Mám 19 rokov, študujem a som tehotná
Som prvorodicka a mám iba 19 rokov este stále chodím do skoly a do skušky ma delia 4 mesiace kedze som uz v 4 mesiaci neviem co mam robit zo skolou a vseobcne mam zmiesane pocity co bude dalej...Mohli by si mi poradit ? ako sa mam zo vsetkym vysporiadat? Na potrat som nesla kedze som to nepovazovala za spravne na dieta sa velmi tesim ale ani sama neviem ako to zvladnem celi porod a vsetko okolo toho... 😒 😒 😒
@lucinda19, zapamataj si jedno, to ako zvladnes svoje dieta, vychovu atd. to nezavisi od veku rodicov. Skor by som sa bala, mat dieta v neskorsom veku, ci by som mala dost energie. Ale neviem ani presne urcite kedy by bol ten neskorsi vek 🙂 Lebo vela starsich ludi ma viac energie ako o generaciu mladsi. Neboj sa, zvladnes to a budes pysna mamina.
@moniciak tak prajem malej vsetko najlepsie 😵 my sme mali pred 10 dnami uz 16 mesiacov, strasne rychlo to leti, my sme druhe tiez tak celkom neplanovali, ale stalo sa, a som stastna, maly miluje deti, ked k nam pride moja 6-rocna sestra, tak je cely bez seba, stastny, smeje sa, hra sa s nou a vtedy sme mu my - rodicia uplne ukradnutí, venuje sa len jej, a ked odchadza, strasne place, tak som si povedala, ze sa aspon maly bude mat s kym hrat 🙂 my riesime dom teraz, idem mat dedicske konanie a na zvysok vezmeme hypoteku, zijeme samy, platime najom a uz mi je luto tych vyhodenych penazi, ktore platime za nieco co nikdy nebude nase. zas ja mam denne na to pomaturitne blizucko, hned tu v meste, no chceme sa prestahovat do dediny, kde som vyrastala, je to ale len 10 km, takze dochadzanie nebude problem, uz skor keby mi vysla ta VS tak by toho bolo dost dochadzat do Bystrice, ale ved dako uz bude 🙂
@ela2710 ja si dovolím poznámku: či budeš chodiť externe alebo denne na VŠ, tak to nahromadené učivo si ťa počká. Pretože v oboch prípadoch musíš najskôr absolvovať semester a skúšky sa robia aj tak až cca. 3-5 mesiacov a jasné, že od teba budú chcieť všetko naraz. To, že teraz študuješ individuálne, ťa v podstate dobre pripraví na systém na VŠ, lebo tam je to pri každej skúške takto. Buď písomne alebo ústne, ale takmer vždy od teba budú vyžadovať učivo z celého semestra... Ale občas sa nájdu medzi učiteľmi výnimky, ktoré rozdelia písomnú skúšku na 2 menšie testy.
@petkave ja to mam potom presne na ten princip, kazdu skusku mam len raz za pol roka a to ustne aj pisomne z celeho polrocneho uciva, nevynechaju ziaden tematicky celok, nie je to zas neviem ako tazke, ale vysokoskolske ucivo sa podla mna zas neda porovnat so stredoskolskym, urcite je to tazsie, ale vybrala som si odbory, ktore ma bavia a vzdy je lahsie ucit sa nieco, co ma bude bavit 🙂
@lucinda19 Síce by som ti ako učiteľka mala napísať, že prvoradá je škola, ale nie. Prvoradé je tvoje zdravie a zdravie tvojho bábätka. Tak ak budete obaja v pohode, tak chodievaj do školy a hlavne, žiadne depky. Nejako to doklepeš. Určite nepotrebuješ na vysvedčení samé 1. Hlavne, aby si to nejako skončila, no nie? Na známky sa ti aj tak nikto v budúcnosti pozerať nebude. Ber to zodpovedne, ale na druhej strane, skús sa nestresovať. Alebo sa nedaj vystresovať spolužiakmi či učiteľmi. Určite budeš robiť všetko, čo bude v tvojich silách, tak to musí vypáliť dobre. 😵
ahoj Luci!vitaj na konikovi🙂co by si to nezvladla ,prosim Ta🙂ja ked som cakala Kriska, chodila som do roboty, do skoly, tyzden po porode som bola na poslednej skuske v semestri a som tu, clovek toho castokrat zvladne viac ako si mysli..
@lucinda19 presne tak ako ti pisala petkave...aj ja som toho nazoru 🙂 teraz mas zmiesane pocity, ale ked budes uz po skuskach, to bude super pocit a uz len tesit sa na babatko...a z porodu si nerob tazku hlavu, ja som sa tiez bala v tvojom veku, vzdy som hovorila, ze ja rodit nebudem 🙂 teraz mam 29 a 1,6r syna, ked nastal moj cas vobec ma to netrapilo, len syna som uz chcela mat pri sebe. Budes najstastnejsou na svete, UVIDIS!!! 🙂
@ela2710 je to naozaj taký istý systém. Môžu ťa prevetrať fakt z hocičoho, čo sa v tom semestri v učive vyskytlo. Zo začiatku sa ti to možno bude zdať náročné, lebo to bude niečo nové, nebudeš vedieť, kedy, čo, kde, ako ... ale zvykneš si. Dôležité je nevzdať to. Ak ťa tam zoberú, tak sa treba držať zubami-nechtami. A keď prejdeš 1. ročník, tak už to bude potom len a len lepšie. A obzvlášť, keď je to odbor, ktorý ti je blízky.
a ku ktoremu doktorovi chodis?nam uz v 16.tt povedal, ze to bude chlapcek a potom mi to uz len na kazdej prehliadke potvrdzoval
@lucinda19 Strednú zvlááááááááááádneš neboj nič aj v 8 mom mesiaci;)Hlavne že máš podporu zo strany otecka a zrejme aj rodiny, a na ostatných sa vykašli...nech pozerajú🙂Ešte by som sa hrdo usmiala!🙂Čo Ťa po kom, ostatní Tvoj život nežijú. Ja ťa práveže ešte obdivujem a som rada že si si bábenko nechala.Je málo žien v Tvojom veku ktoré sa na to odvážia, a aj na margo toho si myslím že si silná a že bude s Teba perfektná mamina, a pôrod...ja ho mám pred sebou ale popravde to neriešim, dáko bolo dáko bude a zvládli iné zvládneme aj my🙂Výsledok predsa za to stojí, len sa netreba báť lebo si to ešte sťažíš (dôveruj lekárom). Držím palčeky !! 😉
@zanika1983 Tak to hej ... dufam ze leto bude take aké ma byt...🙂 uz sa nejdem trapit nad porodom lebo ja som v poslednej dobe ani spavat nevedela zato..:D aj ked este mam nato dost casu...
@poznam..ak bude dobre otocene tak povie, teda mal by sa este opytat, ci to chcete vediet alebo sa nechate prekvapit..inac chlapcenske meno sme vedeli hned,zhodli sme ale dievcenske by sme nevedeli doteraz🙂ak druhe bude chlapcek opat by som meno uz mala, ale na dievcenskom sa nevieme uplne zhodnut
@lucinda19 ahoj, ja studujem, deti mam dve a da sa to zvladnut, najma ak ti ma kto pomoct, pripadne mozes skolu prerusit a pokracovat o tri roky popri praci externe - hlavne sa teraz tes a snaz sa ucit priebezne, nech hned na zaciatku urobis vsetky skusky este pred porodom 😉

@mia258 Dakujem ak hádam mi už povedia co to bude... a potom uz len rozmyslat nad menami..:D