor
6. feb 2012

@elka74 dakujem

clauda2010
autor
6. feb 2012

@zuzanapd ja som po 2 umelych oplodneniach a vdaka tomu teraz cakam babo 🙂))

clauda2010
autor
6. feb 2012

@zuzanapd bola som dnes na genetike, tam ti vysvetlia postup na amnio, a rizika a potom sa pytaju ci sa objavila v rodine nejaka gen. choroba, to je vsetko

clauda2010
autor
6. feb 2012

@hagarka mne povedal dnes genetik , ze niekedy nie je vidiet na 3d ultrazvuku vsetko a , ze rizika pri amnio su minimalne , a , tym zenam co sa daco stalo s babom pri amnio , ze by aj tak potratili , ze to nemalo vplyv na potrat ak je to spravne spravene ako to ma byt, ake su teda rizika ????????? viem , ze odtok plod. vody , ale vpich sa hned uzavrie a plod. voda sa doplni do tyzdna , podrobne som sa povypytovala

ajca123
6. feb 2012

@clauda2010 ahoj ked ti vyšiel krvny test dobre nechoď tam...
Napr. pri mojom treťom mi vyšiel test zle na Trizomiu a bola som na konzultacii a na druhy den som mala nástup do nemocnice na odber plodovky... Ale nešla som lebo v ten istý den som bola aj na ultrazvuku v Gyn-fivu a tam mi lekár robil asi 40min. ultrazvuk a bolo mi povedané že babetko je v naprostom poriadku 🙂
A naš maly uz má mesiac a je všetko ok.. A to nemám 37r.
A ked nemáš odporúčanie od lekára že máš ísť na tu amnio. musíš si to hradit ty sama a nie je to lacné :( stoji to viac ako 300€

deni73
6. feb 2012

Ja som bola na amnio, nie je to nič strašné, a veľmi ma ukľudnila správa, že je všetko v poriadku. 🙂

verarus
6. feb 2012

ahojte,ja som mala problem,vysli mi zle triple testy>vysledok 1:16 downov syndrom,bola som aj na genetike v ZA,tam mi doktorka navrhla amnio,to som nechcela a odmietla som.Kedze som zdrav.sestra a konzultovala som vysledky a podla vsetkeho neboli take zle,to som povedala aj geneticke a ta mi povedala,pozrite sa na Vas vek-to som mala 32.nakoniec som nasla geneticky ultrazvuk v KE,bol tam super doktor Mudr,Dankovcik a ten vsetky organy popozeral,urobil aj fetalnu echokardiografiu,pozrel vsetky kosticky,mozok,mozocek a povedal,ze na 99% bude babo zdrave.Dnes ma Adko 2 roky a je to skutocny sibala sikulka,v 18.mesiacoch poznal vsetky znacky aut a nadalej napreduje.Drzim Vam vsetkym palce a zdrave babatka.

milka2008
6. feb 2012

@clauda2010 ja som nebola , krvne vysledky som mala dobré. a viac-menej som bola rozhodnutá neísť na amnio už predtým. drž sa , mysli pozitívne (ak sa to dá) a všetko bude v poriadku 😉

kbeata
6. feb 2012

@clauda2010 nieco sa zisti pomocou amniocentezy,a nieco z morfologickeho ultrazvuku,vysledky sa daju dokopy a vtedy je taka skoro 100% istota,ze babo je zdrave 😉
ja som absolvovala oboje,bez problemov 🙂

brulka
6. feb 2012

@clauda2010 ja by som sa sla v prvom rade k nejakemu dobremu odbornikovi na ultrazvuk. ak budu krvne testy v poriadku (pozor AFP byvaju velmi casto falosne pozitivne pretoze je zle vypocitany termin) ale hlavne ak bude ultrazvukove vysetrenie v poriadku, je amnio zbytocne riziko. pri amnio sa zistuju standartne len iste geneticke vady ako downsyndrom ci rastep a pod. zdravie dietatka ti ani amnio na 100% nezaruci. ovela dolezitejsia je dobra prenatalna diagnostika ultrazvukom. ako tu pisu dievcata aj amniocenteza je riziko, sice velmi nizke ale predsa. drzim palce, prajem krasne tehotenstvo a hlavne zdrave babatko v naruci 😵

monika74
6. feb 2012

@clauda2010 dufám,že nebudem musieť ísť a že výsledky budú o.k. ked čitam čo všetko sa može tak asi nie.

lienockaa
6. feb 2012

ja by som chcela este mat dieta..mam dve..a 35 rokov..ak budeme mat este dalsie, budem mat uz celkom so 100% istotou viac ako 35..uz teraz viem, ze na amnio nepojdem..pre mna vysledok z neho nic neznamena, niesom clovek, ktory by sa rozhodol to dieta nemat, keby vysli vysledky zle..keby som aj bola uplne neveriaca, nedokazala by som to..amnio sa robi uz v takom stadiu, ze citime pohyby a neviemco, jednoducho by som to nedokazala..bodka..

brulka
6. feb 2012

@clauda2010 nic a ziadne vysetrenie ti na 100% nezaruci ze tvoje dietatko bude zdrave. amniocentezou sa daju vylucit na 100% len geneticke vady ktore sa standartne testuju. niekedy testuju aj vady ktore sa vyskytli napriklad v rodine a ktore standartne nerobia. genetickych vad su stovky a pri amnio sa vystruje len par z nich. ultrazvuk ti tiez na 100% nic nezaruci ale dobry odbornik vidi ak s babtkom nie je nieco v poriadku. napriklad deticky s DS mavaju casto aj vady srdiecka, vacsiu siju, nosova kosticka je ina atd ... je toho vela coho si lekar pri ulzrazvuku vsima. amnio zistuje len geneticke vady, napriklad malformacie ci vyvojove vady ti amnio nezisti vobec. je toho vela, ale na to ty ako tehotna buduca mamicka radsej nemysli. babatko mas vytuzene musis mysliet pozitivne pre seba i pre to malicke. uzivaj si tehotenstvo ved mas vsetky vysledky v poriadku tak preco by si sa mala niecoho obavat? kvoli veku ??? nie si prva ani posledna 37 rocna mamicka 😵

kaja73
6. feb 2012

Ja som mala tiež nad 35 rokov a posielali ma na amnio-odmietla som.
Rizika su pre mna prilis velke a vysledok by aj tak neovplyvnil moje rozhodnutie donsit babo-jedine ak by malo vadu nezlucitelnu so zivotom ,by som zvazovala potrat.
Rizik je dost --kopirujem-----Možné komplikácie:

slabé krvácanie
čiastočné odtekanie plodovej vody
kontrakcie maternice
potrat, predčasný pôrod (1 % riziko)
predčasné odlúčenie placenty
infekcia
poranenie plodu
embolizácia plodovou vodou
zafarbenie plodovej vody krvou

Pozn. Pri amniocentéze je 1 % riziko, že test sa nevydarí.

ja som sla radsej na plateny ultrazvuk k dobremu odbornikovi aj v 12tt aj v 20tt .
Moj strach z amnio bol velky-nie pre bolest,ale pre tie ine rizika. Maleho mame po 11 rokoch od narodenie starsieho a viem ze dalsie babo by už potom nebolo-na tohto sme sa nacakali dost.
Dnes ma 2 rociky a je zdravy.

rainbow0508
6. feb 2012

Ja mam oboch drobcov po 35ke a kedze vysledky boli v pohode, odmietla som...a doktorka dost tlacila...ale nedala som sa. Naco drobca vyrusovat...a nechala by som si ich urcite oboch, aj keby neboli v poriadku....

hagarka
6. feb 2012

@clauda2010 ...........tak ja poznám pár prípadov, keď amnio neskončilo dobre......a to z vlastného okolia, ak genetik tvrdí, že to nie je riziko, asi to nikdy neabsolvoval....nikdy však nie je 100 % istota...pri ničom....všetky chceme zdravé deti to je jasné, ale my chceme stále len nejaké vyšetrenia a aby bolo všetko 100%........ak sa má niečo stať stane sa to....a dieťatko sa môže narodiť zdravé a ochorie po narodení....alebo sa nenarodí úplne v poriadku a nakoniec je z neho šikovné dieťatko......a to je vlastne všetko o tom......mať dieťatko je o tom že už budeme mať celý život o neho len strach......stále nejaký ale 100% záruky nám nedá nikto a v ničom....je to na nás

kamilka22
6. feb 2012

@clauda2010 ja som mala v case porodu 29 rokov, mala som zle vysledky a rozhodla som sa aj tak amnio odmietnut. Takze ak by som ich mala dobre a mala by som vyse 35 odmietla by som amnio aj tak.

kamilka22
6. feb 2012

a este som zabudla napisat, ze drobcek je uplne zdravy.

clauda2010
autor
6. feb 2012

diky za odpovede, ja na tu amnio idem uz som sa rozhodla a mozno ked budem este raz tehotna uz nepojdem , uvidim

lonelyfrog
6. feb 2012

@anjelicek26 ahoj ved prave bola som na sone u Mudr grochala v martine (poslal ma k nemu moj gyn.)vraj je velmi dobry odbornik a on ma posiela na amnio , on mi robil hodinove sono dost podrobne a vypocital mi riziko 1:20 co je pri populacnom 1:958 ci tak nejak dost vysoke ale inak srdiecko v poriadku pupocnik v poriadku kosticky vsetky ako maju byt ,rucky nozky v poriadku chrbatik sa mu zdal tiez v poriadku tak neviem zacinam byt coraz nerozhodnejsia..joj ked ja citim ze babo je ok viem ze si to mozem len vsugerovat ako nejaky tip sebaobrany mozno neviem to vysvetlit..len sa bojim ze toho chrobaka sa nezbavim do konca tehu a vobec si ho neuzijem. tak velmi sa tesim na babuliatko a tak velmi ho uz teraz lubim...

lonelyfrog
6. feb 2012

@anjelicek26 a este jedna vec bojim sa ist na amnio hlavne kvoli tomu ze som Rh negativna a minuly rok som o babatko prisla ,moj priatel je Rh pozitivny tak sa bojim aby sa zas nieco nepomiesalo a nezacali sa tvorit protilatky